Autor Wątek: Kołowrotek do wędki match na komercje  (Przeczytany 2891 razy)

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
Kołowrotek do wędki match na komercje
« dnia: 13.03.2017, 17:59 »
Koledzy proszę o pomoc.
Do wędki Drennan Red Range https://tinyurl.com/heylzeq planuję zakupić kołowrotek Cresta Extra Tuned Match & Feeder 3000 https://tinyurl.com/zrnxpxz lub Shimano Exage 3000 SRC https://tinyurl.com/z8pbcgl
Bardziej się skłaniam do Shimano w wersji do match, czyli z przełożeniem 6:2:1.
Chcę po prostu sprawdzić, jak działa hamulec walki.
Pytanie do Was, czy lepiej Cresta, która jest nowym kołowrotkiem, czy sprawdzone Shimano, którego model jest już trochę na rynku? Jakbyście wybrali mając na uwadze, że zestaw będzie używany tylko na komercji, gdzie czasem jakiś większy karpik się zaczepi. Inna sprawa to czy wędka, którą wybrałem nie będzie za delikatna?

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek do wędki match na komercje
« Odpowiedź #1 dnia: 13.03.2017, 19:51 »
Macieju,

Mam wskazany przez Ciebie kołowrotek Shimano i jestem z niego bardzo zadowolony. Do łowienia spławikowego świetnie mi się sprawdza. Użytkuję go już 3-ci rok (łowiska komercyjne) i kompletnie nic złego się z nim nie dzieje. Pracuje płynnie i gładko. Dobrze nawija żyłkę. To duże przełożenie bardzo mi pasuje. Do tego podwójna korbka, która jest bardzo wygodna. Hamulec walki to dla wielu zbędny gadżet, a mnie przypadł do gustu. Śmiało i szczerze polecam.

W tym roku kupiłem Cresta Extra Tuned Match & Feeder, ale w wersji 4000, z naciskiem na Feeder ;) Po sezonie będę mógł coś więcej o nim powiedzieć. Póki co czeka sobie na pierwszy wypad ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #2 dnia: 13.03.2017, 20:05 »
Wiele zapewne zależy od tego jakich żyłek będziesz używał. Jeśli zamierzasz użyć 0,25 z uwagi na większe ryby w łowisku, to wędka ta zdecydowanie odpada :P
Zresztą w tej sprawie może inni koledzy nieco więcej doradzą.

Shimano Exage to dość sprawdzona konstrukcja. Do spławika bardzo dobra.
Sam posiadałem w wersji match (czyli MH), przez blisko 2 sezony i nic złego na jego temat nie jestem w stanie powiedzieć. Oczywiście to nie mistrzostwo świata, ale jakość w stosunku do ceny i przypisanego mu zadania, była bardzo dobra. Szybsze przełożenie nie jest może extra potrzebne, ale też mi nie przeszkadzało. Płytsze szpule, precyzyjny hamulec, ładna praca równoważona przez podwójną korbę, to dla mnie atuty. Hamulec walki wymaga nieco wprawy i pamięci, że się go posiada :P Przydaje się, to nie tylko pusty gadżet.
Nie tak dawno pojawił się na rynku Exage w wersji D (czyli powiedzmy 4-tej generacji). Póki co dostępny jest tylko w wersji przednio- hamulcowej (FD), z pojedynczą korbą. Być może z czasem pojawią się kolejne wersje generacji D, czyli również z tylnym hamulcem, z podwójną korbą, itd.
Tak czy inaczej Exage w wersji D to zdecydowanie inna konstrukcja bebechów, i zdecydowanie na plus! Nowy napęd czerpie z rozwiązań dostępnych póki co dla wyższych półek cenowych. Przynajmniej w moim mniemaniu jest lepiej, jest potencjał ;)
Sam już takowego posiadam i zaczynam go doposażać :P

Cresta to niezły kołowrotek, za niezbyt sporą kwotę. Wersja Extra Tuned ma 2 łożyska więcej, część z nich ma węglowe obudowy. Jest nieco lepiej wykonana, spasowana, czuć to w ręce, przynajmniej ja wyczuwam. Do tego węglowe podkładki hamulca, więc nieco lepsza płynność i moc.
Czesiek

Offline Fisha

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 13.03.2017, 20:37 »
Panowie dziękuję za pomoc, mam czas do jutra do 14:00 żeby złożyć zamówienie to się z tym wszystkim prześpię :)
Żyłki będę używał ~0,17mm Preston Reflo Power, więc powinno być ok.
Może ktoś doradzi inny kijek w podobnej kwocie, ale z Drennana tylko w tej kwocie się mieszczę :)
Lecą :thumbup:

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #4 dnia: 13.03.2017, 20:41 »
Na komercje poleciłbym Tobie  https://sklep.gorek-gliny.pl/?279,odleglosciowka-mivardi-superior-match-4-20-m
Posiadam kijek i jestem bardzo zadowolony. Karpiki 4 kg pięknie się holuje.

A tu masz filmik:

Offline Matthew1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #5 dnia: 13.03.2017, 21:55 »
Mam Shimano Exage z tylnym hamulcem, niestety nie pamiętam rozmiaru, 2500 lub 3000.
Karpie na komercji holował bez żadnych problemów, dwa hamulce dają na prawdę dużo możliwości.
Hamulec walki to na prawdę ciekawe rozwiązanie, jeden ruch palcem zmienia cały hol.

EDIT:
Nie wyobrażam sobie w sumie żebym miał używać ten kołowrotek do łowienia karpi z gruntu.
Jeśli chodzi o spławik to ok, jeśli chodzi o metody gruntowe, wybrałbym inny.
Jakoś tak wydaje mi się za delikatny.
"Panie wypuść go, on jest złoty..."

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2017, 06:43 »
Exage 4000 to wyraźny skok wielkościowy w stosunku do 2500/3000. Większy korpus, napęd, nie tylko szpula i rotor.
Wielkość 2500 i 3000 do gruntowych połowów nie za bardzo, wielkość 4000 da już sobie radę, chociaż to też nie maszyna do feedera 150g cw lub karpiówki ;)
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2017, 07:09 »
Ja posunąłbym się nawet dalej w osądach, twierdząc, że między "4000" a "2500" jest przepaść, biorąc pod uwagę ich gabaryty, bo ten pierwszy waży od 375 do 405 gramów (różnica w wadze jest spowodowana rodzajem korby), a waga mniejszego wynosi do 280 gramów (wersja z podwójną korbą). 

Zapewne nigdy nie zrozumiem, dlaczego shimanowskie "3000" nie jest czymś, co wypełnia rozległą dziurę między "2500" a "4000".
Jacek

Offline Symik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2017, 21:45 »
Witam.

Właśnie zakupiłem Match Rod Trabucco Precesion XT Match Plus, 420 cm, waga 220 g, c.w. 5-25 g.
Poszukuję do tego optymalnego kołowrotka.
Cena ... byle nie była kosmiczna.
Dziękuję za pomoc i propozycje.

Pozdrawiam,
Symik

Offline Fisha

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17.03.2017, 08:08 »
Ja w końcu kupiłem EXAGE 3000SRCDH i na sucho razem z wędką Drennan Red Range Float 13 wyglada ślicznie, ale ja jestem zaślepiony tą wędeczką ;) sam kołowrotek nie zrobił na mnie takiego wrażenia, ale jeszcze czeka na testy. Paru kolegów polecało ten kołowrotek, więc na pewno będzie ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Fisha

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 17.03.2017, 08:08 »
Ja w końcu kupiłem EXAGE 3000SRCDH i na sucho razem z wędką Drennan Red Range Float 13 wyglada ślicznie, ale ja jestem zaślepiony tą wędeczką ;) sam kołowrotek nie zrobił na mnie takiego wrażenia, ale jeszcze czeka na testy. Paru kolegów polecało ten kołowrotek, więc na pewno będzie ok.