Autor Wątek: Zanęta do metody bez mączki rybnej  (Przeczytany 23249 razy)

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęta do metody bez mączki rybnej
« Odpowiedź #45 dnia: 22.02.2015, 18:27 »
Mielenie ma sens, nie wiem jednak dlaczego rezygnować z dodatkow normalnych. Na każdy kilogram zanęty dodałbym szklankę mielonych pelletow lub rybnej, suchej kociej karmy. Nie wierzę w lepsze działanie zwykłej zanęty. Wręcz podejrzewam, że nie do końca warunki w których testowałeś je były odpowiednie. Prosty przykład. Zanęta o której piszesz z dodatkiem 20% mielonych pelletów halibutowych nie moźe działać gorzej niż zanęta czysta! Po prostu w to nie uwierzę. Jeżeli by tak było zanęty na bazie wyłącznie pieczywa byłyby popularniejsze i święciłyby triumfy, a tak nie jest. Oczywiście nie mówie o łowieniu płoci tylko... Dodatkowo - o pelletach 4-8mm możemy mowić, że ryba ich nie zna, ale zanety na bazie mączek rybnych w wodzie dają aromat, którego rybie wcale nie trzeba przedstawiać. :D  Oczywiście taki Match Method Mix nie pracuje, ale jeżeli stanowi 20% zanęty o jakiej piszesz - to praca jest, a sam dodatek 'konkretu' robi swoje.

Ja działanie zanęty z dodatkiem mielonych peletów rybnych oraz zwykłych zanęt które wymieniłem kilka razy tesstowałem - to nie był jeden raz i za każdym razem rybny zapach się nie sprawdził.
Jestem przekonany że na łowiskach gdzie rybne zapach nie sa znane, gdzie wędkarze nęcą zwykłymi zanętami mączka rybna nie jest aż tak dobra.
Zauważyłem że na łowiskach gdzie jest muł zapachy np halibut w ogóle się nie spradzają- na mulistym dnie dużo lepiej spisywały mi się kulki ananasowe- dwię wędki dwa identyczne zetawy i kulka ananasowa a na drugiej halibut i na niego zero brań.
Spotkałem się kiedyś ze stwierdzenie że muł potrafi 'zabić' zapach rybny.
W UK napewno mączki rybne są skuteczniejsze bo są znane od dawna i duzo częsciej stosowane niż zapachy owocowe.
Zanęty magnetic najpierw w domu sprawdzałem we wiaderku z woda ile dodać konopii a dopiero później na łowisku.
Cały czas kombinuję z zanętami  i zestawami i porównuję to aby znaleźć złoty środek

Zaciekawił mnie pomysł z mieloną kocią rybną karmą i jeszcze ten sposob napewno przetestuję.

Jedynym łowiskiem gdzie sprawdzały mi się zapachy rybne byly łowiska komercyjne ale na nich ryba jest karmiona karmami z mączki rybnej a więc ryby znają ten smak i zapach.

Cieszę się że zaczęty przeze mnie wątek zapoczątkował taką dyskusję.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #46 dnia: 22.02.2015, 18:47 »
Jak Wam sie sprawdzaja pikantne dodatki w zanecie typu: pikantna kielbasa, kalamarnica, etc...?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 22.02.2015, 20:08 »
Marek, mi nie chodzi o sam zapach halibuta czy ryby. Po prostu mielone pellety to całkiem coś innego, to konkretny pokarm dla ryby, odmienny niż mielone pieczywo. Jeźeli używane byłyby tylko jako takie, same, rozumiem... Ale w normalnej zanęcie stanowią spore urozmaicenie, dziwię się, że byłyby dla ryb 'odpychające'.

Nie mam aż tak wielkiego doświadczenia w Polsce - ale na Kaczych Dołach akurat na kilka sesji które miałem okazje tam odbyć, zawsze łowiłem leszcze (oprócz karpi), co właściciela bardzo dziwiło, zwłaszcza, że były to ladne łopaty. Trudno powiedzieć aby ryby tam znały cokolwiek na bazie mączek rybnych, na pewno nie jest to normalna 'komercja' - bo ryb wcale nie ma tam wiele.

Co do pikantnych dodatków, to nie mam jakiś spektakularnych sukcesów. Zanęta Bait-techa pikantna mi nie podchodziła raczej, nie miałem na nią żadnych sukcesów, wręcz łowiło sie gorzej. Zauważylem, że dodatki słodkie, typu aromat truskawkowy lub tutti frutti fajnie się komponował z rybnym miksem. Natomiast odjazd w bardziej rybne zapachu nie sprawdzał się jakoś lepiej, szału nie bylo...
Lucjan

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #48 dnia: 22.02.2015, 20:21 »
No to może faktycznie sprubuje dodac mielonych pelletów do zanęty i może rzeczywiście ryby będą to wybierać z zanęty i moze ta mieszanina zapachów im sie spodoba.
Dzięki Luk za rady.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #49 dnia: 14.04.2018, 09:59 »
Odświeżę troszkę temat, przestudiowałem cały ale zboczył on ostro z toru jakim miał podążać. A mianowicie zanęty do method feeder bez bazy na mączce rybnej. Zastanawia mnie ten fakt bo tak jak jeden kolega z tego wątku też myślę podobnie że nie wszędzie zanęta na bazie mączki zrobi nam dobrą robotę. Też uważam a w szczególności łowisk PZW lub innych niż komercyjne że ryba na tych wodach nie zna i może nie reagować na taki zapach i smak.Siedziałem na wodzie stowarzyszenia  łowiąc na method feeder , dwa wypadziki po 5h (oczywiście nie jest to dla mnie żadnym wykładnikiem , tutaj mogło być oczywiście wiele innych powodów) ale niestety nic nie skusiło się a dodatkowo bardzo nawet mizernie było ze wskazaniami. Swoje spostrzeżenia również przenoszę też z kilku zbiorników PZW na których mieszanka na bazie mączki nie spełniała rewelacyjnych efektów. Co innego komercja, prywatny staw itd. Tutaj wszystkie gatunki potrafiły ostro żerować i brać. W maju planuję inna strategię aby jako miks użyć jakiejś zanęty klasycznej ewentualnie zrobić 50/50 z pellecikiem jasnym rybnym lub owocowe pellety. Powiedzcie jeśli ktoś używa zanęt innych niż mączka rybna , jakie używacie i czy jest skuteczniej?
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 14.04.2018, 10:13 »
Używam innych. Wszystko jest zależne od dnia. Dla tego zawsze mam choć dwa rodzaje zanęty+ osobno pellet. Wymieszać zawsze zdążysz. Nie raz, na prostym łowisku jak klubowy staw, wędkowaliśmy z Radkiem jednocześnie. On, z automatu stosuje MM. Ja non stop mieszanki. Bardzo często MM przegrywał, ale efekty dawał. Piszę o komercjach.
Arek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 14.04.2018, 10:17 »
No właśnie, ja chciałbym coś dobrać pod lin/karp i ewentualnie pomieszać pellet jasny skreting z pelletem owocowym. Zastanawiam się nad zanęta Lorpio Magnetic Tench  ( oczywiście zmielona i doprawiona prażoną konopia). Dlaczego ta zanęta akurat, bo się sprawdzała na wodach innych niż komercja i dawała liny. Stąd mój pomysł aby na wodzie stowarzyszenia pójść w tą stronę. Nie na ostro z rybimi zapachami, coś mi moja wędkarska intuicja mówi że muszę iść w tym kierunku ;)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 14.04.2018, 10:20 »
Wczoraj odwiedziłem mój sklepik wędkarski uzupełniłem troszkę asortyment i zakupiłem trapera zielony marcepan nie wiem dlaczego :facepalm: ale jakoś mnie tak tknęło nigdy jej nie kupowałem otworzyłem i zapach całkiem spoko dodałem trochę konopi i mielony pellet halibut też nie dużo do tego pójdzie 2mm pellet feed ale to już nad wodą i może coś z tego będzie :P. Jak coś połapie to dam znać.
- Arek -

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #53 dnia: 14.04.2018, 10:20 »
Zanęty to nie wszystko, liczy się technika, taktyka, miejsce. Oczywiście, ze zanęty bez mączek też będą działać. Ja bym polecał przemielenie ich na drobno i dodatek czegoś dobrego, na przykład zmielonej konopi. Można też oczywiście dodać do takiej zanęty pelletu karpiowego 2 mm i mamy niezłą rzecz ;)

Ogólnie jednak ryby mają świetny węch, i wg mnie rozpoznają co dobre. Jednak w wielu wypadkach o sukcesie zadecyduje kolor w pierwszym rzędzie. Na przykład na czystszej wodzie plama rozsypanej zanęty z podajnika z przynętą pośrodku może zadziałać jak światło, do którego 'zlatuje się' ryba. Takie leszcze na przykład patrolują duże połacie zbiornika, nie będąc wcale przy samym dnie. Jeżeli zauważą nęcone miejsce, to już jest dobrze ;)

Pytanie tylko, czy jest sens łowić względnie słabszą zanętą? Ja nie wierzę w to, ze ryba nie zna tego zapachu. To tak jak dać nam do powąchania na przykład czekoladę (płynną). Tez zapach kojarzy się dobrze kulinarnie, wg mnie ryby reagują podobnie :)
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 14.04.2018, 10:26 »
No właśnie, ja chciałbym coś dobrać pod lin/karp i ewentualnie pomieszać pellet jasny skreting z pelletem owocowym. Zastanawiam się nad zanęta Lorpio Magnetic Tench  ( oczywiście zmielona i doprawiona prażoną konopia). Dlaczego ta zanęta akurat, bo się sprawdzała na wodach innych niż komercja i dawała liny. Stąd mój pomysł aby na wodzie stowarzyszenia pójść w tą stronę. Nie na ostro z rybimi zapachami, coś mi moja wędkarska intuicja mówi że muszę iść w tym kierunku ;)
Próbowałem Lorpio, zaraz po ukazaniu. Po rozpakowaniu, pełna profeska. Po namoczeniu? Zalatywało Mi pieczywem cukierniczym, słabo się kleiło i puchło przy nabijaniu. Uważam że zanim dotarło do dna, rozwalało się. Liczę, że od tamtego czasu coś poprawili. Zraziłem się i raczej stosuję własne mieszanki i BT zielony, który też jest podły(choć skuteczny) w przygotowaniu.
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 14.04.2018, 10:29 »

Pytanie tylko, czy jest sens łowić względnie słabszą zanętą? Ja nie wierzę w to, ze ryba nie zna tego zapachu. To tak jak dać nam do powąchania na przykład czekoladę (płynną). Tez zapach kojarzy się dobrze kulinarnie, wg mnie ryby reagują podobnie :)
Jedno ale Luk. Nie każdy lubi słodycze ;) Ja osobiście, nie przepadam. A i tak kałdun Mi rośnie. :'(
Arek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 14.04.2018, 10:30 »
No wciąż będą testy , nie ucieknę zupełnie od tego co dawałem teraz. W maju również wypróbuje ten sam miks i tą samą taktykę co stosowałem teraz ( tak jak wspominałem może być wiele czynników dlaczego nie zwabiłem ryby teraz). Ale jeśli w maju na kilka wypadów dalej nie będzie żadnych efektów a sprawdzi się opcją z inna zanęta i pelletami. Wtedy coś w tym będzie o czym myślę. Przewaliłem masę przynęt rożnego koloru i smaku, śmierdziele, owoce, słodycze.Celowo nie stosowałem żadnych robaków aby eliminować drobne rybki. jedynie na hak pellet,dumbels,kulka.Łowiłem 2 razy w różnych miejscach raz na płytszej wodzie raz na głębszej. Z  tego co wiem wędkarze ze stowarzyszenia nie używają żądnych zanęt na bazie mączek rybnych.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 14.04.2018, 10:32 »
Arek , piszemy o zanętach nie na bazie mączki rybnej. Na bazie mączki mam swój miks na bazie baittech zielony i on własnie na łowiskach komercyjnych i stawach prywatnych sprawuję się świetnie. Stąd moje przekonanie że i na wodzie stow. też świetnie zagra. Ale póki co na razie lipa:)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 14.04.2018, 10:37 »
Zanęty to nie wszystko, liczy się technika, taktyka, miejsce. Oczywiście, ze zanęty bez mączek też będą działać. Ja bym polecał przemielenie ich na drobno i dodatek czegoś dobrego, na przykład zmielonej konopi. Można też oczywiście dodać do takiej zanęty pelletu karpiowego 2 mm i mamy niezłą rzecz ;)

Ogólnie jednak ryby mają świetny węch, i wg mnie rozpoznają co dobre. Jednak w wielu wypadkach o sukcesie zadecyduje kolor w pierwszym rzędzie. Na przykład na czystszej wodzie plama rozsypanej zanęty z podajnika z przynętą pośrodku może zadziałać jak światło, do którego 'zlatuje się' ryba. Takie leszcze na przykład patrolują duże połacie zbiornika, nie będąc wcale przy samym dnie. Jeżeli zauważą nęcone miejsce, to już jest dobrze ;)

[/b]

No własnie tutaj troszeczkę jestem innego zdania. Woda naturalnie żyjąca , nikt nigdy nie wprowadził i nie wprowadza pokarmu na bazie mączki itd. Ryby maja naturalny pokarm żyjątki z dna itd itp. Zupełne inne zachowania smakowe. Wędkarze nie lutują do wody żadnej mączki , a jeśli nawet wpadnie to w mikro ilościach. Stąd moje przekonania że jest innaczej. Komercja ryba karmiona tylko tym zajzajerem więc dla niej taki zapach to normalka.Oczywiście są to moje domysły jak na razie :P
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 14.04.2018, 10:40 »
Grześ. Dla tego wstawiłem post, o swoich mieszankach. Jak coś mogę dodać, pytaj. Z zasady, jest w nich jedynie baza, jako zwykła, rzeczna zanęta, bo fajnie wiąże, dodatek copromelasy i mielone świeże konopie, w niewielkiej ilości. Namaczam wodą z melasą. Nie rzadko, dodaję śrutę kukurydzianą, którą parzę. ładnie się taki mix rozsypuje. Mało łowię na method. Więc moje doświadczenia, z przymróżeniem oka traktuj. ;)
Arek