Autor Wątek: Co jeść nad wodą?  (Przeczytany 11357 razy)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Co jeść nad wodą?
« dnia: 27.02.2015, 00:51 »
Witajcie koledzy !
Utworzyłem ten wątek gdyż ciągle piszemy na forum co jedzą ryby - ale jakoś o tym co ma jeść wędkarz nikt tu nie napisał :)
Nie chodzi mi tu by ktoś napisał np - "kupuję kaszankę w Biedronce i jem ją z resztą kukurydzy z nęcenia" - tylko proszę o jakieś wasze oryginalne pomysły kulinarne sprawdzone w czasie dłuższych zasiadek gdy trzeba coś zjeść , na pewno każdy ma coś sprawdzonego. Mogą to być dania które przygotowujemy wcześniej w domu lub takie typowo biwakowe robione nad wodą, nie chodzi o jakąś wielką finezję inspirowaną Pascalem i Okrasą - chyba że ktoś jest tu zawodowcem w tej dziedzinie , wtedy proszę bardzo

Opowiem krótką dyktyryjkę o jedzeniu na rybach. Siedzieliśmy z kolegą nad rzeką, zgłodnieliśmy więc wyjęliśmy z torby kanapki z boczkiem. Kolega je wpatrując sie w spławik - a ja tu patrzę a z kanapki przy jego ustach wychodzi pinka, za chwilę druga i trzecia ...
Krzyknąłem - Bogdan ! Masz robaki w kanapce ! A on spokojnie rozłożył kromeczki, pstryczkiem z palców wypstrykał wszystkie pinki chodzące po boczku i mówi - prawie nic nie zjadły - po czym złożył kanapkę i dokończył jedzenie .....

A teraz mój przepis - kanapka zawodnika !

Bierzemy zwykły bochenek chleba ale nie kroimy go na kromki - tylko jednym cięciem wzdłuż. Rozkładamy na pół i usuwamy palcami trochę chlebowego miąższu - tak ze 2 cm z każdej strony
Do powstałej ,,wanienki " wrzucamy - plasterki salami, ogórków konserwowych, połówki jaj na twardo, szczypiorek i na wierzch trochę musztardy . Składamy połówki i zabieramy tak nad wodę w reklamówce. Gdy już się rozłożymy nad wodą - wkładamy kanapkę ......pod siedzisko. Na skutek siedzenia efekt jest trochę  podobny do tego z prasowanym  chlebem tostowym :)
Gdy zgłodniejemy - wyjmujemy i tniemy nożem na części jak tort lub w kwadraty - jak kto woli
Oczywiście - na kanapce siada raczej lżejsza osoba :) W zależności od wielkości bochenka chleba można tym nakarmić 3 do 6 osób
Skład farszu można modyfikować dowolnie, podałem mój ulubiony . Gdy jest ciepło trzeba jedynie uważać by nie wkładać czegoś co sie szybko psuje
                                       Smacznego !
Pozdrawiam - Gienek

Offline Uli

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Co jeść nad wodą?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.02.2015, 01:18 »
Dobry temat ;)
U mnie to bywało różnie ale na chłodniejsze dni zabieram ze soba mala kuchenkę turystyczna na naboje tzw.kartusze. Do tego wiadomo miska, łyżka itd. rondel, woda, kawa, herbata i najważniejsze: jedzonko - dobry żur, bigos, fasolka, flaki - takie pożywne i jednogarnkowe dania. Dodatkowo kanapki, owoce, paluszki itp

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #2 dnia: 27.02.2015, 05:31 »
Ja najczęściej nad wodę zabieram termos z herbata i oczywiście kanapeczki w postaci tostow przygotowane przez moją zonke. Czasami jeszcze jakieś słodycze, wafelki lub ciastka. W 99% jedzonko przygotowuje mi moja kochana zonka. A jak jadę w większym gronie to robi tak aby starczyło dla całej ekipy :)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.02.2015, 07:43 »
U mnie podstawą jest mocna, czarna i gorzka kawa. Pychotka :D
Myślę Gienku, że jak byś sobie takiej zapodał, to Twój rekord 242 uklei w godzinę przestałby obowiązywać :D

http://www.lifetimetv.co.uk/shows/duck-dynasty-wheres-the-real-coffee-video

A do jedzenia, jak siadam na dłużej, to lubię turystyczną z ogniska. Otwieramy puszkę, wsadzamy do ogniska i niech się grzeje, przywiera i lekko przypala :)

Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27.02.2015, 08:02 »
Ja podobnie jak bigdom,tylko kawa jest mocna,czarna i słodka. No i jak na noc to obowiązkowo ziemniaczki z ogniska.

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #5 dnia: 27.02.2015, 08:13 »
Ja na dłuższe zasiadki zawsze zabieram grill, karkóweczka jakis boczeczek i obowiązkowo czosnek do z grilowania i na bułę jak masełko. No i kawka z mlekiem obowiązkowo.  Mniam, mniam.
Janusz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.02.2015, 08:21 »
U mnie podstawą jest mocna, czarna i gorzka kawa. Pychotka :)

Też taką kawę lubię :)
Do jedzenia to zabieram e-papierosa i wystarczy :( :-[
Robert

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #7 dnia: 27.02.2015, 08:30 »
kawa,turystyczna z pomidorem :P kwintesencja smaku na rybach.na dłuższe zasiadki mały grilik no i standardzik stek,karkuweczka kiełbaska,ogórek z działki,pomidorek mniam mniam

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #8 dnia: 27.02.2015, 08:40 »
No do ogórka szczególnie takiego małosolnego, zawsze trzeba coś wsiąść %. ;)
Janusz

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #9 dnia: 27.02.2015, 08:45 »
no kiedyś w polsce z kumplami na 3 dniowa zasiadke do ogóreczka % musiało być, bo by nie smakowało już tak :P

Offline alphaomega

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #10 dnia: 27.02.2015, 17:15 »
Bochenek chleba, turystyczna lub gulasz angielski na ciepło (swoją drogą, konserwy stały się beznadziejne i ciężko coś dobrego wyszukać w sklepie). Mam też mały grill z marketu, więc kiełbasa, boczek, karkówka, hamburgery - wszystko wchodzi w grę. Jednak najczęściej ograniczam się do konserw, bo lubię łowić na dość niedostępnych miejscówkach i każdy kilogram balastu się liczy. Zamiast kawy wolę mocną, dobrą herbatę w termosie.
Połamania!
-Mateusz-

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27.02.2015, 20:39 »
U mnie podstawą jest mocna, czarna i gorzka kawa. Pychotka :D
Myślę Gienku, że jak byś sobie takiej zapodał, to Twój rekord 242 uklei w godzinę przestałby obowiązywać :D

A do jedzenia, jak siadam na dłużej, to lubię turystyczną z ogniska. Otwieramy puszkę, wsadzamy do ogniska i niech się grzeje, przywiera i lekko przypala :)

Bez kawy to sobie życia nie wyobrażam :)
Uwielbiam taką tradycyjną sypaną, świeżo zapażoną. Dlatego też, w moim aucie jest na stałe mała kuchenka gazowa :)
Na dłuższe niż jeden dzień zasiadki, dodatkowo kiełbasa na ognisko (wieczorem), a rano jajecznica. Obiad to zazwyczaj jakaś konserwa...albo tylko kawa i papieros :) Niezbyt to wyszukane, ale jakoś mi się nie nudzi :)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #12 dnia: 27.02.2015, 20:45 »
Ja herbata z cytryną jak zimno, do tego mam taki termos na zupę :

Do tego kilka batonów. Minimum wagi i maksimum energii.
Error Team Poland

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 27.02.2015, 20:48 »
Grzesiek pisząc o tej kiełbasce z ognia aż mi ślinka poszła lubie kiełbaske z kijka z nad ogniska żadne tam grile tylko taką z ognia
Maciek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27.02.2015, 20:57 »
Nad wodą grilla nie uznaję. Tylko ognisko, i przynajmniej w moim przypadku, chrust obowiązkowo zebrany nad wodą...Jak pada, bywa z tym trudno, ale cóż, traktuję to jako dodatkowy urok wędkowania :)