Autor Wątek: Jakie haczyki do metody i nie tylko?  (Przeczytany 50589 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jakie haczyki do metody i nie tylko?
« Odpowiedź #135 dnia: 07.02.2021, 20:35 »
Nie wiem co wy z tymi nagonkami. Nikt tutaj nie narzeka na polskie firmy jeśli robią/piszą to co powinni. Dyskusja zaczęła się od żyłki bzdurnie opisanej na 8,5kg. Gdyby to był produkt Matrix czy Preston dostałby taka sama recenzje.

Nagonka raczej idzie w drugą stronę i co raz więcej wypowiedzi jest w tonie, że dobry sprzęt to szpan i pozerstwo. Ludzie mają problem z akceptacją czyjegoś "sukcesu" życiowego, Mercedesem też zawsze jeżdżą złodzieje a kierownikami są włazidupy i wyzyskiwacze.

Przykładem tutaj był użytkownik Ryba1987 który został zlinczowany za fajna prezentacje topowogo sprzętu tylko dlatego że był poza możliwościami części użytkowników.

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #136 dnia: 07.02.2021, 21:04 »
;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #137 dnia: 07.02.2021, 21:11 »
Jaro zgadzam się :beer:, Polak też potrafi ,stosuję akcesoria wielu naszych producentów i nie narzekam ,a trochę grosza zostaje ;)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #138 dnia: 07.02.2021, 21:14 »
Przywołujesz przykłady bez znaczenia, takie pierdoły z założenia są importowane z Chin i większość wędkarzy kupuje najtańsze bo nie ma to wpływu na cokolwiek.

Porównaj sobie grubszy sprzęt do feedera czy matcha, albo choćby żyłki.

Do śmiechu mnie doprowadzają przedstawiciele polskich marek którzy mówią o developmencie kołowrotków gdzie każdy z ich modeli to gotowiec z Ali.

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #139 dnia: 07.02.2021, 21:16 »
;)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #140 dnia: 07.02.2021, 21:26 »
Wydaje tyle kasy ile mi odpowiada, lubię dobry sprzęt, coś widzisz w tym złego ? Tak, wędkarstwo to móje najtańsze hobby, kolejny raz widzisz w tym coś złego ?  Dobre samochody też lubię, rozumiem że z tym też coś nie tak ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #141 dnia: 07.02.2021, 21:29 »
Na szczęście haczyków nie produkuje się w UK, więc w Polsce powinny być dostępne :)

Drennan i Kamasan to praktycznie te same firmy, i z tego co wiem idą na Europę z z UK. Nie wiem czy otwarli jakąś centralę w Europie, nie obiło mi sie o uszy :)

Też mnie trochę drażni nagonka na polskie/tanie produkty, tylko dlatego, że dystrybutor jest polski albo produkt jest tani. Zwłaszcza, jeżeli wypowiada się ktoś, kto z produktem nigdy nie miał do czynienia i i trzyma się jakichś stereotypów wypracowanych w jego głowie.

To dlaczego nie kupisz haków Jaxona do Metody? Kaman, wesprzyj polska firmę i wejdź w Jaxona 8) Czy wszystko co polskie jest dobre? Na pewno?

Co do haków Robinsona to napisałem, że się nie wypowiadam o ich jakości, bo ich nie używałem. Jednak ich cena musi mieć jakiś powód, i do tego piję. Chyba, że uważasz haki robione w Chinach za odpowiednik tych z Japonii. I nie jest wcale tak, że każda firma 'zachodnia' jest dobra. Preston przez wiele lat robił bardzo słabe haki, a ich gotowe przypony były kiepskiej jakości. Zdecydowana większość wyczynowców brytyjskich jedzie na Kamasanach, pomimo, że ich firmy mają haki w swojej ofercie, to fakt. Więc tu nie chodzi o 'atak na Polskę'. Tak samo jak haki z Koruma nie mają tej jakości co brzanowe z Drennana, choć to 'brytyjskie firmy'. Tam jest do wyboru kilka modeli, ale wszędzie problem jest ten sam. Po prostu kilka firm ma lepszej jakości haki od innych. Drennan kupił Kamasana swojego czasu, stąd dostęp do haków. Więc nie porównujmy wszystkiego tylko używając jako kryterium flagi narodowej :)

Na ten przykład Garbolino, wg wielu uznana firma, ma w swojej ofercie podajniki do Metody z Chin, te stare, z plastikową foremką okrągłą i podajnikiem z trzema żeberkami, nierozchylonymi. Też wchodzą w chińszczyznę z niższej półki. Swojego czasu zrobił tak też Maver, którego jakość produktów obniżyła się zdecydowanie. Podobnie robił Browning, oferując takie dziadostwo, że oczy bolały. Ale wyszli z tego kilka lat temu, zapewne na skutek utraty sporej części brytyjskiego rynku. Teraz są raczej synonimem wysokiej jakości :)

Więc polskie firmy też robią postepy, jak na przykład Robinson. Ale nie spodziewajmy się, że sami robią haki które są lepsze od Kamasanów. Drennan tez nie ma wszystkiego dobrego, bo jest Drennanem. Na przykład ich kołowrotki to szmelc, i Robinson ma dużo lepsze :)
Lucjan

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #142 dnia: 07.02.2021, 21:31 »
;)

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #143 dnia: 07.02.2021, 21:37 »
:D

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #144 dnia: 07.02.2021, 21:40 »
Cytat: JaroW
:thumbup: pogadamy o sprzęcie nad wodą.
Pooglądam twoje  cacka ... ;)

Straszysz mnie czymś czy co ? Bardzo słabe są takie wycieczki. Z chęcią Ci pokażę na co łowię. Jak znajdziesz tańszy sprzęt poczujesz się lepiej ? Nie mam nic do taniego sprzętu, sam go używam ale wybieram ten przyzwoitej jakości. Jak lubisz badziewie byleby było firmy z Polski to podziwiam samozaparcia. Dużo mam do słabego sprzętu i jawnego oszukiwania mnie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #145 dnia: 07.02.2021, 21:41 »
Nie wiem co wy z tymi nagonkami. Nikt tutaj nie narzeka na polskie firmy jeśli robią/piszą to co powinni. Dyskusja zaczęła się od żyłki bzdurnie opisanej na 8,5kg. Gdyby to był produkt Matrix czy Preston dostałby taka sama recenzje.
Co do twojej wypowiedzi jest jednostronna ...
Nie chodziło mi o to czy co tam jest napisane na żyłce MIKADO
tylko napisałem
że jest dobra w mojej opinii własnej :thumbup:

a ty kolego pr00 obserwuje twoje wypowiedzi
to jak nie wydasz ileś tam KASY na sprzęt to nie jesteś zadowolony.
I ponoć wędkarstwo to twoje najtańsze hobby..
Oj, oj, koledzy, wyluzujcie. Skoncentrujmy się na ocenie produktu a nie firmy, kraju dystrybucji.
Dyskusja chyba się zaczęła od haczyków od Robinsona a nie od żyłek.
Co do żyłek to też mam wiele do powiedzenia ale nie w tyn wątku. To jest wątek dotyczący haczyków.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #146 dnia: 07.02.2021, 21:41 »

Też mnie trochę drażni nagonka na polskie/tanie produkty, tylko dlatego, że dystrybutor jest polski albo produkt jest tani.

Ale jednak, tańsze i od polskiego dystrybutora, oceniam wyżej, niż droższe od dystrybutora z UK.

w 100% się zgadzam
 a oto mały przykładzik ...

Masz rację,  można znaleźć perełki i dobrej jakości nawet w Jaxonie. Ale ile takich przykładów jeszcze zapodasz bez szukania?  Czy udowadniasz tylko, że wszystko co robi Jaxon to ta sama jakość co Prestonów i Drennanów, które zdzierają z ciebie skórę? Kaman, nie róbmy jaj. Jaxon oferuje najtańsze rzeczy i niskiej zazwyczaj jakości, w przeciwieństwie do wspomnianych firm brytyjskich, które muszą sprostać o wiele większym wymaganiom, w tym i  wyczynowców, co muszą wygrywać zawody. Jaxon to zazwyczaj sprzęt dla tych, którym karta musi sie zwrócić. Całkiem inna optyka, takich klientów jest najwięcej w Polsce, dlatego też mamy najgorsze wody w Europie.  Tak samo Fiat nie dorówna Audi czy Mecerdesowi jakością swoich samochodów, bo to nie ta półka cenowa i inny klient docelowy :) Ale mogliby mieć serie ekskluzywne jakby chcieli, tak jak i Jaxon mógłby wprowadzić do swej oferty produkty wyższej jakości (patrz Flagman). Jednak tego nie robią. Więc nie udowadniajmy, że jakośc i tu i tu jest taka sama, sugerując dodatkowo, że firmy droższe celowo zdzierają z nas skórę :)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #147 dnia: 07.02.2021, 21:51 »

Nikt tu nie napisał że są lepsze czy gorsze te ROBINSONY
Są tańsze a nie lepsze czy gorsze.
Przetestuj sprawdź oceń
Napisałem tańsze... ::)

Nie do końca tak pisałeś. Stwerdziłeś

Kup Robinsona są identyczne.

Według mnie nie są, i świadczy o tym właśnie cena. Do tego wyjeżdżasz mi z tym, że 'cudze chwalicie swojego nie znacie',  dodajesz coś o sfiksowaniu na brytyjskie firmy. Zwróciłem tylko uwagę, że jest powód dla którego pewne haki są droższe a drugie tańsze. I bynajmniej kryterium tu nie jest sam kształt haka, a tym się sugerujesz. Ważna jest ostrość, wytrzymałość, wielkość oczka i kilka innych rzeczy.

Tylko tyle :)
Lucjan

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #148 dnia: 07.02.2021, 21:53 »
;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder