Autor Wątek: Łowienie linów i karpia na metod feeder  (Przeczytany 7806 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Łowienie linów i karpia na metod feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 07.09.2017, 22:31 »
:bravo: wesoły Sebek namieszał w wannie, Heureka !  ;)
;)

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #16 dnia: 08.09.2017, 07:34 »
Seba Ty podziękuj Pauli, że tak dba o Ciebie: tyle Ci przygotowała jedzenia i jeszcze dowiozła.
Podziękowałem  Ładnie :)
Złowił takie wielkie karpie i ma czelność powiedzieć, że nie zrobił wyniku ;). Gratulacje :thumbup:
To była  taka mała  aluzja, bo po ostatniej wyprawie złośliwce mówili, że  każdy  by tam zrobił wynik😀

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 08.09.2017, 09:19 »
A w ogóle to karp 20 kg na lekki feederek. Nie da się? Profanacja? Zapewne dla karpiarzy. Dla mnie to normalność (może nie karpie 20 kg, bo takiego jeszcze nie uświadczyłem).

Swoją drogą słyszałem, że na pewnych komercjach zakazane jest łowienie na method feeder, bo... karpiarze się buntują :o (Oczywiście dla właściciela liczy się kasa, a oni najwięcej jej zostawiają, więc słucha ich życzeń).
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 08.09.2017, 09:29 »
A w ogóle to karp 20 kg na lekki feederek. Nie da się? Profanacja? Zapewne dla karpiarzy. Dla mnie to normalność (może nie karpie 20 kg, bo takiego jeszcze nie uświadczyłem).

Swoją drogą słyszałem, że na pewnych komercjach zakazane jest łowienie na method feeder, bo... karpiarze się buntują :o (Oczywiście dla właściciela liczy się kasa, a oni najwięcej jej zostawiają, więc słucha ich życzeń).

Gdyby nie to że na 90% łowisk wygrywają poszczególne stanowiska o ile nic się nie zepsuje, trudno byłoby zorganizować zawody zapewniając obu równe szanse to chętnie zobaczyłbym pojedynek karpiarza z feederem.

Offline Gimli

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #19 dnia: 08.09.2017, 09:46 »
Tu nie tyle chodzi o siano, co o szanse przeżycia ryby. Po pierwsze, wędkarze z lekkim sprzętem sami wypracowali sobie te zakazy. Niestety ale karp na mocnym sprzęcie( karpiowym) jest holowany znacznie krócej, co ma istotny wpływ gdyż widziałem specjalistów, feederowców i spławikowców co bujali się 40 minut z 10kg karpiem czy amurem. Co wywołuje " zakwaszenie u ryby, które może okazać się niestety zabójcze.
Po drugie nie mieli kontroli nad rybą, która kosiła wszystkie zestawy wzdłuż brzegu, bo osioł nie potrafił nad niczym zapanować.
Po trzecie wyciągało się karpie które miały w pyskach po kilka haków, a wcale nie jeździły na Woodstock.
Po czwarte bardzo drobne haki, zwłaszcza druciaki, przy siłowym holu bardzo łatwo przecinają  pyski.
Po piąte często stając nad taką wodą niedzielnym wieczorem był festiwal tańczących pozrywanych spławików, niestety ale były one pozaczepine za rybie pyski.
I to choćby kilka powodów wprowadzenia pewnych zakazów.

A co do pojedynku, to na prawdę kwestia wody. Sam wolę feedera ale znam zbiorniki gdzie nie miał by szans z ciężkim zestwem.

Offline Stan_Stanowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #20 dnia: 08.09.2017, 10:00 »
SUper filmik  :)

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #21 dnia: 08.09.2017, 10:50 »
Sebek, piękna ryba :bravo: Ile trwał hol ?
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #22 dnia: 08.09.2017, 11:04 »
Sebek, piękna ryba :bravo: Ile trwał hol ?
Około 15 minut.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #23 dnia: 08.09.2017, 11:35 »

Ale na PZW nie ma szans na wyjęcie takiej ryby z kilku powodów: trudność łowiska w postaci zaczepów, nierównego dna, stanowiska, tataraki, krzaki i inne czynniki.
Po drugie dziki karp w porównaniu do tego z komercji jest dużo silniejszą i waleczniejszą rybą. Ja na PZW ostatnio wyjmowałem karpie po 50-65 cm i pokusiło mnie spróbować na feedera - bez szans, co prawda wyjąłem po takie do 50 cm, ale było bardzo trudno. Na komercji = wannie to ryba może latać po całym zbiorniku z odkręconym hamulcem.

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #24 dnia: 08.09.2017, 11:54 »
Na komercji = wannie to ryba może latać po całym zbiorniku z odkręconym hamulcem.
Nie tak do końca latać po całym zbiorniku, bo jeśli zwinie po drodze kilka zestawów to też może się zerwać. Komercje to nie zawsze wanna z równym dnem i "zerowym" stopniem trudności...
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #25 dnia: 08.09.2017, 12:12 »

Ale na PZW nie ma szans na wyjęcie takiej ryby z kilku powodów: trudność łowiska w postaci zaczepów, nierównego dna, stanowiska, tataraki, krzaki i inne czynniki.
Po drugie dziki karp w porównaniu do tego z komercji jest dużo silniejszą i waleczniejszą rybą. Ja na PZW ostatnio wyjmowałem karpie po 50-65 cm i pokusiło mnie spróbować na feedera - bez szans, co prawda wyjąłem po takie do 50 cm, ale było bardzo trudno. Na komercji = wannie to ryba może latać po całym zbiorniku z odkręconym hamulcem.

Ja swoje karpie na PZW wyciągam na pickerki.

Na komercji = wannie to ryba może latać po całym zbiorniku z odkręconym hamulcem.
Nie tak do końca latać po całym zbiorniku, bo jeśli zwinie po drodze kilka zestawów to też może się zerwać. Komercje to nie zawsze wanna z równym dnem i "zerowym" stopniem trudności...

Yyy - nigdy czegoś takiego nie napisałem. Źle coś zacytowałeś.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #26 dnia: 08.09.2017, 13:01 »
Moim zdaniem: i Mosteque i Gimli mają solidne argumenty,
- znam wędkarzy, którzy dają sobie radę z rybami i 15 kg łowiąc na feedery i te hole nie trwają bardzo długo, mimo obecności pewnej liczby zaczepów czy sąsiadów wędkarzy w pobliżu (np. aktywny do pewnego czasu na naszym forum Fish007 - którego widziałem wiele razy w akcji) ale ... większość spotykanych przeze mnie feederowców albo duże ryby dość długo (ze względu na zakwaszenie za długo) holuje albo nie daje rady w trudniejszych warunkach,
- często łowię w weekendy, na lepszej komercji zajęte prawie wszystkie stanowiska, zbyt delikatny zestaw - ryba przejeżdża wędki sąsiadów i potem różnie bywa ...
;)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #27 dnia: 08.09.2017, 14:07 »
Sebek, coż mam Ci napisać ? Jedynie :o :bravo: i :thumbup:.
A propos jedzenia, to pamiętaj, że od ryżu robią się skośne oczy i  / z czasem /  żółknie skóra. ;)

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #28 dnia: 09.09.2017, 08:49 »
No z tym ryżem  to wiem... Pogoni jeszcze u kobiet coś  im tam się rozkręca na bok... ;) tylko nie wiem ile w tym prawdy😉😀