email - niech zgadnę ... sklep białaryba

chłopaki podejście do klienta mają z poprzedniej epoki . Moja ulubiona akcja , której byłem świadkiem w sklepie - wchodzi elegancka kobietka pyta o duży kołowrotek na prezent dla męża do tysiaka, koleś pokazuję palcem w gablocie nową ultegrę, podaje cenę , babka chce zobaczyć "do ręki" - sprzedawca: "po co chce pani oglądać, i tak pani nie kupi." Babka go obśmiała komentując "teraz to na pewno nie" i wyszła.
Shimano aernos M to najsztywniejsza z wszystkich obecnych "budżetowych" eMek shiamno, sztywniejsza od beastamstera, catany, venegance, alivio itd , jest też wyjątkowa pod względem tipów - bo wszystkie współczesne mki shimano mają tipy na małej średnicy - czyli o oznaczeniu SD , aernos ma duże - LD (czyli tipy dodawane do modeli heavy i wzwyż). Tu zła dla Ciebie wiadomość, aernos M nie będzie wymienna z tipami od Twojego pickera aernos (inne Mki shimano będą).
Co do kija - wg mnie to rzeczny patyk. Rzucać będzie na pewno lepiej niż beastamaster M czy catana M w górnym zakresie CW , przy obciążeniu rzędu 30-50g nie sądzę by rzutowo odstawał od BM czy Catany, które wg mnie są fajniejszymi kijami .
Powyższe napisałem porównując do wędek edycji CX (beastamster i catana) !
Co do daiwy to miałem w rękach windcast method feeder 3.3 i 3.6 i mi nie podeszły zupełnie, witki , już przy wymachu ugięcie sięgało po rękojeść. Na bank dają sporo frajdy podczas holu, rybki się nie spinają ... ale kontroli nad rybą niewiele. Mój kolega takie kijki wielbi, ja unikam - choć sam nie lubię sztywnych pałek.
Machałem i nawet prawie kupiłem daiwe windcast feeder 3.9 pierwszej edycji (bez korka) , super kijaszki na rzekę, dość szybkie, fajne ugięcie, duże przelotki, spory power. Ostatecznie nie kupiłem bo brakowało mi ciut delikatniejszych tipów ..trochę żałuję teraz. Jakie są te nowe nie wiem, bo nie mam gdzie tym machnąć - a szkoda - lubię piankę.