Autor Wątek: Sum - jak łowić?  (Przeczytany 176578 razy)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Sum - jak łowić?
« Odpowiedź #195 dnia: 13.07.2016, 14:57 »
Zestawu ze zrwyką nie rzucisz z brzegu, chyba że miejscówka i warunki brzegowe na to pozwalają, mocowanie zrywki do gałęzi albo przeciwległej główki. Przeważnie do prawidłowego postawienia zestawu ze zrywką potrzebne jest jakieś pływadło. Chyba że rzucasz zestaw z kamieniem ręką w co wątpię.
Ja tak wielkich żywców jeszcze nie stosowałem ale żywca wielkości ok. 20-25 cm stawiam ze spławikiem podwodnym 20 gram z obciążeniem rzędu 200-250 gram, tylko łowię w odmętach Wisły, jeżeli łowisz na wodzie stojącej obciążenie chyba można trochę zmniejszyć, aczkolwiek najlepiej sprawdzaj i testuj - najlepiej do wszystkiego dojść samemu.

Masz racje potrzebna jest łódka , która teraz w okresie wakacyjny jest łatwo dostepna. masa wyporzyczalni sprzętu nad wodą.
Zrywka z kamieniem i spławikiem podwodnym daje ten plus , że walczymy z samą rybą bez zbędnego balastu.
W rzekach stosujemy  bojki
Feeder & spinning

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
« Odpowiedź #196 dnia: 13.07.2016, 15:38 »
W rzekach możemy stosować bojki albo zrywkę z kamieniem na dnie jeżeli przynęta ma być postawiona w dole blisko dna np podczas dnia tylko warunkiem nadal jest jednostka pływająca która nie jest wszędzie i dla wszystkich dostępna wbrew temu co piszesz, bo nie w każdym rejonie Polski pod ręką masz wypożyczalnie sprzętu pływającego.
Alternatywą do bojek i zrywek jest uwiązanie zestawu spławikowgo do brzegu, tak jak pisałem wcześniej, gałęzie lub następna główka o ile jest wolna i możemy dojść do niej brzegiem. Kilka razy tak robiłem niestety spodziewanych efektów się nie doczekałem.
Zawsze można wykorzystać też bezpieczny klips stosowany w wędkarstwie karpiowym ale ja nigdy nie próbowałem.

mjmaciek jak wrócę do domu to postaram się coś namalować lub wrzucić jakieś zdjęcie z neta bo zdolności plastycznych za dużych nie mam.

Ale zestaw gruntowy do w miarę standard czyli krótka rurka do niej na troku obciążenie (żeby w razie zaczepu stracić tylko ciężarek) później duży stoper gumowy i przypon z plecionki sumowej który ma w zależności od warunków od 80 cm nawet do 1,5 meta, w ogległości ok. 20-30 cm od haka montuje stoperami podwodny spławik (ale nie zawsze). I tu znowu w zależności od miejsca i przynęty od 10 do nawet 30 gram.
W nocy gdy stosuję zestaw spławikowy to już nic innego jak standardowy zestaw żywcowy w wersji ultra mocnej. Gdy na haku jest ukleja kawałek obciążenia dajesz przy haku i to cała moja filozofia.

Podkreślam że nie jestem jakimś wyrafinowanym łowcą sumów ale trochę sztuk na koncie mam, niestety żaden nie miał więcej niż 120 cm, ale ciągle próbuję to zmienić :)
Marcin

Offline wenszu87

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #197 dnia: 13.07.2016, 16:12 »
"ok. 20-30 cm od haka montuje stoperami podwodny spławik (ale nie zawsze). I tu znowu w zależności od miejsca i przynęty od 10 do nawet 30 gram. "

ok ale w tym przypadku żywiec chodzi pod powierzchnią, tak na to wskazuje?

Złym pomysłem jest zrobić boczny trok z 70g oliwką i łowić na żywca z gruntu? Hak dałbym na fluorocarbonie.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #198 dnia: 13.07.2016, 18:02 »
Proszę nie zapomnieć że różnie "żywce" się zachowują, jedne próbują pływać do powierzchni ( płoć,ukleja )  inne do dna ( kiełb, okoń, leszcz ) a karaś pływa w poziomie .
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #199 dnia: 15.07.2016, 13:45 »
Jak zbierałem rosówki to było mnóstwo ślimaków tych ciemnych bez skorupek i przypomniało mnie się jak kilka lat temu mój kolega pojechał na komercje pod Ochabami  i tam siedział wraz z kilkoma osobami i nikt nic nie łowi a jeden gościu ciągnie suma za sumem, po kilku godzinach nie wytrzymał i poszedł wypytać co i jak i okazało się że łowił te sumy na takie właśnie ślimaki a żeby było śmiesznie to dosłownie pod  samym brzegiem tylko kilkanaście metrów od stanowiska.
Czy próbowaliście  na te ślimaki łowić ?

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 15.07.2016, 14:27 »
Tak w rzece brania takie, że trzeba wędki pilnować bo popłynie z rybą (głownie kleń i brzana) ale zakładaj rękawiczki bo śluz strasznie ciężko usunąć.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #201 dnia: 15.07.2016, 16:49 »
Jak zbierałem rosówki to było mnóstwo ślimaków tych ciemnych bez skorupek i przypomniało mnie się jak kilka lat temu mój kolega pojechał na komercje pod Ochabami  i tam siedział wraz z kilkoma osobami i nikt nic nie łowi a jeden gościu ciągnie suma za sumem, po kilku godzinach nie wytrzymał i poszedł wypytać co i jak i okazało się że łowił te sumy na takie właśnie ślimaki a żeby było śmiesznie to dosłownie pod  samym brzegiem tylko kilkanaście metrów od stanowiska.

One sa naturalnym pokarmem ryb to dziwnego , że pod samym brzegiem? ślimak nie pofrunie 20 m od brzegu.
Najlepsze efekty są po przyborze wody
Feeder & spinning

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #202 dnia: 15.07.2016, 16:56 »
Poluję na sumy w podobnym jak Ty zbiorniku. Sumem jezioro to zostało zarybione około 20 lat temu. Do wody powędrowało wtedy kilkadziesiąt sztuk - tarlaków po likwidacji hodowli w pobliskich stawach. Były to osobniki słusznej wagi. Dziś w jeziorze trafiają się okazy, których nie powstydziłoby się żadne łowisko (największy złowiony i uwolniony 222 cm). Jezioro to płytki zbiornik - max 4-5 m głębokości. Na początku sezonu tj lipcu sumy podchodzą (tzn są już tam w maju) pod wpad rzeczki, która łączy okoliczne jeziora. Różne są teorie dlaczego akurat to miejsce sobie upodobał. Jedni twierdzą, że to miejsce jego tarła inni, że związane z natlenieniem, kolejni zaś, że związane to jest z tarłem sandacza. Znaczna większość brań to przyłów spinningistów, polujących w tym miejscu na sandacza. Oczywiście ilość sztuk wyholowanych bardzo nikła. Kilku ludzi, w tym i ja próbuje jednak złowić suma "celowo". Moim zdaniem najlepszą przynętą jest żywiec - 20-30 cm - karaś srebrzysty podany na pojedynczym haku. Jako metodę w większości przypadków stosowana jest zrywka z żywcem umiejscowionym kilka - kilkanaście cm nad dnem. Co do spławika podwodnego, to stwierdziłem, że spławik winien być umiejscowiony co najwyżej 5 cm od haczyka. Tylko takie umiejscowienie powoduje prawidłową pracę żywca. Na równi z karasiem stawiam, a nawet wyżej cenię krąpia. Jednak bardzo trudno o odpowiedniej wielkości sztukę. Uważam, że krąp najlepiej "pracuje" a w szczególności na spławiku podwodnym. Próbowałem łowić na różne żywce, w tym 1,5 kg karpie jednak wymienione żywce przynosiły najlepsze efekty. Ważnym elementem jest też aby łowić "na sztywno". Stosowanie typowych zestawów gruntowych, w tym wolnego biegu powodowało spinki bądź zbyt głębokie zapięcie ryby. Przy sztywnym łowienie i docięciu suma praktycznie spinki zostały wyeliminowane.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #203 dnia: 15.07.2016, 21:05 »
Dzięki za info ale spławik 5 cm od haczyka ??? czy to nie odstrasza suma i w jaki sposób prawidłowo założyć żywca ?

Offline zzlublin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #204 dnia: 06.08.2016, 11:01 »
Dzięki za info ale spławik 5 cm od haczyka ??? czy to nie odstrasza suma i w jaki sposób prawidłowo założyć żywca ?

Nie powinno. Sum zbyt dobrego wzroku nie ma.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #205 dnia: 25.08.2016, 17:39 »
Ostatnie krótkie polowanie na moim "bajorze" nie dało żadnego efektu ( żywiec i rosówka) Jutro wybieram się na większy zbiornik ponad 200 ha głębokość nawet ponad 20 m, z tego co widzę to ma być upał więc poszukam go w nocy przy powierzchni a w dzień w jakiś głębinach.
Będzie 6 wędzisk dostanie żywca, rosówkę i wątrobę.
Macie jakieś inne pomysły ( byle nie turkuć ) na przynętę i miejsce położenia zestawów ?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #206 dnia: 31.08.2016, 00:21 »
Jest taki dział na forum:

Sposób na...
Jak złowić lina? W jaki sposób podejść dużego leszcza? Kiedy najlepiej żeruje brzana? Dział z dyskusjami o metodach połowu konkretnych gatunków, bez rozgraniczenia na rodzaj stosowanej techniki.

W tym dziale znaleźć możecie wątek pt. "Sum - jak łowić?", w którym nasz forumowy specjalista od sumów grzesiek76 udziela wielu porad.

Teraz by trzeba zastanowić się czy ten wątek dotyczy konkretnej techniki (zestawu) łowienia sumów, czy jest ogólną dyskusją na temat polowania na sumy. Tytuł wskazywałby na ten drugi wariant i stąd za przyzwoleniem autora wątku mógłbym połączyć go z wspomnianym wcześniej tematem pt. "Sum - jak łowić?" :)
Pozdrawiam
Mateusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 31.08.2016, 01:43 »
Dzięki Mateo :)
Ojj, chyba średni ze mnie specjalista.
Właśnie wróciłem z ryb. Prawie dwa dni bez brania....

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 31.08.2016, 16:54 »
Mateo sugerował aby pytania dotyczące połowu suma zamieszczać w tym wątku, dlatego pozwolę sobie przenieść tutaj ostatnie pytanie jeana:
"
Ostatnie krótkie polowanie na moim "bajorze" nie dało żadnego efektu ( żywiec i rosówka) Jutro wybieram się na większy zbiornik ponad 200 ha głębokość nawet ponad 20 m, z tego co widzę to ma być upał więc poszukam go w nocy przy powierzchni a w dzień w jakiś głębinach.
Będzie 6 wędzisk dostanie żywca, rosówkę i wątrobę.
Macie jakieś inne pomysły ( byle nie turkuć ) na przynętę i miejsce położenia zestawów ?"

200 ha to ogrom wody. Znalezienie ryby w takim zbiorniku może być bardzo trudne. Ale zależy to oczywiście od liczebności gatunku w tej wodzie.
Dobrze myślisz. Suma, większego suma warto szukać nocą blisko powierzchni. Nie jest to uniwersalna recepta, tylko pewien schemat. Większy sum jest rybą która rzadko pobiera pokarm z dna. Patroluje różne strefy wody. Nad dnem, środek, no i oczywiście okolice powierzchni. Szuka pokarmu. A właśnie nocą wiele ryb jest pod powierzchnią, lub w pobliżu brzegów.
Dlatego też tradycyjna gruntówka z ciężkim ołowiem dennym, która królowała w naszym kraju przez dziesięciolecia, jest tak mało skuteczną metodą połowu tej ryby.
Przynęty. To zależy na jakich rybach Ci zależy. Jeżeli satysfakcjonują Cię sumki do 5, nawet do 10 kg spokojnie możesz używać rosówek. To skuteczna przynęta. Ale jej wadą jest właśnie to, że bardzo chętnie pobierają ją małe osobniki. Nawet na małego sumka zakładaj pęk 5-10 dużych rosówek.
Większy sum powyżej 120-140 cm to żywiec (O spiningu nie rozmawiamy, Nie znam tej metody). Duży sum to ryba o bardzo silnym instynkcie drapieżnika. Żywiec jest najskuteczniejszą przynętą na dużego suma i kropka. "Problem" w tym, że sum zależnie od wody często ma swoje preferencje gatunkowe. O konkrety nie pytaj. Jest to zależne od wody, czasem od roku. Bywa że jego preferencje się zmieniają...niestety.
Zazwyczaj jednak najskuteczniejszą przynętą jest ryba z łowiska. Ta którą dobrze zna. Ale nie zawsze ryba którą dobrze zna jest jego ulubioną...
Na marginesie - popularne niegdyś na zagranicznych łowiskach węgorze odpuść sobie. Używane były głównie z powodu bardzo dużej żywotności i mocnej skóry. To bardzo trwała przynęta. I to chyba jedyna jej zaleta....

Blisko dwa dni spędziłem nad rzeką bez brania...No cóż. Bywało gorzej.
Pocieszające jest to, że duużo lepsi czasem mają podobnie ;)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #209 dnia: 31.08.2016, 19:19 »
Bardzo dobry jest mocny żywiec , który nie zdechnie nam po godzinie, a bedzie pływał i wabił suma
Mam na myśli
karaś srebrzysty,lin,karp
Mowa oczywiście o zbiornikach zaporowych.
W łowiskach z duzą populacja leszcza , zauważyłem , że wcale ta ryba go nie wabi, duzo wiecej ryb pada na karasie,liny.

Karp jest świetnym żywcem , ale wymiar 35cm jest raczej zarezerwowany dla ryb dużych.

Inne przynęty

rosówki mają jedną podstawową wadę sa skubane przez drobnicę.
Mogą  nam wyczyścić hak do zera.

Wątroba- niby dobra bo świetnie wabi suma zapachem ,ale no właśnie często jest obrywana, przez małe sztuki nie potrafiące jej zassać.
Feeder & spinning