Autor Wątek: Wędka na prezent  (Przeczytany 11547 razy)

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka na prezent
« Odpowiedź #15 dnia: 31.08.2017, 14:01 »
Kupił bym najzwyklejszy kij spiningowy i tyle :facepalm: ale wiadomo że jakiś wypaśny kij za parę stówek i oczywiście odpowiedni do danej metody sam będzie łowił :P
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 31.08.2017, 14:09 »
Ja mam na sporadyczne łowienie spławikiem jakiegoś teleskopa Jaxona, chyba eternum 3.9m cw.20g i jest spoko. Z tym że Jaxon-owski kołowrotek za ok 100zł to już badziew..
Gdyby to była osoba łowiąca często ale z małym budżetem to też poleciłbym Jaxona ale na prezent bym nie dał :)
Tak wiem Jaxon.. Kupiłem jako pierwszą wędkę. Nie jest to kij dla wyczynowca ale mnie wystarcza sporadycznie, wykonanie i wygląd w tym przypadku jest dobre i nie mam nic do zarzucenia.
Paweł

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 31.08.2017, 14:12 »
Skoro ma być to kijek do łowienia na spławik i ma być do karpi, to pytania takie?
Czy to ma być wędka 3 składowa, czy teleskopowa?
Jak duże są te karpie?
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 31.08.2017, 14:43 »
na spławik, zdecydowanie w stawie jest więcej karpi, waga przeróżna

Ale wolałabym aby była to bardziej uniwersalna wędka o ile jest coś takiego :)
Duży ten staw?
Arek

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #19 dnia: 31.08.2017, 14:59 »
Kupił bym najzwyklejszy kij spiningowy i tyle :facepalm: ale wiadomo że jakiś wypaśny kij za parę stówek i oczywiście odpowiedni do danej metody sam będzie łowił :P

Nie pomagasz Koleżance ???

Budżet 400 zł Panowie, dajcie spokój z tym Jaxonem.
Pozdrawiam Darek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #21 dnia: 31.08.2017, 15:21 »
W miarę ;) uniwersalnym wędziskiem moim zdaniem będzie Prologic Detek Twin Tip:

http://www.prologicfishing.com/pl/product/mp-detek-twin-tip/

i do tego dobrałbym kołowrotek Okumy np. Ceymar:

http://sgbaits.pl/okuma-kolowrotek-ceymar-baitfeeder-cmbf355-p-8228.html

Wychodzi niewiele ponad 300zł, więc wystarczy jeszcze na dobrej jakości żyłkę.
Bon do sklepu, też niezły pomysł. Jednak prezent rzeczowy to co innego, o ile trafi się w oczekiwania partnera :)

Do łowienia na spławik polecasz feedera?

Polecam kij uniwersalny moim zdaniem, ma on dwa rodzaje nie tyle szczytówek, co górnych składów. Jest typowo federowy i drugi właśnie uniwersalny z większymi przelotkami.
Rzeczywiście długość transportowa jest duża, jeżeli chodzi o teleskopy, to nie będę radził, może koledzy będą mieli większe rozeznanie.

Sami dobrze wiecie, że nawet i za 1000 zł nie znajdziecie kija uniwersalnego. Podobnie jak Darek uważam, że ten Prologic Detek Twin Tip jest kijem idealnym dla kogoś kto sobie łowi od święta, bo taka osoba ma możliwość łowienia na spławik, lekko z gruntu, i w dodatku jeszcze feederem. Jak użytkownikowi się jakaś metoda bardziej spodoba to wtedy dopiero pomyśli o wędce dedykowanej do danej metody. A tak to ma prawie wszystko w jednej wędce.   

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 31.08.2017, 15:21 »
Nie pomagasz Koleżance ???

Budżet 400 zł Panowie, dajcie spokój z tym Jaxonem.
[/quote]   Nie złowiłem nigdy karpia :facepalm: a jak bym na nie polował to pewnie kupił bym karpiówkę 8) ale tak sobie myślę że ''od niedzieli'' to karpia wyciągnął bym na ''zwykłą wędkę'' a pamiętam te czasy gdzie kij bambusowy to był szczyt techniki ,ale wtedy ryby na takie wędki brały :-[

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #23 dnia: 31.08.2017, 15:28 »

Też łowiłem bambusem i też wyciągałem spore ryby na nim. Jak chcesz sobie kupić to Jula ma go w asortymencie. Teraz w życiu bym nie wrócił do takich wynalazków nawet jakby mi dopłacano. Dla mnie wędkowanie to ma być przyjemność, odpoczynek, kontakt z naturą. Potrzymaj sobie w ręku tego bambusa przez kilka godzin. Naprawdę przyjemność z wędkowania dobrym sprzętem nie wymaga wydawania wielu stów na ten sprzęt.

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 31.08.2017, 15:37 »

Też łowiłem bambusem i też wyciągałem spore ryby na nim. Jak chcesz sobie kupić to Jula ma go w asortymencie. Teraz w życiu bym nie wrócił do takich wynalazków nawet jakby mi dopłacano. Dla mnie wędkowanie to ma być przyjemność, odpoczynek, kontakt z naturą. Potrzymaj sobie w ręku tego bambusa przez kilka godzin. Naprawdę przyjemność z wędkowania dobrym sprzętem nie wymaga wydawania wielu stów na ten sprzęt.

Zgadzam się z kolegą, dzisiaj za stosunkowo niewielkie pieniądze można kupić przyzwoitej jakości sprzęt.
Ja dałem tylko przykład takiego kijka, w miarę uniwersalnego moim zdaniem. Zakładam, że początkująca jest naprawdę początkująca a nie jakimś żartownisiem, jakich ostatnio sporo się pojawja ;).
Pomóc chciałem, jednak w kijach teleskopowych rozeznania nie mam. Niemniej za 400 stówki koleżanka kupi już fajny zestaw.
Pozdrawiam Darek

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 31.08.2017, 15:42 »

Nikogo nie namawiam na łowienie bambusem :facepalm: czy też powrotu do ''ruskich teleskopów'' sam używam wędek Mikado,Konger,Dragon czy Shimano , bo takie są u mnie dostępne w sklepach - mogę pójść pomacać i kupić to co leży mi w ręce - wędkarz łowi ryby a nie kij! a jak ktoś wierzy w magię marki to jego sprawa  ;D Koleżance (jeśli to kobieta :P) radził bym jednak jak wyżej prezent w formie bonu , bo być może ta wędka okaże się nie trafionym pomysłem.

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 31.08.2017, 15:50 »

Nikogo nie namawiam na łowienie bambusem :facepalm: czy też powrotu do ''ruskich teleskopów'' sam używam wędek Mikado,Konger,Dragon czy Shimano , bo takie są u mnie dostępne w sklepach - mogę pójść pomacać i kupić to co leży mi w ręce - wędkarz łowi ryby a nie kij! a jak ktoś wierzy w magię marki to jego sprawa  ;D Koleżance (jeśli to kobieta :P) radził bym jednak jak wyżej prezent w formie bonu , bo być może ta wędka okaże się nie trafionym pomysłem.
Panowie,
Pani prosi o polecenie zestawu do 400 zł. Nie chce kupować bonu, dawać pieniędzy ani czytać o ewolucji sprzętu wędkarskiego. Jak ktoś ma jakiś pomysł to niech poleci konkretny sprzęt a Pani sobie wybierze. Jeżeli ktoś zna lepiej faceta tej Pani niż ona sama to niech pisze do niej na PW.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 31.08.2017, 16:41 »
;D :beer: :thumbup:
Pozdrawiam Darek

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 31.08.2017, 17:00 »
@początkująca nie wspomniała co to za wędka będąca na wyposażeniu tego stawu nie pasuje łowiącemu :P wiadomo by było w przybliżeniu jaki typ wędki odpada 8)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 31.08.2017, 17:05 »

Panowie,
Pani prosi o polecenie zestawu do 400 zł. Nie chce kupować bonu, dawać pieniędzy ani czytać o ewolucji sprzętu wędkarskiego. Jak ktoś ma jakiś pomysł to niech poleci konkretny sprzęt a Pani sobie wybierze. Jeżeli ktoś zna lepiej faceta tej Pani niż ona sama to niech pisze do niej na PW.
Michał, wyrwaleś się przed szereg. Daj jeszcze chłopakom trochę czasu. Nie przedstawili wykresów, trendów i spadków z giełdy. :facepalm:
Arek