Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2014  (Przeczytany 108740 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wyniki nad wodą 2014
« Odpowiedź #225 dnia: 16.12.2014, 08:22 »
U mnie natomiast pogoda się pogarsza - i jakskończe zlecenie to akurat nie bedę miał jak połowić... Wiatry ponad 30 km/h i deszcze...  >:(  Liczę, że prognozy nie okażą sie trafne!

W Polsce na lód tez chyba szans nie ma jak na razie, co? Możecie zawsze posmigac wagglerem i z gruntu! Te wyniki na kanale w Elblagu pokazały, że da sie połowić... ;)
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #226 dnia: 16.12.2014, 08:43 »
Ja narazie poddaje sie z lowieniem nie ma sensu pogoda codziennie  inna po poludniu 10 na plusie,a wieczorem jak wracalem z roboty szyby srobalem z lodu cisnienie skacze jak oszalale,to i ryba pewnie nawet pletwami niechce sie ruszac.trzeba chyba poraz kolejny przygotowywac sie na nowy sezon ;D ;D mam nadzieje ze z nockami,juz kilka lat w nocy nie lowilem :( :(

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #227 dnia: 16.12.2014, 11:52 »
U mnie ciężko. Sandacza nie mogę złowić. Bywają dni, że ponoć niektórym udaje się trafić na jakieś brania sandaczy czy ładnych okoni, ale akurat mnie tam wtedy nie ma :(
Wczoraj z kolegą 3 szczupłe - wszystkie po ok. 50 cm.

Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #228 dnia: 16.12.2014, 20:05 »
Mateo - lepszy rydz niż nic... ;)
Lucjan

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #229 dnia: 18.12.2014, 13:28 »
Jako że mam luz od szkoły wczoraj (środa) po wcześniejszym umówieniu się z kolegą postanawiamy wybrać się nad Odrę ;)Ja jak zwykle będę starał się przechytrzyć sandacza a kolega za dnia bolki a po zmroku sandacze :) Nad wodą meldujemy się około godziny 8 rano zbroimy sprzęt i po chwili każdy z nas idzie w swoją stronę.Ciśnienie od kilku dni jest stałe i w miarę niskie więc jest dobrze,wiatr zachodni więc też dobry,jedynie na niebie nie ma chmur i słońce daje pełną parą to mi się nie podoba no ale co zrobić trzeba walczyć!!
Na pierwszych trzech główkach odnotowuję jeden delikatny pstryk,oraz mocny strzał i odjazd ryby w stronę nurtu lecz po 2-3 sekundach się wypina(prawdopodobnie był to najechany leszcz) jak już pisałem słońce świeci w najlepsze i czułem się dosłownie jak by była wiosna a nie połowa grudnia,chyba i sandacze też się tak czuły bo nie wykazywały chęci do współpracy.Obławiając kolejną główkę zauważyłem kolegę,który maszerował wałem w górę rzeki(Chyba coś było nie tak z tamtymi główkami?,faktycznie woda rosła i niosła z sobą "syf"który uniemożliwiał łowienie bolków,a po za tym inni wędkarze obławiali przed nim główki a więc nie ma większego sensu powtarzania po nich miejscówek zwłaszcza,że chodzi o bolka)Po obłowieniu zakrętu,przychodzi do mnie kolega i obaj zgodnie stwierdzamy,że trzeba udać się na inny zakręt,po drodze postanawiamy odwiedzić miejsce w którym w zeszył tygodniu zostawiłem buty...Chciałem przejść z główki na główkę lecz niestety zassało mnie po same kolana i obuwie zostało a ja wracałem do samochodu w skarpetkach,cóż dziś chciałem podjąć próbę odzyskania ich :P Jak się okazała dalej było zbyt grząsko aby je uwolnić :D

Gdy docieramy na drugą z wybranych miejscówek pogoda nieco się zmienia,na niebo nachodzą chmury,pojawia się szansa na poprawienie wyników 8) sytuacja z rana się powtarza,kolega znowu obławia kilka główek w poszukiwaniu bolków a ja idę na głębokie ganiać sandacze,na 3-4 główce z kolei czuję delikatny pstryk tak jak by za mgłą,kwituje to zacięciem i czuję na końcu zestawu mała rybkę(branie nastąpiło na pełnym wyrzucie)pomyślałem jakiś pistolet z 40 cm,lecz z każdym metrem ryba rosła, po podciągnięciu pod powierzchnie widzę,że mam do czynienia z sandaczem serducho bije trochę mocniej jest nadzieje na nową opadową życiówkę ;) Jeszcze mija chwila i ryba ląduje na brzegu,szybka sesja mierzenie jest 58 cm,a więc nowa życiówka ;D i sandacz wraca do wody.

Obławiam jeszcze dwie główki i wracam do auta(robi się już ciemno)po krótkiej rozmowie z kolegą dowiaduję się,że bolki nie dopisały lecz udało mu się po zmianie metody na opadową złapać szczupaczka 50+ ale i miał przyjemność z ładną ryba(najprawdopodobniej sandacz 80+ który po chwili wygina hak i się wypina)Udajemy się na 3 i ostatnią miejscówkę,tam odnotowuję branie i podpinam płoć 40 cm,kolega trafia sandacza 57 cm :) o godzinie 24 zwijamy się do domu
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #230 dnia: 18.12.2014, 18:03 »
Graty Michał!  Super wynik - były ryby i to sie liczy. Zwłaszcza ta płoć jest niezła! ;)

Zdjęcie z butami jest niesamowite... Jak widać łowienie na Odrze wciąga... ;)
Lucjan

Offline michał1995

« Odpowiedź #231 dnia: 18.12.2014, 19:38 »
Graty Michał!  Super wynik - były ryby i to sie liczy. Zwłaszcza ta płoć jest niezła! ;)

Zdjęcie z butami jest niesamowite... Jak widać łowienie na Odrze wciąga... ;)
Dzięki ;) ta płoć mi przypomniała tylko o tym jak bym chciał już wiosnę,i zasiadki feederowe ;)
A co do łowienia to wciąga i to bardzo,rzeka ma swój klimat,a najlepsze jest to,że nigdy nie wiadomo co skusi się na naszą przynętę!
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #232 dnia: 18.12.2014, 20:26 »
gratulacje,Odra potrafi pozytywnie zaskoczyć,pamiętam pierwszy wyjazd nad rzekę z rodziną taki rekonesans.Oczywiście spinning został zabrany no i trafił się boleń nie duży 57cm ale o mało nie wyskoczyłem z butów.W środę Mariusz z Lubina, Michał na pewno go znasz złapał suma 1,70 m i jak tu nie jechać nad Odre.
Pozdrawiam
Jacek

Offline michał1995

« Odpowiedź #233 dnia: 18.12.2014, 20:48 »
Wiem,że złapał bo to mój kolega z którym jeżdżę na ryby cały rok i to o nim wspominałem w moim poście ;) mieszkamy obok siebie.
No i jeszcze co do suma to Mariusz i tak go nie zalicza bo rybka w okresie ochronnym ;)
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #234 dnia: 18.12.2014, 22:31 »
Wczoraj z kolegą 3 szczupłe - wszystkie po ok. 50 cm.

Gratuluję tych szczupaków. Widzę Mateo, że zrezygnowałeś z trupka i wróciłeś do spinningu. Ja prawie po zerowym okresie trupkowym, znowu zabrałem się za spinning. Niestety, trafiały mi się jedynie sztuki 20-30 cm. Ponieważ okrutnie się rozchorowałem, to czas jakiś nie byłem nad wodą, ale w przyszłym tygodniu mam zamiar wyskoczyć jeszcze ze spinningiem. Ostatnio to moje wędkarstwo spinningowe bardziej przypomina wycieczki krajoznawcze, niż łowienie ryb.

Tym bardziej gratuluję Michałowi 58 centymetrowego sandacza.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline michał1995

« Odpowiedź #235 dnia: 18.12.2014, 22:52 »
Jest to bardzo skromny wynik ;) Lecz dziękuje i życzę powodzenia w próbach dorwania drapieżników ;)
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #236 dnia: 19.12.2014, 01:05 »
Gratuluję tych szczupaków. Widzę Mateo, że zrezygnowałeś z trupka i wróciłeś do spinningu. Ja prawie po zerowym okresie trupkowym, znowu zabrałem się za spinning. Niestety, trafiały mi się jedynie sztuki 20-30 cm. Ponieważ okrutnie się rozchorowałem, to czas jakiś nie byłem nad wodą, ale w przyszłym tygodniu mam zamiar wyskoczyć jeszcze ze spinningiem. Ostatnio to moje wędkarstwo spinningowe bardziej przypomina wycieczki krajoznawcze, niż łowienie ryb.
Ja też coraz częściej idąc nad wodę nie nastawiam się, że w ogóle coś złowię. Dlatego zaskoczeniem było dla mnie, że w ogóle mieliśmy jakiekolwiek brania. Po spinningu założyliśmy na trupka i siedzieliśmy do 20:00, ale bez brania.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #237 dnia: 19.12.2014, 09:35 »
Witam , widzę że każdy ostro gania za drapieżnikiem ,a ja wczoraj zrobiłem rowerowy wypad z feederkiem .Musze przyznać że nie było żle , na cztery godzinki udało mi się przechytrzyć 11 leszczyków w wymiarach od 30 do 47 cm i dwie płoteczki .Jak na tą porę roku i warunki pogodowe to i takie rybki cieszą , które oczywiście pływają dalej . Dodam że na 6 wędkarzy tylko ja miałem wyniki , więc jestem zadowolony.                  Muszę pokombinować ze zdięcjami bo coś nie chcą mi wchodzić
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #238 dnia: 19.12.2014, 12:54 »
Na jeziorku, na którym byłem ostatnio był jeden pan, który złowił 3 karpiki z gruntu na sprężynę. Były to karpiki zarybieniowe z tego roku. Kiedy nadchodziłem, właśnie pakował je do reklamówki. Analiza brzegu wskazywała, że pan łowił na ryż preparowany i płatki owsiane. Z kolei na stanowisku obok znalazłem sporo łusek karpiowych oraz wnętrzności.
Widać zatem, że karp, którego wpuszczono zapewne w październiku, bierze sobie na głębokiej wodzie.
Ciekawe czy dotrwa do wiosny. Teraz klimat coraz cieplejszy i można dłużej łowić z gruntu i na spławik.
Sam bym się mógł na metodę pobawić z tymi karpikami, ale myślę, że już i tak mocno dostają po tyłku, więc nie chcę ich męczyć.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 19.12.2014, 13:53 »
Mateo- obawiam się,że to błąd,bo jak byś to zrobił delikatnie to i  tak skaleczony karp miałby większe szanse dotrzymać do wiosny