Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2014  (Przeczytany 108765 razy)

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wyniki nad wodą 2014
« Odpowiedź #195 dnia: 10.12.2014, 20:37 »
Luk a filmik z nad wody jakiś się szykuje? :)
Pozdrawiam Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #196 dnia: 10.12.2014, 20:58 »
Właśnie montuję... ;) Przydługawy będzie cos na to wygląda...
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #197 dnia: 10.12.2014, 21:54 »
dawaj moze byc i godzina chetnie obejrze i poslucham ;) ;) bo tych biedrzyckich i innych gadow to nie moge juz ogladac i sluchac >:( >:(

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 10.12.2014, 22:27 »
Maniek ja już wolę filmy z tvTrwam    ;)
Kupiłem ostatnio czasopismo wmh w promocyjnym wydaniu z filmem,a nawet dwoma.Jest tam najnowszy film poświęcony methodzie. No i chyba jestem na wyższym poziomie,bo film fajny,ale szału nie ma. Dobry film dla początkujących lecz jak ktoś przeczyta kilka wątków na forum to wie dużo więcej. Ogólna ocena dobra,bo 7/10,ale więcej informacji można poświęcić np.różnym sposobom montażu przynęt jak włos,gumka zewnątrz,gumka do środka otworu czy też na quickstopa lub na sam haczyk. Zabrakło też trochę więcej informacji o samych przynętach,bo łapanie tylko na pellet nie wszędzie się sprawdza.  No i jeszcze sposób przygotowania pelletu zanętowego...
Czy ktoś miał już do czynienia z tym filmem? Jakie są wasze wrażenia? Ja mam  wrażenie ,że Luk robi lepsze filmy i to bez słodzenia,chociaż lubię słodycze,ale nie lubię wazeliny. :)

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #199 dnia: 10.12.2014, 22:35 »
Moim zdaniem to te filmy to czysta reklama.Luk w świetny i prosty sposób pokazuje ja można coś przygotować tanio i syto,bo nie sztuka jest wywalić 200zl na zanety i nawet nie wiedzieć jak zmiksować,zeby współgrało zesoba.

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #200 dnia: 10.12.2014, 22:50 »
Prawdopodobnie,z sobotniego wypadu nad Odrę z spinem,nic nie wyjdzie ponieważ ma padac i to mocno,jeśli natomiast nie będzie padać to jade :) A jak nie w sobote to w niedziele jeśli nie będzie padać,ja przy metodzie opadowej używam plecki,faktycznie robi sie się na niej lód ale da się łowic a to jest najważniejsze ;)
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Hassan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #201 dnia: 10.12.2014, 23:31 »
co do filmów w sieci, wędkuje już jakieś 20 lat, lecz nigdy jeszcze nie wrzucałem do wody takich ilości zanęty jak to pokazują na filmach. jak słyszę o 4kg gilny i 6 zanęty to mam niezłą beke z tych ludzi.
większość ryb łapało się na białe lub czerwone plus garść pęczaku lub pszenicy. młody człowiek naogląda się filmów i wali po 10 kg zanęty w wodę wydając na to fortunę. cóż, takie czasy.

Petr54

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 10.12.2014, 23:46 »
Luk ,
Ty jesteś naprawdę zapalonym wędkarzem, tak zimo było a Ty na rybkach byłeś.
Gratuluję połowu. Tylko się uczyć.
Ja się wybieram w sobotę lub niedzielkę jak ten orkan ze Szkocji do nas nie zawita  ;)
Pozdrawiam

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #203 dnia: 11.12.2014, 01:09 »
co do filmów w sieci, wędkuje już jakieś 20 lat, lecz nigdy jeszcze nie wrzucałem do wody takich ilości zanęty jak to pokazują na filmach. jak słyszę o 4kg gilny i 6 zanęty to mam niezłą beke z tych ludzi.
większość ryb łapało się na białe lub czerwone plus garść pęczaku lub pszenicy. młody człowiek naogląda się filmów i wali po 10 kg zanęty w wodę wydając na to fortunę. cóż, takie czasy.

+1
Z tym że nie "łapało" a "łapie", przecież dalej tak mozna  ;)

Jeżeli chodzi o filmy WMH to szczególnie "Kleniowa wypuszczanka" bardzo mi się podobała, gdyż preferuję ten rodzaj wędkarstwa. Te z cyklu "z wędką nad wodę" prezentują rożny poziom, jednakże ich główną zaleta jak dla mnie jest to że pozbawione są nachalnej reklamy. No i z każdego odcinka da się coś wynieść :)
Jednakże najbardziej prywatnie cenię sobie filmy niekomercyjne, Luka czy Wędkarskiej Tuby  ;) 
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #204 dnia: 11.12.2014, 02:34 »
WMH ma ten problem, że MUSI robić filmy. No i skutek jest jaki jest. Ja po obejrzeniu 'Sposobu na leszcza' miałem wrażenie, że oglądam film z lat 90tych (kto łowi na sprężynę dzisiaj?!). Film o tyczce to znowu chaos i brak jednolitej koncepcji i scenariusza.
Jeżeli jakieś produkcje są robione w dziedzinach w ktorych autorzy czują się mocni - to wychodzi coś fajnego - a jest to głównie spinning.
Dla mnie filmy z WMH to mieszanka rzeczy dobrych, bardzo dobrych, przeciętnych i słabych. Na pewno powinni popracować nad scenariuszem - jak dla mnie czesto widać, że robi go osoba nie będAca mocna w danej technice, lub też robiony jest bez niego.
' Z wędką nad wodę' lubię - choć wiele odcinków jest nudnych, zwłaszcza te zimowe - np. Kolejna wizyta u Relaxa czy w pracowni robiącej kije wędkarskie.

A z tymi zanętami i glinami to też jest przesada. W Polsce jest kult nęcenia kulami zanęty i czasami przeraża mnie ilość czasu jaką spędzają wyczynowcy nad przygotowaniem mieszanki. Jak dla mnie to godzina roboty - coś czego zwykły wędkarz nie robi bo szkoda mu czasu i nie ma w ogóle chęci posiadania pięciu wiader, sit, misek, kuwet... A ilość pieniędzy też jest spora - bo gliny, ziemie, zanęty, i dżokersy z ochotkami to spory koszt. Wiele filmów polega na oglądaniu 1/3 jego części spędzonego na przygotowaniu do lowienia. Sam mam wrażenie, że najwięcej daje ochotka i dżokers - i malo się mówi o tym. Bez tego dodatku czesto nęcenie kulami nie byłoby w ogoóle skuteczne, zwłaszcza na łowiskach gdzie ryby się wypuszcza.  No i najważniejsze - takie podejście to taktyka na zawody, co w przypadku zwykłego lowienia nie zawsze się sprawdzi. W filmie z 'Wędką nad wodę' dobry jest B.Brud i jego rzeczna taktyka na Sanie, no i sam Robert - ale on jako producent żywych przynęt ma jak zanęcić... ;)

A mi się wydaje czy walimy off topica? :)
Lucjan

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #205 dnia: 11.12.2014, 10:38 »
A mi się wydaje czy walimy off topica?

Nie. Stanowczo nie. No co Ty, skąd taki pomysł?  ;)
Brud z bolonką na Sanie rządzi, paluchem pokazał mi mega miejscówkę gdzie czasami pomoczę robala i praktycznie zawsze powalczę  z tęgim rybszczakiem  ;) Plus taki że miejsce dzikie, poza miejscowymi "łepkami" nikogo tam nie widac..
Tak że wymierne plusy są  ;)
Michał

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 11.12.2014, 12:37 »
Luk pomyśl o jakimś kamerzyście, mikrofonie wpinanym za kołnierz dla zapewnienia dobrego dźwięku w każdych warunkach, a pobijesz większość produkcji polskich :) - i bez tego mało który może Ci dorównać! Czasami zdarzają się dobre filmy rodzimej produkcji, ale są to wyjątki, zazwyczaj najlepsze są niestety zagraniczne i to nawet bez lektora.
Pozdrawiam Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #207 dnia: 11.12.2014, 13:16 »
Mam mikrofon - ale mam problem z obróbką dźwięku - dopasowanie go do filmu trwa strasznie długo, progrm dostaje zadyszki i wysypki. Mam w planie inwestycję polegającą na kupieniu kamery z lepszym mikrofonem zewnętrznym - niestety te moje nie mają wejścia mic. I tak poprawiam dźwięk na programie. Trudno jest mi robić wszystko samemu niestety - i z czegoś muszę rezygnować, na razie chociażby...
Lucjan

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #208 dnia: 11.12.2014, 15:36 »
MG jak to "
pobijesz większość produkcji polskich
. Luk juz to dawno zrobił bo inaczej Nas by tu nie było. i nie jest to tzw "wazelina" :D
Arek

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 11.12.2014, 16:35 »
Hehe :) podlizujesz się, ale jest w tym dużo prawdy.
Pozdrawiam Marek