Autor Wątek: Karpiówka na początek (do 100 zł) - Mikado Intro Carp?  (Przeczytany 16653 razy)

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Panowie,

Szukałem, ale na temat Mikado Intro Carp w necie informacji brak, ktoś z was się zetknął? Polecacie? Zastanawiam się nad 360 lub 390. Wywózki nie stosuję, więc skłaniam się ku 390.  Łowię na komercjach, głównie mniejszych ale z czasem coś większego się może trafić też.

Jeśli nie ten model, to co innego w tym budżecie?

Pozdr :fish:

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Karpiówka na początek (do 100 zł) - Mikado Intro Carp?
« Odpowiedź #1 dnia: 07.09.2017, 04:04 »
Może jakaś używana?

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 07.09.2017, 08:21 »
Ciężko o jako taką karpiówkę do 100 zł.
Ja zacząłem łowić trochę większe karpie od 2011 i przeszedłem drogę od tanich karpiówek do trochę lepszych.
Nieźle spisywał mi się (kiedyś) jakiś tam Konger 3.60 m za (wtedy) 110 zł - przy dobrym kołowrotku dało się wyciągnąć rybę spokojnie do 10 kg.
;)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 07.09.2017, 08:44 »
A tak z innej beczki zapytam. Mój największe ryby to karp 6kg i Jesiotr 8kg oba wyciągnięty na kluche Mikado BS i jakos nie było problemu. Czy taki karpik 10-12kg jest 2x silniejszy od takiego 6kg? Czasami mi się wydaje że te większe miśki są mniej waleczne od tych 1,5-2,5kg co prawda zrobią mocniejsze odjazdy ale są spokojne, nie wierzgają tak.
Pytam bo jestem ciekawy jakiej wielkości rybę da się wyciągnąć na delikatne kije typu Mikado BS czy Daiwa Carp Feeder. Wiadomo mocniejszy kij bardziej męczy rybę i szybciej ją wyholujemy niż miękkim delikatnym wędziskiem ale zastanawia mnie gdzie jest granica i nie chodzi mi o parogodzinną walkę bo tak to pewnie można i 20kg.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.09.2017, 08:58 »
A tak z innej beczki zapytam. Mój największe ryby to karp 6kg i Jesiotr 8kg oba wyciągnięty na kluche Mikado BS i jakos nie było problemu. Czy taki karpik 10-12kg jest 2x silniejszy od takiego 6kg? Czasami mi się wydaje że te większe miśki są mniej waleczne od tych 1,5-2,5kg co prawda zrobią mocniejsze odjazdy ale są spokojne, nie wierzgają tak.
Pytam bo jestem ciekawy jakiej wielkości rybę da się wyciągnąć na delikatne kije typu Mikado BS czy Daiwa Carp Feeder. Wiadomo mocniejszy kij bardziej męczy rybę i szybciej ją wyholujemy niż miękkim delikatnym wędziskiem ale zastanawia mnie gdzie jest granica i nie chodzi mi o parogodzinną walkę bo tak to pewnie można i 20kg.

Różnie bywa z walką dużych ryb. Znam zbiorniki, gdzie ryby walczą słabiej od ryb w innych jeziorach. Wiele razy myślałem, że mam na haku wielki bonus, a tu okazywało się, że jest to nerwowy misiek w granicach 4-5 kilogramów. Według mnie, słabsze są ryby na płytkich komercjach. Mój ostatni misiek 15kg, to był wyjątkowo wredny padalec. Ryba cholernie silna, czasem wydawało mi się, że jest normalnie złośliwy i dokładnie wie co czyni :o

Wiem natomiast jedno, na rzece ryby walczą zawsze tak samo, tam nie ma zmiłuj się! Nie ważne czy holujemy w nurcie, czy na spokojnej wodzie w klatce, tam jest zawsze bomba i odjazd bez ceregieli.

Co do karpiówki za 100 zł :-\ Powinieneś poszukać używki, często ludzie pozbywają się dobrego sprzętu i nie chcą dużo. Jeżeli chcesz nówkę, to poszukaj Daiwy Black Window, dołozysz jeszcze 60-70 zł i będziesz miał w miarę przyzwoity sprzęt. Zwłaszcza, że łowisz na małych wodach, gdzie nie musisz daleko miotać.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.09.2017, 09:47 »
Za 145 zeta masz Prologic C1 2,75 lb idealne na początek wędzisko :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #6 dnia: 07.09.2017, 10:41 »

Z moich doświadczeń w połowie karpi: zależy od łowiska, konkretnego egzemplarza ryby, obecności w pobliżu zaczepów itp.
Z ryb jakie złowiłem najsilniejsze były długie karpie pełnołuskie w granicach 12-15 kg, walczyły i mocnymi odjazdami o zmiennym kierunku i siłowo (na standardowej karpiówce i żyłce 0,30 hole trwały 15-20 minut).
Egzemplarze 15+ kg jakie udało mi się złowić walczyły już raczej siłowo, odjazdy były w dość jednostajnym tempie (na standardowej karpiówce i żyłce 0,30 hole trwały 10-15 minut).
Dodam, że wymienione ryby były złowione na odległościach 40-70 m.
;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 07.09.2017, 11:16 »
Opisywanie siły ryby - w zależności do wody w jakiej żyje - to dla mnie kosmos.... kto  wie w jakiej kondycji będzie rybka - oprócz jej samej.... no chyba wróż "Maciej" :-X 8) :P :'( ;D :)
Na poważnie kilka naście czynników wpływa na kondycję międzyjnymi:
pora roku
tem. wody
dotlenienie
żerowanie
warunki wodne w jakich zyje
czy były kute
etc...
A podawanie czasu cholu że ktoś się męczym z taką rybką tyle - to dlamnie zniewaga wędkarska - my to robimy na czas , czy dla przyjemności.....
Czy ktoś mi powie że ciągnąc karpia z wywozu 300mb waga ryby 8 kg - hol trwał 1,5 godz to długo czy krótko ( długi wspaniały samczór w cudnej formie !!!)
15 kg samica z wielkim bębnem czas 45 min
5kg wyścigowiec o niespożytej sile 30 min....
etc...
nie zapomnijmy o tym że każdy gatunek np. takiego karpia inaczej się zachowuje podczas holu......

Dla mnie najważniejsze jest by ryba w znakomitej formie trafiła do wody ( a nie wpółżywa - a  sprinterów holujących na czas pozdrawiam :beer: 8)
Maciek

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #8 dnia: 07.09.2017, 11:17 »
Ja bym odradzał zakup 2,75lb i kupił 3 lub 3,5lb. Mam kilka wędek karpiowych. Mogę polecić Mikado sensei 3lb bądź 3,5lb, mam obie i jestem zadowolony. Co prawda nie mają przelotki startowej 50mm ale dość fajnie się rzuca. Z droższych wędek mam i polecam Robinson diplomat carp 3,5lb ale to znacznie przewyższa budżet. Dodam, że używam karpiowek 3,90. Jak kolega chce wydać mniej to poszukał bym z jaxona serii cantara. Różne są opinie o jaxonie ale to samo tyczy się innych firm. Zaczął bym od tańszej wędki żeby nie narobić kosztów jak się nie spodoba łowienie karpiowka. Można też kupić feedera do metody z cw od 60 do ok 100g i też polowisz. Powoli odchodzę od karpiowek na rzecz feedera

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #9 dnia: 07.09.2017, 11:26 »
chyba mnie nie zrozumiałeś, chodziło o to ze nie ma sensu cholowa dużej ryby lekkim zestawem bp później ta ryba jest ledwo żywa, nie chodzi o wyścigi ale tez nie chodzi nam o to aby zakładać cienkie sznurki żeby przez 3h jeździć z rybą po wodzie.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 07.09.2017, 11:39 »
chyba mnie nie zrozumiałeś, chodziło o to ze nie ma sensu cholowa dużej ryby lekkim zestawem bp później ta ryba jest ledwo żywa, nie chodzi o wyścigi ale tez nie chodzi nam o to aby zakładać cienkie sznurki żeby przez 3h jeździć z rybą po wodzie.

Aderm ... nie pisałem w twoim kontekście...

Bo czym innym jest delektować się umiejętnym holem fedeerem - przy umiejętnościach operatoratora.. ( jak to piszesz sznurkowanie...)
A co innego rozrywanie pysków biednych karpi na tytanowych zestawach ... i kijach pałowatych....

Ja pisałem swój post z myslą charatania na siłę przez łowców....
Maciek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 07.09.2017, 11:46 »
Ja bym odradzał zakup 2,75lb i kupił 3 lub 3,5lb. Mam kilka wędek karpiowych. Mogę polecić Mikado sensei 3lb bądź 3,5lb, mam obie i jestem zadowolony. Co prawda nie mają przelotki startowej 50mm ale dość fajnie się rzuca. Z droższych wędek mam i polecam Robinson diplomat carp 3,5lb ale to znacznie przewyższa budżet. Dodam, że używam karpiowek 3,90. Jak kolega chce wydać mniej to poszukał bym z jaxona serii cantara. Różne są opinie o jaxonie ale to samo tyczy się innych firm. Zaczął bym od tańszej wędki żeby nie narobić kosztów jak się nie spodoba łowienie karpiowka. Można też kupić feedera do metody z cw od 60 do ok 100g i też polowisz. Powoli odchodzę od karpiowek na rzecz feedera

Nie chcę się wymądrzać ale moim zdaniem największy błąd jaki można zrobić to na początku przygody z karpiowaniem kupić wędzisko 3,9 + 3,5 lb tzw " sztyl od miotły ". Miękki kij wybacza wiele błędów do tego jest uciecha już przy holu mniejszych karpi.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 07.09.2017, 12:01 »

Nie chcę się wymądrzać ale moim zdaniem największy błąd jaki można zrobić to na początku przygody z karpiowaniem kupić wędzisko 3,9 + 3,5 lb tzw " sztyl od miotły ". Miękki kij wybacza wiele błędów do tego jest uciecha już przy holu mniejszych karpi.

Janusz uważam tak jak ty dobre rady dajesz :bravo: :bravo: :bravo: . Ten prologik miałem w reku kolega na nie łowi - szykowny patyk za fajna kaskę !
Maciek

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 07.09.2017, 12:11 »
Na feedera wcale nie trzeba zakładać ultra cienkiego zestawu, może być identyczny jak karpiowy. Wszystko zależy od wedkarza jak prowadzi rybę, nie chodzi o to żeby ciągnąć na siłę, wędka nie jest do podnoszenia ryby

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07.09.2017, 12:14 »
Lepiej kupić feedera niż kij karpiowy 2,75 to jest moje zdanie
 Potem jest coś w rodzaju gromadzenia sprzętu. Na początku nie wydawał bym dużo kasy, sam wiem po sobie. 3lb tez jest frajda z holu, odpowiednio regulowany hamulec i jest ok.