Autor Wątek: Wędka Match - górna półka  (Przeczytany 4841 razy)

Offline TYBERIAN

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wędka Match - górna półka
« dnia: 21.04.2017, 11:48 »
Witam koledzy!!!

Zamierzam się z kupnem dobrej wędki matchowej!!! Potrzebuje wędki uniwersalnej, którą będę łowił zarówno na 3 gr wagglery do 25 metrów jak i na sildery na większych odległościach. Łowisko w którym łowie jest dzikie.Jest to rozlewisko Starej Warty!!! Obfituje w piękne liny,leszcze i karpie ale jest zarazem trudne do łowienia z powodu dużej ilości grążeli.

Wędki które przypadły mi do gustu to:

1) "DRENNAN ACOLYTE PLUS 13 FT FLOAT ROD"-Długość 3,96 m, 3 składowa,waga wędki 155 g,wytrzymałość linki 4-6 lb (1,8 kg-3 kg) cena-1100 zł

2) "PRESTON EQUIS 13 FT SUPER FLOAT"-Długość 4 m,3 składowa,waga wędki 183 g,wytrzymałość linki 3-6 lb,cena-1000 zł

3) "DAIWA SPECTRON MATCH POWER 13FT"( MADE IN UK)-Długość 3,96 m,3 składowa,waga wędki 199 g,rekomendowana linka 2-8 lb,cena-1230 zł
4) "DAIWA TDR MATCH PELLET MEDIUM 13FT"(MADE IN UK)-Długość 3,96 m,3 składowa,waga wędki 201 g, rekomendowana linka 2-8 lb,cena-900 zł
5) "DAIWA TOURNAMENT MATCH AGS 13 FT"(MADE IN UK)-Długość 3,90 m,3 składowa,waga wędki 230 g,ciężar wyrzutu (10-30 g),cena-1790 zł
6) "BROWNING SPHERE MATCH 13FT"-Długość 3,90 m,3 składowa,waga wędki 149 g,ciężar wyrzutu 30 g,cena-1370 zł

Jeśli macie jakieś sugestie  bądz swoje propozycje chętnie wezmę je pod uwagę podczas kupna
:)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka Match - górna półka
« Odpowiedź #1 dnia: 21.04.2017, 11:53 »
Mam tego Drennana, niedługo, więc nie mam też zbyt wielu obserwacji, ale jakieś porównanie z poprzednią matchówką (Daiwa Aqualite) już mam. Kij generalnie bosko lekki, pięknie wykonany, można na niego tylko patrzeć i mieć radochę ;-)
Czuje się, że w dolniku jest już sztywny, o wiele mocniejszy od wspomnianej Daiwy z CW 20 g, nie jest to więc z pewnością witka, jest moc. Holowałem na niej dużego karasia srebrzystego i na wędce nie zrobiło to żadnego wrażenia, myślę, że dopiero przy rybach rzędu 2-3 kg zaczyna się tu prawdziwa zabawa. Przy mniejszych sztukach też oczywiście jest czucie, ale szanse, mówiąc delikatnie, nie są wyrównane ;-)
Czy polecam? Jeśli lubisz kije Drennana i ładne wykonanie, zdecydowanie. Jeżeli tylko zależy Ci na bardzo dobrej wędce - tu już się nie będę wypowiadać, bo nie miałem zbyt wiele do czynienia z kijami matchowymi.

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 21.04.2017, 12:23 »
Ja ze swojej strony polecam kije tubertini, a dokladniej T-match. Kije zbudowane na cienkim blanku, co powoduje ze pieknie sie laduja juz od splawików 3 g bardzo finezyjne, ze sporym zapasem mocy w dolniku-szczerze to pracuja tylko 2 górne sklady.Kije porownywalne do legendarnych Energhii z Trabucco, ale 2 razy tansze. Kijem o Cw 6-18g obsłuzysz wagglery i slidery w gramaturze 4-12.Do ciezszego wedkowania polecam jego brata 10-25g
Artur
Okręg Poznań
C&R

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #3 dnia: 21.04.2017, 12:41 »
Kolega na forum sprzedaje acolyte ultra 14

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 21.04.2017, 12:45 »
Panowie mam pytanko może głupie ale je zadam. Te wędki powyżej tysiąca to same ryby łowią? Pytam bo chyba nigdy takiej nie kupie a ciekawość mnie zżera.

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #5 dnia: 21.04.2017, 13:01 »
Panowie mam pytanko może głupie ale je zadam. Te wędki powyżej tysiąca to same ryby łowią? Pytam bo chyba nigdy takiej nie kupie a ciekawość mnie zżera.
Tak wystarczy zarzucić, do tego nie trzeba nęcić, ryby widzą drogi kijek, z drugiego końca akwenu płyną i się same na hak zapinają. A szczupaki i sumy pilnują, żeby hol nie trwał zbyt długo i żeby szybko do podbieraka wpadały.
Więcej mądrości nie wymyślę teraz. :P
Tomsza

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #6 dnia: 21.04.2017, 13:03 »
- (1) występuje również w ciekawej wersji dwuskładowej: http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=750
- (2) wbrew katalogowemu/sklepowemu opisowi ma zalecaną wytrzymałość żyłki 2 - 6 lb: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=363.msg245795#msg245795
- (3) i (4) nie są już produkowane
- (5) jest ciężkawa jak na 13' z górnej półki i chyba nie bardzo pasuje do klasycznych wagglerów w okolicach 3 g

Z wędek dostępnych w Polsce można jeszcze wziąć pod uwagę 13' MAP Parabolix Waggler Medium, Maver Reactorlite, Rive R-Waggler Medium (ta ostatnia ma bardziej szczytowe ugięcie). Miłośnik Daiwy może pokusić się o sprowadzenie 13' Power Float (2 - 7 lb) z nowej serii Tournament RS.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #7 dnia: 21.04.2017, 13:06 »
Te wędki powyżej tysiąca, zdarza się, że już te w cenie powyżej 500 zł to przede wszystkim dużo lepsze wykonanie, nieporównywalnie niska waga przy tej samej a nawet większej wytrzymałości, lepsze i droższe materiały (sama wędka, przelotki, korek, mocowanie kołowrotka) i to co jest w dużej mierze głównym atutem - odpowiednio dobra praca (choć różna w różnych wędkach, modelach) będąca wypadkową jakości materiałów, konstrukcji, wagi etc. Tutaj nie chodzi o to, że wędka łowi sama, ale o to jak wędkarzowi się nią łowi. Samo wykończenie, materiały to jedno - porównać można do deski rozdzielczej czy wnętrza na przykład Fiata i Mercedesa, ale też o same walory użytkowe wędki. Te z lepszej półki cechują się przede wszystkim akcją progresywną, gdzie w przypadku odległościówek jest to najbardziej pożądana akcja. Oprócz tych rzeczy, które wymieniłem jest jeszcze przyjemność z holu, która to w przypadku tych droższych modeli jest z pewnością dużo większa i bynajmniej nie wynika ona z samej świadomości łowienia drogim sprzętem tylko jest cechą sprzętu dobrze skonfigurowanego, zaprojektowanego.
Grzegorz

Offline RAV93

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 21.04.2017, 13:08 »
Acha wszystko jasne dziękuję za wypowiedzi. :bravo:

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 21.04.2017, 13:19 »
Te wędki powyżej tysiąca to same ryby łowią?

Same nie łowią - podobnie droższe samochody same się nie prowadzą, a zaawansowane aparaty fotograficzne same nie uprawiają fotografii. Czy chcemy stąd wnosić, że budżetowe samochody/aparaty są równie dobre i oferują takie same atrakcje z punktu widzenia kompetentnego użytkownika? Raczej niekoniecznie ;)

Offline RAV93

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 21.04.2017, 13:23 »
No teraz samochody właśnie te z najwyższej półki potrafią same się prowadzić.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #11 dnia: 21.04.2017, 14:00 »
Należy też zaznaczyć, że nie wszystkie drogie wędki są super rewelacyjne. Podobnie jak w sprzęcie budżetowym można znaleźć ciekawe perełki. Mimo to, z reguły jest tak, że droższa wędka = droższe i lepsze materiały, dobra technologia, większa precyzja wykonania, estetyka. Trzeba to wszystko wypośrodkować, bo z pewnością jest taka granica, której przekroczenie w zasadzie nie daje nam już nic. Bo dopóty sprzęt kosztuje większe pieniądze i jego konstrukcja, materiały, parametry są warte tej ceny, dopóty warto faktycznie zainwestować w takie wędzisko lub przynajmniej jego zakup jest namacalnie uzasadniony. Pojawia się natomiast pewna granica (ta widoczna jest przez porównanie wielu producentów, marek, produktów), gdzie już zbyt wysoka cena w zasadzie nie ma swojego uzasadnienia. Tak jest na przykład z tyczkami, w tej chwili jest ich wiele na rynku, wielu jest producentów, można znaleźć takie, które są "perełkami" na dzień dzisiejszy pod względem wagi, sztywności i jest też pewna granica budżetowa. Do tej pory jednak nie wymyślono nic super rewolucyjnego, żadnej nowej technologii, materiału który uzasadniał by moim zdaniem cenę w/w powyżej 10 000 złotych. Dopóki tyczka 13 metrowa nie będzie miała średnicy dolnika 35 mm, nie będzie ważyła 500-600 gr a jej wytrzymałość nie będzie gorsza od tych obecnie produkowanych moim zdaniem nie ma tutaj wysoka cena uzasadnienia. Producenci rok rocznie oddają w użytkowanie nowe modele, ale polega to głównie na zmiania szaty graficznej, kombinacji z wyważeniem, kombinowaniu z długością czy ewentualnie próbami lekkiego usztywnienia wędki. Każdego roku jednak mamy możliwość kupienia nowej wędki w kosmicznej cenie, jakby była ona wyraźnie lepsza od swoich poprzedniczek. Niestety nie jest. Chyba, że odchudzenie o 10 gram jest jakąś rewolucją, która uzasadnia sprzedaż czy kupno takowej 5 tysięcy drożej.
Grzegorz

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 21.04.2017, 17:33 »
właśnie te z najwyższej półki potrafią same się prowadzić

W ograniczonym zakresie potrafią to nawet popularne kompakty z systemem automatycznego parkowania, ale obecnie żadne produkowane seryjnie auto nie funkcjonuje jako tzw. pojazd autonomiczny, zaś auta z najwyższej półki cenowej (Lamborghini, Bugatti, Aston Martin etc.) są akurat nieszczególnie zaawansowane pod względem autopilotażu, bo mają dostarczać frajdy z prowadzenia.

Należy też zaznaczyć, że nie wszystkie drogie wędki są super rewelacyjne

Co gorsza, żadna droga matchówka nie jest rewelacyjna/najlepsza pod każdym względem. W rzeczy samej, dla każdej matchówki znajdzie się matchówka o tej samej długości lepsza pod pewnym względem (wagi, wyważenia, liczby/klasy przelotek, jakości uchwytu/korka, precyzji montażu, responsywności, amortyzacji rybich harców, minimalizacji spinek/spadów, uniwersalności etc.). Morał z tego taki, że trzeba uzyskać jasność, na czym nam najbardziej zależy :)

Offline TYBERIAN

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 21.04.2017, 23:15 »
Dziękuje koledzy za odpowiedzi na mój wątek :) Do kolegi MODUSA 3 i 4 akurat mam możliwość zakupu :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #14 dnia: 07.11.2017, 09:38 »
Jeśli chodzi o Daiwę TDR 13' 2-8 lb to od 2 sezonów jej używam i jestem bardzo zadowolony. W większości poławiam nią karpiki do 45 cm i daje radę skubana ;). Na mniejszej rybie nie ma frajdy, ale zacna to zabawka :)