Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24210 razy)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
Interwencja policji
« dnia: 18.08.2017, 10:29 »
Panowie dzisiaj znalazłem i obejrzałem. Mam mieszane uczucia, a co Wy o tym sądzicie?
https://wiadomosci.wp.pl/szokujacy-przebieg-policyjnej-interwencji-w-kole-przeladowal-bron-6156435869804673a
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #1 dnia: 18.08.2017, 10:30 »
Ale o czym? ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 18.08.2017, 10:31 »
Poprawione :D ale jesteś szybki,jeszcze nie zdążyłem tematu założyć a Ty juz komenatrz :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.08.2017, 10:38 »
Moderancja stale czuwa!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #4 dnia: 18.08.2017, 10:49 »
Najbardziej żal mi Kukiza, że musi się tak miotać i udawać, że rządu PiS-u nie popiera....

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #5 dnia: 18.08.2017, 10:53 »
Generalnie ja w tej chwili współczuję (normalnym) policjantom tego, co się dzieje w koło. Mam tutaj na myśli modę do nagrywania interwencji i robienia z siebie (sprawców wykroczenia, przestępstwa) niewiniątek. Wszelkiej maści gówniarzeria i pseudo-prawnicy to obecnie plaga. Przyznam, że dziś nie chciał bym już być policjantem. Przedstawiona interwencja mogła być przeprowadzona w sposób bardziej zdecydowany i profesjonalny, uważam, że samo przeładowanie jednostki było uzasadnione. Policjant mając do dyspozycji środki przymusu bezpośredniego jest rozliczany i powinien być rozliczany z ich użycia. Przeładowanie broni to tylko załadowanie naboju do komory a więc nie żadne użycie tylko przygotowanie broni do oddania strzału, bez konieczności jej ponownego przeładowania. Ja na filmie widzę jak grupka cwaniaków nagrywa Policjanta, który jest sam (kolega prawdopodobnie wykonuje czynności z innymi osobami), gdzie nie widać całości sytuacji (mówią o tym na filmie co działo się wcześniej), widzę jak grupa co najmniej kilku kolesi osacza policjanta i nie wykonuje jego poleceń. Widzę też, po wyrazie Policjanta, że się boi i jest zdenerwowany. Nie jest w żadnym stopniu agresorem. Agresorami są Ci młodzi ludzie, którzy celowo go prowokują. Ja na miejscu tego policjanta, jeśli byłbym tam sam, oprócz przeładowania jednostki oddał bym dwa strzały ostrzegawcze w powietrze i w momencie, gdyby nadal szli w moją stronę strzelał w nogi.

Tak samo, jak nie widzę miejsca w naszym kraju dla policyjnej patologii, tak samo nie widzę miejsca dla takich zachowań patologicznej gówniarzerii.

Najbardziej żal mi Kukiza, że musi się tak miotać i udawać, że rządu PiS-u nie popiera....

Wybacz, ale zupełnie nie wiem co ma Kukuz i PiS do jakiejś bandy patoli i jednego gliniarza z wypizdówka. Jaki niby mają te partie wpływ na tę konkretną sytuację?
Grzegorz

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 18.08.2017, 10:58 »
Jeszcze raz poprawiłem link bo przenosil komentarze. Mi bardziej chodzi o samą interwencję policji,a nie to co Kukiz napisał. Na filmie nie ma początku tego wszystkiego, nie wiadomo jak to było z tym gazem. Tego policjanta trochę poniosło z tą bronią. Ale z drugiej strony nie lubię takiego kozaczenia jak robili to Ci co to kręcili. Dlaczego nie wykonywali poleceń policjanta.?
Grześ zgadzam się z Tobą. W dzisiejszych czasach ciężko być policjantem. Ten filmik przypomina mi filmiki stonogi. Gdyby grzecznie wykonywali polecenia policjantów, to na pewno gaz nie byłby użyty, a i kontrola miło by przebiegła. A tak kilku kozaków musiało pokazać jaka nieudolnie jest polska policja.

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 18.08.2017, 11:00 »
Policja powinna moim zdaniem być jak w USA - czyli krótka piłka.
Niestety żyjemy w lewackiej Europie, gdzie się cackać trzeba z idiotami, ciapatymi i wszelką szumowiną. Jeszcze trochę, a w ogóle przestępstwa będą legalne na tym porąbanym kontynencie, w imię liberalnej paranoi.
Tomek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #8 dnia: 18.08.2017, 11:10 »
Poniosła go trochę fantazja (policjanta), rzeczywiście tak jest. Stara zasada mówi, jak nie chcesz użyć broni to jej nie wyciągaj. Dużo bardziej profesjonalne było by przeładowanie i oddanie strzału ostrzegawczego (pisałem wyżej), wtedy policjant osiągnął by określony efekt. A tak, pomachał klamką a później nie miał co z nią robić i przekładał z ręki do ręki, wyciągnął gaz. Efekt psychologiczny w zamiarze dobry, ale nie odniósł skutku a wręcz jeszcze osłabił pozycję f-sza, kiedy gnojki widziały, że boi się użyć broni. Na pewno brakuje w tej kwestii doświadczenia, widać, że nie jest to Policjant z dużym stażem. Jeśli więc miałbym podsumować, to z fachowego punku widzenia zachowanie policjanta było dość średnie. Z punktu widzenia moralnego, społecznego - nie mam mu nic do zarzucenia. Był obiektem agresji, wydawał polecenia, które były ignorowane, czuł się zagrożony.

Warto też zwrócić uwagę na samo zachowanie agresorów. Zobaczcie, że oni nie tylko nie wykonują poleceń, nie tylko klną i są agresywni, ale też nic sobie nie robią z tego, że f-sz wyciągnął broń, że ostrzega ich itd. Kto normalny tak postępuje? Normalny człowiek już w momencie, kiedy policjant każe się odsunąć wykona to polecenie. Dla mnie to zdecydowany sygnał, że Ci ludzie celowo i z premedytacją zmusili f-sza do podjęcia takich a nie innych działań, to był ich cel - prowokacja i wymuszenie. Niech się cieszą, że nie trafili na doświadczonego gliniarza, ponieważ już leżeli by w szpitalu z dziurami w nogach. Zawsze mówię, że skoro ktoś o coś prosi, to nie warto z nim dyskutować i zniechęcać.
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18.08.2017, 11:13 »
Generalnie ja w tej chwili współczuję (normalnym) policjantom tego, co się dzieje w koło. Mam tutaj na myśli modę do nagrywania interwencji i robienia z siebie (sprawców wykroczenia, przestępstwa) niewiniątek. Wszelkiej maści gówniarzeria i pseudo-prawnicy to obecnie plaga. Przyznam, że dziś nie chciał bym już być policjantem. Przedstawiona interwencja mogła być przeprowadzona w sposób bardziej zdecydowany i profesjonalny, uważam, że samo przeładowanie jednostki było uzasadnione. Policjant mając do dyspozycji środki przymusu bezpośredniego jest rozliczany i powinien być rozliczany z ich użycia. Przeładowanie broni to tylko załadowanie naboju do komory a więc nie żadne użycie tylko przygotowanie broni do oddania strzału, bez konieczności jej ponownego przeładowania. Ja na filmie widzę jak grupka cwaniaków nagrywa Policjanta, który jest sam (kolega prawdopodobnie wykonuje czynności z innymi osobami), gdzie nie widać całości sytuacji (mówią o tym na filmie co działo się wcześniej), widzę jak grupa co najmniej kilku kolesi osacza policjanta i nie wykonuje jego poleceń. Widzę też, po wyrazie Policjanta, że się boi i jest zdenerwowany. Nie jest w żadnym stopniu agresorem. Agresorami są Ci młodzi ludzie, którzy celowo go prowokują. Ja na miejscu tego policjanta, jeśli byłbym tam sam, oprócz przeładowania jednostki oddał bym dwa strzały ostrzegawcze w powietrze i w momencie, gdyby nadal szli w moją stronę strzelał w nogi.

Tak samo, jak nie widzę miejsca w naszym kraju dla policyjnej patologii, tak samo nie widzę miejsca dla takich zachowań patologicznej gówniarzerii.

Wybacz, ale zupełnie nie wiem co ma Kukuz i PiS do jakiejś bandy patoli i jednego gliniarza z wypizdówka. Jaki niby mają te partie wpływ na tę konkretną sytuację?

Wybacz ale chyba oglądamy 2 różne filmy: jest polecenie odejścia ale wydaje je bo? Przeprowadza interwencję wobec jednej z tych osób? Nie. OK odsuwają się i co on podchodzi do nich i wyciąga broń i przeładowuje i celuje w osobę.

Później mamy przestępstwo podczas "wylegitymowania" i bezprawne użycie siły.

Nie twierdzę, że mieli do czynienia z "patusami" więc mogli być w stresie ale właśnie w normalnym kraju takie coś to odszkodowanie mieli by na przepicie.

Edit: ludzie czy wy oglądacie to samo co ja? Jest polecenie odsuń się co robi gość z kamerą? Odsuwa się i już nie ma problemu a co robi po chwili policjant? Podchodzi, wyciąga broń, przeładowuje i mierzy. Proszę was o stonowanie wypowiedzi. Nie widać wszystkiego ale takie coś jest niedopuszczalne i widać braki w wyszkoleniu i podstawowej funkcji życiowej: instynktu samozachowawczego przez tego policjanta.

Na koniec kolejne przestępstwo - policjanci do D. nie do służby.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 18.08.2017, 11:18 »

Bardzo duży wpływ na zachowanie ludzi i ich patologie mają aktualnie sprawujący władzę. Wcześniej z tym się nie spotkałem.

Nie w tym konkretnym przypadku, ale jak jeden z drugim poseł PiS w komentarzu na rasistowskie wybryki, obrażanie, czy pobicia skrajnie prawicowej młodzieżówki rzuca tekstem: nie popieramy takiego zachowania, ale z drugiej strony jestem w stanie ich zrozumieć... To co to jest jak nie ciche przyzwolenie na takie akcje?

Kiedyś nie do pomyślenia było, aby elita rządząca nawet pomyślała o pozwoleniu sobie na takie komentarze.

Policja podejmując czynności musi mieć na pamięć wykopane co im wolno, a czego nie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 18.08.2017, 11:20 »
Kadłubek pokaż mi w którym miejscu się odsuwaja.  ja jakoś tego nie widzę. Dla mnie to jakieś kozaki, i chcieli zrobić z dupy aferę. Jakby tak oddał strzał w powietrze ostrzegawczy to pewnie odrazu by im rura zmiekla.  A nie, niedosc że osaczyli policjanta, to jeszcze jakiś kozak krzyczy do niego strzelaj.
Trzeba też spojrzeć na to od czego ta afera się zaczęła. Policjanci chcieli wylegitymowac jakąś grupę na ławce. Kto wie może jakiś sąsiad zadzwonił, że oni tam piją. Gdyby wtedy grzecznie się dali wylegitymowac to by tego wszystkiego nie było. Ni wiadomo na jakiej podstawie policjant użył gazu, bo tego na filmie nie ma. Wiadomo że jeden z nich zaczął uciekać bo sam to przyznał. Nie potrzebnie kozaczyli.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18.08.2017, 11:24 »
Kadłubek pokaż mi w którym miejscu się odsuwaja.  ja jakoś tego nie widzę. Dla mnie to jakieś kozaki, i chcieli zrobić z dupy aferę. Jakby tak oddał strzał w powietrze ostrzegawczy to pewnie odrazu by im rura zmiekla.  A nie, niedosc że osaczyli policjanta, to jeszcze jakiś kozak krzyczy do niego strzelaj.

Tuż przed wyciągnięciem broni. Dodatkowo to policjant podchodzi do nich jak (no dobra niech będzie wg Ciebie) "stoją".

Podkreślam: wg przepisów policjanci do wywalenia+odszkodowanie. Jednak myślę, że nic im nie zrobią. Nie takie rzeczy przepychało się już.

Edit: Owszem "kozaki" bo mieli kamerę i wg mnie "patole" co nie odbiera im praw, które złamali Ci mundurowi.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 18.08.2017, 11:26 »
Ale chyba tam jeden gość jest w radiowozie, i kumple chcą aby go wypuszczono. Policjant czuje się zagrożony i wyciąga broń. Nie rozumiem, dlaczego w normalnym kraju ktoś ma podchodzić sobie do policjanta, który wykonuje interwencję, i go obraża oraz mu grozi (adwokatem, nagraniem), nie wykonując poleceń. Policjant to nie jest osoba w informacji turystycznej, jak mówi nie podchodź lub okaż dokumenty, to się nie podchodzi lub okazuje dokumenty, proste. Ja nie wiem, dlaczego tutaj mam współczuć gościom, którzy sobie bimbają z policjantów. Może wyciągnięcie broni było zbyt pochopne, ale co ma taki policjant zrobić, jak dwóch typów zmierza w jego stronę? Po to ma broń, aby skorzystać w niej w tego typu sytuacjach, nie wiadomo jakie mają intencje. Według mnie widać, że jest problem, bo cwaniaki nie chcą wykonywać poleceń, i ciężko jest tutaj utrzymać porządek. Rzeczywiście - powinni zadzwonić po posiłki i aresztować wszystkich trzech, i sprawę wyjaśniać na komisariacie.

Jako, ze to jest małe miasto, zapewne takie interwencje to rzadkość, i policjantom wydzieliła się mocno adrenalina, i dlatego tak zareagowali :)
Lucjan

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18.08.2017, 11:31 »
Ale chyba tam jeden gość jest w radiowozie, i kumple chcą aby go wypuszczono. Policjant czuje się zagrożony i wyciąga broń. Nie rozumiem, dlaczego w normalnym kraju ktoś ma podchodzić sobie do policjanta, który wykonuje interwencję, i go obraża oraz mu grozi (adwokatem, nagraniem), nie wykonując poleceń. Policjant to nie jest osoba w informacji turystycznej, jak mówi nie podchodź lub okaż dokumenty, to się nie podchodzi lub okazuje dokumenty, proste. Ja nie wiem, dlaczego tutaj mam współczuć gościom, którzy sobie bimbają z policjantów. Może wyciągnięcie broni było zbyt pochopne, ale co ma taki policjant zrobić, jak dwóch typów zmierza w jego stronę? Po to ma broń, aby skorzystać w niej w tego typu sytuacjach, nie wiadomo jakie mają intencje. Według mnie widać, że jest problem, bo cwaniaki nie chcą wykonywać poleceń, i ciężko jest tutaj utrzymać porządek. Rzeczywiście - powinni zadzwonić po posiłki i aresztować wszystkich trzech, i sprawę wyjaśniać na komisariacie.

Jako, ze to jest małe miasto, zapewne takie interwencje to rzadkość, i policjantom wydzieliła się mocno adrenalina, i dlatego tak zareagowali :)

No i tutaj zgoda. Zareagowali źle - mundurowi. Tamci też nie lepsi.

Tylko proszę na przyszłość: dowiedzcie się czego ma OBOWIĄZEK wykonać policjant przy legitymowaniu a potem proszę o komentarze w stylu: masz obowiązek bo on jest PAN WŁADZA.
PS. W USA to owszem skończyło by się strzelaniną a później odszkodowaniami dla.... tych "patusów".

PS2. Na interwencji to muszą być "światła" jakoś ich nie widać czyżby znowu "nie było" czasu?