Autor Wątek: Sposób na komara  (Przeczytany 16291 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Sposób na komara
« Odpowiedź #45 dnia: 29.05.2017, 16:23 »
Tak na szybko, to jest tam napisane, że ich technologia (strutu tutu, czyli generalnie mieszanka olejów z innymi składnikami) zapewnia jak najdłuższą ochronę, przy jak najmniejszym stężeniu DEET.

Jeszcze gdzieś doczytałem, że właśnie ta mieszanka powstała na zamówienie US Army. I to, że badania wykazały, iż powyżej 50% DEET nie odnotowuje się już zwiększenia skuteczności preparatu, a tylko coraz szybciej się ulatnia.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #46 dnia: 29.05.2017, 20:22 »
Wiem, że deet to trutka ale nie ma jak mugga 50% i w razie W stary repel trek 97%/100% szkoda ze wycofali go z rynku, bo na tym komar nie siadał (mam zapas :)). Ale mugga daje rade i starcza na sporo.

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 29.05.2017, 20:27 »
Mugga 50% jest fajna i tyle, ale to cholerstwo i tak łazi po twarzy i we włosach. Dziś i wczoraj na zalesionych stawach łowiłem i nic mnie nie ugryzło, ale do szału doprowadzało robactwo w postaci meszek łażących dosłownie na każdej odsłoniętej części ciała.

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #48 dnia: 29.05.2017, 21:22 »
Na meszki w okresie ich wzmożonej aktywności najlepszy jest kapelusz z moskitierą.
Marcin

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #49 dnia: 29.05.2017, 21:51 »
Podobno sok pomidorowy działa.ale nie próbowałem więc nie wiem w 100% bo u nas nie ma problemu z komarami (przynajmniej ja nie mam)

Ps YerbaMate jaką Yerbę pijasz??
Jaki gatunek polecił byś z łagodniejszych? bo piłem 3 czy 4 rodzaje i na razie zostałem przy Cruz de Malta ale może jest coś łagodniejszego w smaku?
Piłem taką drogą wędzoną i jest wstrętna, Rosamonte mi też nie odpowiada

Hmm to zależy jakie lubisz. Generalnie Yerby są 4 rodzaje wg plantacji, czyli

- Paragwaj - to jest tradycyjna pierwotna yerba, suszona dymem, z takim dymno gorzkim smakiem, moja ulubiona, głównie tylko takie pijam

- Brazylia, Argentyna, Urugwaj - tutaj są bardziej organiczne, zielone, smakuje bardziej zielono herbatowo :D

Ogólnie im większy procent patyczków tym Yerba jest słabsza, szukaj więc Elaborada. Taka yerba ma większy skład procentowy patyczków a mniej jest pylasta. Omijaj Despaladę, bo ona jest bardziej mocna, pylasta, i mniej patyczkowa :D

Są też yerby zraszana różnymi sokami, i tak np. z dodatkiem cytrusów, pomarańczy, jabłka, itp itd.

Jak mam być szczery to polecam Ci Elaboradę, dodaj sobie jakichś kawałków owoców, mięte, miód, cokolwiek, ogranicza tylko wyobraźnia i spróbuj w ten sposób :)

Ewentualnie napij się Terrere. Jest to Yerba parzona na ... zimno. Mrozisz wodę w butelce na lód,a potem tym co się rozpuści zalewasz Yerbe i pijesz klasycznie. Ma troszkę inny smak, i jest delikatniejsza :)

Są też ludzie ktorzy bardzo chwalą sobie yerbe zalewaną i pitą z mlekiem albo sokiem. Ma to nawet swoją nazwę. Nie piłem nigdy, ale spróbować zawsze warto. Na pewno jest inna w smaku :)

Jakby co to wal na Priv, Sorki za mały off top :)

Pozdrawiam wszystkich :)
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline andrew_xc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #50 dnia: 29.05.2017, 22:01 »
Komar nie jest taki straszny. Kleszcz to jest "cholerstwo". Jedyny środek skuteczny na kleszcze to "permytryna". Polecam wszystkim aby swoje ubrania spryskali, bądź namoczyli w 1% roztworze permytryny.
Najtańszym sposobem jest kupno :
http://pess.eu/produkty/aerozolowy-preparat-owadobojczy-muszka-plus,produkt-13

I spryskanie odzieży.

Albo kupno (na spółkę z innymi osobami) :

http://permetryna.pl/pl/permetryna-25-w-plynie-do-pryskania-oraz-impregnacji-odziezy-i-moskitier

Kleszcz po prostu odskakuje albo ginie, wpiszcie w wyszukiwarkę YouTube :"permytryna ", to zobaczycie efekty.
Od czasu jak stosuje, nie mam problemu z kleszczami, a miałem ich sporo.
Dla przestrogi, mój znajomy idąc wzdłuż rzeki, złapał 47 kleszczy, które były na (dużymi literami) mosznie.
Więc polecam się zabezpieczyć, ja nie załapałem boreliozy, ale mój kolega, którego pierwszy raz ugryzł Kleszcz, tak.
Jak ktoś ma pecha, "to i w dupie złamie palec"
Pozdrawiam wszystkich.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #51 dnia: 31.05.2017, 07:37 »
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
« Odpowiedź #52 dnia: 31.05.2017, 08:04 »
A ja dziś natknąłem się na coś takiego :D
http://tech.wp.pl/nietypowe-ale-skuteczne-sposoby-na-komary-6128205749126785g
clickbait i reklama tej pompki do odsysania jadu  :facepalm:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 31.05.2017, 14:24 »

Jeszcze taka jedna kwestia. Ultrathon to produkt amerykańskiej firmy 3M, która działa od roku 1902.
Mugga to firma... niech mnie ktoś oświeci, bo w necie znaleźć nie mogę.
To tak w kwestii tego, co stosowano w Wietnamie. Bo US Army stosowała amerykański środek amerykańskiej firmy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/N,N-Dietylo-m-toluamid tutaj trochę o historii tego środka. Po angielsku oczywiście znacznie więcej.

Tutaj już tylko po angielsku http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Ultrathon/Products/
Właśnie sobie zmówiłem. Bądź świadom że po Twojej rekomendacji ;) Sprawdzę skuteczność na 1 możliwej nocce. Tanie nie jest.
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 31.05.2017, 14:25 »
Boję się odpowiedzialności. Na mnie działa. Ale ja generalnie śmierdzę, to może dlatego uciekają? :D
Krwawy Michał

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 31.05.2017, 14:28 »
;) :beer:
Arek

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #56 dnia: 31.05.2017, 14:31 »
Proponuje mały test, weź jedna rękę dotychczasowym środkiem a drugą nowym i zobacz na której będą pierwsze bzyki siadać
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #57 dnia: 31.05.2017, 17:34 »
To ja wam sprzedam mój sposób na wieczorne i nocne posiadówki - po jeden i drugiej stronie krzesełka metalowa pokrywka z podpaloną mieloną kawą, ta prawdziwą.Do tej pory używałem muggi ale ile można tej chemii przyjmować.... Spróbujcie.

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #58 dnia: 01.06.2017, 07:11 »

Jeszcze taka jedna kwestia. Ultrathon to produkt amerykańskiej firmy 3M, która działa od roku 1902.
Mugga to firma... niech mnie ktoś oświeci, bo w necie znaleźć nie mogę.
To tak w kwestii tego, co stosowano w Wietnamie. Bo US Army stosowała amerykański środek amerykańskiej firmy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/N,N-Dietylo-m-toluamid tutaj trochę o historii tego środka. Po angielsku oczywiście znacznie więcej.

Tutaj już tylko po angielsku http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Ultrathon/Products/
Właśnie sobie zmówiłem. Bądź świadom że po Twojej rekomendacji ;) Sprawdzę skuteczność na 1 możliwej nocce. Tanie nie jest.

ULTRATHON spray 3M przetestowałem w Hiszpani, Chorwacji i Polsce, jak dla mnie super skuteczny. Komary omijają cię szerokim łukiem.
Janusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #59 dnia: 01.06.2017, 07:18 »
Jak ktoś lubi mocne doznania, to polecam psiknąć sobie w oczy. Raz nieopacznie je otworzyłem , psikając sobie z dala na twarz... Gdy po 5 minutach nadal niewiele widziałem, zacząłem się trochę bać :P
Krwawy Michał