Autor Wątek: Micro kulki - jakie polecacie?  (Przeczytany 12942 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Micro kulki - jakie polecacie?
« dnia: 20.02.2015, 18:47 »
Panowie czy znacie produkty ms range

http://sklep-karpiowy.pl/5-kulki-przynetowe#/page-7

jeżeli tak to proszę o opinie
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Odp: Micro kulki - jakie polecacie?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2015, 18:55 »
Produkty nasha poleca Luk

http://sklep-karpiowy.pl/5-kulki-przynetowe#/page-8

macie panowie doświadczenie z tymi kulkami
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2015, 19:06 »
To jest jakaś seria Michaela Schlogla!Sygnuje serię sprzętu Sangera!Sam jestem ciekaw jego produktów!!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2015, 21:10 »
Ja osobiście, jeśli łowię na metodę i nie nęcę kulkami, tylko ograniczam się do mikrokulki, jako przynęty - nie zwracam raczej uwagi na skład czy aromat kulki. Wydaje mi się, że w takich warunkach głównie kolor odgrywa tu rolę.
Z powodzeniem stosowałem w minionym sezonie kulki z gotowymi już otworami Sonubaits 8 i 10 mm.

Gdybym jednak chciał kulkami nęcić, to z pewnością bardziej zastanowiłbym się nad wyborem producenta i aromatu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2015, 22:02 »
Moje doświadczenia są takie, że na danym łowisku (a nawet w danym dniu) decyduje skład kulki lub pelletu (+ oczywiście zanęta). Ja staram się mieć na łowisku minimum  20 - 30 różnych smaków. Często jeżdżę w dwie osoby i eksperymentujemy na 4 wędkach. Były dni, że brania były tylko na 2-3 rodzaje kulek lub pelletów.
;)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2015, 00:15 »
20 - 30 różnych smaków
Wow, tyle to ja chyba przez całe swoje życie nie wypróbowałem :)
Oczywiście mówimy tu o zapachach, bo kulki nie mają smaku śliwki, tutti-frutti, banana czy ananasa :)

Moje doświadczenia są takie, że na danym łowisku (a nawet w danym dniu) decyduje skład kulki
No proszę. Czyli pojedyncza minikulka o tym samym kolorze, ale innym składzie może mieć wpływ na ilość brań. I w dodatku na danym łowisku i w danym dniu. To cholernie wybredne istoty te ryby ;) Bardziej chyba niż człowiek.
Teraz już wiem dlaczego producenci przynęt prześcigają się w wymyślaniu kolejnych zapachów kulek. Są kulki o zapachu masła, śmietany, ochotki, ośmiornicy, a nawet o zapachu mieszanym ośmiornicy z krabem.
Zastanawiam się tylko dlaczego na nagraniach spod wody nie widać jak ryba podpływa do pojedynczej (bo mówimy tu cały czas o pojedynczej minikulce przynętowej) i wącha ją zanim zdecyduje się ją spróbować. Może gdzieś są takie filmy, ale ich nie widziałem. Choć zawsze staram się być na bieżąco i wyłapywać każdą nową podwodną wideorejestrację. Jako że wychowałem się w gronie kolegów karpiarzy, często mam dostęp do takich produkcji, zanim jeszcze zostaną one opublikowane. Widać, że często karp podpływa do przynęty i omija ją. Zje coś, co leży obok. Czasem wciągnie trochę mułu do pyska. Po paru minutach powraca i wciąga kulkę. Czasem od razu napływa z góry i wciąga kulkę. Czasem się zatnie, a czasem nie. Zwykle wygląda to tak, jakby wszystko działo się przez przypadek. Póki co żaden ze znanych mi karpiarzy nie zaryzykował stwierdzenia, że dany zapach jest lepszy od innego. Pewnie dlatego każdy ma "najlepsze" efekty na inny zapach. Na nagraniach widać jednak, jak wyróżniająca się w danym kolorze kulka potrafi zainteresować rybę, która z góry napływa i bez zastanowienia od razu kieruje się w stronę sterczącej kulki i ją przechwytuje.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2015, 19:23 »
ten filmik potwierdza opinie Mateo odnośnie pobierania kulek przez karpie ,też myślę że bardzo mocnym bodźcem jest kolor kulek .

Pozdrawiam
Jacek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 21.02.2015, 19:31 »
 W 2014 roku miałem kilka takich dni (około 5-6) gdy po "wstrzeleniu się" w  zapach (a czy kulka ma smak to nie wiem, jeszcze nie próbowałem ;) ) kulki (lub pelletu) łapaliśmy  z kolegą (w zasadzie:  kolegami bo nie zawsze to jest ta sama osoba) znacznie więcej ryb niż wcześniej. Nieraz okazywało się, że ten sam zapach jednej firmy był znacznie lepszy niż innej firmy.
Gorzej jak jestem sam, zawęża to znacznie pole do eksperymentów.
;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 21.02.2015, 19:46 »
bezsprzecznie zapach kulek ma znaczenie tak jak i kolor ,nie bez powodu karpiarze  dipują , i używają różnorakich smaków wystarczy spojrzeć na ofertę na rynku .Tylko zaopatrzenie się w 20 różnych zapachów kulek może być bolesne dla kieszenie ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 21.02.2015, 19:54 »
Czasem stosuję metodę, że kupuję z kimś na spółkę nowe smaki i testujemy. Np. teraz tak robimy z  Kubatorem, wcześniej  z kilkoma innymi kolegami. :)
;)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 21.02.2015, 20:20 »
Ja bardzo lubię takie filmy spod wody oglądać. Chyba nie ma lepszego materiału do nauki.
Szkoda, że nie możemy wspólnie obejrzeć filmów, które mam na dysku. Są to bardzo duże produkcje DVD, które zwykle rozprowadzane są odpłatnie i udostępniane mi przez kolegów. Bardzo ciekawą produkcją jest film kolegi Warmuza pt. "Karp pod wodą", który przestudiowałem wielokrotnie - polecam nie tylko karpiarzom, ale również wszystkim wędkującym metodą gruntową.

Co do samych mikrokulek, to w zeszłym sezonie używałem akurat Sonubaits, ale jestem przekonany, że wiele innych film produkuje świetne kulki. Stosowałem też kulki SBS, ale tylko dlatego, że akurat kolega jest dystrybutorem na Polskę i mam do nich "dobry dostęp" ;)

Świetne kulki produkuje Dynamite Baits i też używałem ich w zeszłym sezonie. Pożyczyłem trochę od kolegi, bo do łowienia na metodę nie potrzeba przecież wielokilowych opakowań, a cena kulek z DB jest naprawdę konkretna.

Widziałem też fajne kolorowe minikulki z Nasha.

Ja zawsze byłem wielkim fanem Hutchinsona i uważam, że zarówno jego atraktory, jak i kulki są najlepsze.
Nie ma jednak obecnie w ofercie Hutchinsona tonących minikulek. Są jedynie bardzo fajne kolorowe pup-upy o średnicy 10 mm. Poza tym ciężko powiedzieć czy jest to wszystko nadal tak dobre jak kiedyś. Być może jest to tylko kupiona przez Włochów marka z napisem Rod Hutchinson.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 21.02.2015, 20:29 »
Bardzo ciekawą produkcją jest film kolegi Warmuza pt. "Karp pod wodą", który przestudiowałem wielokrotnie - polecam nie tylko karpiarzom, ale również wszystkim wędkującym metodą gruntową.
Rozumiem ze mozna na necie ten film gdzies obejrzec/kupic?  Jak tylko wejde na kompa to musze go sprawdzic ja tez lubie takie filmy i prawie codziennie szukam jakis "nowych" filmow tego typu w necie ale na ten nie trafilem chyba :) trzeba poszukac o ile jest dostepny w sieci :p

edit:
Dodam jeszcze cos na temat micro kulek w koncu to ten watek a nie bede dawal posta pod postem :)  Ja uzywam prawie wylacznie kulek Spro czasem SB z racji tego ze jest wieksza dostepnosc u mnie kulek spro to po pierwsze, a po dugie kulki spro wydaja mi sie jakby lepsze ladniej pachna(naturalniej), fajnie pracuja (w tescie szkalnkowym) no i intensywniej pachna.  Zeby nie bylo kulki sb tez uwazam za dobre i mam tez kulki tej firmy no i niektore smaki jakie ma spro niema sb i odwrotnie :) Ja raczej przy metodzie nie stosuje kulek pop-up (inych przynet pop-up tez rzadko) z racji tego ze uwazam ze wtedy cala "sztuka kuszenia" na jakiej opiera sie metoda nie ma sensu czasem daje zbalansowane przynety to przy metodzie. Poza metoda(zwykly feeder..) stosuje pop up'y oczywiscie :) ma takze zestaw kulek fluo pop-up firmy verpa fajne kuleczki jakby leko slodkie jakies owocowe(jednak bardzo delikatnie) ale latwo sie dipuja naprzyklad :)  Ja zawsze mam ze soba nad woda minimum 20 rodzai mini kulek tonacych i okolo polowe  tego czasem mniej (czasem wcale jak wiem ze nie bede metoda lapal) kulke pop-up  wystarcza mi to zupelnie i nigdy nie zalowalem ze nie zabralem wiecej :) cuz wiecej... jak cos przypomne sobie to jeszcze tu wroce... :p
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 21.02.2015, 20:47 »
Ciekawy jeste waszej opini na moja teorie troszke za karpiami w zyciu biegalem
moim zdaniem to zalezy od zbiornika jaki w nim maja pokarm i czy na awenie jest duza presja wedkarska karpie hodowlane jakie sa wpuszczane do naszych zbiornikow mowie u mnie juz pewne smaki znaja zazwyczaj jest to kukurydza , inne ziarna ostatnie czasy peelet bywa u mnie tak ze jak jakies stanowisko sie wypracuje np na ziarnach nowosc wprowadzona przez wedkarza wm postaci kuli jest kilerem lub na dywanie pelletu np 4 mm postawi sie zestaw z pelletem 12 mm jest kiler mowie o zapachu i neconym i przynety pelecie halibutowym
co do zachowan karpi moim zdaniem uwielbiaja cukierkimczyli zmiany zapachu kul w stosunku do tego co sie sypie
podniesione kule lub ziarno z ciekawosci cyprinusa z jego natury wynika ze atakuje przeciez to smakosz degustator a w niektorych warynkach zachowuje sie jak swinia i zre wszytko az sie s kolowrota dymi
zawsze sie zastanawiam jaki wplyw ma mul lub srodowisko chemiczne gdzie nasza kula spadnie i czy zapach kuli nie zmienia sie w cos co nazywamy kilerem my tego nie czujemy a one moze tak
to moze w tedy zapach kuli i srodowisko dopiero tworzy kilera bo wlasnie jak to zrozumiec ze na jednej wodzie to kiler a na innej lipa
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 21.02.2015, 21:15 »
Mam kulki Sonubaits Tutti Fritti! Praktycznie zapach jest nie wiele wyczuwalny ! Ostatnio dotarły do mnie kulki Spro od Kamila ! I te truskawkowe nawet przez zamknięte opakowanie są wyczuwalne!!Ciekaw jestem ich skuteczności. Bo Sonubaits nie zrobiły u mnie furory ! Ani na Klubowym stawie ! Ani na wodach związkowych!
Arek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 16.10.2015, 17:32 »
Micro kulki Lorpio 8@10 mm biały halibut czy ktoś je z kolegów stosował. Jakie były wyniki i jaką porą roku?