Autor Wątek: Co byście wybrali, kosz czy fotel?  (Przeczytany 4630 razy)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Co byście wybrali, kosz czy fotel?
« Odpowiedź #15 dnia: 16.07.2017, 18:04 »
Kosz miałem u sprzedałem, bo po kilku godzinach łowienia bolały mnie plecy i kupiłem Cuzo. Teraz mogę się rozwielmożnić w moim fotelu i nadal mam wszystko pod ręką. Dodatkowo mogę wybierać się na dłuższe wyprawy a na nocce pokimać. Kiedyś wybrałem się z kombajnem i była to udręka a nie przyjemność. Reasumując: przerabiałem jedni i drugie i na Twoim miejscu zdecydowanie wybrałbym fotel ;)
Pozdrawiam Seba

Offline soklo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #16 dnia: 16.07.2017, 18:18 »
Ale coś słyszałem, że są dwa modele cuzo starszy typ i nowszy, który ma poprawione jakieś błędy. Jak je rozróżnić?  bo oczywiście chciałbym ten bezbłędny. ;D

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #17 dnia: 16.07.2017, 18:21 »
Ale coś słyszałem, że są dwa modele cuzo starszy typ i nowszy, który ma poprawione jakieś błędy. Jak je rozróżnić?  bo oczywiście chciałbym ten bezbłędny. ;D

Po prostu zamów sobie ten, który akurat mają sklepy. Kolor czarny to model 2017 ;D
Pozdrawiam Seba

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 16.07.2017, 19:01 »
Był tu też zamieszczony temat z wyrobami jednego Pana, tylko już nie pamiętam nazwiska. I w swojej ofercie miał też fotel Cuzo razem z podnozkiem. I też dodatkowe akcesoria można u niego zamówić dopasowane pod siebie.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 16.07.2017, 22:03 »
Podepnę się, czy moze ktoś używa krzesła tej firmy http://www.ebay.co.uk/itm/332305985529?_trksid=p2487218.m570.l5999&_trkparms=gh1g%3DI332305985529.N36.S1.R1.TR1
Czy warto zawracać sobie nim głowę? 

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 17.07.2017, 01:27 »
Warto też odwiedzić ten wątek -> http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=621.0
Jest tam trochę ciekawych informacji na temat krzeseł i koszów.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 17.07.2017, 16:07 »
Wiesiu daj linka do tych kółek albo fotke jak je zamocowałeś. Dzieki.

Do mocowania kółek wykorzystałem istniejące w Cuzo tylne mocowania na osprzęt co widać na zdjęciu.  Kółka są dorabiane.  Kupiłem je kiedyś  w OBI lub w Praktikerze. Mają 26cm średnicy, 8,5cm grubości co się przydaje przy jeździe np po trawie, błocie itp.
Otwór na ośkę fi 20mm. Ośki wytoczył z aluminiowego pręta fi20 kolega który miał dostęp do tokarki.  Po prostu podtoczył pręt na fi15mm na długości 55mm co widać na zdjęciu.
Było to robione dla kosza Rive i stąd to fi15. Dla Cuzo lepiej byłoby fi18 ale z biedą pasuje bo krzesło ma śruby mocujące i można mocniej dokręcić aby kółka nie latały.  Zabezpieczenie kół przed przesuwaniem po ośkach prymitywne ale działa od lat. Z jednej strony błyszczący dekielek (nie wiem skąd je kolega miał) , a z drugiej widoczny na zdjęciu wkręt. I to wszystko.
Acha otworek na końcu ośki to mój "wynalazek".  Kółka podwieszałem za te dziurki dla obciążenia i stabilizacji  trójnogu na którym były rolki do odkładania tyczki.
Jak widać rozwiązanie dosyć banalne ale działa od wielu lat.  Dyszelki do ciągnięcia wózka zrobiłem z profili aluminiowych kupionych za grosze w znanym serwisie aukcyjnym.  Zdjęcie mojego Cuzo jako wózka było juz na Forum ale skoro pytasz to przytaczam.
Jak widać robota niewielka a działa i ułatwia życie.
Wiesiek

Wiesiek

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 17.07.2017, 16:47 »
Ja bym poszukał takiego kosza, który ma możliwość dokupienia siedziska z oparciem. Wtedy łowiąc na tyczkę używasz siedziska a na feeder dokupionego z oparciem. Pozdrawiam.
Andrzej Lisowski

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17.07.2017, 16:59 »
Właśnie pracuję nad takim rozwiązaniem, zakładasz sobie na kosz siedzisko obrotowe i masz stanowisko do fedeera.