Autor Wątek: Dobry i tani zestaw do methody  (Przeczytany 14039 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Dobry i tani zestaw do methody
« dnia: 24.08.2017, 22:06 »
Szukam tak jak w temacie.
Koledzy "fejsowcy" wiedzą zapewne, że moja córka wędkuje czasem.
Dotychczas, przez kilka lat jej zabawa skupiała się na bacie i sporadycznym korzystaniu z moich pickerów. Jednak z racji tego, że zachciało się jej własnej wędki a i mi nie w smak udostępniać jej swoje dobre kije to muszę kupić jej jakiś tani zestaw.
Jednak chciałbym żeby to przy okazji było coś naprawdę porządnego, żebym w razie jakieś "W" mógł pobawić się nim i ja.
Kij chciałbym w miarę miękki, nie za gruby blank i możliwość dokupienia szczytówek jakby jej się splątało.

Kołowrotek przydałby się z wolnym biegiem ale jeśli będzie coś sensownego bez to pomyślę.

Na chwilę obecną myślałem o Mikado Trython (miałem) ale wydają mi się zbyt sztywne a chciałbym, żeby kij pracował choćby pod leszczami.

I wszystko musi być tanie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Odp: Dobry i tani zestaw do methody
« Odpowiedź #1 dnia: 24.08.2017, 22:11 »
Polecałem i polecać będę Jaxon Arcadia Picker.

Sam go mam, większość PB wyciągnąłem na niego, ładnie pracuje przy leszczu 25 cm, jak i karpiu 60+.

Cena ok. 70 złotych, za drugie tyle masz Jaxon TopCarp z wolnym biegiem. Ja takim zestawem muciłem w tym roku, i nie zawiódł mnie ani razu.

Wydasz 140 złotych na całość, dokupisz czulszą szczytówkę za ok 12 złotych (średnica 3,2 mm) i masz komplecik za 150 złotych.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.08.2017, 22:12 »
Dotychczas, przez kilka lat jej zabawa skupiała się na bacie i sporadycznym korzystaniu z moich pickerów. Jednak z racji tego, że zachciało się jej własnej wędki a i mi nie w smak udostępniać jej swoje dobre kije to muszę kupić jej jakiś tani zestaw.
Jednak chciałbym żeby to przy okazji było coś naprawdę porządnego, żebym w razie jakieś "W" mógł pobawić się nim i ja.
Kij chciałbym w miarę miękki, nie za gruby blank i możliwość dokupienia szczytówek jakby jej się splątało.

Kołowrotek przydałby się z wolnym biegiem ale jeśli będzie coś sensownego bez to pomyślę.

Na chwilę obecną myślałem o Mikado Trython (miałem) ale wydają mi się zbyt sztywne a chciałbym, żeby kij pracował choćby pod leszczami.

Mario......
Cyt."I wszystko musi być tanie."
Na dziecku bedziesz oszczedzał.....
Jakis scyzor sprzedaj i kjp córci  jakis porzadny zestaw...... 8) :P :-X

Maciek

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #3 dnia: 24.08.2017, 22:14 »
Pytanie ile to tanio. Kijek pracujący pod leszczami raczej nie będzie poniżej 100zł w każdym razie ja takiego nie znam.
Z kręciołkiem będzie łatwiej Okuma Carbonite - 90zl albo droższy Ceymar 140zł
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 24.08.2017, 22:20 »
Jaxon Genesis Pro Method Feeder 270 cm  CW 45 g (ok. 140 zł) +  kołowrotek Spro Sporter 4300 (90 zł) - taki prezent sprawiłem ostatnio młodemu kuzynowi za 230 zł ;) Dodatkowe szczytówki kosztują grosze, więc można łamać. Sam mógłbym na to łowić ;)

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 24.08.2017, 22:32 »

Mario......
Cyt."I wszystko musi być tanie."
Na dziecku bedziesz oszczedzał.....
Jakis scyzor sprzedaj i kjp córci  jakis porzadny zestaw...... 8) :P :-X
Jakby łowiła często i zapałem to bym nie żałował.
A tak nie chce się ładować w zbędne koszty.
Kupiłbym coś co znalazłbym najtańszego ale to nie sztuka a jak ona się rozmyśli to chce korzystać z kijka sam.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 24.08.2017, 22:40 »
Sprecyzuj kwotę, dla jednego tanio to 100 zł dla kogoś innego 500 :P

Z tańszych kijków poleciłbym jaxon monolith method feeder. Bawiłem się nim przez kilka chwil, nie ma problemu z wiślanymi leszczami (a czasem trafi się jeszcze jakiś grubas) liny koło 40 cm też nie robiły na nim wrażenia. Na karpiach go nie testowałem jednak myślę że da radę. W komplecie 3 szczytówki 1 oz, 2 oz i 3 oz dość ładnie wykonane na bank lepiej od tych za 12 zł. Z tańszych kołowrotków to Robinson Dakota za 70 zl, w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Całość wyjdzie koło 200-220 zł. Generalnie z tanimy kreciołami bywa tak że albo trafisz na znośny egzemplarz albo totalną ujnie.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 24.08.2017, 22:45 »
A jesli trafie na zly to jest to podstawa do reklamacji?

I widzę ze poki co Jaxon rzadzi.
Mam kilka ich produktów (sztywny pokrowiec, skrzynkę z plecakiem, jakiś taborecik) i na jakosc nie narzekałem choć to była górna połka cenowa u nich.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #8 dnia: 24.08.2017, 22:52 »
Ja ostatnio kupiłem Daiwa Carp Feeder jest w cenie Jaxona Monolitha, ale ten Jaxon też mnie kusi, z tych naprawdę tanich podobno fajny jest też Robinson Stingray MF.
Z kołowrotków bez WB stawiam na Okuma Fina.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #9 dnia: 24.08.2017, 23:11 »
Jak ktoś chce mieć fajny kij do 150 zł, polecam york code-x method feeder, dwie długości jedna 2.7 druga 3m, ja mam 3m i karpie powyżej 6kg nie straszne. Fajnym rozwiązaniem poniżej 100 zł jest feeder jaxon arcadia 330/60g, też mam ( był to pierwszy mój kij do metody) - polecam. Ja mam tak, że lubię mieć dużo wędek więc co jakiś czas coś kupie. Jednakże do metody teraz tylko ten york.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 24.08.2017, 23:17 »
Mario Przyjacielu :) Na myśl przychodzą mi tylko dwa modele wędzisk :
1. Mikado Utraviolet Light lub Method
2. Jaxon Genesis
Oczywiście jeśli maja być tanie szczytówki :)
A po za tym to :
1. Garbolino Super Rocket
2. Trabucco Precision
3. Daiwa Carp
Panie Masz Pan problem ;D :P Kołowrotki to coś z Okumy, Daiwy
A ostatnio ogladałem Shimano Alivio CX Feeder - fajny kijek w rozsądnej cenie
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
« Odpowiedź #11 dnia: 24.08.2017, 23:39 »
Ja osobiście posiadam 2x mikado Trython 3.30 cw do 100g i ciężko mi znaleźć na nie jakiegoś haka żeby je wymienić. Maja bardzo dobre ugięcie pod najmniejszymi rybkami i jestem z nich bardzo zadowolony a wydałem ok 80zł za sztukę :)

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #12 dnia: 25.08.2017, 01:13 »
Ja ostatnio kupiłem Daiwa Carp Feeder jest w cenie Jaxona Monolitha, ale ten Jaxon też mnie kusi, z tych naprawdę tanich podobno fajny jest też Robinson Stingray MF.

Posiadam i Carp Feedera i Monolitha XT i to naprawdę porządnie wykonane kije, warte wydanych na nie pieniędzy. A co do tego Robinsona (Stinger a nie Stingray ;)) to tak, ale w wersji Feeder, napewno nie Method Feeder, który jest kluchowaty i w ogóle porażka, zaś Feeder mimo, iż tani (coś koło 130zł z wysyłką ), jest sztywny i lekki, a pod rybą nieźle pracuje, no i są różne długości do wyboru i ciężary wyrzutowe.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25.08.2017, 06:00 »
Mario jeśli się nie spieszysz to dziś po południu będę wystawiał około 10 swoich kiji, może coś dla juniorki wybierzesz :)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #14 dnia: 25.08.2017, 08:11 »
Ze swojej strony mogę polecić cormoran bull fighter picker. Posiadam wersje 2.7m, obecnie z powodzeniem 'udaje' spinning, ale wcześniej dostarczał sporo emocji. Dosyć lekka konstrukcja, ładnie pracuje, ale nie jest to typowa klucha. Akcje określiłbym jako progresywna ze wskazaniem na paraboliczną.