Autor Wątek: Wędkarstwo francusko-angielskie  (Przeczytany 14083 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wędkarstwo francusko-angielskie
« Odpowiedź #30 dnia: 24.04.2017, 13:37 »
:bravo:

zapowiada się piękna wojna współpraca stuletnia angielsko-francuska ;)
Bardzo chętnie, myślę nad zakupem rocznego pozwolenia na Francję ;) teraz jak poznaliśmy warunki można się bardziej/lepiej przygotować.

Kamil gdzie jest lepszy potencjał :fish: :narybki:  francja - anglia ??????
Łatwiejsza woda francja - anglia ?????

Z pewnością jeżeli miałbym wybierać pod względem wędkarskim gdzie mieszkać tzn Francja czy Anglia to bym wybrał Francję. Bajeczne widoki, piękna czysta woda i ogromne ryby.

Co do poziomu trudności to ciężko mi określić bo poznałem może z 5 km wody tylko ale odcinek na którym wędkowaliśmy 3 nocy jest zdecydowanie trudniejszy od tych które znam w Anglii.

Dużym utrudnieniem jest czysta woda we Francji zdecydowanie się nie da łowić w ciągłości za dnia, ryba łatwo się płoszy i trzeba pracować nad każdym kolejnym braniem.

Bardzo chętnie, myślę nad zakupem rocznego pozwolenia na Francję ;) teraz jak poznaliśmy warunki można się bardziej/lepiej przygotować.
NIEEEEEEEE ;) ;D :P

Sebek, obiecuję że znowu przywiozę coś co doprowadzi Łukasza do łez 8)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 24.04.2017, 13:43 »

Kamil gdzie jest lepszy potencjał :fish: :narybki:  francja - anglia ??????
Łatwiejsza woda francja - anglia ?????

Z pewnością jeżeli miałbym wybierać pod względem wędkarskim gdzie mieszkać tzn Francja czy Anglia to bym wybrał Francję. Bajeczne widoki, piękna czysta woda i ogromne ryby.

Co do poziomu trudności to ciężko mi określić bo poznałem może z 5 km wody tylko ale odcinek na którym wędkowaliśmy 3 nocy jest zdecydowanie trudniejszy od tych które znam w Anglii.

Dużym utrudnieniem jest czysta woda we Francji zdecydowanie się nie da łowić w ciągłości za dnia, ryba łatwo się płoszy i trzeba pracować nad każdym kolejnym braniem.

Ciekawe spostrzeżenia, czyli francja ciężka praca na :narybki: a anglia luzik ... :narybki: - łatwiejsza rybka ...
Hm sporo filmów widziałem z francji rybska tam mają piekne !!!
Niemniej jednak obejrzę sobie was na ekranie w akcji sebek to dobrze powiedział - dwa fillmy dwa podejscia . - ciekawie się zapowiada.....
Maciek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 24.04.2017, 14:07 »
Źle mnie Maćku zrozumiałeś,  odcinków rzek które znam w Anglii i we Francji te francuskie są trudniejsze technicznie.
Nigdzie nie napisałem że w UK łatwo jest złowić rybkę.
Z pewnością rzeka Marne jest bardziej zróżnicowana jeżeli chodzi o dno i linie brzegowa ale poznaliśmy ja tylko na krótkim odcinku. W przeciwieństwie do Anglii gdzie większość lini brzegowej i dna jest regulowana (oczywiście znowu pisze o odcinkach które znam) co wcale się nie przekłada na to że łowi się łatwiej, powiem nawet inaczej z powodu tego że nie ma widocznych dołków i dużego zróżnicowania dna ciężej jest wytypować miejsce. Jedyne co mogę napisać z pewnością że we Francji jest zdecydowanie mniejsza presja wędkarska niż w UK, czy to sprawia że łowi się łatwiej czy trudniej odpowiedź sobie sam na to pytanie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 24.04.2017, 14:16 »
Źle mnie Maćku zrozumiałeś,  odcinków rzek które znam w Anglii i we Francji te francuskie są trudniejsze technicznie.
Nigdzie nie napisałem że w UK łatwo jest złowić rybkę.
Z pewnością rzeka Marne jest bardziej zróżnicowana jeżeli chodzi o dno i linie brzegowa ale poznaliśmy ja tylko na krótkim odcinku. W przeciwieństwie do Anglii gdzie większość lini brzegowej i dna jest regulowana (oczywiście znowu pisze o odcinkach które znam) co wcale się nie przekłada na to że łowi się łatwiej, powiem nawet inaczej z powodu tego że nie ma widocznych dołków i dużego zróżnicowania dna ciężej jest wytypować miejsce. Jedyne co mogę napisać z pewnością że we Francji jest zdecydowanie mniejsza presja wędkarska niż w UK, czy to sprawia że łowi się łatwiej czy trudniej odpowiedź sobie sam na to pytanie.
Hm ... nie zmienia to faktu że każdy twój post to kawał wiedzy ... !  - jedno jest pewne połowiło by się tu i tu... połamania francusko/angielska  brygado...
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 24.04.2017, 15:00 »
Rzeka Marne to zdecydowanie lepszy rybostan niż rzeki angielskie, może Wye na pewnych odcinkach lub Trent jest lepszy, ale pod względem ilości brzan może. Ale Marne to więcej gatunków ryb, jest karp i sum. Ryba w UK jest w wielu miejscach pod stałą presją, we Francji nie. W UK jest przez to lepiej z miejscówkami, u żabojadów jest kłopot, bo większość zarośniętych jest w cholerę, najlepiej mieć jakiś sprzęt do podcięcia samosiewek i gałęzi zwisających nad wodą.

Na pewno kluczem do sukcesu jest łowienie tam gdzie są jakieś krzaki w wodzie, gdzie ryba ma schronienie. Czysta woda sprawia, że łatwo się płoszy, więc dobre miejsce to podstawa.

Jestem pewien, że Sebek z Łukaszem zaczną łowić wkrótce coraz większe ryby, ja w ogóle sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że zostaną sumiarzami :D Tam jest co łowić, trzeba mieć tylko odpowiedni sprzęt (na suma tam trzeba mieć jakiegoś konkreta) i znać miejsca, a ryby będą coraz większe. Na pewno tamtejsza rzeka ma wielki potencjał, i wiele jeszcze jest do odkrycia. W tym sezonie uważam, że Sebek z Łukaszem przekroczą barierę 80 cm z brzaną, nam w UK będzie zaś trudniej takie złowić :D
Lucjan

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #35 dnia: 24.04.2017, 15:23 »
Rzeka Marne to zdecydowanie lepszy rybostan niż rzeki angielskie, może Wye na pewnych odcinkach lub Trent jest lepszy, ale pod względem ilości brzan może. Ale Marne to więcej gatunków ryb, jest karp i sum. Ryba w UK jest w wielu miejscach pod stałą presją, we Francji nie. W UK jest przez to lepiej z miejscówkami, u żabojadów jest kłopot, bo większość zarośniętych jest w cholerę, najlepiej mieć jakiś sprzęt do podcięcia samosiewek i gałęzi zwisających nad wodą.

Na pewno kluczem do sukcesu jest łowienie tam gdzie są jakieś krzaki w wodzie, gdzie ryba ma schronienie. Czysta woda sprawia, że łatwo się płoszy, więc dobre miejsce to podstawa.

Jestem pewien, że Sebek z Łukaszem zaczną łowić wkrótce coraz większe ryby, ja w ogóle sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że zostaną sumiarzami :D Tam jest co łowić, trzeba mieć tylko odpowiedni sprzęt (na suma tam trzeba mieć jakiegoś konkreta) i znać miejsca, a ryby będą coraz większe. Na pewno tamtejsza rzeka ma wielki potencjał, i wiele jeszcze jest do odkrycia. W tym sezonie uważam, że Sebek z Łukaszem przekroczą barierę 80 cm z brzaną, nam w UK będzie zaś trudniej takie złowić :D
Rzeka wcale nie jest łatwa jak by się  wszystkim wydawało.
Tym bardzie teraz w okresie suszy. Wszyscy uczestnicy wyprawy przekonali się  o tym.
Miejsce z krzakami dało dużo  brzan,  wąski odcinek dał piękne klenie,  a grube nęcenie ogromne karpie.
Pełno cennych info dotarło do mnie.

Jeśli  chodzi o wyniki moje i Łukasza to myślę Luk, że przeceniasz Nasze możliwości

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #36 dnia: 24.04.2017, 15:37 »
Sebek rekord klenia w UK ma 60 cm czyli tylko 1 cm mniej. Fakt różnica w wadze 2 kg ale rozmiar już ten ;)

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #37 dnia: 24.04.2017, 15:39 »
Sebek rekord klenia w UK ma 60 cm czyli tylko 1 cm mniej. Fakt różnica w wadze 2 kg ale rozmiar już ten ;)
Kurczę 1 cm i wyrównał bym rekord w UK. WOW ale bestie złowiłem ;)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 24.04.2017, 15:46 »
Bo należało go trzymać za ogon :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #39 dnia: 24.04.2017, 15:48 »

Sprawdź swoje dane Kamil. Bo są błędne. Na pewno klenie w UK są dłuższe :) Kilku znajomych z PAA ma 62 i 63 na koncie :D
Lucjan

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #40 dnia: 24.04.2017, 15:50 »
Bo należało go trzymać za ogon :D
Trafna Uwaga ;D

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 24.04.2017, 16:05 »

Sprawdź swoje dane Kamil. Bo są błędne. Na pewno klenie w UK są dłuższe :) Kilku znajomych z PAA ma 62 i 63 na koncie :D
9lb 5oz   2007   Andy Maker, Southern Stillwater
Ten klen miał 60 cm tylko że w UK nie liczy się długość ryby a waga.
Czyli 9 LB to 5 Oz 4,22 kg a Sebka miał 2,5 kg.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 24.04.2017, 16:23 »

9lb 5oz   2007   Andy Maker, Southern Stillwater
Ten klen miał 60 cm tylko że w UK nie liczy się długość ryby a waga.
Czyli 9 LB to 5 Oz 4,22 kg a Sebka miał 2,5 kg.

Większość spinningistów w PAA ma na koncie klenia powyżej 60 cm :D Wiele tych rekordowych w UK  ma na pewno pod 65cm, zwłaszcza te z rzeki Lea, skąd pochodzi obecny rekord.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 24.04.2017, 17:38 »
Luk :thumbup:
Kamil :thumbup:
Sebek :thumbup:
Łukasz :thumbup:
Maciek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 24.04.2017, 18:23 »
Gratuluję, udanego spotkania i pięknych :fish: :fish: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Robert