Autor Wątek: Kołowrotek Okuma Longbow XT 640  (Przeczytany 8788 razy)

Offline andre1975

• Ekspert
  • Reputacja: 46
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Kołowrotek Okuma Longbow XT 640
« dnia: 10.03.2017, 19:49 »
Witam,
Czy ktoś miał już do czynienia z tym kołowrotkiem? Jakieś opinie?

Pozdrawiam.
Andrzej

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
Odp: Kołowrotek Okuma Longbow XT 640
« Odpowiedź #1 dnia: 10.03.2017, 19:55 »
Na forum dużo napisano o tym kołowrotku ;)

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline SzymonDG

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #2 dnia: 10.03.2017, 20:07 »
Ja je posiadam w wersji 650. Tutaj masz pokazane jak nawijają żyłkę (przynajmniej u mnie, przy moim nawijaniu) nie wiem czy to dobrze czy źle. Może ktoś oceni ;D. Generalnie to ja się nie znam jakoś wybitnie więc pewnie pomoże Ci ktoś bardziej "ogarnięty" w tych sprawach. Wiem, że ma je też kolega mav3ric. Wejdzie jakiś spec od młynków na forum to Ci coś pewnie podpowie.

Online mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #3 dnia: 10.03.2017, 20:19 »
Ja mam 640ki, spójrz w temat Kupiliśmy, dzisiaj było o longbow sporo. Jak dla mnie laika, warto było kupić.

Offline andre1975

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2017, 09:57 »
Dzięki za odpowiedzi, poczekam na recenzję forumowego "Zbyszka"
Andrzej

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2017, 12:26 »
Co do powyższego zdjęcia to nawinięcie jest całkiem przyzwoite. Chyba trafił Ci się dobry model albo mi 4 felerne. Jak masz możliwość to zmierz suwmiarką średnicę nawoju 2mm poniżej górnego rantu szpuli oraz 2mm powyżej dolnego. Podaj wyniki. Później wyjaśnię. Materiały, zdjęcia itp na recenzję zbieram wciąż.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2017, 13:11 »
Okuma Longbow to kolejne już wcielenie starej Travertine.
Czyli dość żywotna, niezbyt awaryjna, mocna konstrukcja z wolnym biegiem, za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Longbow ma nowocześniejszy wygląd, kolorki, zapewne inna korbkę, przyzwoity klip żyłki.
Nie są to specjalnie drogie konstrukcje, trudno wymagać od nich strasznie wiele. Generalnie są takimi średniakami w każdej niemal kategorii. Jeśli zaś chodzi o żywotność i niezawodność, to ta jest wysoka, chyba, że ma się wyjątkowego pecha i źle trafi.
W zależności od egzemplarza zapewne trafią się lepiej i gorzej spasowane konstrukcje, trzeba pamiętać, że to nadal "klasa ekonomiczna" ;)
Nawój żyłki można skorygować, co jest dość normalną praktyką. Producenci również to uwzględniają, dodając często do kołowrotka kilka podkładek pod szpulę. Dotyczy to i tańszych jak i tych droższych konstrukcji.
Prezentowany przez Szymona na fotce nawój jest dla mnie całkiem dobry, klasyczny nawój krzyżowy, charakterystyczny dla eliptycznych zębatek posuwu czy też wodzików w kształcie S.... Jeśli żyłka układa się w stożek, trzeba korygować podkładkami, dodając ich bądź ujmując.
Idealny nawój może być ciężko uzyskać, precyzja napędu i rozwiązanie posuwu szpuli też mają swoje ograniczenia.
Czesiek

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2017, 13:56 »
Dla tych co posiadają Longbowy i łowią przy użyciu klipsu proponuję jak najszybciej go sprawdzić. Owinąć żyłkę wokół klipsu, lekko szarpnąć kilka razy i zobaczyć w jakim stanie jest żyłka w tym miejscu. Mam 0,23 którą naprawdę ciężko zerwać w rękach. Po powyższym teście żyłka rwała sie w owym miejscu jakby to była 0.10. Była mocno pokaleczona. Znów musiałem poprawić fabrykę.

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #8 dnia: 11.03.2017, 14:11 »
Dla tych co posiadają Longbowy i łowią przy użyciu klipsu proponuję jak najszybciej go sprawdzić. Owinąć żyłkę wokół klipsu, lekko szarpnąć kilka razy i zobaczyć w jakim stanie jest żyłka w tym miejscu. Mam 0,23 którą naprawdę ciężko zerwać w rękach. Po powyższym teście żyłka rwała sie w owym miejscu jakby to była 0.10. Była mocno pokaleczona. Znów musiałem poprawić fabrykę.
Ja klipsu nigdy nie stosuję, bo zawsze żyłka o kawałek plastiku będzie uszkodzona. Lepiej nałożyć gumkę na szpulę.

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11.03.2017, 14:21 »
Tu akurat jest metalowy :thumbup: Klips siedzi w otworze który ma ostrą zadrę na jego krawędzi powstałą podczas wiercenia. Małym iglakiem ją zeszlifowałem, wyglądziłem papierem ściernym i jest zdecydowanie lepiej. Jeszcze zmniejszyłem docisk klipsu do szpuli, gdyż wg mnie zbyt mocno zgniatał żyłkę. Iglakiem trzeba było również wygładzić inną ostrą krawędź koło klipsu która ścierała żyłkę jak ostrze noża. Po powyższym operacjiach wytrzymałość żyłki w tym miejscu jest bliska 100%.  Po testach wytrzymałościowych będzie dokładnie wiadomo.

Offline andre1975

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 11.03.2017, 14:28 »
Tu akurat jest metalowy :thumbup: Klips siedzi w otworze który ma ostrą zadrę na jego krawędzi powstałą podczas wiercenia. Małym iglakiem ją zeszlifowałem, wyglądziłem papierem ściernym i jest zdecydowanie lepiej. Jeszcze zmniejszyłem docisk klipsu do szpuli, gdyż wg mnie zbyt mocno zgniatał żyłkę. Iglakiem trzeba było również wygładzić inną ostrą krawędź koło klipsu która ścierała żyłkę jak ostrze noża. Po powyższym operacjiach wytrzymałość żyłki w tym miejscu jest bliska 100%.  Po testach wytrzymałościowych będzie dokładnie wiadomo.

Dzięki za informacje, leci :thumbup:
Andrzej

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 11.03.2017, 14:39 »
Nie ma za co. Dodam, że każdy z 4 szt miał te zadry przy otworze. A jeśli chodzi o tą drugą krawędź to jest ta zaznaczona na foto. Żyłka w tym miejscu się załamuje i trze o ostrą krawędź. Okrągły pilniczek w ruch i po sprawie. Gdy założycie żyłkę na klips to od razu będziecie widzieli o czym mówię.

Offline andre1975

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 11.03.2017, 14:52 »
Mam zaniar go kupić, ma być za 2 tyg. w sklepie. :)
Andrzej

Offline SzymonDG

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #13 dnia: 11.03.2017, 17:31 »

Ja dziś łowiłem z klipem i kurczę nic się nie stało, może miałem szczęście ;D ale muszę to sprawdzić.

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 11.03.2017, 17:50 »
Owiń żyłkę na klipsie, szarpnij za żyłkę kilka razy, odepnij z klipsu i zobacz w jakim jest stanie. Pod palcami oraz wzrokowo wyczujesz wszelkie skaleczenia jeśli są. Nie wiem jakiej średnicy masz żyłkę ale jeśli jest zniszczona w tym miejscu to złap i spróbuj ją zerwać. Moja szła jak niteczka.

Andre
W realu ten kręcioł waży 330 g. Szpula mieści 300 m żyłki 0,25. Średnica górnego rantu szpuli to 49,90 mm. A więc nawój to około 78,5 cm za jednym obrotem korbki (przy nawinięciu żyłki pod sam rant). W katalogu i opisie sprzedawców są błędy. Być może to dla Ciebie ważne dane.