Autor Wątek: Zanęta na muliste dno i większe ryby  (Przeczytany 15885 razy)

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
  • Ulubione metody: feeder
Zanęta na muliste dno i większe ryby
« dnia: 12.04.2017, 17:30 »
Jak skomponować zanętę aby nie zatapiała sie w bardzo miękkim mule oraz zwabiała większe sztuki. Łowisko to jezioro Jeziorak, głębokość do max 3 m. Pozdrawiam
Połamania kija

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zanęta na muliste dno i większe ryby
« Odpowiedź #1 dnia: 12.04.2017, 19:15 »
Mam to samo, ale głębokość stawu mniejsza.
W ubiegłym roku spróbowałem nęcić rzucając małe kulki zmielonych płatków kukurydzianych z mielonymi konopiami (zmoczone i polepione w kulki). Rezultatem było ostre buszowanie ryb w miejscach, w których leżały kulki.
W tym roku testowałem chińskie woreczki PVA wypełnione pelletem 8 mm. Też pracowały bardzo ładnie: pellet rozsypał się na mule i tylko niewielka część w nim "utonęła". Po pół godzinie zjawiła się drobnica i tak skotłowała wodę, że nic nie było widać. Żer trwał dobre 2 godziny. Było to kilka tygodni temu  - chłodno (przełom luty/marzec lub początek marca), więc większa ryba jeszcze nie żerowała. Widziałem 1-2 większe osobniki, które przepłynęły nad zanętą, ale nie skubnęły nawet. Myślę, że spróbuję dodać, np. surowego bobiku, dla większych ryb, które pojawią się po drobnicy. Na tę porę roku i temperaturę (powietrze +10-15oC) większa ryba pojawiła się 0,5-1 godz. przed zmrokiem i jakieś 2-3 godziny po drobnicy. Rano nie testowałem - jestem śpioch. Spróbuję też woreczków PVA z sypką zanętą (suchą) + duże ziarna, ale kolor zanęty (oprócz zapachu) ciemniejszy (czerń, brąz, czerwień, zieleń) - bardziej dopasowany do koloru dna.
Jest jeszcze patent ze zmiksowaną na papkę kukurydzą z puszki (plus dodatki według wyobraźni), ale podawana jest punktowo (blisko brzegu) łyżką/kubkiem na sztycy.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.04.2017, 21:30 »
Jeśli nie chce się ściągać drobnicy wtedy lepiej nie stosować zanęt spożywczych. Ja w takich sytuacjach nęcę samym ziarnem i pelletem. Nie sklejam ziarna w kule, nęcę luzem przy pomocy łyżki zanętowej. Oczywiście ziarna też mogą się lekko zagłębić w muł, ale ale leszczom i karpiom to nie przeszkadza. Ważne jest jedynie to żeby w pierwszej fazie nęcenia nie przesadzić z ilością i lepiej zacząć od ziaren które wolno się psują w wodzie gdyby nie zostały szybko znalezione i zjedzone. Idealny jest łubin.
Pozdrawiam - Gienek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #3 dnia: 13.04.2017, 08:53 »
A w Jezioraku są większe sztuki? Łowiłem tam (w Iławie) parę lat temu przez prawie tydzień z efektami prawie zerowymi (uklejek i mikro płotek nie liczę). Podobno wszystko tam zostało zaorane siatami.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 13.04.2017, 08:57 »
A w Jezioraku są większe sztuki? Łowiłem tam (w Iławie) parę lat temu przez prawie tydzień z efektami prawie zerowymi (uklejek i mikro płotek nie liczę). Podobno wszystko tam zostało zaorane siatami.
Dokładnie o to samo miałem spytać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #5 dnia: 13.04.2017, 10:44 »
Ziemia bełchatowska, pulchna i lekka. Nie nawilżać. Woda stojąca więc nie wypłucze. Do tego odrobina zanęty i martwe robaki (grube białe, pinka). Wszystko ładnie osiądzie na dnie.
Na kanałach nęcenie ziemią się sprawdza (a są znacznie bardziej zamulone od jezior, stawów) więc i tam powinno.
Grzegorz

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #6 dnia: 13.04.2017, 13:19 »

Łowisko z drugiej strony jeziora w miejscowości Matyty. Czy zaorane siatami? To mało powiedziane! Ale muszę spróbować, mam tam domek z pomostem i do tej pory tylko male płotki i średnie krąpie lecz drobnicy chyba więcej niż wody. Kąpiąc się tam nie napotkałem na twarde dno. Nie wiem czy kolor samej ziemi nie zwabi drobnicy dlatego proszę o radę. I czy prawda jest to aby bardziej skupić się na intensywnym np. słodkim smaku i jak to osiągnąć?
Połamania kija

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.04.2017, 13:49 »
Jeśli chcesz selekcjonować, to skorzystaj z rady Druida. Tylko, że może się okazać, że nie ma czego selekcjonować :facepalm:
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 13.04.2017, 13:55 »
To jest największa bolączka wielu zbiorników. W niektórych naprawdę nie pływa ani jedna ryba godna uwagi. Można nęcić, kombinować, cuda wianki uskuteczniać...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 13.04.2017, 13:58 »
Bolączka? To jest zwyczajnie ku*wa smutne, żeby w takim dużym jeziorze polodowcowym nie było dużych ryb (pewnie jeszcze są, ale to niedobitki). Już pomijając wędkarski punkt widzenia, to jest po prostu nienaturalne, dewastacja środowiska.
Marcin

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #10 dnia: 13.04.2017, 19:48 »
Ale nadzieja umiera ostatnia. Wracając do tematu czy odrobina zanęty z ziemią, kukurydzą i białym robakiem poskutkuje? Chciałbym pozbyć się tez smużenia, a skupić na słodkim smaku, lecz jeszcze za amator ze mnie żeby to osiągnąć.
Połamania kija

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13.04.2017, 21:28 »
Ja dalej twierdzę, że nie ma zanęty CUDOWNEJ - wszystko zależy z czym ją podamy czy z gliną rozpraszającą, wiążącą jakieś robactwo ale bez przesady mamy nęcić, a nie karmić itd. To wszystko musi pracować zainteresować rybę i w dużym stopniu jak ją podamy do wody.

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #12 dnia: 14.04.2017, 07:32 »
Rowniez jestem tego zdania ze rybie ma smakować najbardziej to co jest na haczyku, a zaneta ma jedynie zwabic. Tylko boje się że wszystko pójdzie w muł. Czytalem też że jasny kolor zanety odstrasza drobnice, a czarny ją zwabia dlatego mam dylemat. Tam gdzie lowie jest równo na dnie i nie za gleboko dlatego nie wiem czy samo ziarno z pelletem doleci na np 30 m.
Połamania kija

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14.04.2017, 07:41 »
Rowniez jestem tego zdania ze rybie ma smakować najbardziej to co jest na haczyku, a zaneta ma jedynie zwabic. Tylko boje się że wszystko pójdzie w muł. Czytalem też że jasny kolor zanety odstrasza drobnice, a czarny ją zwabia dlatego mam dylemat. Tam gdzie lowie jest równo na dnie i nie za gleboko dlatego nie wiem czy samo ziarno z pelletem doleci na np 30 m.
To nie jest tak, że czarna to drobnica a jasna to gruba ryba. Chodzi o to, że jeżeli zanęta różni się od dna to ryba jest na jej tle dobrze widoczna. O ile duże ryby nie mają zbyt wielu wrogów o tyle małe mają ich mnóstwo więc wolą się kamuflować. Podejrzewam więc, że na piaszczysto mulistym dnie może się sprawdzić również i ciemna zanęta.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #14 dnia: 14.04.2017, 07:47 »
Bardzo ciekawy artykuł polecił Michał / Mosteque / w wątku o dipowaniu białych robaków. Zawarte w nim informacje potwierdzają Twoje Arku spostrzeżenia. Drapieżnik najlepiej widzi zestaw barw kontrastowych. Widocznie inne ryby nauczone wzrostem częstotliwości ataków na kontrastowym tle podłoża , unikają takiej sytuacji. / moje domniewymanie /.   Zwłaszcza kolor czarny ma tu wiodącą rolę. Takie są moje pierwsze wrażenia po jego dość pobieżnym  :facepalm: przeczytaniu. :)