Ankieta

Moim zdaniem wybrał bym kij:

1
5 (22.7%)
2
1 (4.5%)
3
11 (50%)
4
0 (0%)
5
5 (22.7%)

Głosów w sumie: 20

Autor Wątek: Który feeder jest wart uwagi?  (Przeczytany 12825 razy)

aroo04

• Gość
Odp: Który feeder jest wart uwagi?
« Odpowiedź #30 dnia: 10.03.2017, 10:38 »
Generalnie, wolę najlepszy kij Jaxona, niż najgorszy Drenana, założywszy, że ceny są zbliżone.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 10.03.2017, 10:43 »
I jeszcze jedno, gdybym miał odpowiedzieć na pytanie z tytułu-każdy wymieniony jest wart uwagi. Wybór ogranicza się do tego, którą firmę dażysz większą sympatią, który bardziej podoba Ci się wizualnie i który bardziej Ci leży.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 10.03.2017, 10:52 »
Kolega Tomsza dobrze prawi dać mu :beer: BS z giełdy to najlepsza opcja.

Kij ma 3 m, to nie jest to czego szukam :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 10.03.2017, 10:54 »
A ja z kolei nie to, że jaxona reklamuję, ale napewno go będę bronił, bo robi naprawdę świetny sprzęt, a zwłaszcza wędki, wiem bo mam dwie. Może i kołowrotki szału nie robią, ale reszta jest naprawdę dobra.
Hola Hola robi dobry sprzęt w stosunku do jego ceny. Jeśli cena nie jest brana pod uwagę to sprzęt robi jednak raczej słaby.
I widzisz w dużej ilości przypadków przy sprzęcie od 300-400 zł płacisz za napis na blanku. Np. w przypadku spinów Kongera są wędki czy serie w tej chwili już kultowe, a to niby tylko Konger. Ciekawe czy ktoś podrabia hity Kongera?
Jeśli chodzi o wędki tzw. budżetowe do 150 zł to nie ma o czym rozmawiać, kto tanio kupuje przeważnie dwa razy kupuje. Nie mam nic wspólnego z żadnym sklepem wędkarskim, ale ten co zamieściłem kilka postów wyżej ma chyba najlepsze ceny na Monolitha i Genesisa w sieci, średnio 30-40 zł taniej niż inne. Zauważyłem też, że sporo sklepów ma ceny sporo niższe niż na aledrogo.
Blanki z tych wyższych serii Jaxona to IMHO są to blanki opracowane przez wiodące firmy na rynku, a że to Jaxon to i cena jest adekwatna do producenta, nie płacisz za napis. Śmiem nawet twierdzić, że zmieniając nazwę na kiju 95% z nas zapłaciło by za taki kijek dwa razy tyle co chce Jaxon.
I chyba nie tylko ja tak uważam, tutaj to raczej nie jest artykuł tzw. sponsorowany.
Tomsza

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10.03.2017, 11:00 »
A ja z kolei nie to, że jaxona reklamuję, ale napewno go będę bronił, bo robi naprawdę świetny sprzęt, a zwłaszcza wędki, wiem bo mam dwie. Może i kołowrotki szału nie robią, ale reszta jest naprawdę dobra.
Hola Hola robi dobry sprzęt w stosunku do jego ceny. Jeśli cena nie jest brana pod uwagę to sprzęt robi jednak raczej słaby.
I widzisz w dużej ilości przypadków przy sprzęcie od 300-400zł płacisz za napis na blanku. Np. w przypadku spinów Kongera są wędki czy serie w tej chwili już kultowe, a to niby tylko Konger. Ciekawe czy ktoś podrabia hity Kongera?
Jeśli chodzi o wędki tzw. budżetowe do 150zł to nie ma o czym rozmawiać, kto tanio kupuje przeważnie dwa razy kupuje. Nie mam nic wspólnego z żadnym sklepem wędkarskim, ale ten  co zamieściłęm kilka postów wyżej ma chyba najlepsze ceny na Monolitha i Genesisa w sieci, średnio 30-40zł taniej niż inne. Zauważyłem też, że sporo sklepów ma ceny sporo niższe niż na aledrogo.
Blanki z tych wyższych serii Jaxona to IMHO są to blanki opracowane przez wiodące firmy na rynku, a że to Jaxon to i cena jest adekwatna do producenta, nie płacisz za napis. Śmiem nawet twierdzić, że zmieniając nazwę na kiju 95% z nas zapłaciło by za taki kijek dwa razy tyle co chce Jaxon.
I chyba nie tylko ja tak uważam, tutaj to raczej nie jest artykuł tzw. sponsorowany.
No i kolega wyłapał o co biega :) jakby na moim Eternumie był napis Browning coś tam to nie kosztowałby 160 zł tylko pewnie 360 zł,albo i lepiej. Nie mogę się jednak zgodzić, że jak kupisz za 150 to zaraz musisz znowu kupować. Moje wędki oscylują w tych granicach pieniężnych i są świetne, a naprawdę sporo łowię, więc raczej nie leżą i pachną. Zwłaszcza matchówki i muchówka, używane cały rok bardzo często, również w zimie...

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 10.03.2017, 11:08 »
Panowie, bo nie pomagacie :) % opcji to już dostatecznie wielki dylemat gdzie kilka wędzisk odrzuciłem żeby nie robić chaosu :) Xpode od mikado mam na miejscu z 150 zł niestety jest to wersja 2 częściowa :/ Co do kijaszków jaxona, to powiem tak, że są w śród nich perełki i pierwszy feeder jaki kupiłem był używany, kilkuletni, służył mi bardzo dobrze i teraz służy kolejnemu wędkarzowi :) Jeśli ktoś ma blade pojęcie od holu ryby, zarzutach i potrafi dbać o sprzęt, to jeśli nie ma wady fabrycznej będzie to eksploatował bardzo długo :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 10.03.2017, 11:12 »
Kolego, wytłumacz mi, co rozumiesz przez stwierdzenie "słaby sprzęt"? Miałeś przypadek złamanie wędki Jaxona na rybie? Albo, nie wiem, pękania lakieru, łuszczenia się go, łamiących się przelotek, nawet sypania się korka? Wg. mnie, słaby sprzęt to sprzęt nieestetycznie wykonany, z naprawdę słabych komponentów, znacząco odbiegający standardami od ogólnie przyjętych norm. Wędki Jaxona, przynajmniej moje, są lekkie, świetnie wyważone, bardzo wytrzymałe, spełniają przeznaczone im zadania w 100%,są przyzwoicie wykonane, dobrze wyglądają i w dodatku ich cena nie powala na kolana przeciętnego wędkarza. Oczywiście masz prawo się nie zgodzić...

Chodzi mi tylko o segment jakościowy w jakim firma Jaxon się obraca.
Z uwagi na to, że oferują stosunkowo najtańszy sprzęt nie mogą sobie pozwolić na zastosowanie wyższej jakości komponentów (blanki, przelotki itp).
Dlatego też ich wędziska są ogólnie trochę gorsze niż np. taki Mikado czy np. Trabucco, słabe było może złym słowem.

Jaxon jest jednak bardzo tani i ma o wiele wiele mniejszą marże niż np. Drennan, pamiętam jak machałem na Rybomanii Red Range 11ft za 400 PLN i była to wędka na poziomie feederów Jaxona za 100 PLN albo i mniej.
Tomek

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10.03.2017, 11:13 »
To ja Ci doradzę inaczej, jeśli Twój budżet jest nieduży to obejdź pobliskie sklepy wędkarskie, wypatrz w nich to co Cię interesuje i weź do ręki. Tylko tak sprawdzisz, która wędka naprawdę Ci pasuje i będziesz miał pewność co do ewentualnych mankamentów (niesymetrycznie osadzone przelotki, otarcia, ubytki w korku itp.) Przez internet tego nie sprawdzisz i zawsze w pewnym stopniu kupisz kota w worku.

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 10.03.2017, 11:13 »
Jeśli chodzi o wędki tzw. budżetowe do 150zł to nie ma o czym rozmawiać, kto tanio kupuje przeważnie dwa razy kupuje. Nie mam nic wspólnego z żadnym sklepem wędkarskim, ale ten  co zamieściłęm kilka postów wyżej ma chyba najlepsze ceny na Monolitha i Genesisa w sieci, średnio 30-40zł taniej niż inne. Zauważyłem też, że sporo sklepów ma ceny sporo niższe niż na aledrogo.
No i kolega wyłapał o co biega :) jakby na moim Eternumie był napis Browning coś tam to nie kosztowałby 160zł tylko pewnie 360zł,albo i lepiej. Nie mogę się jednak zgodzić, że jak kupisz za 150 to zaraz musisz znowy kupować. Moje wędki oscylują w tych granicach pieniężnych i są świetne, a naprawdę sporo łowię, więc raczej nie leżą i pachną. Zwłaszcza matchówki i muchówka, używane cały rok bardzo często, również w zimie...
Arku wytłuściłem najważniejsze, czytaj ze zrozumieniem ;)  bo pomimo, że się zgadzasz to, to co napisałeś odbieram odwrotnie.
Masz kija poniżej 150 zł? Ja uważam, że 150 to taka granica.
Tomsza

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 10.03.2017, 11:18 »
Kolego, wytłumacz mi, co rozumiesz przez stwierdzenie "słaby sprzęt"? Miałeś przypadek złamanie wędki Jaxona na rybie? Albo, nie wiem, pękania lakieru, łuszczenia się go, łamiących się przelotek, nawet sypania się korka? Wg. mnie, słaby sprzęt to sprzęt nieestetycznie wykonany, z naprawdę słabych komponentów, znacząco odbiegający standardami od ogólnie przyjętych norm. Wędki Jaxona, przynajmniej moje, są lekkie, świetnie wyważone, bardzo wytrzymałe, spełniają przeznaczone im zadania w 100%,są przyzwoicie wykonane, dobrze wyglądają i w dodatku ich cena nie powala na kolana przeciętnego wędkarza. Oczywiście masz prawo się nie zgodzić...

Chodzi mi tylko o segment jakościowy w jakim firma Jaxon się obraca.
Z uwagi na to że oferują stosunkowo najtańszy sprzęt nie mogą sobie pozwolić na zastosowanie wyższej jakości komponentów (blanki, przelotki itp).
Dlatego też ich wędziska są ogólnie trochę gorsze niż np taki Mikado czy np Trabucco, słabe było może złym słowem.

Jaxon jest jednak bardzo tani i ma o wiele wiele mniejszą marże niż np Drennan, pamiętam jak machałem na rybomanii Red Range 11ft za 400PLN i była to wędka na poziomie feederów Jaxona za 100 PLN albo i mniej.
Zgadza się. Chodzi mi bardziej o to, że takim Jaxonem za 150 zł wyciągniesz prawdopodobnie tą samą rybę co Drenanem za 1000 zł. Absolutnie nie neguję kupna drogiego sprzętu. Jak kogoś stać i uważa, że ma to sens to czemu nie. Dla mnie Jaxon, Mikado, Konger, Mistrall, Robinson, nawet Cormoran to firmy o podobnym asortymencie, możliwe, że wręcz robionym w tych samych zakładach produkcyjnych, bo to przecież w sumie dystrybutorzy. Nie mniej jednak robią niezły sprzęt.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 10.03.2017, 11:22 »
Tomsza, mam kije odpowiednio za 105 zł, 140 zł, 160 zł i 230 zł i z każdego jestem tak samo zadowolony, a ten za 140(normalna cena katalogowa ponad 200) mam najdłużej. Poniżej 100 zł nie schodzę :) dlaczego? Nie wiem, po prostu :) Ale powyżej 250 też na pewno nie pójdę za prędko :)

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 10.03.2017, 11:28 »
Tomsza, mam kije odpowiednio za 105zł, 140zł, 160zł i 230zł i z każdego jestem tak samo zadowolony, a ten za 140(normalna cena katalogowa ponad 200) mam najdłużej. Poniżej 100zł nie schodzę :) dlaczego? Nie wiem, poprostu :) Ale powyżej 250 też napewno nie pójdę za prędko :)
Czyli masz jednego kijka poniżej 150 zł, czyli błąd statystyczny. ;)  :beer:
Tomsza

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10.03.2017, 11:33 »
Tak, tyle, że ten kupiłem ostatnio :) ale i tak jest świetny ;) a ten za 140(200) to Robinson Bluebird Tele Match ;)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #43 dnia: 10.03.2017, 11:54 »

Kolego aroo04 .
Ja mam inne zdanie na temat Jaxona .
Po pierwsze to Jaxon nie robi wędek, oni nawet tego nie zbroją, a tylko handlują Chińskim łajnem.
Mam feedera Jaxon Extera i niestety ale kij jest wykonany paskudnie.
Korek na dolniku się nie sypie... ponieważ tam niema korka. To jest zwykła biała pianka pokryta okleiną korkową. Jak chcesz mogę porobić dokładne fotki.
Jakość blanku też niestety pozostawia wiele do życzenia.
Wędka ale niestety ma ubytek /skazę , nie wiem czy to nie wpłynie negatywnie na wytrzymałość .
Kusi mnie niska cena ale rozum poopowiada aby nie kupować kolejnej taniej wędki bo to tylko strata pieniędzy.
Popełniłem błąd rok temu, wędka była kilkanaście razy nad wodą a ja już myślę nad zakupem nowej wędki.

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #44 dnia: 10.03.2017, 12:07 »
A która firma nie handluję wędkami wykonanymi w CHRL?  W cenie około 100 zł Jaxon jest całkiem rozsądnym wyborem, już dawno nie łowię ich sprzętem ale nie rozumiem hejtu w ich stronę. Czego wy ludziska oczekujecie  od sprzętu z niskiej półki cenowej? Portugalskiego korka oraz omotek wykonanych przez francuskie dziewice w blasku majowego księżyca?