Źle zaprojektowany gòwnociag , albo źle wykonany - kolektory w dużych miastach mają działać bezproblemowo latami 30 - 50, 100 lat jak Paryżu, Londynie itd. ktoś gruba kasę trzepał

To też napisze - rzad chce pomóc , wyciąga rękę, ale mimo pięknych słów o łączeniu w potrzebie, prezydent Wawy tą rękę z buta.. bo to totalny wróg...
Akurat jestem na bieżąco w gównianych tematach więc przybliżę.
Kolektor to generalnie wielką rura , z pompami, przeplawami itd itp - skalę widać na filmach kanał, ten o lwowskich kanałach, czy Paryzu - w Zapizdziowie rura ma 160 mm w Warszawie 4m - średnicy, którą płynie rzeka ścieków, nie deszczu . Jakieś 700 tys ludzi się tam myje, wypróżnia itd.
Pojawiły się zarzuty że nie ma rezerwy - jest ale padła podobnie jak główny. Więc jest obejście - zamiast do oczyszczalni - do rzeki - 2 system awaryjny, tak do rzeki zrzuca się awaryjnie.
teraz alternatywa - jeśli nie oczyszczalnia, nie rzeka to gówna się cofną... Nie w jednym domku... Tylko w tych niżej położonych, potem wyżej itd. itp
Walka polityczna to śmiech - Trzaskowski pcha się na lidera koalicji oszustów - chce wygryźć Schetyne., PiS chce ugrać swoje -pokazać, że działają i dbają a oszuści dalej nie potrafia prostej sprawy załatwić.
Żeby było jasne TV od roku nie mam - sam potrafię ocenić rzeczywistość, nie musi mnie mówić tv propagandowa, czy Tv platformy co mam myśleć.