Autor Wątek: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu  (Przeczytany 10808 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu
« Odpowiedź #75 dnia: 25.02.2017, 17:22 »
Ech...

Tak to już jest.
Za skradzione uznawane są tylko rzeczy materialne. Trzeba wybić szybę, wyłamać zamek dopiero wtedy ktoś mówi że jest kradzione.
Oby to się wszystko nie skończyło stagnacją za naście lat bo nie opłaca się inwestować i wymyślać, sprawdzać itp bo zaraz to jest kradzione i podrabiane. Potem sprzedawane taniej i każdy kupuje bo taniej.
To nie jest dobre wbrew temu co było pisane. Podróbki i kopie nie rozwijają a blokują i zwijają przemysł.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 25.02.2017, 17:24 »
Dobre jest wrogiem lepszego

Marcin

Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #77 dnia: 26.02.2017, 16:24 »
Luk, wszystko zależy od polityki firmy, jedne chcą być liderami i starają się być innowacyjnie, drugie zaś są naśladowcami i tak naprawdę w dużej mierze pozostaje im konkurować cenowo co często wiąże się ze spadkiem jakości.  Z naszego punktu widzenia jest to dobre, mamy zarówno nowe produkty jak i ich lepsze bądź gorsze kopie.  Możemy jedynie ubolewac że nie mamy rodzimych firm chcących przyjąć stricte pozycje lidera na rynku wędkarskim.

Niestety, nie uważam, że jest to dobre. Nie mam zamiaru to bronić wcale Drennana, wskazuję tylko, ze jesteśmy kopciuchem w takim układzie. Wczoraj jeden właściciel sklepu wędkarskiego powiedział mi, że 700 złotych kosztowało go w 2016 roku wysyłanie reklamowanych części wędek pewnej polskiej firmy, jest do niej bardzo negatywnie nastawiony (to nie Jaxon).

W Polsce powinno się zatrudniać ludzi do robienia pewnych rzeczy, nie bazować tylko i wyłącznie na Chińczykach. W UK robocizna jest droższa kilkukrotnie, więc oni są skazani na PRC, ale Polacy nie. Zobacz koszyki Wirka, ich jakość. To polski produkt, w dobrej cenie, wg mnie rewelacyjny. Zauważasz, że wcale nie ma go wiele w sklepach wędkarskich? Nawet tych z Jaxona (Wirek dla nich robi zapewne) nie ma wiele. Jak myślisz, dlaczego kupujesz towar spoza Polski? Dlaczego nie od polskiego producenta? Nie widzisz związku? Kupujesz chińską podróbę bo masz taniej, nie wspierając polskiego przemysłu tak naprawdę. Co się stanie jak Wirka skopiują Chinole i zaoferują koszyki tańsze o połowę? Będzie dobrze jak Wirek upadnie a my będziemy łowić na tandetę z Azji? O to chodzi, aby było jak najtaniej???

Ja nie mówię o rezygnacji z tego co chińskie, ale taktyce 'zarówno to jak tez to'. Kierowanie się tym, żeby było jak najtaniej, wcale nie wychodzi nam na dobre. Widać to zwłaszcza po wodach. Najgorsze wody w Europie, ale wędkarz jest w najlepszej sytuacji, bo ma tanio. Dla mnie jest ścisły związek pomiędzy jednym a drugim. Bo koszyk Drennana, Prestona czy Guru ma cenę taką a nie inną z jednego powodu. Specjaliści od marketingu tak go wycenili dopasowując jego cenę do możliwości brytyjskiego wędkarza. Polska firma robiąca swoje podajniki, może więc sprzedawać je taniej, i będzie to robić, bo dopasowywać się będzie do kieszeni Polaka. Jednak lepiej, aby to był polski pomysł, najlepiej robiony w Polsce, testowany w Polsce. Wtedy kasę zostawiamy u nas, rośnie ilość miejsc pracy, jest rozwój i ewolucja. A bez tego wysyłamy kasę do Chin i otrzymujemy nowości po roku czy dwóch, jak już skośnooki coś podrobi.

Na koniec dodam, ze jestem za tym, abyśmy mieli produkty własne, polskie, i w dobrej cenie. Nie najtańsze i nieważne skąd, sprowadzone tylko przez polską firmę. Bo to całkiem coś innego. Niektórzy nie widzą 'drugiego dna' problemu  :)
Lucjan

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 26.02.2017, 17:37 »
Na koniec dodam, ze jestem za tym, abyśmy mieli produkty własne, polskie, i w dobrej cenie.

I to jest patriotyzm w czasach pokoju. Tak samo myślą Niemcy - w stosunku do firm niemieckich. Kumpel mi opowiadał, że tam gdzie mieszka w Niemczech nie znajdzie na przykład w sklepie kawy innej niż firm niemieckich. U nas takie podejście było do niedawna wyśmiewane nawet. I po części z tego powodu mamy to co mamy na własne życzenie.
Tomek

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #79 dnia: 26.02.2017, 17:46 »
Lokalny patriotyzm jest super, natomiast niestety mentalność Polaka jest taka, że chce zarobić jak najwięcej, płacąc minimum z minimum dlatego  zazwyczaj albo oszczędza na jakości, albo na kosztach pracy. Jest niewiele Polskich dobrych firm, i to nie tylko w branży wędkarskiej. Oczywiście przepisy jakie obowiązują przedsiębiorców nie ułatwiają prowadzenia rodzimych biznesów, natomiast powszechnie wiadomo, że każdy chce zarobić jak najwięcej w jak najkrótszym czasie i dlatego sięga po produkty CHRL.
Ja kupiłem raz tylko koszyk Jaxona i szybko tego pożałowałem, choć foremka jest spoko. Mikado już nie kupowałem.

Robert

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #80 dnia: 26.02.2017, 17:58 »
Mam pytanie .Gdzie w internecie mogę zakupić wspomniane przez Luka koszyki "Wirek"??
O ile się orientuje to tylko w "Złotej rybce " i w "Krokodylu" tak przynajmniej pisze na stronie Wirka.
W znanym sklepie na "D" jakoś nie widziałem tych koszyków , w innych sklepach też nie.
A więc to nie jest nasza wędkarzy wina że nie kupujemy Naszych Polskich koszyków.
Po prostu nie ma ich w sklepach .Jak ludzie mają je kupować skoro są niedostępne???

Offline Koczownik

• Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 26.02.2017, 18:32 »
Mam pytanie .Gdzie w internecie mogę zakupić wspomniane przez Luka koszyki "Wirek"??
Po prostu nie ma ich w sklepach .Jak ludzie mają je kupować skoro są niedostępne???

Jak to niedostępne?
http://www.zlotarybka.com.pl/wirek-o_p_36_1.html
Tomek

Offline BNT-CAT

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #82 dnia: 26.02.2017, 18:33 »
O ile się orientuje to tylko w "Złotej rybce " i w "Krokodylu" tak przynajmniej pisze na stronie Wirka.
W znanym sklepie na "D" jakoś nie widziałem tych koszyków , w innych sklepach też nie.
A więc to nie jest nasza wędkarzy wina że nie kupujemy Naszych Polskich koszyków.
sklep.Intel.pl

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 26.02.2017, 19:20 »

Jak to niedostępne?
http://www.zlotarybka.com.pl/wirek-o_p_36_1.html

Napisałem że są w Złotej rybce  i w Krokodylu.

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 26.02.2017, 19:23 »
sklep.Intel.pl
Insel
dzięki

Offline cezarym

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #85 dnia: 26.02.2017, 20:02 »
Koledzy a co na to powiecie, M....O taki zły bo kopiuje a to co: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-cresta-method-feeder-g3-a274-p2543-k17186.html
Dodam tylko, że w katalogu na 2016 ten koszyk można zobaczyć. Ale w nowym na 2017 ,podobnie jak w rodzimej firmie M....o już tego kształtu nie ma, mają coś innego.
Kopiowaniem nie tylko u nas się zajmują.

Pozdrawiam Cezary

Pozdrawiam
Czarek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #86 dnia: 26.02.2017, 21:51 »

Wirek chyba robi je dla Jaxona, z ich logo, więc częściej się je kupi jako Jaxony. Ale i tak ciężko o sklep z pełną ofertą!

Inna sprawa to tez płatności. Chinol wpierw musi dostać kasę, czeka się na towar, trzeba oclić i tak dalej... A polskiego producenta czeka typowy los, zaległości, niezapłacone faktury i tak dalej. Smutne ale prawdziwe - za chiński towar płaci się od ręki, za polski - już nie do końca...
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 26.02.2017, 21:54 »
Koledzy a co na to powiecie, M....O taki zły bo kopiuje a to co: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-cresta-method-feeder-g3-a274-p2543-k17186.html
Dodam tylko, że w katalogu na 2016 ten koszyk można zobaczyć. Ale w nowym na 2017 ,podobnie jak w rodzimej firmie M....o już tego kształtu nie ma, mają coś innego.
Kopiowaniem nie tylko u nas się zajmują.

Pozdrawiam Cezary

Oczywiście, że nie jest to tylko domena polskich firm :) Middy na ten przykład ślizgnie się z kopią podajnika Prestona. Coś tam zmienili, ale w kule i tak lecą :D

Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 26.02.2017, 22:08 »
Ogólnie uważam że to przesada by chronić kształt koszyka do methody.
Czy jakiś producent majtek chroni ich krój?
Czy producenci piwa muszą mieć inne butelki niż konkurencja?
Tak można wyliczać bez końca.

Niech lepiej producent postara się tak zrobić podajnik by się czymś wyróżniał na tle konkurencji - na przykład trwałością, budową z materiałów nietoksycznych , systemem mocowania itp itd

W tym konkretnym przypadku firma Drennan boi się tylko jednego - ich podajniki są znacznie droższe niż firm które je skopiowały
Jednakże uważam że warto kupić D niż M czy J gdyż jakość wykonania jest znacznie lepsza a co za tym idzie też żywotność podajnika
Pozdrawiam - Gienek

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #89 dnia: 26.02.2017, 22:53 »
Ogólnie uważam że to przesada by chronić kształt koszyka do methody.
Czy jakiś producent majtek chroni ich krój?
Czy producenci piwa muszą mieć inne butelki niż konkurencja?
Tak można wyliczać bez końca.

Dokładnie, nie możemy popadać w paranoje.