Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24216 razy)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #15 dnia: 18.08.2017, 11:37 »
Kadłubek pokaż mi w którym miejscu się odsuwaja.  ja jakoś tego nie widzę. Dla mnie to jakieś kozaki, i chcieli zrobić z dupy aferę. Jakby tak oddał strzał w powietrze ostrzegawczy to pewnie odrazu by im rura zmiekla.  A nie, niedosc że osaczyli policjanta, to jeszcze jakiś kozak krzyczy do niego strzelaj.

Tuż przed wyciągnięciem broni. Dodatkowo to policjant podchodzi do nich jak (no dobra niech będzie wg Ciebie) "stoją".

Podkreślam: wg przepisów policjanci do wywalenia+odszkodowanie. Jednak myślę, że nic im nie zrobią. Nie takie rzeczy przepychało się już.

Edit: Owszem "kozaki" bo mieli kamerę i wg mnie "patole" co nie odbiera im praw, które złamali Ci mundurowi.

Kadłubek ale przecież z tego filmiku można wywnioskować, że ktoś z prawej strony tego co kręcił próbował zbliżyć się do radiowozu.  policjant może i spanikowal, ale czuł się zagrożony. Dalej twierdzę,że gdyby grzecznie wykonywali ich rozkazy nie byłoby problemu. 
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #16 dnia: 18.08.2017, 11:40 »
Ale chyba tam jeden gość jest w radiowozie, i kumple chcą aby go wypuszczono. Policjant czuje się zagrożony i wyciąga broń. Nie rozumiem, dlaczego w normalnym kraju ktoś ma podchodzić sobie do policjanta, który wykonuje interwencję, i go obraża oraz mu grozi (adwokatem, nagraniem), nie wykonując poleceń. Policjant to nie jest osoba w informacji turystycznej, jak mówi nie podchodź lub okaż dokumenty, to się nie podchodzi lub okazuje dokumenty, proste. Ja nie wiem, dlaczego tutaj mam współczuć gościom, którzy sobie bimbają z policjantów. Może wyciągnięcie broni było zbyt pochopne, ale co ma taki policjant zrobić, jak dwóch typów zmierza w jego stronę? Po to ma broń, aby skorzystać w niej w tego typu sytuacjach, nie wiadomo jakie mają intencje. Według mnie widać, że jest problem, bo cwaniaki nie chcą wykonywać poleceń, i ciężko jest tutaj utrzymać porządek. Rzeczywiście - powinni zadzwonić po posiłki i aresztować wszystkich trzech, i sprawę wyjaśniać na komisariacie.

Jako, ze to jest małe miasto, zapewne takie interwencje to rzadkość, i policjantom wydzieliła się mocno adrenalina, i dlatego tak zareagowali :)

No i tutaj zgoda. Zareagowali źle - mundurowi. Tamci też nie lepsi.

Tylko proszę na przyszłość: dowiedzcie się czego ma OBOWIĄZEK wykonać policjant przy legitymowaniu a potem proszę o komentarze w stylu: masz obowiązek bo on jest PAN WŁADZA.
PS. W USA to owszem skończyło by się strzelaniną a później odszkodowaniami dla.... tych "patusów".

PS2. Na interwencji to muszą być "światła" jakoś ich nie widać czyżby znowu "nie było" czasu?
A patrol pieszy jak włączy światła?
http://www.policja.waw.pl/pl/dla-policjantow/warto-wiedziec/inne/26935,Legitymowanie-obowiazki-i-prawa-policjantow.html a tu proszę prawa i obowiązki policjanta podczas legitymowaniu. Bo nie rozumiem na jakiej podstawie odmawiasz wylegitymowania. Tak jeżeli Pan władza chce cie wylegitymowac to masz obowiązek się temu poddać.

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 18.08.2017, 11:42 »
Uważam że policjant był zagrożony i miał prawo wyciągnąć broń , przecież oni nie wykonują jego poleceń i napierają na niego. Skąd miał wiedzieć czy któryś z nich nie ma noża albo jakiegoś innego narzędzia.  W stanach taka sytuacja to krótka piłka , życie policjanta jest zagrożone więc ma prawo się bronić , nikt się nie cacka .

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #18 dnia: 18.08.2017, 11:46 »
Kadłubek, wybacz, ale Policjant ma środki przymusu i rozliczany jest z ich użycia. Przeładowanie broni to nie jest użycie. To wprowadzenie naboju do komory.
Antyterroryści latają na realizacje z już przeładowaną bronią. Policjanci w USA najczęściej broń noszą przeładowaną. Tutaj w Polsce, bo takie mamy regulacje, broń powinna być przenoszona bez wprowadzonego naboju do komory - dla bezpieczeństwa po prostu. Gówniarze nie wykonali poleceń kilkakrotnie i nie pisz tutaj o procedurze legitymowania, bo jej nie dotyczy film. Film dotyczy samego zajścia po, a więc tylko to możemy analizować. Ja na filmie widzę wystraszonego policjanta - trudno odnieść inne wrażenie - i grupkę cwaniaków, którzy nie boją się nawet wyciągniętej i przeładowanej broni. O czym to świadczy? O tym, że użyte środki najwidoczniej były jeszcze zbyt małe.

Min. po to policjant przeładowuje broń. Jest to też element ostrzeżenia. To nie jest użycie!

https://bydgoszcz.tvp.pl/29795594/z-siekiera-na-policjantow-odpuscil-gdy-policjant-przeladowal-bron
Grzegorz

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 18.08.2017, 11:55 »
Uważam że policjant był zagrożony i miał prawo wyciągnąć broń , przecież oni nie wykonują jego poleceń i napierają na niego. Skąd miał wiedzieć czy któryś z nich nie ma noża albo jakiegoś innego narzędzia.  W stanach taka sytuacja to krótka piłka , życie policjanta jest zagrożone więc ma prawo się bronić , nikt się nie cacka .

Hahahahah. Dobry film! Zdecydowanie tak powinna wyglądać interwencja z tymi gówniarzami. Problem w tym, że f-sze w PL są niedoinwestowani i tasery posiada wąska grupka osób. To zdecydowanie dobra forma przymusu.

Grzegorz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18.08.2017, 11:59 »
Kadłubek ale przecież z tego filmiku można wywnioskować, że ktoś z prawej strony tego co kręcił próbował zbliżyć się do radiowozu.  policjant może i spanikowal, ale czuł się zagrożony. Dalej twierdzę,że gdyby grzecznie wykonywali ich rozkazy nie byłoby problemu.

Tego nie widać a celuje w gościa z telefonem. Mógł być zagrożony ale tego nie widać kolejne "wydaje mi się". Mówmy o tym widać a nie co mi się wydaje.
Widać co widać.

Rozkazy to masz w wojsku i innych mundurowych. Polecenia to właściwe słowo ale OK czepiam się ;)

A patrol pieszy jak włączy światła?
http://www.policja.waw.pl/pl/dla-policjantow/warto-wiedziec/inne/26935,Legitymowanie-obowiazki-i-prawa-policjantow.html a tu proszę prawa i obowiązki policjanta podczas legitymowaniu. Bo nie rozumiem na jakiej podstawie odmawiasz wylegitymowania. Tak jeżeli Pan władza chce cie wylegitymowac to masz obowiązek się temu poddać.

A to był patrol pieszy? No to panie kolego na spławik już nie połowisz.

Tu masz to wypisane:

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z 26 lipca 2005 roku w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów, przystępując do legitymowania każdy policjant jest obowiązany podać swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych danych, a także podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej. Ponadto policjant nieumundurowany ma obowiązek okazać legitymację służbową, a na żądanie osoby, wobec której podjęto czynność legitymowania, musi umożliwić spisanie zawartych w niej danych. Po zakończeniu czynności służbowych, policjant informuje osobę o prawie złożenia zażalenia do prokuratora na sposób przeprowadzenia legitymowania.

Zrobili to? Nie, dziękuję za poświęcenie chwili by wyszukać to ale wolę czytać akty prawne w tym wypadku rozporządzenie. I to znam.
Przekroczenie uprawnień czy ich niedopełnienie? Wybierz które przestępstwo popełnili policjanci.

1. To nie USA a Polska.
2. Czuł się zagrożony i podszedł do nich? Proszę pooglądać filmik. Po prostu tutaj braki wyszkolenia i rozumu w wykonaniu policji.
Dobrze, niech będzie, że byli zagrożeniem i miał prawo/rację wyciągnąć broń ale jeszcze podchodzi do nich i celował w nie tego co mógł być zagrożeniem wg Ciebie.
Szarżuje na Ciebie dzik. Ty podchodzisz i celujesz w sarnę?
3. A skąd ma wiedzieć, że miał lub nie miał? No niestety taka praca.
Jak podszedł do nich wcześniej to też wyciągał broń? - przypuszczam, że nie.

Żeby nie było: nie, nie bronię tych "patusów" ale to jest przegięcie w obie strony z tym, że policjant ma OBOWIĄZEK. Ty tylko możesz.

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #21 dnia: 18.08.2017, 12:08 »
Masz obowiązek słuchać policjanta i wykonywać jego polecenia .

Czy ty naprawdę mówisz poważnie , miał założyć że nie mają jakiejś broni  :facepalm: :facepalm: , musi przecież być przygotowany na najgorsze :D.

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 18.08.2017, 12:13 »
Kadłubek specjalnie podałem patrol pieszy i nie udawaj, że.nie wiesz o co mi chodzi.
Po drugie skąd wiesz, że przed wylegitymowaniem nie dopelnili swoich obowiązków? Pamiętaj, że ta interwencja zaczęła się na ławce. A kręcić zaczęli dopiero jak osaczyli policjanta.
Kadłubek nawet jak i by tego nie dopełnił to.masz obowiązek się wylegitymowac bez dyskusji a nie kozaczyc.  Nie podobała ci się interwencja, masz prawo złożyć zażalenie koniec i kropka. A potem ludzie mają pretensje, że strach wyjść przed blok wieczorem bo malina siedzi i chleje.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 18.08.2017, 12:18 »
Daremny futer na tę dyskusję. Jak ktoś już się czepia nie włączonych sygnałów świetlnych to dla mnie jasny sygnał w takiej dyskusji, że nie mam do czynienia z obiektywnym człowiekiem tylko z kimś, kto jest skrajny w swoich poglądach. Kadłubek, zapomniałeś jeszcze o czapce! Gdzie policjant ma czapkę! Ah, jak dobrze, że Ci grzeczni chłopcy nagrali takie karygodne zachowanie złego Policjanta. Oby udało się go wyjebać z roboty! Nie dość, że tak przestraszył przeładowaniem klamki grzecznych polskich zapewne patriotów, że zesrali się w gacie (a widać jak się bali) to jeszcze nie okazał im szacunku nie mając na głowie czapki i do tego nie załączyli bomb na dachu stwarzając zagrożenie!

To jest właśnie cel tych filmików, które na bieżąco produkuje gówniarzeria i patologia. Nagrywanie interwencji, podpuszczanie, prowokowanie a na końcu z przestępcy staje się ofiarą.
Czy o to nam chodzi? Czy rzeczywiście Policjanci mają się bać kiwnąć palcem bo jakiś idiota, pseudo prawniczyna albo cwaniaczek doprowadzi, że wypierdolą go z roboty bo mu jebnął gazem po oczach a przecież on na nagraniu był grzeczny.

I nie mówię wcale o przypadkach patologicznych w Policji, bo takie powinno się zwalczać. Na tym akurat nagraniu akurat patologię widzę tylko z jednej strony i bedę bronił tego policjanta. Szkoda, że Ty Kadłubek widzisz na tym nagraniu tylko nie włączone światła i przeładowanie broni, które i tak bylo uzasadnione. Dobrze, że zwróciłem Ci uwagę na czapkę. Znów punkt w dyskusji dla Ciebie ;)

Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 18.08.2017, 12:19 »
Sorki, ale taka prawda. Policjant to nie cieć, z którym się dyskutuje. Bydło jest coraz bardziej bezczelne, bo coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że wszystko im wolno.

Policjant powinien mieć prawo zrobić wszystko wobec osoby, która się stawia. A wobec takiej, która słucha poleceń nie powinien mieć prawa użyć siły. I kropka.

Każda reakcja w stosunku do osobnika, który się stawia, jest potencjalną obroną życia funkcjonariusza. I on MUSI zakładać, że ten ktoś ma broń, a nie zakładać, że jej nie ma i wyjmie z kieszeni cukierka.

Nadużycie władzy/siły zaczyna się, gdy... legitymowany wykonuje polecenia, jest bezbronny, a policjant go leje albo strzela do niego bez powodu. Jak ktoś idzie w kierunku policjanta groźnie popiardując, to jest to powód, by dostał przykładnie w ucho.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 18.08.2017, 12:34 »
Tak wygląda dla przykładu dobrze przeprowadzona interwencja. Komentarze pod filmem mówią same za siebie.

A tak wygląda interwencja, gdzie policja ze względu na brak zdecydowania staje się bezradna:

Dalej pozwalać gówniarzom robić co im się podoba i będziemy mieli drugą Francję czy Niemcy. Tylko, że bez imigrantów. To samo zrobią rozwydrzeni gówniarze, którzy czują się bezkarnie.
Grzegorz

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #26 dnia: 18.08.2017, 12:34 »
Spacyfikować towarzystwo, wrzucić do suki i poprawić na komisariacie. Policjant to powinien być ktoś, przed kim czuje się respekt, a ta nagrywająca szumowina, która nie potrafi się wysłowić, obraża  i prowokuje Policjantów w pierwszej kolejności z paralizatora. Takie czasy niestety, że byle kundel bez wykształcenia może nagrywać idiotyczny film i publikować go w sieci. Gdybym był milicjantem to bym go na posterunku za****ł gołymi łapami >:O >:O >:O
Pozdrawiam Seba

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 18.08.2017, 12:40 »
Z tym poprawianiem to już przegięcie. Rzeczywiście niektórym może by i się przydało, ale w ten sposób Policja nie zyska punktów. Działania Policji powinny być na tyle rozsądne, transparentne ale też zdecydowane, że każdy uczciwy obywatel nie powinien mieć żadnych obaw a każdy nieuczciwy powinien srać w gacie. Ale to zapewni tylko działanie w granicach prawa.
Grzegorz

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #28 dnia: 18.08.2017, 12:49 »
Policja powinna przestrzegać prawo i dawać obywatelom poczucie, że dla nich pracują i ich chronią. Za to mają płacone.
Jesteś uczciwy - masz ochronę. Przeginasz to licz się z problemami.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #29 dnia: 18.08.2017, 12:50 »
Kadłubek pokaż mi w którym miejscu się odsuwaja.  ja jakoś tego nie widzę. Dla mnie to jakieś kozaki, i chcieli zrobić z dupy aferę. Jakby tak oddał strzał w powietrze ostrzegawczy to pewnie odrazu by im rura zmiekla.  A nie, niedosc że osaczyli policjanta, to jeszcze jakiś kozak krzyczy do niego strzelaj.

Tuż przed wyciągnięciem broni. Dodatkowo to policjant podchodzi do nich jak (no dobra niech będzie wg Ciebie) "stoją".

Podkreślam: wg przepisów policjanci do wywalenia+odszkodowanie. Jednak myślę, że nic im nie zrobią. Nie takie rzeczy przepychało się już.

Edit: Owszem "kozaki" bo mieli kamerę i wg mnie "patole" co nie odbiera im praw, które złamali Ci mundurowi.

Kadłubek nie mogę się z tym zgodzić. W Stanach masz określone procedury, do których Ty jako obywatel musisz się bezwzględnie dostosować, bo jeżeli się nie dostosujesz to grozi to Twoim odstrzeleniem. Tam nie ma miejsca na dywagacje tak jak jest to w Polsce, czy panu policjantowi wolno coś robić w trakcie interwencji, czy też nie, bo tam ochrona życia policjanta jest najważniejsza. Dlatego w trakcie interwencji zakłada się, że ty możesz być zawsze uzbrojony. I to mi powiedział gość, który szkolił się w Stanach z technik przesłuchania i spędził tam trochę czasu. Mam sporo dobrych kumpli w patrolówkach, AT, czy też nawet w abwerze i większość mówi, że kwestia użycia broni to jest dla nich olbrzymi problem, bo masz kilka sekund na jej użycie, a ryzykujesz całą karierą, swoim małżeństwem, spokojem w rodzinie. Zobaczcie chłopaków z "Zomo" przy zabezpieczeniach meczów, miesięcznic. W cywilizowanych krajach (często ostatnio podkreślam to sformułowanie :P) w większości stanów zagrożenia  o jakich pisze prasa, które pokazuje telewizja - już dawno by użyli pał, czy też gumowych kul celem rozpędzenia "towarzystwa", a u nas często stoją i się patrzą.  Do takiej sytuacji doprowadzają nie tylko przepisy, ale także takie osoby jak miłościwie nam panujący minister Błaszczak. Za to, że banda kiboli urządziła sobie ostatnio "ustawkę" na A1 poleciały głowy w KWP Łodzi, bo zdaniem pana ministra (choć interwencja była prawidłowa) policja nie powinna była dopuścić do takiej ustawki. Nikt nie zauważa, że w każdy weekend jest kilkadziesiąt (jak nie kilkaset) meczów klubowych i "ekipy sportowe" jeżdżą po Polsce autostradami, jak i polują na siebie nawzajem na ekspresówkach. Ciężko jest to wszytko ogarnąć.

Wracając do tematu w Stanach nie ma miejsca na takie "kozaczenie" jak na filmie, bo wszyscy Ci z filmiku dawno wylądowaliby na glebie skuci. W Polsce jest problem, że jest społeczne przyzwolenie na takie "kozaczenie" z aparatem w tle. Chłopaki w patrolówkach w dużych miastach w każdy weekend mają z tym do czynienia, bo jeden z drugim ancymonem utrudnia interwencję podkładając pod twarz komórkę. Nawet żula nie można dziś szturchnąć, aby podniósł się z chodnika, bo od razu znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która zacznie nagrywać i oskarżać policję o nadużycia. To samo jak leży jakaś młoda dziewczyna zaćpana lub zapijaczona i rzuca inwektywami,  że zna tego i owego i  wszyscy będą mieli przejeb..e.

Tu nie chodzi o to, że ustawa o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej, akty wykonawcze do niej, czy też wytyki z KG są złe. Tu chodzi o to, że w tym kraju nie ma się szacunku dla życia i zdrowia policjanta. W tym kraju ma się w dupie procedury, bo mądry Polak wie lepiej (vide katastrofa w Smoleńsku). Tu szef nie zaryzykuje kariery dla ciebie jak zdaniem prasy, czy też pana ministra żeś pochopnie wyciągnął broń. Poza tym w tym kraju policje traktuje się bardziej jako wroga, aniżeli podmiot, który ma Ci pomóc, co wywodzi się jeszcze z poprzedniego systemu.  Z drugiej strony Policja w dobie kierowania się wyłącznie statystykami też nie jest bez winy. Nawet nie wiecie ile mamy w Polsce zorganizowanych grup przestępczych, więc przybija się dziadkom PZ za to, że jeden z drugim wziął kredyt i go nie spłacił.

Acha i najważniejsze:
Art. 6 ustawy dotyczący zasady adekwatności użycia środków przymusu bezpośredniego

1. Środków przymusu bezpośredniego używa się lub wykorzystuje się je w sposób niezbędny do osiągnięcia celów tego użycia lub wykorzystania, proporcjonalnie do stopnia zagrożenia, wybierając środek o możliwie jak najmniejszej dolegliwości.
2. Broni palnej używa się lub wykorzystuje się ją wyłącznie, jeżeli użycie lub wykorzystanie środków przymusu bezpośredniego:
1)okazało się niewystarczające do osiągnięcia celów tego użycia lub wykorzystania lub
2)nie jest możliwe ze względu na okoliczności zdarzenia.