Witajcie koledzy !
Utworzyłem ten wątek gdyż ciągle piszemy na forum co jedzą ryby - ale jakoś o tym co ma jeść wędkarz nikt tu nie napisał

Nie chodzi mi tu by ktoś napisał np - "kupuję kaszankę w Biedronce i jem ją z resztą kukurydzy z nęcenia" - tylko proszę o jakieś wasze oryginalne pomysły kulinarne sprawdzone w czasie dłuższych zasiadek gdy trzeba coś zjeść , na pewno każdy ma coś sprawdzonego. Mogą to być dania które przygotowujemy wcześniej w domu lub takie typowo biwakowe robione nad wodą, nie chodzi o jakąś wielką finezję inspirowaną Pascalem i Okrasą - chyba że ktoś jest tu zawodowcem w tej dziedzinie , wtedy proszę bardzo
Opowiem krótką dyktyryjkę o jedzeniu na rybach. Siedzieliśmy z kolegą nad rzeką, zgłodnieliśmy więc wyjęliśmy z torby kanapki z boczkiem. Kolega je wpatrując sie w spławik - a ja tu patrzę a z kanapki przy jego ustach wychodzi pinka, za chwilę druga i trzecia ...
Krzyknąłem - Bogdan ! Masz robaki w kanapce ! A on spokojnie rozłożył kromeczki, pstryczkiem z palców wypstrykał wszystkie pinki chodzące po boczku i mówi - prawie nic nie zjadły - po czym złożył kanapkę i dokończył jedzenie .....
A teraz mój przepis - kanapka zawodnika !
Bierzemy zwykły bochenek chleba ale nie kroimy go na kromki - tylko jednym cięciem wzdłuż. Rozkładamy na pół i usuwamy palcami trochę chlebowego miąższu - tak ze 2 cm z każdej strony
Do powstałej ,,wanienki " wrzucamy - plasterki salami, ogórków konserwowych, połówki jaj na twardo, szczypiorek i na wierzch trochę musztardy . Składamy połówki i zabieramy tak nad wodę w reklamówce. Gdy już się rozłożymy nad wodą - wkładamy kanapkę ......pod siedzisko. Na skutek siedzenia efekt jest trochę podobny do tego z prasowanym chlebem tostowym

Gdy zgłodniejemy - wyjmujemy i tniemy nożem na części jak tort lub w kwadraty - jak kto woli
Oczywiście - na kanapce siada raczej lżejsza osoba

W zależności od wielkości bochenka chleba można tym nakarmić 3 do 6 osób
Skład farszu można modyfikować dowolnie, podałem mój ulubiony . Gdy jest ciepło trzeba jedynie uważać by nie wkładać czegoś co sie szybko psuje
Smacznego !