Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem trabucco sygnum feeder xps competition 360/90.
Czym charakteryzuje się wersja xps ?
Xps posiada akcję progresywną paraboliczną zarówno podczas holu jak i rzutu, z tego co można wyczytać z txl, ten kij posiada akcję progresywną półparaboliczną przynajmniej podczas holu ryby.
Drugą sprawą jest cena, xps jest ciut droższy,
Oba kije różnią się także desingiem, xps jest czarny, a txl, w odcieniu szarości, na tym drugim widać splot krzyżowy.
Dalej o akcji, xps ma bardzo czułe szczytówki, nawet w przypadku co się może wydawać tych twardszych, ładnie się uginają chociażby przy najtwardzej szczytówce łowiąc podajnikiem do metody 35g. Mój, można nazwać, mentor wędkarski którego poznałem 2 lata temu posiada 2 kije xps 390/120g według mnie zachowują się dużo lepiej niż mój 360/90. Co do sekcji, kije xps (nie wiem jak z txl) nie mają żadnych przesztywnień są elastyczne, wszędzie jak i na złączeniach power joint - które według producenta mają zabezpieczać kij przed uszkodzeniem tudzież złamaniem podczas holu na łączeniach. 4 szczytówki które są w obydwu wersjach 360/90 i 390/120 również lepiej współgrają z kijem.
(Ciągle piszę o xps).
Będąc na rybkach z moim master guru, złowił on na swoją wersją 390, karpia 13 kg, kij przechodził w piękną głęboką parabolę i ładnie amortyzował każdy odjazd karpia, może mieć to znaczenie dla niektórych więc napiszę - zamiast żyłki na kołowrotek była nawinięta plecionka (daiwa tournament).
Ja na swojego 360, też miałem okazje złowić kilka karpi koło dychy, największy 11kg, z żyłką (daiwa hyper sensor) .
Mimo że 390 lepiej pracuje, mi też nie brakowało przyjemności z holu, z akcji krótszego i delikatniejszego kija.
Co do uchwytu i przelotek: uchwyt fuji, bardzo dobrze wykonany jakościowo, 0 luzów, mocno trzyma, przelotki sic, w mairę duże, szczególnie w przypadku szczytówek - ciężko o tak duże w feederze, myślę że spokojnie można łowić z przyponem strzałowym.
Co do ryb które wyławiałem tym kijem:
Piszę wprost, jeśli ktoś ma zamiar łowić tym kijem karpiki 1-2 kg lub karasie czy małe leszczyki, nie polecam.
Możliwe, że wkrótce zrobię prymitywną prezentacje tego kija

. Zobaczymy jak będzie, ale nic nie obiecuję.