Autor Wątek: Nieudana konserwacja kołowrotka  (Przeczytany 8034 razy)

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Nieudana konserwacja kołowrotka
« Odpowiedź #15 dnia: 25.05.2017, 16:43 »
dzięki za super poradę .

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Tomsza

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25.05.2017, 21:24 »
U mnie nie ma trzeciego znaku na mniejszym kole więc ustawiam znaki na wiekszym kole względem tego bolca na małym kole przy maksymalnym cofnięciu . Nie za bardzo rozumiem co on ma ny myśli mówiąc o "koszu " = szpula ?? Próbowałem tak i nie pomogło cofnięcie na maksa wymusza takie ustawienie małego koła że 2 znaki są na godz 9 i 15 względem bolca na małym kole .  JEZUU ! Mam dość ;D ;D ,

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #18 dnia: 25.05.2017, 22:36 »
kółko z bolcem nie jest idealnie okrągłe
To jest niemożliwe ;) Straszne luzy by były w którymś momencie.

U mnie nie ma trzeciego znaku na mniejszym kole więc ustawiam znaki na wiekszym kole względem tego bolca na małym kole przy maksymalnym cofnięciu . Nie za bardzo rozumiem co on ma ny myśli mówiąc o "koszu " = szpula ?? Próbowałem tak i nie pomogło cofnięcie na maksa wymusza takie ustawienie małego koła że 2 znaki są na godz 9 i 15 względem bolca na małym kole .  JEZUU ! Mam dość ;D ;D ,
Ja po szkole technicznej jestem i widzę na każdym z kół po 3 znaki. ;) Tym trzecim jest oczywiście środek każdego z kół, trzeba użyć wyobraźni.
Duże koło: strzałka, środek, strzałka
Małe koło:  bolec (jego środek), środek koła, i środek wgłębienia po przeciwnej stronie bolca.
Nie potrafię tego bardziej obrazowo napisać, a nie chce mi się painta uruchamiać i się z tym bawić.
Olej te strzałki na małym kole ;) Wyobraź sobie że ich tam nie ma.
Patrząc od strony rotora ma być w jednej linii: na dużym kole strzałka strzałka, a na małym środek koła, środek bolca, przy czym  oś ma być w maksymalnie dolnym położeniu. Przecież na schemacie jest to bardzo dobrze widoczne.
Zęby na przekładniach są dosyć duże, więc jeżeli machniesz się o zęba w jedną czy drugą stronę, to będzie na pewno widać.
Po pełnym cyklu ruchu osi do góry i z powrotem do dołu, znaki powinny się chyba znów pokrywać.
Hmm w sumie to nie jestem pewien czy przy każdym skrajnym dolnym położeniu osi, korbka jest w tym samym miejscu, chyba nie, więc tych cykli może być więcej. ;)
EDIT: Aż poszedłem sprawdzić i jest to zależne chyba od przełożenia np 5:1 to 5 razy oś góra dół i dopiero korbka jest mniej więcej w tym samym położeniu, tak na oko. ;)

A co do kosza to chyba chodzi o to, że powinien być w jakiejś pozycji względem ustawionych znaków, nie wiem może rolka prowadząca na kabłąku ma być na górze, od strony stopki, może całkiem na dole, a może jeszcze w innym miejscu w momencie, gdy znaki na kołach się zgrywają, a oś (szpula) jest w najniższym położeniu czyli najbliżej korpusu, w jakiej to nie  wiem, nie napisał tego. :)

Tomsza

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 28.05.2017, 17:22 »
Tu masz zdjęcie (co prawda z baitrunnerów, ale zasada ta sama) jak ustawić posuw.
Prościej się nie da tego wytłumaczyć :P
Widać przecież jak "czarne na białym" ;)

https://splawikigrunt.pl/forum/gallery/1160_11_11_16_3_14_45.jpeg
Czesiek

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 28.05.2017, 18:35 »
Dzięki :).

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 02.06.2017, 11:17 »
Chłopy dzięki za pomoc  :) :) :narybki:

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 02.06.2017, 13:00 »
To tak na koniec napisz co było źle, coby w przyszłości inne chłopy mogły się się na Twoim doświadczeniu dowiedzieć ;)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02.06.2017, 14:45 »
Źle ustawiał "kółka" - nie tak jak na schematach w liniach tam podanych.