Autor Wątek: Wędka do połowu karpi na spławik  (Przeczytany 6719 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Wędka do połowu karpi na spławik
« dnia: 30.07.2017, 22:39 »
Jak w temacie; poszukuje wędki do łowienia min. karpi na spławik, łowiska to wody stojące pzw a ryby różne od karpi 30 cm do dwucyfrówek. Do wędki jeszcze kręcioł. Proszę kolegów o pomoc.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wędka do połowu karpi na spławik
« Odpowiedź #1 dnia: 30.07.2017, 22:56 »
Wiele zależy na jakiej odległości będziesz łowił - oraz jakimi technikami. Jeżeli na krótszych dystansach - pellet waggler jest idealny, jeżeli jednak na większych, wtedy mocne matchówki z nazwą power, carp.

Wczoraj miałem na spotkaniu klubowym pod namiotami, na łowisku komercyjnym, pomiędzy wieloma rybami do 2-3 kilogramów, jednego karpia, takiego powyżej 6 kilogramów. Hol trwał bardzo długo, na Match Red Range 3.90 metra,  kij wyginał się zbyt mocno, przez co amortyzował zbyt mocno, i słabo męczył rybę. Oczywiście zestaw był słaby, żyłka główna 0.15 mm i przypon 0.13 mm - ale mimo wszystko karp oddalał się zbyt daleko. Dlatego do karpia powyżej 10 kg potrzebujesz mocnego sprzętu, dopasowanego do żyłek mocnych - takich 0.20 mm na przykład.

Z kijów krótszych, taki się nada...

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14645-drennan-red-range-12ft-carp-waggler.html

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/16326-drennan-series-7-puddle-chucker-12ft-carp-waggler.html

Kołowrotek? Matchowy 4000 - na przykład Daiwa Ninja będzie OK

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/18749-daiwa-ninja-4012a.html?search_query=ninja&results=33
Lucjan

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 30.07.2017, 23:56 »
Propozycja numer 2 jest naprawdę warta uwagi, mam od kilku lat.
Sprawdziłem z ciekawości ceny Drennana i wychodzi dużo drożej przy zakupie w Polsce. Funt spada dość szybko i wychodzi mniej więcej 100 zł taniej. Policzyłem funta po 4.65 zł.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #3 dnia: 31.07.2017, 01:43 »
Przerobiłem kilka, więc się wypowiem ;)  Dobra na karpia na dalszą odległość jest Milo Premiership match carp - koszt około 330 zł. Równie dobra jak nie lepsza jest też Daiwa Aqualite Power Float - koszt podobny jak Milo. Na krótki dystans mogę polecić Daiwę Carp Match (przeznaczoną na mniejsze sztuki karpi pod pellet wagglera) - koszt 170 zł lub Korum Carp Float (ale tą mocniejszą wersję 1,75 LB o długości 3,90 m) przeznaczoną na jeszcze krótszy dystans do łowienia większych sztuk karpi na spławik. Z wyglądu przypomina typową karpiówkę - mała ilość dużych przelotek.
Fajnie mi się sprawdza przy grążelach, zatopionych krzakach gdzie rybę muszę siłowo holować. Z przesyłką do Polski za Koruma dałem z 220 zł. Lżejszym odpowiednikiem Koruma jest dostępny również w Polsce JRC 2G Cocoon Float rod - 1,5 LB też o długości 3,90 m.   

Offline bysio204

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 31.07.2017, 04:23 »
Selektor czy ten Korum nada się do łapania koszykami 30/40 g ustawionym pod alarmy?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #5 dnia: 31.07.2017, 06:30 »
Propozycja numer 2 jest naprawdę warta uwagi, mam od kilku lat.
Sprawdziłem z ciekawości ceny Drennana i wychodzi dużo drożej przy zakupie w Polsce. Funt spada dość szybko i wychodzi mniej więcej 100 zl taniej. Policzyłem funta po 4.65 zl

Pamiętaj o kosztach transportu.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 31.07.2017, 07:23 »
Selektor czy ten korum nada się do łapania koszykami 30/40g ustawionym pod alarmy.

Mowa o spławikówkach. To nie są wędki które się nadają do łowienia koszykami. Nie polecam takich kombinacji.
Lucjan

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 31.07.2017, 07:27 »
Dzięki za podpowiedzi ale to sprzęt nie na mój budżet, bardziej skłaniam się do czegoś do 200 zł. Obecnie przerobilem starego feedera do 120 g pod spławik.

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #8 dnia: 31.07.2017, 08:48 »
Tu masz kij typowo pod karpia, polecam (Twój budżet nieznacznie przekroczony).

http://www.sprzetlorpio.pl/product-pol-6352-Wedka-Precision-RPL-Match-Carp.html
Artur
Okręg Poznań
C&R

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 31.07.2017, 09:29 »
Myślałem nad Konger impact match carp albo Trabucco xt match carp.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #10 dnia: 31.07.2017, 15:52 »
Fajną budżetową wędką do połowu karpi na spławik jest też Nevis Force Carp Match 3,90 m 10-30 g. W Niemczech kosztuje max 140 zł (przeliczając ojro na PLN'y) Z przesyłką do Polski wyjdzie 200 zł. Dostępna jest np. tu: https://www.angel-domaene.de/nevis-force-carp-match-3-90m-10-30g--29464.html  Tak na marginesie - Nevis produkuje bardzo fajne i przede wszystkim tanie wędki. Nie wiem dlaczego Trotka, czy też Feederbait sprowadzają do Polski raptem z 5 modeli feederów od Nevisa i to zwykle tych mniej popularnych,

Selektor czy ten korum nada się do łapania koszykami 30/40g ustawionym pod alarmy.
.

Nie wiem. Pewnie się da. Teraz i na pickera o CW 30 g można złowić karpia powyżej 10 kg. Jednak ta wędka jest przede wszystkim pod spławik i w tym celu ją kupiłem. Dla mnie do bardzo krótkiego łowienia lina czy też karpia na spławik przy grążelach jest idealna. Wiele lat łowiłem w ten sposób teleskopem, później mocnymi matchówkami, teraz mam tego Koruma i przy nim zostanę. Jakbyś ją ściągał z Anglii z takiego tedcartera to w tej samej cenie za około 200 zł będziesz miał Koruma Barbel 1,75 LB lub 2 LB, który zdecydowanie lepiej sprawdzi się pod alarm, a którego polecał LUK (i dzięki któremu teraz w Polsce jest szał na brzanowe wędki z przeznaczeniem na grunt ;D). W Polsce pod lekki grunt możesz kupić sobie jeszcze wędkę Prologic MP Detek Twin Tip 3,60 m 1,75 Lb. Też kosztuje z 200 zł.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 31.07.2017, 16:02 »
W Polsce pod lekki grunt możesz kupić sobie jeszcze wędkę Prologic MP Detek Twin Tip 3,60 m 1,75 Lb. Też kosztuje z 200 zł.

O tak :) Do podajników 30-40 g bardzo się nadaje. Polecam :)
Marcin

Offline kemper

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 31.10.2017, 09:31 »
Witam kolegę jako fan Neila Pearta czuję się zobowiazany coś dodać o kiju spławikowym na kapra.
Mam od lat:
Konger Vega 360/80 g   - Zbyt duży c.w. do spławika ale moc piekielna
Cormoran Speciland Match 390/25 g/zielony/   -świetny blank, w miarę na małe/średnie rybki
Cormoran Bolo Strong 500/50 g /czerwona/   - na Wiśle za słaba, do średnich karpi ledwo daje radę
Cormoran Black master Allround 390/60 g   - moc jest, ale spławik ciężko z tym c.w. rzucić
D.A.M. PTS tele 420/60 g - za ciężka ok. 370 g, raczej do żywca
Cormoran Telecor Maxx 420/60 g   - never  ;)

Zamówiłem teraz D.A.M. PTS Distance  -    Długość: 3,90 m
Ciężar wyrzutowy: 10-50 g
Długość transportowa: 135 cm
Ilość składów: 3
Waga: 272 g
Ilość przelotek: 13
Po przewertowaniu internetu, przynajmniej na niemieckich stronach D.A.M. PTS wygrał test z Daiwą Aqualite Power Float 50 g. Jak kij przyślą to napiszę o nim, bo wydaje się dobrym, mocnym floatem. Zbrojenie blanku jest solidne. Nie na darmo Niemcy brylują w przemyśle zbrojeniowym od lat.../Tygrysy, Leopardy, Messerschmitty/. A z moich doświadczeń i spostrzeżeń to 50 gramów jest wartością graniczną pomiędzy jakim-takim komfortem wyrzutu a mocą blanku. Waga pomiędzy 250-300 g jest chyba optymalną. Tutaj niezbyt wierzę w nadmiernie odchudzone blanki z IM9 np. bo nie ma nic za darmo w przyrodzie /fizyce. Płaci się delikatnością, jednostopkowymi przelotkami, brakiem korka /bo niby moda/, nadmierną sztywność kija.
Mam taki jeden nowy modny METHOD feeder bez korka, trzymam ten długopis trzema palcami bo łapy mam duże i ciężko mi to-to jakoś pewnie chwycić. Założę na ten goły blank piankę instalatorską z rur c.o. i tym samym dołączę do grona rodbuilderów ze wsi, bo jestem ze wsi...i dla mnie pewny chwyt jest podstawą. Czy to są grabie, wędka czy baba... :)
Kemper pozdrawia... Połamania!