Witam kolegę jako fan Neila Pearta czuję się zobowiazany coś dodać o kiju spławikowym na kapra.
Mam od lat:
Konger Vega 360/80 g - Zbyt duży c.w. do spławika ale moc piekielna
Cormoran Speciland Match 390/25 g/zielony/ -świetny blank, w miarę na małe/średnie rybki
Cormoran Bolo Strong 500/50 g /czerwona/ - na Wiśle za słaba, do średnich karpi ledwo daje radę
Cormoran Black master Allround 390/60 g - moc jest, ale spławik ciężko z tym c.w. rzucić
D.A.M. PTS tele 420/60 g - za ciężka ok. 370 g, raczej do żywca
Cormoran Telecor Maxx 420/60 g - never
Zamówiłem teraz D.A.M. PTS Distance - Długość: 3,90 m
Ciężar wyrzutowy: 10-50 g
Długość transportowa: 135 cm
Ilość składów: 3
Waga: 272 g
Ilość przelotek: 13
Po przewertowaniu internetu, przynajmniej na niemieckich stronach D.A.M. PTS wygrał test z Daiwą Aqualite Power Float 50 g. Jak kij przyślą to napiszę o nim, bo wydaje się dobrym, mocnym floatem. Zbrojenie blanku jest solidne. Nie na darmo Niemcy brylują w przemyśle zbrojeniowym od lat.../Tygrysy, Leopardy, Messerschmitty/. A z moich doświadczeń i spostrzeżeń to 50 gramów jest wartością graniczną pomiędzy jakim-takim komfortem wyrzutu a mocą blanku. Waga pomiędzy 250-300 g jest chyba optymalną. Tutaj niezbyt wierzę w nadmiernie odchudzone blanki z IM9 np. bo nie ma nic za darmo w przyrodzie /fizyce. Płaci się delikatnością, jednostopkowymi przelotkami, brakiem korka /bo niby moda/, nadmierną sztywność kija.
Mam taki jeden nowy modny METHOD feeder bez korka, trzymam ten długopis trzema palcami bo łapy mam duże i ciężko mi to-to jakoś pewnie chwycić. Założę na ten goły blank piankę instalatorską z rur c.o. i tym samym dołączę do grona rodbuilderów ze wsi, bo jestem ze wsi...i dla mnie pewny chwyt jest podstawą. Czy to są grabie, wędka czy baba...