Autor Wątek: Trzy modele wędzisk. Którą wędkę wybrać?  (Przeczytany 6460 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Trzy modele wędzisk. Którą wędkę wybrać?
« dnia: 08.06.2017, 20:06 »
Cześć,
Zastanawiam się nad wyborem feedera, celuje w przedział c.w. tak ok 90,100 gramów na wody stojące i komercja. Chcę łowić przeważnie na methode i od czasu do czasu na zwykły koszyk zanętowy.

Do tego wypatrzyłem  3  modele wędek:
- Shimano Aernos Feeder 3,66m 90g
- Daiwa Windcast Method Feeder 3,60m 80g
- Daiwa Windcast Feeder 3,60m 120g

I tak się zastanawiam, który będzie najlepszym wyborem.
Na temat Windcast Method feeder jest pełno na forum informacji i fotek z jego pracy, a o reszcie to cienko.
Aernosa posiadam wersie Winkle Picker 2,70 m 40 g i jestem z niego zadowolony, chociaż nie mam innego porównania :/ . Zastanawiam się jak sztywna będzie praca tego kijka w wersji 90 gram. I jak będzie się nim miotało podajniki.
Windcasta 3,60 120 gramów nie miałem go w ręce, nie widziałem na oczy, sprzedawca powiedział, że to mocny, sztywniejszy kij.
Też się zastanawiam, która wędka jest lepiej wykonana i „technologicznie zaawansowana”( technologia wykonania itp.)

Czy może ktoś miał do czynienia z resztą wymienionych wyżej wędek i chciałby się podzielić opinią, może nawet fotkami z pracy kija.
Mateusz "Majcher"

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Trzy modele wędzisk. Którą wędkę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.06.2017, 20:34 »
Z czystym sumieniem polecam Windcasta 120g 360cm... Łowię nią 3-ci sezon i jestem bardzo zadowolony...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.06.2017, 21:01 »
Tylko pamiętaj, że Daiwa Windcast Feeder 3,60 ma cienki blank. :P
Lecz moc w nim jest :P

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 08.06.2017, 21:05 »
Dokładnie - duże karpie z przyjemnością się holuje...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.06.2017, 21:07 »
Niech moc będzie z Tobą :)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #5 dnia: 08.06.2017, 22:06 »
Ja też mam windcasta 3,60 120 gram i potwierdzam wędka jest zajebista. Sprzedawca chyba tej Daiwy w akcji nie widział gdyż pod rybą potrafi się wygiąć po sam dolnik. Nie jest to sztywny badyl a realny ciężar wyrzutowy wynosi około 100 gramów, producent trochę na wyrost podał 120 gram. Wędka nadaje się do łowienia podajnikami i koszykami 30 gram plus zanęta wzwyż. Ideałem jest 40-45 gram podajnik large plus zanęta. Trzeba też napisać że nie jest to wędka dla wielbicieli tzw. "kluch" wyginających się pod 2 kg karpikiem do kołowrotka.

W tamtym roku zatrzymałem siłowo na tej wędce karpia 8,5 kg przed zalanymi trawami na żyłce 0.28 , wędka wygięła  się baaardzo głęboko ale udało się ją wyholować.  Wędka ma piękna akcję można ją zobaczyć na tym filmiku od 17 minuty
Paweł

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 08.06.2017, 22:33 »
4 raz oglądam ten film i dopiero teraz zarejestrowałem, że łowią tą wędką :facepalm:

Bardzo dziękuje wszystkim za rzetelną opinie na temat Windcasta feeder :thumbup:

Napisałem, że wędka nadaje się na podajniki 30 gram +, a najlepiej na 40 gram. Osobiście najbardziej lubię łowić podajnikiem Drennana 25 gram large i czy to nie będzie za małe obciążenie na tą wędkę i czy nie lepiej szukać coś z mniejszym cw.? Mimo wszystko bardzo mi się spodobała.
A możesz podać jakie O.z. mają szczytówki .

Pozostaje tylko czekać na kogoś kto napisze trochę na temat Aernosa.

Problem mam taki, że Poznaniu jest sklep gdzie specjalizuje się w sprzedaży Daiwy i Shimano. Byłem już tam kilka razy i za każdym razem sprzedawca mnie spławia, nie stara się mi pomóc i mam wrażenie, że robi wszystko abym nie kupował u niego, ba na dodatek zaproponował mi zakupieniu sprzętu w Internecie gdzie jeszcze cyt "mogę znaleźć dobre oferty"
Mateusz "Majcher"

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 09.06.2017, 06:09 »
Daiwa raczej nie ma oznaczeń oz na szczytówkach. Sprawdzę jeszcze ale po robocie bo teraz to startuje zara i nie chce mi się rozkładać pokrowca. A co do sprzedawcy i internetu to zrób ja Ci radzi olej go i kup w sieci albo zmień sklep. Co do podatników to wędka obskoczy podajnik 25 gram ale celnej i dalej będzie się żucać 35.
Paweł

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 09.06.2017, 08:57 »
Windcast ma szczytówki ok 2/3/4 oz, a cw jest raczej realne. Daiwa inaczej opisuje cw na Europę, a inaczej na Anglię
Szczytówki mają średnicę ok 3,2 mm więc łatwo coś dobrać czulszego.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 09.06.2017, 09:52 »
email - niech zgadnę ... sklep białaryba :)  chłopaki podejście do klienta mają z poprzedniej epoki . Moja ulubiona akcja , której byłem świadkiem w sklepie - wchodzi elegancka kobietka pyta o duży kołowrotek na prezent dla męża do tysiaka, koleś pokazuję palcem w gablocie nową ultegrę, podaje cenę , babka chce zobaczyć "do ręki" - sprzedawca: "po co chce pani oglądać, i tak pani nie kupi." Babka go obśmiała komentując "teraz to na pewno nie"  i wyszła.   

Shimano aernos M to najsztywniejsza z wszystkich obecnych "budżetowych" eMek shiamno, sztywniejsza od  beastamstera, catany, venegance, alivio itd , jest też wyjątkowa pod względem tipów - bo wszystkie współczesne mki shimano mają tipy na małej średnicy - czyli o oznaczeniu SD , aernos ma duże - LD (czyli tipy dodawane do modeli heavy i wzwyż). Tu zła dla Ciebie wiadomość, aernos M nie będzie wymienna z tipami od Twojego pickera aernos (inne Mki shimano będą).

Co do kija - wg mnie to rzeczny patyk. Rzucać będzie na pewno lepiej niż beastamaster M czy catana M w górnym zakresie CW , przy obciążeniu rzędu 30-50g nie sądzę by rzutowo odstawał od BM czy Catany, które wg mnie są fajniejszymi kijami .

Powyższe napisałem porównując do wędek edycji CX (beastamster i catana) !

Co do daiwy to miałem w rękach windcast method feeder 3.3 i 3.6  i mi nie podeszły zupełnie, witki , już przy wymachu ugięcie sięgało po rękojeść. Na bank dają sporo frajdy podczas holu, rybki się nie spinają ... ale kontroli nad rybą niewiele. Mój kolega takie kijki wielbi, ja unikam - choć sam nie lubię sztywnych pałek.

Machałem i nawet prawie kupiłem daiwe windcast feeder 3.9  pierwszej edycji (bez korka) , super kijaszki na rzekę, dość szybkie, fajne ugięcie, duże przelotki, spory power. Ostatecznie nie kupiłem bo brakowało mi ciut delikatniejszych tipów ..trochę żałuję teraz.  Jakie są te nowe nie wiem, bo nie mam gdzie tym machnąć - a szkoda - lubię piankę. 
Pozdrawiam
Olo

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 09.06.2017, 19:40 »
Chaotic, bingo :)

I tak będę chciał tam kupić, ponieważ mają atrakcyjne ceny. Za Windcast 369 zł

Zauważyłem, że na stronie mają wersje Windcast feeder 3.60 m. 120 c.w. 3+3, a w katalogu Daiwy 2017 i w drapieżniku jest 3+2. Wydaje mi się, że sprzedają starszą wersje albo nie aktualizowali strony.

Zaczynam bardziej nastawiać się na zakup Windcast feeder. Jak wędka sprawdza się na rybkach w przedziale 1-3 kg?
Mateusz "Majcher"

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 09.06.2017, 20:19 »
Wszystkie Windcasty maja 3 szczytówki, tylko opisy nie są aktualizowane.
Paweł

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 10.06.2017, 17:05 »
To jak jest z tymi szczytówkami. Są dwie czy trzy ? Na forum w temacie Windcast wszyscy piszą, że stara wersja ma 3+3 a nowa 3+2. W sklepach i katalogu jest napisane, że są dwie a tak naprawdę są trzy ?
Mateusz "Majcher"

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 10.06.2017, 22:45 »
TRZY
Paweł

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 11.06.2017, 21:19 »
na 95% będzie to Windcast feeder
TRZY

Bardzo przepraszam, ale wewnętrznie czuje, że się mylisz. Wszystko mi mówi, że są dwie szczytówki. Katalog, forum, opis produktu w sklepie no i na filmie Daiwy ten co podałeś. W minusie 1:03:48 dokładnie mówi, że produkt ten posiada dwie szczytówki.
Mateusz "Majcher"