Autor Wątek: Nietypowi wędkarze z fejsa  (Przeczytany 29638 razy)

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Nietypowi wędkarze z fejsa
« Odpowiedź #60 dnia: 29.03.2017, 08:49 »
"Woda zweryfikuje umiejętności" - oczywiście, ale tutaj dzielimy się właśnie wiedzą, umiejętnościami. I gdy zdobyta wiedza nie idzie w parze ze świadomością, mamy nad wodą rzeź po polsku. Bez opamiętania, byle więcej, byle wanna... :facepalm:

Troszkę bym polemizował. Napiszę inaczej - wiedza wiedzą, tylko najpierw trzeba wiedzieć jak ją spożytkować, umiejętności mogą przyjść, ale wcale nie muszą (możesz być dobry z teorii, a z praktyki już nie) - takie jest moje zdanie. Natomiast to, że ktoś później zachowuje się jak się zachowuje, to jest zupełnie inna para kaloszy. 

Ptaku1, znam gościa który jak mu zając wejdzie przed maskę to przyspiesza a kaczki jak ryby nie biąrą "łowi" na kukurydzę z brzegu...

Kiedyś miałem praktyki na PKP i m.in. jeździłem w trasy z maszynistą. Jednemu się zdarzyło, że kota rozpołowił na jednym z dworców. Jak wracaliśmy, to tak się podniecił, że aż skakał z radości jak go tam widział i jeszcze do mnie - widziałeś, widziałeś, tam leżał :facepalm: :facepalm:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 29.03.2017, 08:53 »
Wiecie a mi się wydaje że to nie o to chodzi że ktoś je ryby czy tez je rozdaje, problem jest większy bo u nas w społeczeństwie wydaje mi się że ryby nie maja statusu zwierząt w głowach polaków. Każdy przecież pochyli się nad kaczka z złamanym skrzydłem czy tez będzie żal mu jak zobaczy rozjechanego jeża. A pokazcie mi osobę która pochyli się nad meczącą się rybą co roku widzimy wanny z żywym karpiem w sklepach gdzie te ryby leża jedna na  drugiej. Dlatego takie fotki jak wyżej ludzie oceniają nie jak wandalizm tylko jak np grzybiarza który znalazł parę koszów grzybów. Tu nie chodzi o pseudo wędkarzy choć Ci akurat powinni być bardziej wyedukowani ale całe społeczeństwo.

Bardzo trafne spostrzeżenie. Generalnie wśród ludzi ryba to... właśnie jak napisałeś, coś na kształt grzyba. Idziesz nad wodę jak do lasu po grzyby. Kto ryby wypuszcza? Debil. Jak idę na grzyby, to przecież nie będę im zdjęć robić i ich zostawiać.
Ludzie nie rozumieją, że liczba ryb pod wodą jest skończona, nie rozumieją, że taka ryba rośnie kilkanaście lat. Nie rozumieją, że trup pokazywany w Teleexpresie przez pana Mietka bez zęba na przedzie to był żywy pomnik przyrody. Że większą ochroną w naszym kraju ciszą się krzaki w tym samym wieku.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 29.03.2017, 08:57 »
Probkem tkwi w tym, że ludzie nie mają świadomości, że ryby już nie rozmnażają się jak kiedyś. Grzyb zawsze urośnie nowy, ryba już już nie koniecznie, bo złe warunki, melioracja, degradacja, zanieczyszczenia, ocieplenie klimatu, brak tarlisk, zła gospodarka...

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 29.03.2017, 08:58 »
"Woda zweryfikuje umiejętności" - oczywiście, ale tutaj dzielimy się właśnie wiedzą, umiejętnościami. I gdy zdobyta wiedza nie idzie w parze ze świadomością, mamy nad wodą rzeź po polsku. Bez opamiętania, byle więcej, byle wanna... :facepalm:

Troszkę bym polemizował. Napiszę inaczej - wiedza wiedzą, tylko najpierw trzeba wiedzieć jak ją spożytkować, umiejętności mogą przyjść, ale wcale nie muszą (możesz być dobry z teorii, a z praktyki już nie) - takie jest moje zdanie. Natomiast to, że ktoś później zachowuje się jak się zachowuje, to jest zupełnie inna para kaloszy. 

Ptaku1, znam gościa który jak mu zając wejdzie przed maskę to przyspiesza a kaczki jak ryby nie biąrą "łowi" na kukurydzę z brzegu...

Kiedyś miałem praktyki na PKP i m.in. jeździłem w trasy z maszynistą. Jednemu się zdarzyło, że kota rozpołowił na jednym z dworców. Jak wracaliśmy, to tak się podniecił, że aż skakał z radości jak go tam widział i jeszcze do mnie - widziałeś, widziałeś, tam leżał :facepalm: :facepalm:
Ludzie to świry... Najgorsze z istot... Tyle tylko, że większość sie kontroluje w jakimś stopniu.

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 29.03.2017, 09:00 »
Dlatego społeczeństwo trzeba edukować (specjalnie powiedziałem społeczeństwo, a nie wędkarzy) i to już od najmłodszych lat i uczyć szacunku do tego, co nas otacza (o edukacji było już wspomniane w innym temacie). Np. moje dziecko już nie pyta się ile ryb przywiozłem (tak jak go nauczyła matka) tylko ile ryb złowiłem i dla mnie to jest sukces, że nauka nie idzie w las :) 

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 29.03.2017, 09:05 »
Dlatego społeczeństwo trzeba edukować (specjalnie powiedziałem społeczeństwo, a nie wędkarzy) i to już od najmłodszych lat i uczyć szacunku do tego, co nas otacza (o edukacji było już wspomniane w innym temacie). Np. moje dziecko już nie pyta się ile ryb przywiozłem (tak jak go nauczyła matka) tylko ile ryb złowiłem i dla mnie to jest sukces, że nauka nie idzie w las :)
:thumbup:

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 29.03.2017, 09:43 »
Panowie,a ilu jest takich co wcale fotkami sie nie chwalą, a robią to co ten gościu, albo  i gorzej
Krzysztof

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #67 dnia: 29.03.2017, 09:49 »
Porównanie ryb do grzybów bylo bardzo trafne👍, jeszcze troche wody upłynie zanim nasze społeczeństwo to zrozumie😧

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #68 dnia: 29.03.2017, 09:50 »
Mnie przerazilo nie tylko jego działanie ale równieź ilośc pochlebnych opinii.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #69 dnia: 29.03.2017, 09:56 »
Mario - właśnie te pochlebne opinie pokazują jakie jest myślenie w tym kraju. To nie nastraja optymistycznie.
Pozdrawiam
Mirek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 29.03.2017, 10:13 »
Chłopaki jestem z wami duchem - jeżeli chodzi o zatrzymanie trendu łupania ryb z naszych wód !!! To skandaliczne - ale zarazem takie Polskie ....
Nie będę się rozpisywał - bo robiłem to 10- siątki razy w tym temacie...
Ale zauważcie pęd do popularności ( czy to choćby nasze forum lub inne medium w temacie udzielania dobrych rad kończy się pogromem naszych wód dziady - miesorzercy - robią swoje....)
Liczni wędkarze promują się publikują filmy , artykuły pragną za wszelką cenę zaistnieć - i to działa w dwie strony :
ci dobrzy wędkarze ja zaliczam się do nich patrzą , obserwują wdrażają - i łowią ... co ważne nie zabierają ryb... czyli relax , sport ...
oraz ci źli dziady-mięsorzercy - sami widzicie co robią z wiedza otrzymaną  jak na tacy !!!!!
Chęć popularności w mediach do tego poteguje takie dziwne zachowania - a czemu.... o jaki ja jeste dobry , ile ja to rybek łowie , jakich ja technik używam.... zauważcie wykwit profesjonalistów na you tub...
Kiedyś takie dobro jak internet , telefon komórkowy to było coś - a teraz to jest jak papier toaletowy - musi być i tyle ....
Także sam mam za wahania ostatnimi czasy czy cosik pisać .... po co dziadom - mięsorzercom dawać kolejne naboje do strzału....
Wiem że ten post kuje - ale taka jest prawda .....
Maciek

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #71 dnia: 29.03.2017, 10:18 »
Ludziom brakuje wrażliwości, jest to efekt niewłaściwego wychowania. Ale żeby się chwalić brakiem zdrowego rozsądku w mediach społecznościowych :facepalm:.

Pozdrawiam Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #72 dnia: 29.03.2017, 10:20 »
Panowie, nie tylko wędkarze są nieedukowani, społeczność niewędkarska również. NIe rozumieją problemów związanych z rybami w Polsce, nie wiedzą, że ryb jest mało, że jestesmy jedynym takim krajem w Europie, w którym tak zrównoważona gospodarka rybacka wyrządziła takie spustoszenie, któremu się nie chce zaradzić, które się na dodatek pogłębia.

Przypadek tego wędkarza pokazuje, ze on nie liczy się z rybami, łowiskiem, czy też innymi wędkarzami. Ma w sobie , co widać po komentarzach i zdjęciach czarnych rapa gangsterów i osób przewlekle chorych którym trzeba pomóc, dwie natury. Tę czułą i tę drapieżną, jest takim polskim twardzielem co w tyłku ma wszystkich, wie wszystko, ale pisać nie potrafi. Do takich jak on też możemy trafić :)

Ale póki co warto pokazać jego wyniki i złożyć pozew. Bo bez piętnowania takich praktyk lepiej nie będzie. Złowiłby więcej? Zabrałby więcej, no chyba, że rzeczywiście małe wypuszczał bo skrobać się nie chciało. Facebook to materiał dowodowy, na dodatek rejestr go zdradzi i zdemaskuje. Po sądzie koleżeńskim nie zamieszczałby 'złych' zdjęć na Facebooku, a nieświadomi jego znajomi by tego nie pochwalali. Ten łańcuch trzeba gdzieś przerwać.

Trzeba promować postawę wędkarza pasterza, co łowi, czasem zabierze, ale o ryby dba, o łowiska również. Taki powinniśmy pokazywać ludziom obraz wędkarza. Bo wciąż panuje przekonanie, że trzeba coś zabrać, aby inni tego nie dostali, brać ile wlezie, bo nie może się zmarnować, przy tym trzeba się pochwalić. Ot, taka kozacka natura Polaka.
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #73 dnia: 29.03.2017, 10:28 »
Zacytuję klasyka.
Z wielką mocą (wiedzą) wiąże się wielka odpowiedzialność.
Niestety większość ludzi wiedzę zdobywa bardzo wybiórczo.
Ja podchodzę do wędkarstwa kompleksowo. Pozwala to zrozumieć nie fakt, że np ryba się grupuje wiosna, tylko dlaczego się grupuje. I dlaczego nie należy jej z tej wody wyciągać. Każdy, nawet największy zbiornik ma określoną pojemność rybostanu. Rybna woda naprawdę nie wygląda ja wanna z karpiem w Tesco. Z tych tysięcy rybich jaj przeżywa do wieku dorosłego parę procent. I to nie mit, że jak populacja danego gatunku spadnie do pewnego poziomu, to później ubywa jej że zbiornika rok rocznie do kwadratu. Weź to mięsiarz przemyśł.

Marcin

Marcin

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 29.03.2017, 10:29 »
na dodatek rejestr go zdradzi i zdemaskuje

Może trochę wyrwane z kontekstu, ale uważasz że ten człowiek wypełnia rejestr?? W mojej opinii on ma to gdzieś