Autor Wątek: Wędka do metody o dł. 330 lub 366 cm (do 1000 zł)  (Przeczytany 11674 razy)

Offline Mateusz Kujawski

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Ulubione metody: method feeder
Witam
Tak jak w temacie potrzebuje kilku wskazówek i porad na temat wędki do metody.
Interesuje mnie wędka do 1tys zł.
Optymalna długość to 3.30 3.66 ;-) cw max 90g. Co polecacie?
Pozdrawiam
🎣🎣🎣

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
Odp: Wędka do metody o dł. 330 lub 366 cm (do 1000 zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 12.07.2017, 21:10 »
Napisz troszkę więcej, jakie rybki chcesz łowić, na jakich wodach, jaka akcja kija Cię interesuję? itp.. Koledzy na pewno doradzą.
Paweł

Offline Mateusz Kujawski

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 12.07.2017, 21:22 »
Napisz troszkę więcej, jakie rybki chcesz łowić, na jakich wodach, jaka akcja kija Cię interesuję? itp.. Koledzy na pewno doradzą.
Rybkki jakie planuje na nią łowić nie będą przekraczaly 10 kg. (Głównie będą to karpie) wody komercyjne jak i łowiska, na których woda nie będzie płynęła.
🎣🎣🎣

Offline quick76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.07.2017, 21:43 »
Jeżeli lubisz wędki 2 - składowe to Daiwa Carp Feeder.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 13.07.2017, 22:50 »
Team Daiwa Power method feeder cena ok 600 pln a cw w tym przypadku to komfortowa waga rzutowa.
Na komercyjne karpie powinna być super, nawet większe niż 10 kg.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #6 dnia: 14.07.2017, 06:19 »
Typowy kij do metody, to Drennan Puddle Chucker Method Feeder.
Cena przekracza nieznacznie 600 zł, więc przy Twoim budżecie nie jest specjalnie wygórowana. Feederów z jeszcze wyższych półek nie posiadam, więc zachwalam to, co mam :P
Kijaszek występuje w wersjach 3,3m i 3,6m oraz Combo, którą właśnie posiadam.
Dzięki obecnej w tym zestawie przedłużce mam nieco większy zapas mocy (żyłka do 10 lb), i 2 długości w jednym: 3,3 m lub 3,6 m. W zestawie dobry jakościowo pokrowiec i rzepy do spinania kijka oraz podajnika.
Szczytówki 3 i 4 oz dołączone do kija, to nic strasznego, naprawdę. Ich bardzo poważne oznaczenia mają się nijak do rzeczywistości, są czułe i naprawdę giętkie, pokazują brania niewielkich nawet rybek.
Można wędką polować bez obaw na nieco większe ryby, przy czym nadal jest frajda z holu tych mniejszych. Ugięcie wędki i akcja jest specyficzna, teraz już wiem, że starannie przemyślana. Bardziej kluchowate części szczytowe eliminują spinki i dają czucie podczas holu mniejszych ryb, część środkowa amortyzuje waleczniejsze okazy i umożliwia rzuty cięższym zestawem, dolne partie mają w sobie moc i zaczynają pracować dopiero pod silnym obciążeniem.
Z początku byłem sceptyczny. Teraz kij tak przyrósł do ręki, że nie chcę się z nim rozstawać i planuję nieco słabszego Carp Feedera w wersji Combo, by mieć 3,0 i 3,3 m. Z takim zestawem wędek byłbym gotów na ogrom sytuacji.
Czesiek

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #7 dnia: 14.07.2017, 11:21 »
Cena przekracza nieznacznie 600zł, więc przy Twoim budżecie nie jest specjalnie wygórowana. Feederów z jeszcze wyższych półek nie posiadam, więc zachwalam to, co mam :P
Dzięki obecnej w tym zestawie przedłużce mam nieco większy zapas mocy (żyłka do 10lb), i 2 długości w jednym: 3,3m lub 3,6m. W zestawie dobry jakościowo pokrowiec i rzepy do spinania kijka oraz podajnika.
Szczytówki 3 i 4 oz dołączone do kija, to nic strasznego, naprawdę. Ich bardzo poważne oznaczenia mają się nijak do rzeczywistości, są czułe i naprawdę giętkie, pokazują brania niewielkich nawet rybek.
Można wędką polować bez obaw na nieco większe ryby, przy czym nadal jest frajda z holu tych mniejszych. Ugięcie wędki i akcja jest specyficzna, teraz już wiem, że starannie przemyślana. Bardziej kluchowate części szczytowe eliminują spinki i dają czucie podczas holu mniejszych ryb, część środkowa amortyzuje waleczniejsze okazy i umożliwia rzuty cięższym zestawem, dolne partie mają w sobie moc i zaczynają pracować dopiero pod silnym obciążeniem.
Z początku byłem sceptyczny. Teraz kij tak przyrósł do ręki, że nie chcę się z nim rozstawać i planuję nieco słabszego Carp Feedera w wersji Combo, by mieć 3,0 i 3,3m. Z takim zestawem wędek byłbym gotów na ogrom sytuacji.
Czesiu,

ja na zimę planuję dokładnie odwrotną operację :D Mam tego carp feedera w wersji combo i jako drugi kij chętnie nabyłbym wersję combo method feeder. Napisz jak wygląda sytuacja, jeżeli chodzi o CW tej wędki? W carp feederze komfortowo rzuca się podajnikami XL 30 gr lub z PVA. Koszyki 45 g w wersji XL to już trochę za dużo dla tej wędki - w mojej ocenie. Praca tego kija jest dość podobna do wyżej opisanego tylko progresja następuje szybciej, przy mniejszych rybach. Hol karpi 7-8 kg to dla tej wędki nie jest wyzwanie.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #8 dnia: 14.07.2017, 20:40 »
PVA jeszcze nie rzucałem, bo nie opanowałem tej diabelskiej techniki :P
Podajnik XL 45 Prestona można stosować spokojnie i w wersji 3,6 m całkiem ładnie nim rzucić.
Raz zastosowałem ESP Large 56 g i to już było chyba max, tzn maksimum, które daje względny komfort psychiczny przy rzucaniu, przynajmniej jak dla mnie ;)
Czesiek

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #9 dnia: 14.07.2017, 20:49 »
Proponuję dołożyć i kupić model: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/17553-drennan-acolyte-plus-feeder-12ft.html jest to chyba najwyższy model Drennana :) ale z tego co słyszałem to MEGA kij.
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Mateusz Kujawski

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.07.2017, 20:49 »
Cena przekracza nieznacznie 600zł, więc przy Twoim budżecie nie jest specjalnie wygórowana. Feederów z jeszcze wyższych półek nie posiadam, więc zachwalam to, co mam :P
Dzięki obecnej w tym zestawie przedłużce mam nieco większy zapas mocy (żyłka do 10lb), i 2 długości w jednym: 3,3m lub 3,6m. W zestawie dobry jakościowo pokrowiec i rzepy do spinania kijka oraz podajnika.
Z początku byłem sceptyczny. Teraz kij tak przyrósł do ręki, że nie chcę się z nim rozstawać i planuję nieco słabszego Carp Feedera w wersji Combo, by mieć 3,0 i 3,3m. Z takim zestawem wędek byłbym gotów na ogrom sytuacji.
Dzięki za opinię rozwiąże zakup tego kijaszka pod koniec miesiaca :-) pozniej zdam relacje po 16sierpnia jak wrócę z dłuższej 3/4 dniowej zasiadki :-) pozdrawiam
🎣🎣🎣

Offline Mateusz Kujawski

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 14.07.2017, 20:51 »
Proponuję dołożyć i kupić model: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/17553-drennan-acolyte-plus-feeder-12ft.html jest to chyba najwyższy model drennana :) ale z tego co słyszałem to MEGA kij.
Na początku budżet miał nie przekraczać 500+ później 700 aż skończył się na 1tys ;-) już nie mogę tego przekroczyć 😣😣😎
🎣🎣🎣

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #12 dnia: 14.07.2017, 20:53 »
Luk w którymś filmie na targach pokazywał pracę i smukłość blanku tego kijaszka - obejrzyj :) a zobaczysz :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Mateusz Kujawski

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 14.07.2017, 20:58 »
Luk w którymś filmie na targach pokazywał pracę i smukłość blanku tego kijaszka - obejrzyj :) a zobaczysz :)
Wszystko rozumiem ale są pewne granice...
Może w następnym sezonie ;-)
🎣🎣🎣

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #14 dnia: 14.07.2017, 21:10 »
Jak Ci się nie spieszy, to w przyszłym tygodniu (o ile wszystko będzie ok) i sprawdzę jak sprawuje się z podajnikami XL 30/45 g. Również mam zamiar sprawdzić, czy Drennan Series 7 Puddle Chucker 11 ft Method Feeder będzie miał porównywalny zasięg rzutowy  jak Selektor XS Master feeder, którym mogę porządnie i celnie "machnąć" podajnikiem XL 30 g z ninja 4012a.

Drennan Series 7 Puddle Chucker 11 ft Method Feeder ma zastąpić Mikado Black Stone Commercial Method Feeder 300 do 55 g, który nie nadaje się na większe ryby, gdyż dziki karp 2 kg robi z tym kijem co chce i nie można spokojnie panować nad rybą.

Dlaczego do selektora? To jest ciekawy kij, niby szybki można machnąć na sporą odległość jak na 3.3 m i jego praca jest bardzo ciekawa, nie gubi małych ryb, ale jak trzeba "odciągnąć" karpia 5 kg, to zrobi to bez najmniejszego problemu i wysiłku.

Ktoś mi ryby wytresował i nie chcą nawet o świcie podejść pod brzeg.  Muszę machnąć na konkretną odległość, albo pożegnam się z braniami jak inni :-[