Autor Wątek: Jaką zanętę kupić na ostrożne ryby?  (Przeczytany 9128 razy)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jaką zanętę kupić na ostrożne ryby?
« Odpowiedź #15 dnia: 12.06.2017, 14:01 »
Pewnie jakiś pijak bo ma twarz czerwoną (na pewno od alkoholu) a jak pijak to jak wiadomo i złodziej ;)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.06.2017, 14:02 »
Oglądaj filmiki tego gościa, dużo się dowiesz i nauczysz :)

Właśnie poleciało zamówionko w sklepie na "D".... pierwszy raz kupiłem zanęte z wyższej pułki - MMM. I zastanawiam sie czy chce zrobić jakiś wydajny mix .... czy "nie psuć jej" tanim badziewiem :P i łowić na czysty "doskonały" produkt.

...tego Gościa chyba na zlocie widziałem :)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 12.06.2017, 14:04 »
Oglądaj filmiki tego gościa, dużo się dowiesz i nauczysz :)

Właśnie poleciało zamówionko w sklepie na "D".... pierwszy raz kupiłem zanęte z wyższej pułki - MMM. I zastanawiam sie czy chce zrobić coś wydajnego.. czy "nie psuć jej" tanim badziewiem :P i łowić na czysty "doskonały" produkt.

...tego Gościa chyba na zlocie widziałem :)
Jak ten gość mówi, że działa to znaczy, że trzeba mu wierzyć:-)
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 12.06.2017, 14:54 »
Na początek to kup pellet lorpio basic 2 mm lub jakiś inny podobny byle by nie halibut, a potem rozrób osobno i zmieszaj w proporcji 50/50, ja dodaję 40% pelletu a 60% zanęty.
Do metody nie potrzeba dużo zanęty a i trzeba wiedzieć że MMM rośnie i to znacznie po namoczeniu.  Na jedno łowienie wystarczy pewnie 0,5 kg. Jak będziesz rozrabiał zanętę to możesz ją delikatnie przemoczyć a potem odczekać 30 minut, żeby ładnie napęczniała. 
Namocz pellet tak żeby woda w naczyniu w którym go będziesz rozrabiał go przykryła i pozostaw 5 minut żeby zmiękł i wchłonął  wodę. Gdy zanęta będzie gotowa po 30 minutach dodawaj do niej najpierw pellet nie wodę,  będzie on przemoczony i nawilży Ci zanętę, w miarę konieczności na końcu dodawaj wodę. Jak przemoczysz i zrobisz beton lipa będzie bo zanęta nie wyjdzie z podajnika. Zarzuć wędkę i poczekaj 15 minut jak po wyciągnięciu będzie pusty podajniki to jest ok, Nie możesz też zrobić zbyt suchej mieszanki przy zarzucaniu podajnik powinien wpadać do wody jak ołów , zanęta nie powinna z niego odpaść przy kontakcie z wodą bo jeśli tak będzie to będziesz miał na dnie pusty podajnik. Jak CI zostanie mieszanki to do zamrażalki i na następna wyprawę jak znalazł będziesz miał. Ja całą zimę miałem zamrożoną zanętę a i tak działa . Po kliku wyprawach dojdziesz do wprawy :)
Paweł

Offline wędkarz83

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #19 dnia: 12.06.2017, 16:45 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i wskazówki :) Poczytam, pooglądam, pokupuję i mam nadzieję w końcu połowię :)