Autor Wątek: Czy to dobry zestaw do methody?  (Przeczytany 6174 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Czy to dobry zestaw do methody?
« Odpowiedź #15 dnia: 15.05.2017, 00:23 »
Według mnie trzeba tutaj przeanalizować wiele za i przeciw jeżeli chodzi o karpiówki a feedery...

Łowienie aktywne  jest lepsze z feederem, zwłaszcza jak nastawiamy się na ryby do 5 kg. Jest to bardziej efektywne, gdyż łatwiej możemy operować takim wędziskiem, lepiej się dopasowujemy z różnymi zestawami, które mogą być lekkie. Dobrze też widzimy brania, wszelkie otarcia, wskazania i tak dalej - ogólnie duża czułość. Karpiówki zaś to większa moc, ale brak czułości. Do tego nie nadają się do aktywnego łowienia, nie da się nimi tak łatwo operować. Co bardzo ważne - feedery lepiej amortyzują i dają większe prawdopodobieństwo udanego holu ryb mniejszych niż karpiówki. Tak więc jest tu 'coś za coś'.

Przy Metodzie, też mamy podobny podział, przy czym wiele zalezy od ryb jakie łowimy lub na jakie się nastawiamy. Na przykład łowiąc na komercji 'Pod Borem', gdzie ryby mają od 5 kg wzwyż, karpiówka jest io wiele bardziej użytecznym narzędziem, zwłaszcza gdy i podajniki stosujemy większe. Ale na takich Kaczych Dołach, gdzie ryby mają średnio 1-3 kg, o wiele lepszy będzie feeder i mniejsze podajniki.

Kolejna rzecz to sposób w jaki łowimy. Jeżeli jest to aktywne łowienie z kosza albo fotela ustawionego nad wodą, możemy bardzo szybko operować kijem (czyli feederem), karpiówką się tak nie da. Szybkość oddawanych rzutów to też ważna rzecz w takiej sytuacji, feeder jest po prostu poręczniejszy, zwłaszcza jego krótsze odmiany. Karpiówka sprawdzi się za to lepiej podczas łowienia gdy używamy alarmów i siedzimy w pewnym oddaleniu od wędek, oraz wtedy gdy łowimy  nocą.

Jaki sprzęt można tutaj doradzić komuś? Proponowałbym do zestawu do alarmów kij Koruma - typ barbel, o ugięciu odpowiednio 1.75, 2 lub 2.5 lb. Są to kije budżetowe, ale o  jakości co najmniej średniej. 50 funtów za taki kij to mało wg mnie. 9 przelotek, dwuskład, korek... Model ten nada się też na rzeki . Zarzuca świetnie zestawami do 85 gramów, powyżej daje radę, ale jest już pewna bezwładność. Co ważne ten kij jest miękki i będzie przy nim mniej spadów niż przy karpiówce. Kołowrotek 4000 do 6000, dobrze się spisze Shimano Baitrunner 4000 i 6000, EOS z Foxa 5000, kręcioły Koruma Mowa o tych z wolnym biegiem).

Przy feederach zaś jest już kłopot większy z wyborem, gdyż tu trudno o uniwersalność. Przy komercjach mniejszych, świetne mogą być pickery, które są bardzo użyteczne na krótszych dystansach. Jeżeli mamy większe wody, i potrzebny jest zasięg, wtedy trzeba mieć odpowiednio długi feeder. W obydwu przypadkach dobrze się spisze kołowrotek 4000 typu match. Seria Garbolino Precision, Red Range, Korum CS, Spro Cresta i wiele innych - są godne polecenia przy budżetowym 'początku' tutaj, kręcioł zaś który bym polecał to Spro Crestę - wg mnie jest to bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Najlepiej mieć zarówno karpiówki jak i feedery :) Bo sytuacje nad wodą są różne. Ja zdecydowanie wolę kije miękkie, gdyż o wiele łatwiej jest mi lądować podajniki i zarzucać precyzyjnie z klipem, karpiówka tego nie daje. Dlatego dla kogoś kto łowił karpiówkami, taki Korumek da to coś ;) 

Lucjan

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 15.05.2017, 08:39 »
A jeżeli mogę przeznaczyć na sam kijek jakieś 300-400 zł to co byście polecali? Od razu mówię, że postanowiłem na większe ryby zostawić sobie tą karpiówkę, a szukam feedera z pracą paraboliczną na rybki takie do 5 kg ale jak złapie się coś większego żeby też dał radę. Chciałbym mieć w końcu trochę zabawy z wędkowania, a nie jak na tą karpiówkę brała ryba do 2 kg to w ogóle tego nie czułem. Zastanawiam się nad Trabucco Selektos XS Stillwater 3,3 m, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 15.05.2017, 08:44 »
W takim budżecie masz bardzo duży wybór, Trabucco to dobrej jakości kije :)
Lucjan

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 15.05.2017, 08:46 »
A myślisz, że kij do 50g wyrzutu będzie wystarczający? Zastanawiam się czy nie kupić czegoś mocniejszego.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #19 dnia: 15.05.2017, 08:48 »
Zobacz sobie Cresta Solith medium feeder (cw 60 g) lub jeśli chcesz trochę mocniejszy kijek, to medium heavy (cw 80 g).
Marcin

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #20 dnia: 15.05.2017, 09:06 »
A jeżeli mogę przeznaczyć na sam kijek jakieś 300-400zł to co byście polecali? Od razu mówie, że postanowiłem na większe ryby zostawić sobię tą karpiówkę, a szukam feedera z pracą paraboliczną na rybki takie do 5kg ale jak złapie się coś większego żeby też dał radę. Chciałbym mieć w końcu trochę zabawy z wędkowania, a nie jak na tą karpiówkę brała ryba do 2kg to wogólę tego nie czułem. Zastanawiam się nad Trabucco Selektos XS Stillwater 3,3m ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Tu masz fajny kijek za fajne pieniądze.
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20596-korum-feeder-rod-3-czesciowy-12ft-60g.html
Kij dość miękki , lekki  , rybę do 5 kg da rade wyholować (większą pewnie też)
Lub popatrz na te patyki http://feederbait.pl/Wedki-Nevis-Vanity-c30 z tego co widziałem na filmiku reklamowym są to parabole ,wyginają się po sam dolnik.
Ale jest to nowość i nie wiem czy ktoś z forum ma tą wędkę. Natomiast Korumy paru ludzi ma i recenzje tej wędki są na forum.

Co  do Selektora to tu masz filmik jak sie gnie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 15.05.2017, 09:14 »
A myślisz, że kij do 50g wyrzutu będzie wystarczający? Zastanawiam się czy nie kupić czegoś mocniejszego.

Uważaj na posługiwanie się samym cw. Bo cw dla pickera 2.70 i  feedera 3.60 metra to dwie różne rzeczy. Im dłuższy kij, tym cw musi wzrastać. Do Metody wybierałbym kije o większym cw - i coś do 120 g nie jest złą rzeczą, ważne abyś miał czułe szczytówki  i odpowiednią akcję. Metoda nie jest do łowienia płotek, więc ważne aby kij dobrze miotał podajnik i szybko holował ryby, odpowiednio amortyzując. Dlatego zachodnie firmy nie podają cw na swoich kijach, bo nie jest to wartość istotna. 

Lucjan

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 15.05.2017, 09:53 »
Czy Drennan Red Range 11ft Method Feeder będzie dobrym wyborem? Do wagglera kupiłem ostatnio polecany przez LUKA kołowrotek Drennan Series 7 Float i jestem zadowolony z tej firmy.

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 15.05.2017, 12:34 »
Drennan Red Range 11ft jak najbardziej... Do tego Cresta Match and Feeder 5000 i zestaw jak ta lala

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 15.05.2017, 12:36 »
Ok. Najprawdopodobniej zakupie ten kijek i doniego Ryobi Arctica 4000

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15.05.2017, 12:58 »
Oczywiście mój ciężki charakter musi płatać figle i zdecydowany na Drennan Red Range dalej czytałem czy może jest coś innego (lepszego) w tym przedziale cenowym i zastanawiam się jeszcze nad czymś z Trabucco. Co możecie polecić z tej firmy co jest może lepsze od Drennana albo podobno ale tańsze? :'(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #26 dnia: 15.05.2017, 13:19 »
Nie używam Trabucco, ale chłopaki na pewno coś zaraz doradzą :)
Lucjan

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #27 dnia: 15.05.2017, 15:07 »
Żebyś miał więcej do myślenia ;)
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=6043.0
Tomsza

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #28 dnia: 15.05.2017, 15:59 »
Oczywiście mój ciężki charakter musi płatać figle i zdecydowany na Drennan Red Range dalej czytałem czy może jest coś innego (lepszego) w tym przedziale cenowym i zastanawiam się jeszcze nad czymś z Trabucco. Co możecie polecić z tej firmy co jest może lepsze od Drennana albo podobno ale tańsze? :'(

Nie znam "lepszego" kija, każdy ma wady i zalety. To co dla mnie jest plusem dla ciebie będzie minusem...

Wracając do Trabucco..

Od kilku sezonów poławiam: Trabucco Selektor XS Master Feeder 330 75g

Kij jest dobry, ale nie idealny... Poławiam głównie na stawach/jeziorach, czasami jakaś komercja.

Stosuje podajniki L/XL Prestona 30g przez większość czasu.

Kij jak na "medium" feedera ma fajne właściwości rzutowe do 55-65m(celne) dla wprawionego zawodnika nie bedzie problemem ;-) 

Akacja kija jest ciekawa, nazwałbym progresywną, lecz zachodzącą pod "parabole" 

Ryby z jakimi kije mógł się zmierzyć to male karasie, płotki, leszcze, jaśki.... Kiedy wpadam na komercje karp 10/15kg, czy  metrowy jesiotr nie robi na mnie wrażenia 8)

Czuje, że mam jeszcze kontrole nad rybą...

Offline Feeder Bait

• Firma Feeder Bait
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #29 dnia: 11.12.2017, 22:52 »
Skoro to reklama.