Na szczęście haczyków nie produkuje się w UK, więc w Polsce powinny być dostępne 
Drennan i Kamasan to praktycznie te same firmy, i z tego co wiem idą na Europę z z UK. Nie wiem czy otwarli jakąś centralę w Europie, nie obiło mi sie o uszy

Też mnie trochę drażni nagonka na polskie/tanie produkty, tylko dlatego, że dystrybutor jest polski albo produkt jest tani. Zwłaszcza, jeżeli wypowiada się ktoś, kto z produktem nigdy nie miał do czynienia i i trzyma się jakichś stereotypów wypracowanych w jego głowie.
To dlaczego nie kupisz haków Jaxona do Metody? Kaman, wesprzyj polska firmę i wejdź w Jaxona

Czy wszystko co polskie jest dobre? Na pewno?
Co do haków Robinsona to napisałem, że się nie wypowiadam o ich jakości, bo ich nie używałem. Jednak ich cena musi mieć jakiś powód, i do tego piję. Chyba, że uważasz haki robione w Chinach za odpowiednik tych z Japonii. I nie jest wcale tak, że każda firma 'zachodnia' jest dobra. Preston przez wiele lat robił bardzo słabe haki, a ich gotowe przypony były kiepskiej jakości. Zdecydowana większość wyczynowców brytyjskich jedzie na Kamasanach, pomimo, że ich firmy mają haki w swojej ofercie, to fakt. Więc tu nie chodzi o 'atak na Polskę'. Tak samo jak haki z Koruma nie mają tej jakości co brzanowe z Drennana, choć to 'brytyjskie firmy'. Tam jest do wyboru kilka modeli, ale wszędzie problem jest ten sam. Po prostu kilka firm ma lepszej jakości haki od innych. Drennan kupił Kamasana swojego czasu, stąd dostęp do haków. Więc nie porównujmy wszystkiego tylko używając jako kryterium flagi narodowej

Na ten przykład Garbolino, wg wielu uznana firma, ma w swojej ofercie podajniki do Metody z Chin, te stare, z plastikową foremką okrągłą i podajnikiem z trzema żeberkami, nierozchylonymi. Też wchodzą w chińszczyznę z niższej półki. Swojego czasu zrobił tak też Maver, którego jakość produktów obniżyła się zdecydowanie. Podobnie robił Browning, oferując takie dziadostwo, że oczy bolały. Ale wyszli z tego kilka lat temu, zapewne na skutek utraty sporej części brytyjskiego rynku. Teraz są raczej synonimem wysokiej jakości

Więc polskie firmy też robią postepy, jak na przykład Robinson. Ale nie spodziewajmy się, że sami robią haki które są lepsze od Kamasanów. Drennan tez nie ma wszystkiego dobrego, bo jest Drennanem. Na przykład ich kołowrotki to szmelc, i Robinson ma dużo lepsze