Autor Wątek: Feeder long distance  (Przeczytany 43212 razy)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder long distance
« Odpowiedź #45 dnia: 19.09.2016, 19:57 »
Arturze, przypon strzałowy służy do tego, by nie strzelała linka główna przy zarzucaniu. No i żeby chwilę po rzucie z kołowrotka zamiast grubej żyły (niezbędnej do rzutu) schodziła już znacznie cieńsza.

Przy Twojej konstrukcji zestawu ten odcinek... nie wiem sam, co daje.
Kolega napisał, że chce krótszy jak wędka to napisałem jaki stosuję. Może to nie jest typowy przypon strzałowy, ale wygląda tak: plecionka jako główna 0,10 mm i potem żyłka główna 0,22 mm około 2 m zakończona skrętką. Bardzo dobrze sprawdza mi się na rzece. Ten odcinek żyłki działa jak amortyzator i wtedy nie pękają przypony, a każde nawet delikatne pyknięcia jest bardzo widoczne na szczytówce.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 21.09.2016, 19:44 »
Arturze, przypon strzałowy służy do tego, by nie strzelała linka główna przy zarzucaniu. No i żeby chwilę po rzucie z kołowrotka zamiast grubej żyły (niezbędnej do rzutu) schodziła już znacznie cieńsza.

Kolega napisał, że chce krótszy jak wędka to napisałem jaki stosuję. Może to nie jest typowy przypon strzałowy, ale wygląda tak: plecionka jako główna 0,10 mm i potem żyłka główna 0,22 mm około 2 m zakończona skrętką. Bardzo dobrze sprawdza mi się na rzece. Ten odcinek żyłki działa jak amortyzator i wtedy nie pękają przypony, a każde nawet delikatne pyknięcia jest bardzo widoczne na szczytówce.
A czy plecionka nie przecina Ci palców przy zarzucaniu? Czy może używasz jakichś rękawiczek?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 24.09.2016, 10:15 »

A czy plecionka nie przecina Ci palców przy zarzucaniu? Czy może używasz jakichś rękawiczek?
Nie mam żadnych rękawiczek, ale Fox ma taki specjalny ochraniacz, który się zakłada na palec jakbyś potrzebował osłony.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Brzydal

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #48 dnia: 14.10.2016, 13:56 »
Witam.
Mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych w wiązaniu przypony strzałowego. Na wszystkich filmikach gdzie pokazywane jest jak wykonać węzeł łączący plecionkę z przyponem strzałowym widać że końcówki żyłki ucinane są bardzo blisko węzła. Czasami tak że w ogóle nie widać tych końcówek.

Czy to się nie rozwiąże ?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #49 dnia: 14.10.2016, 14:51 »
Witam.
Mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych w wiązaniu przypony strzałowego. Na wszystkich filmikach gdzie pokazywane jest jak wykonać węzeł łączący plecionkę z przyponem strzałowym widać że końcówki żyłki ucinane są bardzo blisko węzła. Czasami tak że w ogóle nie widać tych końcówek.

Od 3 miesięcy łowię tylko w ten sposób i jeszcze mi się nie rozwiązało :)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 14.10.2016, 20:53 »
Witam.

Od 3 miesięcy łowię tylko w ten sposób i jeszcze mi się nie rozwiązało :)
Nie ma takiej opcji żeby się rozwiązał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #51 dnia: 29.11.2016, 10:46 »
Po kilku próbach w domu i nad wodą stwierdzam, że kijem SPRO Carp Fighter Feeder 420XH 50-170 g z kołowrotkiem Browning Extreme Feeder przy użyciu żyłki 0,22 mm z strzałówką 0,30 mm lub plecionką 0,14 mm z taką samą strzałówką rzucam powtarzalnie w granicach 110 metrów. Najlepiej rzuca mi się ciężarkiem 100 g  - zestaw helikopterowy lub metoda ESP 85g z zawartością, choć dodam, że na poprawę czucia zestawu przy wyrzucie miała wpływ wymiana strzałówki z 0,28 na 0,30 i zastanawiam się nad tym aby spróbować ok.0,35 mm. Miałem takie uczucie jak 0,28 mm przy wyrzucie ciężkim zestawem za bardzo się rozciąga. Przelotki szczytowe dość duże, więc z zastosowaniem grubszej strzałówki nie powinno być problemu. Nie stosuję żadnej wyszukanej techniki rzutu, wędzisko odchylam spokojnie do tyłu i w miarę dynamiczny wyrzut. Na razie nie mam przekonania aby ładować wędzisko tak jak na filmach Gabora, prawie jak w spinningu, wymach z towarem do tyłu i jazda, ale pewnie w tym jest część sukcesu dalekich rzutów. Nie wypowiem się na temat widoczności brań z tak dużych odległości bo po prostu ich nie miałem. :'(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 29.11.2016, 10:57 »
Po kilku próbach w domu i nad wodą stwierdzam, że kijem SPRO Carp Fighter Feeder 420XH 50-170 g z kołowrotkiem Browning Extreme Feeder przy użyciu żyłki 0,22 mm z strzałówką 0,30 mm lub plecionką 0,14 mm z taką samą strzałówką rzucam powtarzalnie w granicach 110 metrów. Najlepiej rzuca mi się ciężarkiem 100 g  - zestaw helikopterowy lub metoda ESP 85g z zawartością, choć dodam, że na poprawę czucia zestawu przy wyrzucie miała wpływ wymiana strzałówki z 0,28 na 0,30 i zastanawiam się nad tym aby spróbować ok.0,35 mm. Miałem takie uczucie jak 0,28 mm przy wyrzucie ciężkim zestawem za bardzo się rozciąga. Przelotki szczytowe dość duże, więc z zastosowaniem grubszej strzałówki nie powinno być problemu. Nie stosuję żadnej wyszukanej techniki rzutu, wędzisko odchylam spokojnie do tyłu i w miarę dynamiczny wyrzut. Na razie nie mam przekonania aby ładować wędzisko tak jak na filmach Gabora, prawie jak w spinningu, wymach z towarem do tyłu i jazda, ale pewnie w tym jest część sukcesu dalekich rzutów. Nie wypowiem się na temat widoczności brań z tak dużych odległości bo po prostu ich nie miałem. :'(

Marian, takie osiągi to jak w samochodach 'do setki' w 4 sekundy! Konkret... :thumbup:

Miałbym prośbę - mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia kija i kręcioła i napisać coś więcej? Rzucałeś podajnikiem ESP na taka odległość pełnym? Załadowanym miksem, pojedynczo? Nie był oporów ani jakiś drgań podczas lotu?

Jestem pod wrażeniem i chętnie wejdę w takie zestawy ;D
Lucjan

Offline marian190975

« Odpowiedź #53 dnia: 29.11.2016, 17:01 »
Feeder i kołowrotek jak wyżej pisałem. Zamieszczam kilka zdjęć. Rzucałem podajnikiem ESP 85 g z "towarem", w moim przypadku pellet, z lotem nie było żadnego problemu, leciało płynnie, równo, nic nie "wichrowało". Problem przy silnym wietrze z boku, zawsze przy takiej odległości i wysokości lotu kilka metrów znosiło w bok. Jeżeli zauważyłem, że coś w trakcie lotu z " towaru" odpada, dodawałem do pelletu trochę kleju i pomagało. Taki podajnik leci jak pocisk. Bardziej zastanawiałem się czy pellet dotrze do dna w podajniku, czy nie rozwala się po uderzeniu  w wodę. Kilka razy przy silniejszych niż zwykle wyrzutach zdarzyło mi się że na żyłce i  plecionce rozbiła się broda, pomogło odwinięcie ok. 40 m linki ze szpuli, broda robiła się na pierwszych 30 metrach, chyba miałem nawinięte za dużo na szpulę.

Offline marian190975

« Odpowiedź #54 dnia: 01.12.2016, 08:54 »
Co do tej "brody", która kilka razy zrobiła mi się na żyłce i plecionce, ta tak się zastanawiałem dlaczego i czemu pomogło odwinięcie linki. Doszedłem do wniosku, że w przypadku tego kołowrotka i jego szpul które są stożkowe i rant górny szpuli nie jest prostopadły do osi szpuli, a raczej do jej powierzchni, dochodziło do sytuacji, gdzie przy dużym nawinięciu linki nie była ona nawijana do samego rantu i pomiędzy rantem a górnymi zwojami linki robiła się przerwa. Tam zwoje linki mogły jedna spod drugiej wysunąć się i stąd problem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #55 dnia: 01.12.2016, 09:15 »
Dzięki za zdjęcia i większą ilość informacji! :thumbup:

Mój znajomy ma kije Cormorana odległościowe, z tymi kręciołami właśnie, i byłem pod wrażeniem ich mocy i możliwości jakie daje taki kij i kołowrotek. Mam zamiar sobie sprawić takie dwa komplety, bo to dobra inwestycja widzę :)

Co do pelletów - na Twoim miejscu przeszedłbym na torebki PVA z amortyzatorem, lub na miks dobrze klejony. Pellety sa bardzo nietrwałe w podajnikach i najłatwiej się rozwalają. Przy takich mega dystansach jakie osiągałeś, obawiam się, że rozpadało się wszystko podczas uderzenia o wodę. To jedna z rzeczy które zauważyłem przy podajnikach ESP i dalekich zarzutach. Widziałem kolor, jaki świadczyć może o rozbiciu podajnika o powierzchnię, po przejściu na PVA moje wyniki były o wiele lepsze. Ale to taka dygresja...

Podoba mi się ten zestaw i zacznę się do takiego przymierzać. Jeszcze raz dzięki!
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 01.12.2016, 09:54 »
Pojawił się nowy kołowrotek Browning, nazywa się Black Magic Distance. Podobny do Extreme, tyle że lżejszy. Można zobaczyć jak bez problemu jeden z zawodników Browninga rzuca nim na rzece w Niemczech z nowym feederem Black Magic Distance, łowiąc brzany. Film jest na Youtube. Wędkarz, który to prezentuje nazywa się Kai Chaluppa.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #57 dnia: 01.12.2016, 09:55 »
A cena?
Lucjan

Offline marian190975

« Odpowiedź #58 dnia: 01.12.2016, 10:56 »
Fajna woda i ryby, na tym dobrze widać kołowrotek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 01.12.2016, 11:08 »
Fajna woda i ryby, na tym dobrze widać kołowrotek
Jest jeszcze nowszy film z brzanami.
Kręcony tydzień temu.
Ceny będę znał do końca roku.

Pozdrawiam
Artur Kraśnicki