Autor Wątek: Karpiówka na początek (do 100 zł) - Mikado Intro Carp?  (Przeczytany 16666 razy)

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Karpiówka na początek (do 100 zł) - Mikado Intro Carp?
« Odpowiedź #15 dnia: 07.09.2017, 12:54 »
Panowie,

Dzięki za liczne uwagi. Dodam trochę tła, może to pomoże zrozumieć mój wstępny wybór.

Do tej pory używałem wędek ojca, znalezionych gdzieś tam w zakurzonym pokrowcu w piwnicy. Jakiś lekki feeder Daiwy z drgającą szczytówką i jeszcze jedna lekka gruntówka, obie teleskopy i w okolicach 300-330cm (cw i innych szczegółów nie pamiętam, zerknę do piwnicy i w miarę możliwości dopiszę co to za modele). Generalnie przezbroiłem wędki na metodę i z takim pseudo zestawami ruszyłem w zeszłym roku na pierwsze łowy. W okolicznych komercjach z powodzeniem wpadały karpiki po 3-5kg. Na gruntówkę jakiś czas temu wpadł 6.8kg, a ostatnio na drgającą szczytówkę wyciągnąłem 7,2kg na Bielawie (więc ryba z tych zdrowszych i waleczniejszych). Wędka ładnie pracowała na całej długości, choć żyłka 0,32, starałem się by hol był techniczny, a po ok 10min rybka była na macie.

Ogólnie nie miałem problemu z holem (choć ryba nie była jakimś wielkim okazem, aczkolwiek mój PB), ale tego dnia miałem problemy z dalekimi rzutami. Koszyk 50g+zanęta, krótka (oraz prawdopodobnie zbyt miękka) wędka skutkowały rzutami max 40-50m,a chciałem podejść pod 80m. Miałem jeszcze jedną gruntówkę (również jakiś stary teleskop) i przy próbie solidnego zamachu złamała się górna część :facepalm:

Ponieważ chciałbym powoli nastawiać się na nieco większe sztuki i mieć możliwość dalszych rzutów, pomyślałem iż czas na nieco nowszy i solidniejszy kijek. Z drugiej strony, w ciągu roku wyskoczę na ryby pewnie max 10 razy :'(, i to jedynie na max cały dzień, bez nocnych czy wielodniowych zasiadek - stąd nie chcę przeinwestować.

Ten kijek Mikado Intro Carp wydaje się przy tej cenie dość ciekawy - startowa przelotka 50mm, chyba w miarę progresywna akcja - mam nadzieję, że nie jest to sztywna pała :) Używki również przeglądałem i nic ciekawego mi nie wpadło w oko. Z waszych propozycji:
- Daiwa BW - nieco poza budżetem
- Prologic C1 - 2,75lbs wydaje mi się za słaba
- Mikado Sensei Carp - sprawdzę, ale wydaje mi się, że w tej samej cenie Intro Carp będzie ciekawsza, może uda mi się dziś podjechać do Rapy i obejrzeć obie na żywo.

To jeszcze pytanie o długość 360 czy 390? W obu dł. CW taki sam, ale co ciekawe, 390 jest znacznie cięższa 473g vs 337. Czyli ponad 130g więcej, a 360 od 330 jest tylko 20g cięższa. Dziwne..... :-\ Być może w 390 zastosowali jakąś inną konstrukcję (mniej węgla, więcej włókna szlanego)?

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #16 dnia: 07.09.2017, 12:58 »
Lepiej kupić feedera niż kij karpiowy 2,75 to jest moje zdanie  Potem jest coś w rodzaju gromadzenia sprzętu. Na początku nie wydawał bym dużo kasy, sam wiem po sobie. 3lb tez jest frajda z holu, odpowiednio regulowany hamulec i jest ok.

Mam 3 różne kije 3 lb (różnych firm) i praca wędki jest zupełnie inna. Teraz wolałbym bardziej miękkie kije, 3,5 llb dla mnie za dużo.
Niektóre 3 lb (np. Nash H-Gun) albo jakieś sprawdzone 2,75 lb ---- to bym wybrał po wyciągnięciu wielu średnich i dużych ryb.
A feeder to inna bajka, też dobra droga.
;)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.09.2017, 13:04 »
- Prologic C1 - 2,75lbs wydaje mi się za słaba

Za słaba na co? Na koszyk 50 g na pewno nie :) Ja macham kijkiem 1,75 lb z podajnikiem 45 g i wszystko lata ładnie.
Marcin

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 07.09.2017, 13:09 »
moim zdaniem Prologic C1 - 2,75lbs jest ok. Do tego koszych 56 g ESP lub tańszy 60 g Mikado.
I takim zestawem spokojnie podchodzisz do karpi 15 kg +.

Mam Prologica 3,5 lbs. Niby ok. ale "prace zaczyna" od wagi karpia około 10 kg (a minimum 8 kg), dla mniejszych ryb to sztywna pała i zero frajdy.
;)

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 07.09.2017, 13:10 »
Za słaba na co? Na koszyk 50 g na pewno nie :) Ja macham kijkiem 1,75 lb z podajnikiem 45 g i wszystko lata ładnie.

A na ile jesteś w stanie wyrzucić? Zamierzam dokupić większe formy, np Mikado Douglas XL + koszyki 60g by dawać więcej papu albo do obecnych 50g podwieszać PVA, stąd też chce nieco mocniejszy kij.

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: 07.09.2017, 13:11 »
moim zdaniem Prologic C1 - 2,75lbs jest ok. Do tego koszych 56 g ESP lub tańszy 60 g Mikado.
I takim zestawem spokojnie podchodzisz do karpi 15 kg +.

Ok, dzięki!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07.09.2017, 13:19 »
A wchodzi w grę tylko wysyłka czy masz gdzieś w okolicy sklepy wędkarskie? Może pójdź do sklepu i powiedz, że masz taki budżet i pomachaj kijami.
3 lb to ugięcie nie wyrzut i w większości wystarczy Ci na ryby. Karpiówką miękką też złowisz rybę a będziesz miał mniej spinek więc koledzy dobrze Ci radzą coś do 3lb.
80 metrów osiągniesz bez problemu 2.5-3lb, takim np. 56-60 gr już spokojnie bo zanęta tez swoje waży ;D

Koszyk 50 gr to zwykły koszyk tzw. druciak?

Ryby tej wielkości jeżeli nie będziesz siłowo holował spokojnie wyjmiesz na oba "ciężary".

I tak jak ktoś już napisał 3lb nie równe 3lb bo np. Shimano Alivio 3lb (3-skład) jest miękka wędką a Daiwa BW 3lb (3-skład) jest zdecydowanie sztywniejsza ale też nie do przesady - cenowo podobnie obie około 200 zł.

Chyba, że ma to być feeder to już co innego :) bo napisałeś koszyk to wtedy coś w okolicach 120-150 gr wyrzutu i poleci. :D
Długość też ma znaczenie przy rzucie ale spokojnie rzucisz na te 80 m i 3.6 m oraz 3.9 m.

Co do ciężaru: szkło jest cięższe od węgla ale tańsze, coś za coś.

Edit:
Już napisałeś, że podajnik do metody 60 gr. ;D

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 07.09.2017, 13:22 »
Rzucam na razie podajnikiem 50g ale zastanawiam się nad przejściem na większe formy + podajnik 60g. Jestem z wawy, jest trochę sklepów w okolicy, Rapa ma chyba dość duży wybór, więc podjadę :thumbup:

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 07.09.2017, 13:26 »

A na ile jesteś w stanie wyrzucić? Zamierzam dokupić większe formy, np Mikado Douglas XL + koszyki 60g by dawać więcej papu albo do obecnych 50g podwieszać PVA, stąd też chce nieco mocniejszy kij.

Nie robiłem pomiarów, na oko +/- 70 m. Kij kijowi nie równy, ale miałem kiedyś karpiówki 3 lb i pozbyłem się ich, były dla mnie za mocne. Do Douglasów 60 g 2,75 lb powinno wystarczyć. Najlepiej samemu pooglądać wędki, pomachać itd.
Marcin

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07.09.2017, 13:27 »
No i oczywiście zapomniałem dopisać:

Kołowrotek też "pomaga" przy rzucie na odległość np. układanie żyłki, szpula "long cast" ale przy wprawie "zwykłym" też dorzucisz.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 07.09.2017, 13:30 »
Stosowałem podajniki od 25 g do 70 g.
Doszedłem do tego, ze przy połowie większych karpi odpowiada mi przedział 56 - 60 g. Dla mnie wystarczy, do tego sporo towaru i dość pewne samozacięcie.
Czasem daje 70 g, jak mi się mniejsze skończą.
;)

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #26 dnia: 07.09.2017, 21:43 »
Zgodnie z obietnicą zszedłem do piwnicy bliżej się przyjrzeć gratom, i oto co wyczytałem na zatartych blankach:
- Okuma 3608 10-30g 3,6m
- Daiwa  376 TL 30 (w necie brak o niej info, ale jest jeszcze delikatniejsza niż ta Okuma)

Zatem oba 7kg karpie złapane na powyższe rupiecie :P. Wniosek dla mnie jest taki, że Mikado Intro Carp z cw 3lbs, to będzie przysłowiowy "świat i ludzie" :narybki:

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 08.09.2017, 10:09 »
Wszystko fajnie, ale te lbs to nie jest cw. No chyba, że ten kij ma wyrzut 1360 g, to nie było tematu ;)
Marcin

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #28 dnia: 08.09.2017, 10:17 »
Hmm, tu mnie zbileś z tropu.. W charakterystyce jest napisane cw: 3lbs...
http://mikadobest.pl/wedki/8429-wedka-mikado-intro-carp-330-300lbs.html

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #29 dnia: 08.09.2017, 10:26 »
Hmm, tu mnie zbileś z tropu.. W charakterystyce jest napisane cw: 3lbs...
http://mikadobest.pl/wedki/8429-wedka-mikado-intro-carp-330-300lbs.html
Poczytaj kilka takich artykułów.

lbs czyli krzywa ugięcia to nie jest cw ;) co prawda jedno z drugim jest powiązane, ale na stronach sklepów bardzo często jest ten błąd.
Tomsza