Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2014  (Przeczytany 109021 razy)

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
Odp: Wyniki nad wodą 2014
« Odpowiedź #165 dnia: 03.12.2014, 11:42 »
w dobie komputeryzacji ludzie zapominaja o dobrych manierach i nauce rodzicow,ze nalezy szanowac to co nam przyroda daje,bo za jakis czas moze byc za pozno,a psp czy playstation nie pomoga

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #166 dnia: 03.12.2014, 11:52 »
Nie mirmiłujcie..  ;)
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #167 dnia: 03.12.2014, 14:14 »
Byłem i wróciłem, lekko podłamany... Woda fajna, aczkolwiek na pierwszy tylko rzut oka... Jest to wielkie wysypisko - i na dnie lezy kupa gruzu, płyt chodnikowych, jakiś dywanów... złowiłem kilka worków foliowych z blizej nieznaną zawartością, zerwałem kilka przyponów. Co chwila zaczepiaja się liście, i przepływanka i grunt t nieporozumienie. Płynie ich taka masa, że jeszcze odpuszczę sobie rzeki - na minutę około 250-300, tylko po powierzchni! Zero kontaktu z rybą, woda wygląda na martwą.

Ogólnie rzeka i jej rejony służą za śmietnisko, przykre jest oglądanie w słońcu tego co tam leży. Najczyściej jest... pod mostem, bo nie ma jak tam wrzucic czegoś.... Jednak lepiej się wybrać na jakieś łowisko, moja rzeka raczej latem i wczesną jesienią będzie dobra, w pewnych dziurach gdzie siedzi ryba i człowiek nie ma dostepu.

A z tymi puszkami - masakra! Masa polskich - tego fana Perły Mocnej chetnie wykąpałbym w Wandle - lub kazał mu zbierac to co wrzucił... Ponad 30 puszek w wodzie i na roślinach!

A to moja miejscówka z dzisiaj - ma szerokość kanału ale jest bardzo płytka...

Ale to najładniejsze miejsce było... Wiele 'meandrów' Wandle jest zaniedbanych i w opłakanym stanie

Zdjęcie wody pod mostem - najmniej śmieci - tylko jakies płyty chodnikowe...

A to juz obok...

Lucjan

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #168 dnia: 03.12.2014, 15:50 »
Cieszymy się że cały wróciłeś, :) zdjęcia wolę oglądać złowionych ryb przez Ciebie niż to co nam obecnie przedstawiłeś. :( Zawsze myślałem, że potrafimy się zachować w obcym kraju a tu proszę taki widok to wcale się już nie dziwię, że nas tam większość nie lubi.
Robert

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #169 dnia: 03.12.2014, 16:08 »
Widoki ładne ale śmieci przerażają.  Jak byłem w tym roku z przyjaciółmi na wakacjach to udawało nam się wylawiac wszystko po za rybami.  Buty skarpetki medaliki garnki i nawet opony:/

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #170 dnia: 03.12.2014, 16:09 »
Raz się zdziwiłem jak na spining 2.4m do 30  gram wytargalem 14 calowa oponę

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #171 dnia: 03.12.2014, 16:16 »
A w tamtym roku jak sprzatalismy nasz staw kolega wyciągnął oponę od ciężarowego auta. Tyle było powbijanych w nią blach i gum ze byliśmy w totalnym szoku. Przy wyciąganiu jej z wody trzeba było uważać aby się nie pokaleczyc.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #172 dnia: 03.12.2014, 17:42 »
Wyobraźcie sobie, że mój znajomy z PAA - Marcin, złowił w tym roku już trzy rowery na Tamizie! Aby było śmieszniej,  jeden był na tyle dobry, że jego kumpel, z którym spinnigowali, wrócił nim do domu! :) Takie 'żniwo' jest trudne do wyobrażenia, a jednak... Jeden z rowerów oceniał na około 800 funtów!

Wandle płynie zaledwie przez kilkanaście kilometrow,  zanim wpadnie do Tamizy, i raczej jest rzeką 'industrialną' - bo przy niej są same zakłady, fabryczki, hurtownie itp. Ludzie naprawdę walą tam do wody co popadnie, a niektórzy mają alkoholową metę w przysłowiowych 'krzakach' - jak chociażby fan lub fani Perły Mocnej. Policja powinna patrolować ten teren częściej lub ustawić kamery...

Syfu pełno - wyleczyłem się z łowienia tam... Najgorszy połów to worek foliowy z psim łajnem w środku  :P
Lucjan

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #173 dnia: 03.12.2014, 19:28 »
No to nie jeden szarpakowiec miałby chęć na taki rower,na łowisku na które jeżdżę są kubły na śmieci zrobione z beczek ale i tak wędkarze rzucają śmieci gdzie popadnie ,ciężko zrobić te 20 kroków.i to wyciąganie ryb po brzegu bez użycia podbieraka,walenie szczupaka kijem po głowie, tak zwane humanitarne uśmiercanie.Pewnie każdy z was był świadkiem takich sytuacji,  można pisać bez końca >:(
Pozdrawiam
Jacek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 03.12.2014, 19:35 »
Luk-prawie jak u nas w Polsce,ale nawet u nas taki syf to rzadkość,śmiecie to raczej w lesie :(

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #175 dnia: 03.12.2014, 19:50 »
Prawdę mówiąc to niech lepiej ten Szczupak zbierze po łbie tym kijem niż na żywca ma podróżować w foliowym worku!!
Arek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 03.12.2014, 19:58 »
Dokładnie lepiej w łeb niech się nie męczy   :'(

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #177 dnia: 03.12.2014, 21:00 »
Jak najbardziej macie rację,chodzi mi o całą sytuację, najpierw szczupak jest ciągany po brzegu,bo po co się schylać,później za bardzo skacze w reklamówce ,no to kij do ręki ....szkoda tylko, że byłem po drugiej stronie zbiornika
Pozdrawiam
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #178 dnia: 06.12.2014, 20:17 »
Dzisiaj zimowa sesja na Tamizie. Łowiłem z Robertem, który szybko złowił dwa szczuupaki - 72 cm i jednego 'jacka', zanim zdążyłem się w ogóle rozłożyć. Łowiliśmy przy jazie, uciąg wydawał się przyzwoity - jednak w końcu ciężarek 90 gram dopiero się nie przemieszczał. Nie płynęły juz liście i zdecydowałem się na połowy gruntowe.
Niestety - czyste, niebo i pełnia - i ... praktycznie zero brań. Liczyłem na klenia ale sie przeliczyłem. Uciąg się zwiększył na koniec, w ogóle było ciężko. Próbowałem białych, chleba tostowego, dendrobeny, rosówek, krewetek... Cisza jak makiem zasiał.

Myślę, że popełniłem błąd z wyborem miejscówki - i zamiast spokojnych zatoczek to zdecydowałem się na sesję w uciągu. Robert po dwóch  szczupakach już też nie złowił niczego innego - ryby troszku nas 'olały'. I tak bywa. Kolejna dobra lekcja. No i kolejny zimowy blank na koncie! :) Przynajmniej po nocnych mrozach opadły wreszcie te cholerne liście...
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #179 dnia: 06.12.2014, 20:25 »
Luk szacun za samozaparcie !! Ale pociesza mnie twoja porażka!! ;D ;D ;D NO wybacz :-[ Sam zaliczyłem Oderkę z zerowym wynikiem i zapijam porażkę :'( Ale na serio !! To zima  :) :) Jedziemy nad wodę dla przyjemności i może akurat coś się uwiesi!! Teraz dla mnie to szyt doznań jeśli nie wieje,nie pada, i nie mrozi!! A każda ryba na haku jest  ;D ;D ;D ;D ;D
Arek