Autor Wątek: Prawo Jazdy kat C jako zabezpieczenie etatu  (Przeczytany 12603 razy)

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
Odp: Prawo Jazdy kat C jako zabezpieczenie etatu
« Odpowiedź #30 dnia: 06.09.2017, 11:27 »
Nie wiem Ptaku czy będziesz konkurencyjny wystarczająco ;).
Wczoraj troszkę się zdziwiłem, gdy przyjechał kurier z DHL-a i okazał się nim być obywatel Ukrainy ???
Ukraińcy zaniżają wzrost płac w Polsce. Ma nadzieję, że w końcu ktoś pokaże gest Kozakiewicza w kierunku Ukrainy i Ukrainców...

Proszę stosować wielkie litery i interpunkcję.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 06.09.2017, 11:34 »
To nie jest takie proste.
Większość ludzi uważa, że źli przedsiębiorcy nie chcą im godziwie płacić.
Fakty są takie, że m.in. przez 500+ Polacy nie chcą pracować na nisko-opłacanych stanowiskach. Gdyby nie Ukraińcy, wiele zakładów by padło. Wiele firm nie dałoby rady. Nie dlatego, że wredny szef nie zapłaci więcej, bo jest skąpy, tylko dlatego, że nie jest w stanie. Bo ma takie obciążenia podatkowe (m.in. przez 500+), że sam ledwo przędzie.

Pragnę przypomnieć, że kwota brutto to nie są wcale wszystkie koszty, jakie ponosi pracodawca zatrudniając pracownika. Gdy ktoś zarabia na rękę 2k, to pracodawca przynajmniej ze 4k ma kosztów.

Podobnie można stwierdzić, że Polacy zaniżają pensje na Wyspach. A gdyby ich nie było, to rynek pracy w WB miałby się naprawdę kiepsko.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #32 dnia: 06.09.2017, 11:47 »
To nie jest takie proste.
Większość ludzi uważa, że źli przedsiębiorcy nie chcą im godziwie płacić.
Fakty są takie, że m.in. przez 500+ Polacy nie chcą pracować na nisko-opłacanych stanowiskach. Gdyby nie Ukraińcy, wiele zakładów by padło. Wiele firm nie dałoby rady. Nie dlatego, że wredny szef nie zapłaci więcej, bo jest skąpy, tylko dlatego, że nie jest w stanie. Bo ma takie obciążenia podatkowe (m.in. przez 500+), że sam ledwo przędzie.

Pragnę przypomnieć, że kwota brutto to nie są wcale wszystkie koszty, jakie ponosi pracodawca zatrudniając pracownika. Gdy ktoś zarabia na rękę 2k, to pracodawca przynajmniej ze 4k ma kosztów.

Podobnie można stwierdzić, że Polacy zaniżają pensje na Wyspach. A gdyby ich nie było, to rynek pracy w WB miałby się naprawdę kiepsko.

Nic dodać, nic ująć :bravo:
Lucjan

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #33 dnia: 06.09.2017, 11:48 »
Nie wiem Ptaku czy będziesz konkurencyjny wystarczająco ;).
Wczoraj troszkę się zdziwiłem, gdy przyjechał kurier z DHL-a i okazał się nim być obywatel Ukrainy ???
Ukraińcy zaniżają wzrost płac w Polsce. Ma nadzieję, że w końcu ktoś pokaże gest Kozakiewicza w kierunku Ukrainy i Ukrainców...

Proszę stosować wielkie litery i interpunkcję.
Jakie to polskie. Ciekawe co byś powiedział, gdyby tak cały zachód pokazał gest kozakiewicza Polakom.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 06.09.2017, 12:01 »
Dokładnie bez Ukraińców wiele firm by pało na pysk i dopiero by się narobiło. Albo miałbyś kolejki np na kasach albo płaciłbyś dużo drożnej za usługi/towary. Zawsze i wszędzie tak jest że imigranci wykonują ta prace gdzie tubylcom po prostu się nie chce jej wykonywać a rynek nie wycenia jej tak jak by chcieli lokalsi.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 06.09.2017, 12:02 »
Ukraińcy w chwili obecnej są potrzebni (w niektórych rejonach), bez względu na to, czy to się komuś podoba, czy nie. Chociażby w transporcie międzynarodowym, gdzie jesteśmy potentatem - zwyczajnie brakuje kierowców. Parę dużych firm z innych branż w mojej okolicy szuka pracowników i wciąż brakuje im rąk do pracy, zatrudniają Ukraińców.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #36 dnia: 06.09.2017, 12:07 »
Ukraińcy w chwili obecnej są potrzebni (w niektórych rejonach), bez względu na to, czy to się komuś podoba, czy nie. Chociażby w transporcie międzynarodowym, gdzie jesteśmy potentatem - zwyczajnie brakuje kierowców. Parę dużych firm z innych branż w mojej okolicy szuka pracowników i wciąż brakuje im rąk do pracy, zatrudniają Ukraińców.

Warto zwrócić uwagę, że argumenty typu "to niech więcej płacą, to się ludzie chętni znajdą", są bez sensu. Jak oni więcej zapłacą pracownikom, to będą musieli więcej brać za transport. I przestaną być konkurencyjni wobec firm zachodnich, a my będziemy drożej płacić, gdy zechcemy coś gdzieś przesłać. A skoro będziemy drożej płacić... to będziemy chcieli więcej zarabiać, bo inaczej nam się sytuacja materialna pogorszy. I tak kółeczko się zamyka.

Oczywiście ktoś może tu wyskoczyć z argumentem rodem z Onetu, typu: "Jak ktoś nie umie tak firmy prowadzić, żeby dobrze ludziom płacić, to niech lepiej padnie". Myślę, że komentować takich głupot nie muszę.
Krwawy Michał

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 06.09.2017, 12:08 »
W mojej okolicy,to już jest norma, że firmy szukają Ukrainców. Już nawet ogłoszenia zamieszczają w ich języku.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #38 dnia: 06.09.2017, 12:25 »
W macu widziałem ostatnio ulotki po ukraińsku.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #39 dnia: 06.09.2017, 12:50 »
Stosujesz nielogiczną argumentację. Oczywiście, że Polacy "rozrzuceni po dawnej sowieckiej Rosji" powinni mieć możliwość bezproblemowego powrotu do ojczyzny. Jeśli tego chcą.
Ale co to ma do rzeczy?
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #40 dnia: 06.09.2017, 13:07 »

Bardzo błednę rozumowanie, ukrainców( celowo piszę z małej więć proszę nie poprawiać)  nie trzeba w Polsce, wystarczy ściągnąć Polaków porozrzucanych po dawnej sowieckiej Rosji.

Piotr, może masz wiele do zarzucenia Ukraińcom (celowo napisałem z dużej), jednak to są najlepsi imigranci jakich może mieć Polska. Gdyby to wykorzystać prawidłowo, mielibyśmy zapewniony wielki wzrost gospodarczy. Polskie społeczeństwo tak jak inne europejskie się starzeje, i  imigranci pracujący na słabiej opłacanych stanowiskach to mus, zwłaszcza, jeżeli wprowadza się programy takie jak 500 +

Pisanie o Polakach z Rosji to niedorzeczność. Ściągnęliśmy ich już wielu, spora grupa nie chce powrotu, bo życie w Polsce jakie się im daje nie jest usiane różami, ludzie nie traktują ich z szacunkiem. Poza tym, Polska potrzebuje imigrantów, którzy chcą pracować, którzy obsadzą stanowiska pracy, nie za bardzo zaś jest kasa na fundowanie komuś mieszkań i zasiłków. Po prostu nas na to nie do końca stać. Dlatego to co piszesz to mrzonka. Chcesz czy nie trzeba problem brakujących rak do pracy załatwić. My możemy wziąć Ukraińców i im pomóc jednocześnie, możemy też wziąć imigrantów z Afryki - jak zrobiły to Francja czy kraje Beneluxu, i do dziś mają czkawkę. Wybór jest chyba oczywisty, Ukraińcom Polska się podoba, oni nam, więc jest idealnie.

To co należy zrobić, to jak najszybciej rozliczyć przeszłość i budować dobre sąsiedzkie relacje, należy zakopać wszelkie topory wojenne. Dobra ekonomia opiera się na pokoju i nie hamowanym przepływie produktów, tego potrzebujemy. Nie powinniśmy się dać skłócić nikomu, bo to niczego dobrego nie przyniesie. Wołyń pamiętać należy, jednak trzeba umieć tez podejść do tego rozsądnie. Rzezie Polaków to błąd polskiego dowództwa AK w wielkim stopniu. NIe każdy Ukrainiec popierał UPA, tak jak nie każdy Polak wspierał ONR.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 06.09.2017, 13:20 »
Sory Lucek że ci wyrywam kawałki kontekstu ale w 99% zgadzam się z tobą lecz te jeden % to właśnie to z czym sie nie zgadzam...
cyt"Gdyby to wykorzystać prawidłowo, mielibyśmy zapewniony wielki wzrost gospodarczy." UKRAINCÓW .. _ - stary u nas właśnie jest sezon na ukrainców 75% - nie nadaje się do niczego to , lenie śmierdzące bez mózgów.... które jak by mogli to pewnie pościnali by nam łby... bo mamy lepiej od nas a potem jeżeli chodzi o męską część pewnie poszli by gwałcić nasze kobiety...
Wsród moich znajomych w kadrze wyższego szczebla - w fabrykach bazujących na szeroko pojetych programach weryfikujących przepływy wydajności , skutecności pracy , etc.. panuje opinia o zmianie tego hłamu na populacje pl - i tu jest problem.. bo  polaków nima... uciekli do dobrobytu... atu roboty mnóstwo - ino robić nima komu...
40 % nowych przedsiewzięć jest wstrzymanych z braku rąk do pracy....
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #42 dnia: 06.09.2017, 13:21 »
Wyobraźmy sobie więc, jak by to wszystko wyglądało, gdyby nawet tych "głupich Ukraińców" nie było...
Krwawy Michał

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 06.09.2017, 13:29 »
Sory Lucek że ci wyrywam kawałki kontekstu ale w 99% zgadzam się z tobą lecz te jeden % to właśnie to z czym sie nie zgadzam...
cyt"Gdyby to wykorzystać prawidłowo, mielibyśmy zapewniony wielki wzrost gospodarczy." UKRAINCÓW .. _ - stary u nas właśnie jest sezon na ukrainców 75% - nie nadaje się do niczego to , lenie śmierdzące bez mózgów.... które jak by mogli to pewnie pościnali by nam łby... bo mamy lepiej od nas a potem jeżeli chodzi o męską część pewnie poszli by gwałcić nasze kobiety...
Wsród moich znajomych w kadrze wyższego szczebla - w fabrykach bazujących na szeroko pojetych programach weryfikujących przepływy wydajności , skutecności pracy , etc.. panuje opinia o zmianie tego hłamu na populacje pl - i tu jest problem.. bo  polaków nima... uciekli do dobrobytu... atu roboty mnóstwo - ino robić nima komu...
40 % nowych przedsiewzięć jest wstrzymanych z braku rąk do pracy....

Panowie z Ukraińcami jest jak z Polakami, imigrantami z "Syrii": jedni chcą pracować inni nie. Nie ma znaczenia nacja, po prostu można powiedzieć krótko: chcesz pracować? Tak to zapraszamy i na początek pomóc. Nie dłużej jak 2 miesiące zasiłek skromny, pomoc w załatwieniu mieszkania, pracy a później niech radzi sobie sam. Da się? Da się. Nie pasują warunki? OK nie dziękujemy. Pracuje, nie przeszkadza= zostaje, nie to do widzenia.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #44 dnia: 06.09.2017, 13:31 »
Wyobraźmy sobie więc, jak by to wszystko wyglądało, gdyby nawet tych "głupich Ukraińców" nie było...

Bo tak właśnie jest skonfigurowany matrix w jakim systemie pozwala nam żyć.....
Moje pokolenie aby godnie żyć musiało wiać za granice... i teraz jest luka pokoleniowa - bo w pl nie ma kto pracować.... - w miejsce ich trzeba ratować się ukraincami ( choć to i tak lepiej niż arabusami....)
Dziwny jest ten świat....
Maciek