Autor Wątek: Problem z zarzucaniem - waggler 1,5 g  (Przeczytany 23653 razy)

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
Odp: Problem z zarzucaniem - waggler 1,5 g
« Odpowiedź #45 dnia: 30.05.2017, 21:56 »
Komar opisz, szczegółowo, zestaw.
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 30.05.2017, 22:03 »
Jestem po teście. Powiem tak. Ciężko mi było ustawić wędkę na godzinę 11 ponieważ moje mieszkanie nie ma 4m wysokości ale wziąłem ją maksymalnie w górę i spławil od razu po otworzeniu kabłonka spadał szybko w dół. Zauważyłem tylko 2 rzeczy. Otwierając kabłonek żyłka jakby wyskakiwała mi z kołowrotka jak sprężyna, a druga rzecz, oglądając dzisiaj wędki w sklepach widzę różnicę pracy szczytowki. W wędkach sklepowych machając pracowała ładnie jakby sama końcówka szczytówki (były bardzo delikatne i cienkie) niestety moja szczytówka pracowała ale jakby cała długość, a nie tylko sama końcówka. Widzę, że moja wędka jest sztywniejsza, chociaż w tych, które oglądałem w sklepie nie było wcale o wiele mniejsze cw.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Jeśli żyłka schodzi z kołowrotka w taki sposób świadczy to o tym że jest zbyt ciasno nawinięta. Można to poprawić odwijając odcinek który ma pracować - np 30m i nawijając ją ponownie luźniej
Już zamówiłem żyłkę 0.15mm i nawinę ją na nowo, bo teraz sobie zdałem sprawę, że zrobiłem największy błąd nawijając starą żyłkę nie mocząc jej... Zestaw mam taki: haczyk 16 - śrucinka stotze nr 8 węzeł przyponu z żyłką i od razu przy tym śrucinka stotze nr 8 - 3x śrucina stotze nr 8 rozstawione o mniej więcej 10cm - śrucina zwykła nr 4 - 2 stopery - spławik 1.5g - 2 stopery

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 30.05.2017, 22:06 »
Na jakiej głębokości łowisz? Rozumiem, że spławik jest zablokowany stoperami na stałe.
Karol

Tęsknię za przepływanką.

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 30.05.2017, 22:07 »
Tak jest zablokowany na stałe. Łowię na głębokości 2-3m

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #49 dnia: 30.05.2017, 22:11 »
(...) bo teraz sobie zdałem sprawę, że zrobiłem największy błąd nawijając starą żyłkę nie mocząc jej (...)

Spoko, to nie jest błąd, a już na pewno "największy". Nigdy w życiu nie moczyłem ani żyłki, ani plecionki przed nawinięciem na szpulę kołowrotka. Mało tego, nie mam zamiaru praktykować tego typu czynności. Powinienem teraz dodać, że nigdy nie spotkały mnie z tego powodu jakiekolwiek problemy. No to dodaję :)
Jacek

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 30.05.2017, 22:15 »
Zrób test - zsuń dolne stopery (od strony haczyka) jak najniżej, tak aby spławik pracował na żyłce przelotowo i spróbuj wykonać kilka rzutów, następnie zsuń razem śruciny na żyłce głównej i również spróbuj wykonać kilka rzutów - napisz czy jest różnica.
Oczywiście jest również możliwe (jak piszą przedmówcy), że "świni" kiepskiej jakości/źle nawinięta żyłka.
Karol

Tęsknię za przepływanką.

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 30.05.2017, 22:22 »
(...) bo teraz sobie zdałem sprawę, że zrobiłem największy błąd nawijając starą żyłkę nie mocząc jej (...)

Spoko, to nie jest błąd, a już na pewno "największy". Nigdy w życiu nie moczyłem ani żyłki, ani plecionki przed nawinięciem na szpulę kołowrotka. Mało tego, nie mam zamiaru praktykować tego typu czynności. Powinienem teraz dodać, że nigdy nie spotkały mnie z tego powodu jakiekolwiek problemy. No to dodaję :)
Myślałem, że to jest obowiązek, a nie mam przypadkiem za dużo nawiniętej żyłki? Patrząc na to, że mam wrażenie, że wszystko jest tak jak powinno coraz bardziej myślę o wędce. Może to wędzisko ma za sztywną szczytówkę na tak mały spławik? Dodam, że sliderem 4+8g spokojnie ciskałem na długie odległości...

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 30.05.2017, 22:59 »
Piszesz, że lekkim zestawem rzucasz na pięć metrów. Jaki kij by nie był, to trochę kiepsko z tą osiąganą odległością ;)
Tym bardziej że wędzisko ma prawie cztery metry długości. Cudów nie ma, bo albo masz żyłkę o grubości 0,3 mm, albo masz jej za mało. Dużo za mało. Nie wierzę, że nie potrafisz zarzucać zestaw, no nie wierzę. Kombinuj :)

Gdybyś miał za dużo żyłki na kołowrotku, to byś się szybko o tym dowiedział, rozplątując dorodną brodę.
Jacek

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #53 dnia: 30.05.2017, 23:02 »
Obstawiam,że grubość :P

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 30.05.2017, 23:04 »
Piszesz, że lekkim zestawem rzucasz na pięć metrów. Jaki kij by nie był, to trochę kiepsko z tą osiąganą odległością ;)
Tym bardziej że wędzisko ma prawie cztery metry długości. Cudów nie ma, bo albo masz żyłkę o grubości 0,3 mm, albo masz jej wiele za mało. Nie wierzę, że nie potrafisz zarzucać zestaw, no nie wierzę. Kombinuj :)

Gdybyś miał za dużo żyłki na kołowrotku, to byś się szybko o tym dowiedział, rozplątując dorodną brodę.
Uwierz, że jak byłem na rybach to ucinałem cały zestaw bo jak raz broda mi sie splątała to nie mogłem już jej odplątać a ogólnie mniej więcej 3 na 5 rzutów kończyło się tym, że żyłka się plątała i miałem zabawy na 5min

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 30.05.2017, 23:10 »
Problem jest tego typu, że jeśli masz nadmiar żyłki, jeśli nie spłodzisz brody, to zestaw leciiiii jak marzenie ;)
Wiadomo, do czasu. W zasadzie to do splątania. Zrób porządek z żyłką, nawiń tyle, ile trzeba. To pierwszy warunek skutecznego ekspediowania zestawów. Tak mnie tym wszystkim zaciekawiłeś, że aż chciałbym machnąć Twoim zestawem :) Normalnie Archiwum X.
Jacek

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 30.05.2017, 23:12 »
Problem jest tego typu, że jeśli masz nadmiar żyłki, jeśli nie spłodzisz brody, to zestaw leciiiii jak marzenie ;)
Wiadomo, do czasu. W zasadzie to do splątania. Zrób porządek z żyłką, nawiń tyle, ile trzeba. To pierwszy warunek skutecznego ekspediowania zestawów. Tak mnie tym wszystkim zaciekawiłeś, że aż chciałbym machnąć Twoim zestawem :) Normalnie Archiwum X.
Widzę, że też jesteś z kuj-pom, a skąd dokładnie? Może udałoby nam się umówić na wspólny wypad, to zobaczyłbyś co i jak?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 30.05.2017, 23:15 »
Mieszkam w okolicach Inowrocławia. W Bydgoszczy bywam :)
Jacek

Offline Komar

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 30.05.2017, 23:17 »
Mieszkam w okolicach Inowrocławia. W Bydgoszczy bywam :)
To kiedy tobie pasuje? ja może w sobotę będę ruszał gdzieś.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 30.05.2017, 23:20 »
W Bydgoszczy raczej się nie pojawię z wędką. Gdybyś był w moich okolicach, daj znać.
Jacek