Autor Wątek: Jakie haczyki do metody i nie tylko?  (Przeczytany 50561 razy)

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jakie haczyki do metody i nie tylko?
« Odpowiedź #120 dnia: 07.02.2021, 18:36 »
;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 07.02.2021, 18:44 »
Jaro nie ma co patrzeć na to ,czym kto łowi ,ważne żebyś był w tym co robisz skuteczny :beer:,co z tego że pseudo miszcz ma kije czy młynki za tysiące jak nad wodą nie ma pojęcia co robi ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #122 dnia: 07.02.2021, 18:45 »
Mi też QM1 nie przypasowały, w każdym razie na komercyjnych karpiach zbyt łatwo się rozginają. Ale, co kto lubi i zależy też, co kto łowi.
Moimi faworytami są Guru MWG, Kamasan 911 X-Strong, te zwykłe też za słabe, Drennan WGS i Kamasan T360. Wszystkie tylko bez zadziora.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #123 dnia: 07.02.2021, 19:01 »
Mi też QM1 nie przypasowały, w każdym razie na komercyjnych karpiach zbyt łatwo się rozginają. Ale, co kto lubi i zależy też, co kto łowi.
Moimi faworytami są Guru MWG, Kamasan 911 X-Strong, te zwykłe też za słabe, Drennan WGS i Kamasan T360. Wszystkie tylko bez zadziora.

Podobnie jak kolega używam kamasan T911 x drennan WGS i  i trabucco method jak na razie mnie nie zawiodły, chociaż tak jak wspomniałeś zwykła wersja t 911 lubi się rozgiąć.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #124 dnia: 07.02.2021, 19:05 »

To ty nie zrozum mnie źle
Dlaczego w nas Polakach jest taka cecha że warczymy na nasze firmy z Polski >:O
znasz porzekadło/cudze chwalicie a swojego nie znacie/
Dlaczego mam kupować drogie rzeczy
i płacić komuś za granicą . Są polskie produkty też dobre.

Nie rozumiem stwierdzenia, ze warczymy na firmy z Polski. Zazwyczaj warczymy na tandetę, której jest pełno, i która wcale nie ma polskiego rodowodu do tego ale chiński. I jest to często świadomy wybór polskich firm, które skupiają się na tym, aby to co zaoferują polskim wędkarzom, miało jedną cechę, niską lub najniższą cenę. Jeśli wpisuje się kłamstwa na żyłkach, w związku z ich wytrzymałością czy grubością, to co, mamy produkt chwalić bo jest 'polski'?

Ja jestem jak najbardziej za tym, aby polskie formy się rozwijały. Nie znaczy to jednak, że ma być jak najtaniej. Bo to model który realizuje wielu polskich wędkarzy, jak najwięcej złupić za jak najniższą cenę. Jak Polska długa i szeroka panuje pogląd, że członkostwo w PZW jest drogie. To nie przypadek, że idzie to w parze z cennikiem polskich firm, których większość oferty jest pod takiego wędkarza.

Dlatego warto zmieniać mentalność tutaj :) Nikt nie każe nikomu kupować drogich rzeczy, ale pliz nie uważajmy, że ma być tanio. Do tego ceny sa niskie nie z racji tego, że inne firmy, zazwyczaj zachodnie oszukują. Po prostu jest to produkcja chińska, gdzie jest wolna amerykanka i kradzież patentów jest na porządku dziennym. Byłoby super, gdyby polskie firmy robiły rzeczy w Polsce, niestety to tylko domena producentów zanęt, przynęt, kulek, woblerów, czasami koszyków zanętowych.

Moim zdaniem tak długo jak polskie wędkarz będzie sie upierał, że ma być tanio, tak długo będziemy mieli beznadziejne wody. Na haki ktoś nie ma, ale na nocce minimum sześć browarów trzeba obalić, na to kasa musi być :) Model w Polsce powszechny, nieprawdaż?

I jeszcze raz. To nie jest przeciwko polskim firmom ale przeciwko modelowi, że ma być tanio. Nie tylko w sprawie haków, wielu uważa, ze dostęp ma być ogólny do wód i za małe pieniądze. Stad popularność idei jednej składki na cały kraj. Czyli w rzyci mieć stan wód i sposób gospodarzenia nimi, ja mam jechać gdzie chcę i łowić gdzie chcę, a co! 8)

Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #125 dnia: 07.02.2021, 19:12 »
Tomba jak się mają Guru MWG do Drennan WGS ? chciałem kiedyś spróbować tych Guru ale nigdzie nie były dostępne, a teraz widzie że są w drapieżniku
Paweł

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #126 dnia: 07.02.2021, 19:12 »
To jeszcze porównajcie sobie ostrość haczyka QM 1 i klonów po złowieniu np. 10 karpi.
Kupiłem kiedyś paczkę klonów, bodajże Prestona. I jeszcze szybciej je wyrzuciłem, niż kupiłem.

Widzisz Krzysiu, każdy ma inne swoje odczucia i wybiera to co mu się sprawdza i odpowiada a czasami kieruje się finansami.

Co do wspomnianych haków QM1 od Guru to ja mam odmienne zdanie niż Ty. Chociaż przyznaję że są to bardzo chwytne haki, no i tutaj moje plusy się kończą jeśli chodzi o QM1. W moim przypadku duża większość QM1 rozginała się pod rybą i bardzo szybko tępiły się, więc nic innego mi nie pozostało jak po kilku rybach wyrzucić gotowy przypon (używałem w rozmiarze 12). Tak, pewnie napiszesz że w grę wchodzi tutaj jeszcze wpięcie haka w odpowiednie miejsce , odpowiednio ustawiony hamulec w kołowrotku czy też odpowiednie ugięcie wędziska ale nie każdy z nas ma kołowrotek czy też kij za połowę swojej pensji ;)

Ja już od bardzo dawna łowię na WGS od Drennana i sobie je bardzo chwalę ale patrząc że z roku na roku ów haczyki idą w górę szukam alternatywy. Trzeba sprawdzać, kombinować i bawić się tym naszym drogim hobby.

Ależ oczywiście Marcinku :thumbup: :beer:
Jak mówił klasyk z kabaretu Koń Polski - mnie tam smakuje :P
JA znalazłem czego szukałem i tego wszystkim życzę :thumbup:

Dobry zgryz masz skoro Ci smakują ale nie zazdroszczę wątroby - jak by to powiedział stomatolog a poprawił hepatolog :D :P :D

A Ty masz za grube palce żeby wiązać samemu przypony więc kupujesz sprawdzone gotowce ;) ;) ;) W to co piszesz o QM1 wierzę Ci na słowo, bo widziałem jakie kabany wyciągasz na te haki więc słowo u Ciebie podparte rybami :fishonhook: Sam na QM1 wyciągnełem kilka karpi powyżej 5 kg, największy zdaje się coś w granicach 8 kg i mogę stwierdzić jedno : zależy w jakim miejscu i jak głęboko siedzi hak. Ale tutaj jeśli chodzi głównie o QM1 to najwięcej haków miałem właśnie powyginanych co skutkowało utratą ryb, i to skutkowało że ich już nie używam a przecież tanie nie są .........ale gdyby cena samych haków była by o po połowę mniejsza to za pewne od czasu do czasu bym ich używał. Na pewno warto je przynajmniej raz wytestować i mieć swoje zdanie.

Tak jak Luk wspomniał, cena na pewno idzie z jakością i to co jest tańsze nie zawsze jest lepsze a chytry traci zawsze podwójnie. Ja osobiście wolę czasami kupić coś nowego, coś czego nie testowałem i o czym nie mam zdania po to żeby mieć troszkę więcej wiedzy i wypowiedzieć się na swoim osobistym doświadczeniu. Ostatnio właśnie w ten sposób wpadły mi w ręce haki Kamatsu Koiso które raptem kosztowały mnie całe 5 zł/ 10 sztuk ale za cholerę nic nie wiem o nich, wszystko się okaże po sezonowych testach .
Z poważaniem Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #127 dnia: 07.02.2021, 19:17 »
Tomba jak się mają Guru MWG do Drennan WGS ? chciałem kiedyś spróbować tych Guru ale nigdzie nie były dostępne, a teraz widzie że są w drapieżniku

Wg mnie mają ciut gorszy profil ale są cholernie mocne. Od listopada byłem zmuszony ich używać ze względu na brak haków Drennana, i dają radę. Mają wg mnie grubszy drut.
Lucjan

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #128 dnia: 07.02.2021, 19:24 »
;D

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #129 dnia: 07.02.2021, 19:25 »
Dzięki za info, skoro tak to może nie będę eksperymentował i kupię Drennany.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #130 dnia: 07.02.2021, 19:27 »
Zawsze kupowałem w Drapieżniku i były zawsze, kiedy chciałem kupić. W stosunku do Drennana WGS są trochę grubsze. Nigdy mi się żaden nie rozgiął ani nie złamał. Są ostre, nawet te bez teflonu. Nie straszno zasadzić się z rozmiarem 16 na żyłce 0,22 na większego karpia. Wtedy tylko karpi pysk jest najsłabszym elementem zestawu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #131 dnia: 07.02.2021, 19:42 »

To po co te dywagacje...
Napisałem o hakach Robinsona czyli są złe bo sprzedają Polacy ...

Ja napisałem, że nie wypowiadam się o tych hakach. Dlaczego nie użyjesz jednak innych? Na przykład tych z Jaxona? Kaman, są polskie i wspaniałe z tego tytułu, niperawdaż? :)

łość że polskie firmy buble sprzedają..
Niestety masz mieszkasz w UK i jedziesz na swoim światopoglądzie.
Ja doceniam sprzęt dobry ale i też w niższej cenie.
a markowe firmy też robią buble i chcą niezła kasę za coś co połowę ceny nie jest warte zapłacenia.
To się nazywa wypromowanie marki.
Zrozum jedno TRAPER ma markową linie GST
Robinson  tx3
Mikado ma niezła linie kołowrotków karpiowych
itp itd

I masz rację. Jest to sprzęt wyższej jakości i bardzo dobrze, że jest. I wcale nie mam zamiaru twierdzić, że polskie firmy są złe. Nie, bardziej mi chodzi o żądanie, że sprzęt ma być tani. Tu ty wpisujesz mnie jako człowieka, co chwali cudze a nie zna tego co polskie, i tu się mylisz. Bo właśnie jak najbardziej popieram własną drogę, inwestycje w pomysły i nowoczesne technologie, techniki. Nie zaś poleganie na na odtwórstwie i na tym tylko, aby coś było bardzo tanie. Robinson robi teraz bardzo dobrą robotę, właśnie wchodząc w droższe serie kijów czy kołowrotków, trzymam kciuki :)

Jesli jednak chcesz porównywać pewne rzeczy, to dokonaj testów haków które opisujesz, sprawdź czy są 'takie same', czy  takie Kamasany są tylko droższe. Według mnie są dużo trwalsze i ostrzejsze. I nic w tym złego, o to właśnie chodzi. Nie róbmy jednak z takiej firmy złodzieja, co łupi wędkarza. Ta cena ma swoje źródło. Mam sporo haków z aliexpresa i wiem jakie są  różnice między nimi a takimi Guru. Mam też Korumy brzanowe, co kosztują 1.5 funta a nie 4 fule jak haki brzanowe z Drennana. Ale różnica jest spora. Nie znaczy t wcale, że hak Koruma jest beznadziejny. Jest jednak dużo słabszy.

I nic nie ma tu do rzeczy fakt, że łowisz na UV a inni mają droższy sprzęt i niewiele łowią. Sprzęt sam po prostu nie łowi, ale wędkarz :)

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #132 dnia: 07.02.2021, 19:44 »
Dzięki za info, skoro tak to może nie będę eksperymentował i kupię Drennany.

Kup póki czas. W UK brakuje ich od kilku miesięcy, i nie zanosi sie na szybką dostawę. Wiele towaru utkwio na granicy, pandemia plus brexit robi swoje. Więc kupiłbym póki są na stanie :)
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #133 dnia: 07.02.2021, 20:05 »
Nieopodal mojej pracy w stacjonarnej siedzibie sklepu e-amur.pl drennanów WSG brakło i MMM jest już po 48 zł. Tak że mus zapas haków zrobić skoro w GB nie ma już haków to i u nas pewnie też braknie.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #134 dnia: 07.02.2021, 20:21 »
Na szczęście haczyków nie produkuje się w UK, więc w Polsce powinny być dostępne :).
Też mnie trochę drażni nagonka na polskie/tanie produkty, tylko dlatego, że dystrybutor jest polski albo produkt jest tani. Zwłaszcza, jeżeli wypowiada się ktoś, kto z produktem nigdy nie miał do czynienia i i trzyma się jakichś stereotypów wypracowanych w jego głowie.
Chętnie kupię na próbę te haczyki Robinsona, o ile cena + wysyłka nie przekroczy ceny tych już sprawdzonych.

Kupiłem kiedyś przyponówkę Robinsona Supercup 0,218. Dla mnie jest to Nr 1, szkoda, że nie ma grubszych. Tania i bardzo dobra, wolę ja od Drennana Supplex i ciągle ją dokupuję.
Różnica w cenie nie powala 9,50 zł dla Robinsona vs. 14 zł dla Drennana, zwłaszcza dla przyponówek do metody, gdzie to jest zakup raz na rok.
Ale jednak, tańsze i od polskiego dystrybutora, oceniam wyżej, niż droższe od dystrybutora z UK.
Pozdrawiam,
Tomek