Podobno sok pomidorowy działa.ale nie próbowałem więc nie wiem w 100% bo u nas nie ma problemu z komarami (przynajmniej ja nie mam)
Ps YerbaMate jaką Yerbę pijasz??
Jaki gatunek polecił byś z łagodniejszych? bo piłem 3 czy 4 rodzaje i na razie zostałem przy Cruz de Malta ale może jest coś łagodniejszego w smaku?
Piłem taką drogą wędzoną i jest wstrętna, Rosamonte mi też nie odpowiada
Hmm to zależy jakie lubisz. Generalnie Yerby są 4 rodzaje wg plantacji, czyli
- Paragwaj - to jest tradycyjna pierwotna yerba, suszona dymem, z takim dymno gorzkim smakiem, moja ulubiona, głównie tylko takie pijam
- Brazylia, Argentyna, Urugwaj - tutaj są bardziej organiczne, zielone, smakuje bardziej zielono herbatowo
Ogólnie im większy procent patyczków tym Yerba jest słabsza, szukaj więc Elaborada. Taka yerba ma większy skład procentowy patyczków a mniej jest pylasta. Omijaj Despaladę, bo ona jest bardziej mocna, pylasta, i mniej patyczkowa

Są też yerby zraszana różnymi sokami, i tak np. z dodatkiem cytrusów, pomarańczy, jabłka, itp itd.
Jak mam być szczery to polecam Ci Elaboradę, dodaj sobie jakichś kawałków owoców, mięte, miód, cokolwiek, ogranicza tylko wyobraźnia i spróbuj w ten sposób

Ewentualnie napij się Terrere. Jest to Yerba parzona na ... zimno. Mrozisz wodę w butelce na lód,a potem tym co się rozpuści zalewasz Yerbe i pijesz klasycznie. Ma troszkę inny smak, i jest delikatniejsza

Są też ludzie ktorzy bardzo chwalą sobie yerbe zalewaną i pitą z mlekiem albo sokiem. Ma to nawet swoją nazwę. Nie piłem nigdy, ale spróbować zawsze warto. Na pewno jest inna w smaku
Jakby co to wal na Priv, Sorki za mały off top
Pozdrawiam wszystkich