Autor Wątek: Korum X25 Deluxe - poszukuję nowego siedziska  (Przeczytany 9441 razy)

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Korum X25 Deluxe - poszukuję nowego siedziska
« Odpowiedź #15 dnia: 21.07.2017, 12:35 »
Porównanie z Cuzo

Na duzy plus Cuzo jest jeszcze fakt że przy zmianie wysokości fotela przymocowane do nogi akcesoria są bez zmiennie na takiej samej wysokości w relacji do siedziska.
Tomek

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 21.07.2017, 13:36 »
To faktycznie nieciekawe z tymi nogami. Ja miałem okazję "na sucho" w domu potestować to krzesło. Siadałem trochę, przymierzałem się, niby nic się nie zsuwało i wydawało się, że nogi trzymają mocno, ale wiadomo, że w praniu może być zupełnie inaczej. Szkoda, bo wydawało się, że stworzyli naprawdę bogaty produkt. Jedynie ta waga - 8 kg to już nie krzesło do dźwigania. Ale to mniejsze było całkiem przyzwoite, choć też ciężkie, jak na tej wielkości fotel.

Arek zapodał ciekawe propozycje. Nie wiedziałem, że Mivardi sprzedaje takie krzesła. Wysokie regulowane oparcie, nogi pod akcesoria, podłokietniki, waga 5,5 kg. Całkiem fajnie się prezentuje.

Ja w prezencie urodzinowym dostałem takie coś:

Niska waga naprawdę robi wrażenie.
Do tego 2 x Korum Any Chair Adaptor i można "niezawodniczo" sobie połowić.

I to jest chyba fotel który sobie sprawię na następny sezon, dzięki! Mam już powoli dość tej masy sprzętu, jestem zdania że rybę trzeba znaleźć a a mobilność przy tym to podstawa.

Co do adapterów, fajny jest też Mivardi:

http://carponline.pl/pl/p/MIVARDI-Chair-Comfort-Adapter-D25-Uniwersalny-adapter/3016

http://carponline.pl/pl/p/MIVARDI-Chair-Master-D25-Adapter-Adapter-do-krzesla/3334

Chociaż to też jest fajne, lekkie i ma regulację:

http://carponline.pl/pl/p/MIVARDI-Chair-Stealth-Duralite-Krzeslo/3330

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #17 dnia: 21.07.2017, 13:41 »
Dla mnie odpadają wszystkie fotele, które przednie nogi mają pod kątem...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 21.07.2017, 13:58 »
Dla mnie odpadają wszystkie fotele, które przednie nogi mają pod kątem...

A to czemu?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 21.07.2017, 14:18 »
Bo gdy siadasz na brzegu ze spadkiem do wody, to  wysuwanie nóg prawie nic nie daje. Siedzisko ledwo się unosi. Gdy wysuniesz o tyle samo przednie nogi, ale pionowo, to musisz je sporo opuścić, żeby siedzisko było równo. Dlatego ;)
Ja w swoim F5R wtykam klinki w odpowiednie miejsce i mam przednie nogi pod kątem jakichś 95 stopni. Wtedy jest gitara.
Krwawy Michał

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 21.07.2017, 14:28 »
Ale Michale, z Cuzo masz podobnie, a nawet gorzej. W F5, skośne nogi dają Tobie jako takie zaparcie na stromiźnie. Prostopadłe nie. By to było stabilne w miarę na ostrych spadkach, to przód Cuzo, a tył na zasadzie Koruma.
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #21 dnia: 21.07.2017, 14:30 »
Ale Michale, z Cuzo masz podobnie, a nawet gorzej. W F5, skośne nogi dają Tobie jako takie zaparcie na stromiźnie. Prostopadłe nie. By to było stabilne w miarę na ostrych spadkach, to przód Cuzo, a tył na zasadzie Koruma.
O to mi generalnie chodzi. Przód ma być jak w Cuzo.
Krwawy Michał

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 21.07.2017, 14:39 »
Myślę, że na betonowych ostrych spadkach, co by nie wymyślić i tak kotwiczenia się nie uniknie.
Arek

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 21.07.2017, 15:10 »
Może ktoś ma to krzesło Korum Supa-Lite Chair.
Nie wiecie czy utrzyma 110 kg?
Marek

Offline jarecki69

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #24 dnia: 23.07.2017, 11:15 »
Tak wiec jak widać nie jest łatwo dogodzić z tym siedziskiem waga Cuzo tez nie jest tak miło trzeba się dobrze zastanowić ale pewne jest Korum odpada te nogi to jakaś masakra .
Czy naprawdę jest taka bieda z tymi siedziskami i brak wyboru Pozdrawiam

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #25 dnia: 23.07.2017, 21:14 »
Trochę nie rozumiem pytania. Przecież na rynku masz setki różnego rodzaju foteli, krzeseł które kosztują od kilku złotych do kilku tysięcy. Od Ciebie wyłącznie zależy co sobie kupisz. Masz krzesełko z Auchana za 10 zł i fotel z RIVE do feedera za ponad tysiąc. Problemem są oczekiwania wędkarzy, bo z chcą mieć wszystko w jednym i najlepiej za niską cenę, a więc np. możliwość montowania akcesoriów, wysokie oparcie, solidne materiały z których zbudowane jest krzesło i najlepiej jakby ważyło z 2 kg i składało się w małą kosteczkę. 

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 23.07.2017, 21:27 »
Czy naprawdę jest taka bieda z tymi siedziskami i brak wyboru? Pozdrawiam.

To nieprawda, aktualnie jest taki wybór różnorodnych siedzisk, że tylko przebierać, wybierać.
Jeśli ktoś nie znajdzie odpowiedniego krzesła dla siebie, to chyba coś nie gra ;)
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 24.07.2017, 00:34 »
Mam kilka foteli i Cuzo nic nie przebija. Na Tamizie łowię na spadku, na nockach, i mam tak ustawiony fotel, że siedzę wygodnie, i na dodatek 'wysoko'. Łatwo się zerwać do wędek, do tego mam możliwość doczepienia wielu akcesoriów, przy czym dwa stoliki i karuzela mi wystarczają :)

Nie wiem, czy można żądać od krzeseł, aby ustawiać je wygodnie na dużych spadkach, w tym na betonie, czyli tak, aby nie zjeżdżały. To chyba przesada. Trudno o taki model, byłby trudny do tradycyjnego ustawienia na płasko... Cuzo na wyciągniętych nogach jest bardzo wysokim krzesłem - i daje sporą możliwość regulacji, jak do tego doliczymy cztery proste rurki - trudno mówić o jakieś konkurencji.

Arek, co do tego co piszesz, to też miałem takie obawy w związku z Cuzo - jednak konstrukcja krzesła częściowo eliminuje ten problem. Nogi są proste, fakt, ale profile nad nimi są pod katem, i do nich domontowano profil noga/słupek, przez co nie ma takiego rozłożenia sił. To co właśnie zadziwia, to stabilność takiego krzesła, poprzez takie banalne wydawałoby się rozwiązanie. Fotel nie buja się, przez co też się nie wyrabiają w nim jakieś elementy - to wydłuża żywotność krzesła.

Michał dobrze napisał o minusach foteli karpiowych. Te nigdy nie dorównają Cuzo, i stosowanie adapterów to wg mnie nieporozumienie. Cuzo to o wiele lepsze rozwiązanie, aczkolwiek jest to raczej fotel dla aktywnych. Przywzyczaiłem się jednak do  braku oparć na nocnych zasiadkach, i nawet nie biorę łóżka już - śpię na krześle. Wg mnie lepiej mieć stoliki  i swobodny do nich dostęp niż oparcia. Daje się bez nich radę :)

To co dobre, to fakt, że wkrótce będzie kolejna wersja Cuzo, udoskonalona :) Może na nią wart poczekać? Dla osób mających spadki zaś, proponuję przemyśleć zakup podnóżka. To jest dość dobra opcja. To co ważne nogi znajdują dobre oparcie, o co ciężko przy samym krześle, ma się też o wiele lepszą stabilność, dzięki 6 punktom podparcia. 

Dzisiaj będąc na zawodach wędkarskich dla dzieci i rodziców w Nottingham, miałem okazję zobaczyć jak wielu łowi ze zwykłych foteli, i ma problemy z organizacją, łowieniem, podbieraniem ryb. Cuzo to rakieta, naprawdę, i bardzo ułatwia wędkowanie. Na przykład jeden z wędkarzy wstawał aby zarzucać, bo z karpiowego fotela nie było mu wygodnie. Siedział zbyt 'nisko' i dodatkowo oparcia blokowały trochę swobodę ruchów.. Przy Cuzo można siąść wysoko i mieć o wiele większy zakres ruchu rękoma, operowania kijem... Mało foteli jest tak funkcjonalnych, może Monster z podnóżkiem, Matrix... Ale ich cena? ;)
Lucjan

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #28 dnia: 24.07.2017, 09:13 »
Mam kilka foteli i Cuzo nic nie przebija. Na Tamizie łowię na spadku, na nockach, i mam tak ustawiony fotel, że siedzę wygodnie, i na dodatek 'wysoko'. Łatwo się zerwać do wędek, do tego mam możliwość doczepienia wielu akcesoriów, przy czym dwa stoliki i karuzela mi wystarczają :)

Nie wiem, czy można żądać od krzeseł, aby ustawiać je wygodnie na dużych spadkach, w tym na betonie, czyli tak, aby nie zjeżdżały. To chyba przesada. Trudno o taki model, byłby trudny do tradycyjnego ustawienia na płasko... Cuzo na wyciągniętych nogach jest bardzo wysokim krzesłem - i daje sporą możliwość regulacji, jak do tego doliczymy cztery proste rurki - trudno mówić o jakieś konkurencji.

Arek, co do tego co piszesz, to też miałem takie obawy w związku z Cuzo - jednak konstrukcja krzesła częściowo eliminuje ten problem. Nogi są proste, fakt, ale profile nad nimi są pod katem, i do nich domontowano profil noga/słupek, przez co nie ma takiego rozłożenia sił. To co właśnie zadziwia, to stabilność takiego krzesła, poprzez takie banalne wydawałoby się rozwiązanie. Fotel nie buja się, przez co też się nie wyrabiają w nim jakieś elementy - to wydłuża żywotność krzesła.

Michał dobrze napisał o minusach foteli karpiowych. Te nigdy nie dorównają Cuzo, i stosowanie adapterów to wg mnie nieporozumienie. Cuzo to o wiele lepsze rozwiązanie, aczkolwiek jest to raczej fotel dla aktywnych. Przywzyczaiłem się jednak do  braku oparć na nocnych zasiadkach, i nawet nie biorę łóżka już - śpię na krześle. Wg mnie lepiej mieć stoliki  i swobodny do nich dostęp niż oparcia. Daje się bez nich radę :)

To co dobre, to fakt, że wkrótce będzie kolejna wersja Cuzo, udoskonalona :) Może na nią wart poczekać? Dla osób mających spadki zaś, proponuję przemyśleć zakup podnóżka. To jest dość dobra opcja. To co ważne nogi znajdują dobre oparcie, o co ciężko przy samym krześle, ma się też o wiele lepszą stabilność, dzięki 6 punktom podparcia. 

Dzisiaj będąc na zawodach wędkarskich dla dzieci i rodziców w Nottingham, miałem okazję zobaczyć jak wielu łowi ze zwykłych foteli, i ma problemy z organizacją, łowieniem, podbieraniem ryb. Cuzo to rakieta, naprawdę, i bardzo ułatwia wędkowanie. Na przykład jeden z wędkarzy wstawał aby zarzucać, bo z karpiowego fotela nie było mu wygodnie. Siedział zbyt 'nisko' i dodatkowo oparcia blokowały trochę swobodę ruchów.. Przy Cuzo można siąść wysoko i mieć o wiele większy zakres ruchu rękoma, operowania kijem... Mało foteli jest tak funkcjonalnych, może Monster z podnóżkiem, Matrix... Ale ich cena? ;)
Luk, masz może jakieś przybliżone info, kiedy można  się spodziewać wejścia  do sklepów nowej wersji Cuzo? Mam obecną w koszyku w Drapieżcach, ale teraz nabrałem wątpliwości czy warto już klikać "realizuj zamówienie" ;)

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #29 dnia: 24.07.2017, 09:14 »
Z tego co widzę, to pozostaje jedynie Rive Siege Feeder na nodze D36. Jedyna wada to cena...