Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24257 razy)

Kadłubek

• Gość
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #45 dnia: 18.08.2017, 14:13 »
:facepalm:

Kadłubek. Najpierw ogólnie czepiałeś się przeładowania. Potem bomby na dachu. Potem czapki bo Ci podsunąłem temat. Potem, że się nie wylegitymował. Teraz, że się nie cofnął tylko podszedł bliżej.

Jako to błąd? Może taktyczny? Jeśli o to chodzi, to przyznam Ci rację.

Ja w takiej sytuacji po przeładowaniu wyciągnął bym broń, oddał strzały ostrzegawcze a później nie cofając się ani nie idąc do przodu strzelał w nogi, ponieważ po tym jak wyciągnął broń oni nadal na niego napierali i atakowali go.

Fakt, taktycznie dał ciała. Ale nie dziwię się, działał w stresie. Mógł spełnić ich życzenia. Dobrze dla nich, że młody, mniej doświadczony i spanikowany był. Na prawdę dobrze. Jesli popełnił błąd, to błąd zaniechania. Ale w tym wypadku dobrze dla wszystkich.

Czepiałem się najbardziej - może nie zrozumieliśmy się - że podszedł do nich i przeładował bo mogli mu wyrwać broń.
Odpisywałem wtedy na posta, że może któryś miał inną broń.

Pomyślmy na chłodno: odchodzi na 2 kroki, wyciąga i przeładowuje broń. Oni mają czas na ucieczkę - zwiększa się dystans ale on ma czas na sygnał ostrzegawczy lub postrzelanie//zastrzelenie obu/jednego - zmniejszenie zagrożenie bo atakuje go jeden lub jedne ale jeden ranny lub uciekają.

A z drugiej strony:
Pochodzi do nich (jak widać na filmie) a oni atakują i co teraz? Jednego postrzeli ale będzie się szamotał z nim a drugi? No właśnie co w tym czasie mógłby zrobić drugi? Dlatego pisałem o wyszkoleniu i instynkcie zachowawczym.

Na szczęście nie zaatakowali go ale pomyślcie co by było gdyby to zrobili. Już wiecie o czym piszę?
Broń nie zawsze zabije w sekundę. Może ale to rzadkość i w stresie ciężko celować a widać zdenerwowanie policjanta.

Nie pisałem, że zrobiłbym lepiej ale wiem jedno: broń to nie zabawka żeby się chwalić a to niestety zrobił ten policjant podchodząc do nich.

Pomijam tutaj cały bełkot prawniczy i czy miał prawo czy nie. Piszę czysto z praktycznego podejścia do sytuacji.

Edit bo dopisałeś:
Nawet jeżeli by próbowali go wyciągnąć to te 1-2 metry nie zrobią różnicy a do uciekającego można strzelić.
Osaczony nie był, co najwyżej "odpychany" od samochodu jeżeli przyjąć, że tak było.

Pytacie co ja bym zrobił: odpowiadam starał się zachować jak opisuję. Czy by mi wyszło? Nie wiem.

Kilku nieuzbrojonych pajaców dyskutuje z policjantem , ciśnienie wzrasta policjant stara się ich uspokoić nie wyciąga broni. Są nie uzbrojeni. Ale ...
nagle rzucają się  w szale na policjanta obezwładniają go i ... odbierają mu broń.
Ja to bym nawet na 2m nie pozwolił im podejść. Dlatego policja w USA ma prawo cię zastrzelić nawet jak biegniesz na glinę z gołymi rękami , lewactwo zaraz by zrobiło lament  nieuzbrojonego zastrzelił ale nikt nie myśli że można policjantowi odebrać broń.

No właśnie a co on zrobił? Jeszcze do nich podszedł... czyli ograniczył sobie pole manewru.

Ludzie ... spirytusu...

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #46 dnia: 18.08.2017, 14:21 »
No rozumiem. Ale nie widzisz, dlaczego on podchodził? Przecież oni otworzyli drzwi od radiowozu i wypuścili kolesia, który siedział w środku.
Miał się cofnąć? No i właśnie tutaj widzimy problem. Policjant przyparty do muru, nie może nic poradzić na to, że grupka kolesi nie wykonuje jego poleceń a oprócz tego wypuszcza koleżkę z radiowozu. Fajnie co? A my tutaj debatujemy nad tym jaki on straszny, że przeładował broń. Ja nie chcę żyć w Państwie, gdzie kilku oprychów jest nic sobie nie robi z Policjanta, nie wykonuje jego poleceń i otwiera radiowóz jak swojego golfa a gazie. To co zrobili by mnie, zwykłemu obywatelowi? Pewnie przy konfrontacji z nimi miałbym już obitą gębę i leżał w szpitalu na ortopedii. Przy odrobinie szczęścia.

To mnie strasznie boli, że ludzie nakręcają aferę z tego, że Policjant przeładował broń, swoje narzędzie pracy. Nikt natomiast nie mówi o tym, co robi ta grupa osób. Jak daleko się posuwają. Jak wielkie zagrożenie mogą stanowić dla zwykłego człowieka, skoro nie czują odrobiny respektu do Policjanta. Nic. Zero.
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 18.08.2017, 14:30 »
No rozumiem. Ale nie widzisz, dlaczego on podchodził? Przecież oni otworzyli drzwi od radiowozu i wypuścili kolesia, który siedział w środku.
Miał się cofnąć? No i właśnie tutaj widzimy problem. Policjant przyparty do muru, nie może nic poradzić na to, że grupka kolesi nie wykonuje jego poleceń a oprócz tego wypuszcza koleżkę z radiowozu. Fajnie co? A my tutaj debatujemy nad tym jaki on straszny, że przeładował broń. Ja nie chcę żyć w Państwie, gdzie kilku oprychów jest nic sobie nie robi z Policjanta, nie wykonuje jego poleceń i otwiera radiowóz jak swojego golfa a gazie. To co zrobili by mnie, zwykłemu obywatelowi? Pewnie przy konfrontacji z nimi miałbym już obitą gębę i leżał w szpitalu na ortopedii. Przy odrobinie szczęścia.

To mnie strasznie boli, że ludzie nakręcają aferę z tego, że Policjant przeładował broń, swoje narzędzie pracy. Nikt natomiast nie mówi o tym, co robi ta grupa osób. Jak daleko się posuwają. Jak wielkie zagrożenie mogą stanowić dla zwykłego człowieka, skoro nie czują odrobiny respektu do Policjanta. Nic. Zero.

No przynajmniej do jednego wspólnego mianownika się zgadzamy :)
Owszem a co mógłby zrobić jakby był te 2 metry dalej z bezpiecznej pozycji i bronią. Troszkę więcej ;) ale to też gdybanie. Postawił na broń jako psychologię i przegrał. To widzimy i się chyba zgadzamy.

Czy by strzelał jakby otwierali auto lub uciekali? Nie dowiemy się ale w mieście w terenie zabudowanym kula potrafi zabić przypadkowego przechodnia parę ładnych metrów dalej.

Więc tak jak mówię: jakby nie podszedł to jeszcze, jeszcze ale właśnie takie szczegóły jak ten mają znaczenie czasem czy żyjesz czy nie.
Dlatego to są braki w szkoleniu i obyciu w sytuacjach stresowych.
Tak wiem piszę to z fotela a nie byłem to ja bo ja przecież bym zrobił wszystko książkowo ;)

Przecież oni otworzyli drzwi od radiowozu i wypuścili kolesia, który siedział w środku.
Nie widziałem tego zaraz obejrzę jeszcze raz.

Edit:
Poogladałem - tamten w środku się tłukł nie widać by ktoś otwierał drzwi.

A do chwalców USA: przez takie same błędy - ograniczenie sobie pola manewru- też tam giną policjanci. Tego nie mówią w wiadomościach.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #48 dnia: 18.08.2017, 14:37 »
Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje
uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu
publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
Kadłubek punkt który podałeś, tylko jak tak głębiej się zastanowić to: czy nie przedstawienie się podczas rutynowej kontroli jest działaniem na szkodę interesu publicznego lub prywatnego? Mi się wydaje, że nie,ale prawnikiem nie jestem.,. Ale najlepiej jakby selektor się w tym temacie wypowiedział.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 18.08.2017, 14:49 »
Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje
uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu
publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
Kadłubek punkt który podałeś, tylko jak tak głębiej się zastanowić to: czy nie przedstawienie się podczas rutynowej kontroli jest działaniem na szkodę interesu publicznego lub prywatnego? Mi się wydaje, że nie,ale prawnikiem nie jestem.,. Ale najlepiej jakby selektor się w tym temacie wypowiedział.

Podpowiem Ci: Selektor nie jest jedyny ;)
Tak z punktu formalnego tak jest, ale właśnie o tym jakby wszyscy zapominają, że są prawa ale i są obowiązki.

Czy będą policjanci ukarani? Raczej nie bo da się stan wyższej konieczności itd. Rozejdzie się po kościach ale to pokazuje, że właśnie szkolenia, szkolenia i jeszcze raz szkolenia są potrzebne. Tylko na to nie ma $ a tutaj na szczęście skończyło się bez krwi.

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 18.08.2017, 14:55 »
No ale gdzie według ciebie to działanie na szkodę interesu?
Po drugie wysłuchaj się, ten co nagrywa spytał się policjanta jak się nazywa, ten grzecznie mu odpiwiedzial Rybicki.  I jak do tego podejdziesz?
Po drugie fakt, na filmie tego nie widać, ale ktoś próbował te drzwi otworzyć, bo później ten policjant je poprawia i kluczy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 18.08.2017, 15:00 »
Są umundurowani? Są. Przyjechali radiowozem? Przyjechali. Wylegitymowali się? Nie wiemy, bo film zawiera w zasadzie końcówkę interwencji.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że musieli się wylegitymować? Ktoś ich o to prosił?

No i ponownie piszę. Teoretycznie niedopełnienie obowiązków to nie jest przekroczenie uprawnień. A Ty cytujesz uparcie coś o przekroczeniu uprawnień.
Jak zapomni założyć gaci na dupę, a ma fujarę 25 cm, to też przekroczenie uprawnień? Bo szczuje pytonem pruderyjne cnotki? ;)
Grzegorz

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #52 dnia: 18.08.2017, 15:02 »
Ja tylko chciałbym wiedzieć, czy te osiłki prowokujące Policjantów u rzucające pod ich adresem wulgaryzmy poniosą jakiekolwiek konsekwencje ? Ma ktoś jakieś informacje na ten temat ?
Pozdrawiam Seba

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 18.08.2017, 15:05 »
Tego nie wiadomo. Wiadomo tylko, że zatrzymano 4 osoby i jedna była pod wpływem alkoholu.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 18.08.2017, 15:17 »
Ja tylko chciałbym wiedzieć, czy te osiłki prowokujące Policjantów u rzucające pod ich adresem wulgaryzmy poniosą jakiekolwiek konsekwencje ? Ma ktoś jakieś informacje na ten temat ?

Ten co nagrywał podał się na tacy. Nawet jeśli go nie mają to pewnie już po niego jadą. Koleś to niby transmitował na żywo. Firmuje swoim nazwiskiem.
Prawa swoje zna, ale obowiązków już zapomniał przeczytać. Cóż, jeśli mądrzy ludzie z kontroli wewnętrznej i przełożeni nie ulegną medialnej głupocie (bo niestety teraz taka trwa) to chłopak będzie dalej pracował a kozaki poniosą konsekwencje. Niestety, jeśli politycy mieszają się w takie sprawy i próbują zbijać na takich sytuacjach kapitał polityczny to zaczyna się problem. Te komentarze polityków różnej maści pokazują jedynie, że chcą kosztem Policjanta dokopać obecnej władzy. Dla mnie to draństwo w czystej postaci. Bo niby jaki wpływ na tego wystraszonego boroka i tę konkretną sytuację ma jakikolwiek minister? Moim zdaniem te komentarze były mocno nieprzemyślane i prawdopodobnie niektórzy będą się chcieli z nich wkrótce wycofać. Obserwuję te filmiki na youtube ale też na facebooku. Wbrew oczekiwaniom publikującego, obywatele wylewają na niego wiadro pomyj i szambo.
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 18.08.2017, 15:46 »
No ale gdzie według ciebie to działanie na szkodę interesu?
Po drugie wysłuchaj się, ten co nagrywa spytał się policjanta jak się nazywa, ten grzecznie mu odpiwiedzial Rybicki.  I jak do tego podejdziesz?
Po drugie fakt, na filmie tego nie widać, ale ktoś próbował te drzwi otworzyć, bo później ten policjant je poprawia i kluczy.

Złamanie prawa to już samo z siebie jest naruszenie interesu. Przykład: uwalniasz się sam z kajdanek - nie ma poszkodowanego innego jak prawo lub lepszy przykład: posiadanie narkotyków. Naruszony interes prawny państwa choć ofiary i szkody "realnej" nie ma.
Nie wiem co było poza kadrem.

Formalnie:
Ma obowiązek się przedstawić na Twoje wezwanie nawet jak nie podejmuje interwencji a tylko idzie po ulicy w mundurze. Bo jest w pracy w mundurze. Jakby był bez ma obowiązek okazac legitymację - dotyczy wszystkich mundurowych.

Masz wypisane co ma podać podczas "wylegitymowania" a później tego co uciekł bez koszuli to legitymował bezprawnie (a on uciekał dopiero po tym jak się siłowali) czy tylko bił jak zwykły **** w mundurze a drugi mu pryskał gazem? Później ten policjant co pobiegł za tym bez koszulki: też się przedstawił, podał wszystko czy gonił tego z kamerą bez wypełnienia swoich obowiązków? No dobra szedł szybkim krokiem by mu powiedzieć wszystko z bliska :)

Nigdy nie twierdziłem, że nie próbowali go uwolnić tylko, że tego nie widać, może ten f. Rybicki tylko sprawdzał dzwi? Podpowiem tam zazwyczaj są drugie drzwi do "klatki" więc tak łatwo nie jest wyjść nawet jak otworzysz drzwi do radiowozu a tu "pyk" są drugie :)

Są umundurowani? Są. Przyjechali radiowozem? Przyjechali. Wylegitymowali się? Nie wiemy, bo film zawiera w zasadzie końcówkę interwencji.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że musieli się wylegitymować? Ktoś ich o to prosił?

No i ponownie piszę. Teoretycznie niedopełnienie obowiązków to nie jest przekroczenie uprawnień. A Ty cytujesz uparcie coś o przekroczeniu uprawnień.
Jak zapomni założyć gaci na dupę, a ma fujarę 25 cm, to też przekroczenie uprawnień? Bo szczuje pytonem pruderyjne cnotki? ;)

Jak trzymać się "schematu" to nie są umundurowani bo czapek nie mieli ale nie wiadomo gdzie były - może zgubione podczas gonienia wcześniej więc ciężko powiedzieć na 100%. Mundur to też czapka- dowiedziałem się od Prezydenta Łodzi jak powiedział "coś" do jednego ze SM z Łodzi.

Trzymając się schematu: nie byli w mundurze, nie podali wymaganych danych a próbowali je siłą "wydobyć", radiowóz nie na kogucie.
Nie odnoszę się do tego czego nie ma na filmie więc zakładam, że nie zrobili tego wcześniej. Jeżeli by to zrobili to do tego z kamerą i tego bez koszulki by się nie pytali bo pewnie by znali lub odrazu ich "pałą" przez łeb.

Przekroczenie a niedopełnienie to dwie różne sprawy:
nie dopełnienie: masz coś zrobić ale tego nie zrobiłeś
przekroczenie: nie możesz czegoś zrobić a to zrobiłeś

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #56 dnia: 18.08.2017, 15:48 »
Myślę podobnie jak Ty i w pełni się z Tobą zgadzam. Co do mojego pytania, chodziło mi właśnie o to, aby dowiedzieć się,czy zostaną porządnie ukarani i w Polskę pójdzie informacja zwrotna ku przestrodze dla innych tego typu pajaców, aby nie przyszło im do głowy, żeby fikać :P
Pozdrawiam Seba

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 18.08.2017, 15:51 »
Jak dalej władza będzie przyzwalała na takie zachowania gówniarzy wobec policji ale też osób o odmiennych poglądach to wkrótce będziemy tutaj o takich filmach codziennie dyskutować. Jeżeli minister w kontrowersyjnych sytuacjach staje po stronie chuliganów, faszystów i innych baranów to jak służby mundurowe mają w tym kraju pracować? Przecież oni będą się bali za chwilę z komisariatu ruszyć. Szkoda, że służby wykorzystuje się do ochrony marszu "religijnego" ale jak ludziom trzeba pomóc po nawałnicy to siedemdziesięciu żołnierzy stawia się na miejscu po trzech dniach. Dobrze, że chociaż kanapki mieli bo strażaków trzeba było nakarmić.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 18.08.2017, 16:00 »
Myślę podobnie jak Ty i w pełni się z Tobą zgadzam. Co do mojego pytania, chodziło mi właśnie o to, aby dowiedzieć się,czy zostaną porządnie ukarani i w Polskę pójdzie informacja zwrotna ku przestrodze dla innych tego typu pajaców, aby nie przyszło im do głowy, żeby fikać :P

Fikali i policjanci i "patole" więc obie strony powinny być ukarane.
Na pewno widać przekroczenie obowiązków policjantów oraz ich niedopełnienie i przeklinanie "patoli".
Co do broni: nie widać wszystkiego ale mówię zachowanie nieodpowiedzialne policjanta nawet jak go mieli atakować: chodzi mi o krok w przód: wyżej opisałem to szerzej.

Jak dalej władza będzie przyzwalała na takie zachowania gówniarzy wobec policji ale też osób o odmiennych poglądach to wkrótce będziemy tutaj o takich filmach codziennie dyskutować. Jeżeli minister w kontrowersyjnych sytuacjach staje po stronie chuliganów, faszystów i innych baranów to jak służby mundurowe mają w tym kraju pracować? Przecież oni będą się bali za chwilę z komisariatu ruszyć. Szkoda, że służby wykorzystuje się do ochrony marszu "religijnego" ale jak ludziom trzeba pomóc po nawałnicy to siedemdziesięciu żołnierzy stawia się na miejscu po trzech dniach. Dobrze, że chociaż kanapki mieli bo strażaków trzeba było nakarmić.
Policja ma prawa ale też obowiązki. Zapominasz o obowiązkach bo... nie lubisz "patoli"?
To znaczy, że mieli prawo siłować się z tym bez koszulki? No nie bardzo: miał czas podać wszystko (dane itd.), miał możliwości sprawdzić przez krótkofalówkę jego dane ale ten wybrał drogę przestępcy w mundurze i wyszło jak wyszło. Ma obowiązek i go nie dopełnił. Później zachował się jeszcze gorzej bo może odpowiadać za naruszenie nietykalności cielesnej bo "patus" też - czy go lubimy czy nie - ma prawa. Policjant złamał jego prawa a wy atakujecie mnie bo piszę, że źle zrobił.

Ta formułka zajmuje może do 20 sekund na powiedzenie czego nie zrobił tylko rzucił się na niego.
Podpowiem miłośnikom USA: tam policjant musi powiedzieć, że jesteś aresztowany i całą resztę. Jeżeli tego nie zrobi- żeby tamten był seryjnym mordercą który się do wszystkiego przyznał - muszą go wypuścić. Były już takie przypadki.

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 18.08.2017, 16:18 »
Kadłubek,

już trzy strony zajęła dyskusja o tym przypadku. Nie jest nagrana cała interwencja od początku do końca więc nie znając wszystkich faktów nie będę wysnuwał w tym przypadku jednoznacznych wniosków. Bardziej chodzi mi o to, że generalnie policja zaczyna się bać tych wobec których powinna interweniować i interweniuje tam gdzie tak naprawdę potrzebna nie jest. Na swoim osiedlu co kilka dni widzę takie zdarzenia jak na tym filmie i "patole" robią się coraz odważniejsi. I tak jak w wypadku Igora Stachowiaka uważam, że cała ekipa z komisariatu powinna zostać natychmiast dyscyplinarnie zwolniona z pracy i stanąć przed sądem z zarzutami nieumyślnego spowodowania śmierci, tak na pewno nie jestem skłonny obwiniać policjanta za przeładowanie broni w sytuacji, w której poczuł się zagrożony.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał