Wiele zapewne zależy od tego jakich żyłek będziesz używał. Jeśli zamierzasz użyć 0,25 z uwagi na większe ryby w łowisku, to wędka ta zdecydowanie odpada
Zresztą w tej sprawie może inni koledzy nieco więcej doradzą.
Shimano Exage to dość sprawdzona konstrukcja. Do spławika bardzo dobra.
Sam posiadałem w wersji match (czyli MH), przez blisko 2 sezony i nic złego na jego temat nie jestem w stanie powiedzieć. Oczywiście to nie mistrzostwo świata, ale jakość w stosunku do ceny i przypisanego mu zadania, była bardzo dobra. Szybsze przełożenie nie jest może extra potrzebne, ale też mi nie przeszkadzało. Płytsze szpule, precyzyjny hamulec, ładna praca równoważona przez podwójną korbę, to dla mnie atuty. Hamulec walki wymaga nieco wprawy i pamięci, że się go posiada

Przydaje się, to nie tylko pusty gadżet.
Nie tak dawno pojawił się na rynku Exage w wersji D (czyli powiedzmy 4-tej generacji). Póki co dostępny jest tylko w wersji przednio- hamulcowej (FD), z pojedynczą korbą. Być może z czasem pojawią się kolejne wersje generacji D, czyli również z tylnym hamulcem, z podwójną korbą, itd.
Tak czy inaczej Exage w wersji D to zdecydowanie inna konstrukcja bebechów, i zdecydowanie na plus! Nowy napęd czerpie z rozwiązań dostępnych póki co dla wyższych półek cenowych. Przynajmniej w moim mniemaniu jest lepiej, jest potencjał
Sam już takowego posiadam i zaczynam go doposażać
Cresta to niezły kołowrotek, za niezbyt sporą kwotę. Wersja Extra Tuned ma 2 łożyska więcej, część z nich ma węglowe obudowy. Jest nieco lepiej wykonana, spasowana, czuć to w ręce, przynajmniej ja wyczuwam. Do tego węglowe podkładki hamulca, więc nieco lepsza płynność i moc.