Autor Wątek: Feeder gum a regulamin  (Przeczytany 18399 razy)

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Feeder gum a regulamin
« dnia: 08.09.2017, 08:04 »
Panowie, mam w niedzielę Feederowe Mistrzostwa Okręgu.Chciałbym swoje zestawy wzbogacić o amortyzatory gumowe ale w regulaminie rozgrywania ww zawodów jest punkt mówiący o zakazie doczepiania do zestawu jakichkolwiek sztucznych materiałów.Czy w związku z tym feeder gum jest zakazany?W wielu okręgach takie zawody już się odbyły, stąd pytanie do uczestników takich zawodów.

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder gum a regulamin
« Odpowiedź #1 dnia: 08.09.2017, 08:36 »
Jeśli to okręgówka to jest jedyny słuszny regulamin w prostej linii od ekspertów rybackich ZG :) Normalnie jak w PRL-u.
Koszyk na agrafce przelotowo, haczyk minimum 50cm od dna koszyka.
Podajników do metody nie można używać, a co za tym idzie amortyzatora nie będzie gdzie przyczepić.

Byłem na takich zawodach, a chcąc korzystać z MMM i jej właściwości przygotowałem sobie nawet podajniki do metody z możliwością zaczepienia na agrafkę tak jak koszyk. Nie wolno!

A i nie wolno też nic pęczkować i nic doczepiać na hak, więc przypon z włosem nie przejdzie.

Tzw. nowoczesne wędkowanie, bo rurki też nie wolno. ;)
Tomsza

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.09.2017, 09:36 »
Jeśli to okręgówka to jest jedyny słuszny regulamin w prostej linii od ekspertów rybackich ZG :) Normalnie jak w PRL-u.
Podajników do metody nie można używać, a co za tym idzie amortyzatora nie będzie gdzie przyczepić.

Byłem na takich zawodach, a chcąc korzystać z MMM i jej właściwości przygotowałem sobie nawet podajniki do metody z możliwością zaczepienia na agrafkę tak jak koszyk. Nie wolno!

A i nie wolno też nic pęczkować i nic doczepiać na hak, więc przypon z włosem nie przejdzie.

Według Ciebie FIPSED zatrzymał się w czasach Komuny ? Ciekawa uwaga :D :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.09.2017, 09:41 »

A wg Ciebie nie? "Czasy komuny" to tylko przenośnia przecież.

To tak, jakby w rajdach samochodowych mogły brać udział tylko auta z silnikami produkowanymi do roku powiedzmy 1980. Wszelkie udoskonalenia powstałe od tamtego czasu byłyby zakazane.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.09.2017, 09:47 »
Przecież rurka, sprężyna to komuna teraz jest skrętka, podajnik :D :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 08.09.2017, 09:53 »

Mea culpa faktycznie jest na stronie 10 regulaminu FIPSED o oddaleniu haka o 50 cm, a myślałem że to rodzimy przepis.
Jak widać brak wiedzy szkodzi i nie wolno się wychylać przed szereg.
Janusz, a czy reszta jest także wg FIPSED?
Tomsza

Offline Gimli

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 08.09.2017, 09:58 »
Ale o czym rozmowa. Są zawody, mają jasny regulamin stworzony przez międzynarodową federację. Chcesz to startuj, nie to szukaj imprez, które pozwalają łowić tak jak lubisz. A porównanie z rajdami, błagam to tak jak by w kategorii do 1600 cm ktoś chciał startować WRC i miał pretensje. Albo bokser z ciężkiej chciał startować w turnieju wagi piórkowej.
Mi się niepodoba łowienie wedle zasad uznanych przez FIPSED więc jeśli chce startować to muszę wybrać pośród mniejszych imprez, których na szczęście jest coraz więcej.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 08.09.2017, 09:58 »

Mea culpa faktycznie jest na stronie 10 regulaminu FIPSED o oddaleniu haka o 50 cm, a myślałem że to rodzimy przepis.

Niestety tak. W PZW mamy gamoni, co nie potrafią łowić i nie wiedza o co chodzi, więc tłumaczą regulaminy co najwyżej. Aby coś zmienić pozytywnie, trzeba coś rozumieć, a tam nawet po angielsku nie gadają. Feedera traktuje się w Polsce po macoszemu, dla działaczy to kolejna 'dyscyplina' przy takich samych funduszach.

Gdyby w PZW byli wizjonerzy i fachowcy, zmienili by przepisy tak, że na zawody garnęłyby się tłumy. Ale jakby powiedział jeden działacz do drugiego, posłużę się cytatem z 'Chłopaki nie płaczą': - ''oni gotowi są jeszcze pomyśleć, że to my tu jesteśmy dla nich' :D
Lucjan

Offline Gimli

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #8 dnia: 08.09.2017, 10:09 »
Gdyby zmienili regulamin, to nie mogli by rozgrywać międzynarodowych imprez. Bo każde koło jeśli chce może, rozegrać zawody na dowolnych zasadach. A jeżeli mają to być zawody federowe to niestety obowiązują już pewne reguły.

Choć nie znoszę PZW to tym razem, nie widzę w nich winy.

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 08.09.2017, 10:20 »

Niestety tak. W PZW mamy gamoni, co nie potrafią łowić i nie wiedza o co chodzi, więc tłumaczą regulaminy co najwyżej. Aby coś zmienić pozytywnie, trzeba coś rozumieć, a tam nawet po angielsku nie gadają. Feedera traktuje się w Polsce po macoszemu, dla działaczy to kolejna 'dyscyplina' przy takich samych funduszach.

Gdyby w PZW byli wizjonerzy i fachowcy, zmienili by przepisy tak, że na zawody garnęłyby się tłumy. Ale jakby powiedział jeden działacz do drugiego, posłużę się cytatem z 'Chłopaki nie płaczą': - ''oni gotowi są jeszcze pomyśleć, że to my tu jesteśmy dla nich' :D
''oni gotowi są jeszcze pomyśleć, że to my tu jesteśmy dla nich' 
:thumbup:  made my day :P
Mi też się nie podobają takie przepisy.
IMHO "Działacze" tłumacząc ten regulamin chcieli się przystosować i zapewne wystawić jakąś drużynę na MŚ. Pożyjemy zobaczymy.
OT nam się robi.
Tomsza

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 08.09.2017, 10:24 »
Gimli, zapewniam Cię, ze można zrobić dwa regulaminy. Jeden specjalny na MP, łagodny zaś na inne imprezy. Można tez zrobić jak Angole, nie używać w ogóle regulaminu FIPSed. Bo ci co jadą na mistrzostwa, to tacy goście, co dadzą radę bez problemu, z każdym zestawem. Nie da się ukryć, że najlepsza ekipą w ogólnym rozrachunku jest Anglia, i jakoś nie potrzeba im takich głupot jak dosłowne prawie tłumaczenie regulaminu. Nie ma takich imprez w UK! O dziwo można nawet wygrywać bez tego :)

W Polsce więc powinno się tak naprawdę zrobić tak, aby jak najwięcej ludzi brało udziału w zawodach. Przecież o to chodzi tak naprawdę, nie o to, aby stworzyć jakąś dyscyplinę, oderwaną od rzeczywistości i budową zestawu, jak i zakazami w stosowaniu najpopularniejszych przynęt. My mamy mieć feedera, a nie zawody służące do wyłaniania ekipy na MŚ :facepalm:

To jest jednak Polska, i przykład tego, kto rządzi PZW, jak bardzo nie rozumie się tego, ze należy rozwijać wędkarstwo, a nie zwijać. Tam są jednak ludzie nie mający rozeznania co się z czym je, dodatkowo oni nie mają wcale zamiaru rozwijać wędkarstwa. To co zrobili, to jest zwykłe pójście po najmniejszej linii oporu, aby się od nich 'odczepili'. Gdyby nie pomoc kilku osób, w tym forumowego Dżamukki, nie wiem czy w ogóle byłby regulamin i jakieś zawody. JA rozumiem, ze są fani 'tradycyjnego feedera' - ale wg mnie drogą jest robienie imprez jak najbardziej masowych, dzięki którym ludzie będą się garnąć do PZW, z drugiej strony zaś wzrosną umiejętności plus polskie firmy będą mogły się rozwijać, mając mocne podstawy. Teraz tworzy się zaś sport niszowy :facepalm:

Na wielu wodach i tak najlepsze wyniki osiągnie się zestawami z długimi przyponami i robactwem, na innych zaś skuteczniejsza będzie Metoda lub inne formy zestawów bazujące na samozacięciu, jak helikopter. Po co więc jeden sztywny regulamin? Niech sami zawodnicy się dopasują do warunków, wygra wtedy lepszy, nieprawdaż?

Lucjan

Offline lester

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 08.09.2017, 10:32 »
Ponawiam pytanie :). Może Dżamukka, Staś , Artur Kraśnicki mogliby coś powiedzieć?Gdzie jesteście? :D

Offline Tomsza

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 08.09.2017, 11:20 »
Ponawiam pytanie :). Może Dżamukka, Staś , Artur Kraśnicki mogliby coś powiedzieć?Gdzie jesteście? :D

http://www.pzw.org.pl/bialystok/cms/19482/do_pobrania_regulaminy_pzw_druki
część 3 strona 47
MO rozgrywamy wg tego regulaminu. Koniec i "." :P
Tomsza

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 08.09.2017, 11:31 »
Punkt 3.1 regulaminu mówi:
Każda wędka używana w czasie zawodów powinna posiadać wędzisko, żyłkę, koszyk zanętowy o wymiarach – średnica max 5 cm i długości max 7 cm umieszczony przelotowo na żyłce głównej za pomocą krętlika z agrafką, zastopowany dowolnym stoperem lub krętlikiem. Zabrania się stosowania rurek tzw. zestawów antysplątaniowych. Jeden haczyk uwiązany na przyponie o rozmiarze max do 7mm między grotem, a trzonkiem (nr 10). Odległość dolnej krawędzi koszyka zanętowego do grotu haczyka wynosi minimum 50 cm. Długości wędziska max do 4,5 m.
Sygnalizatorem brań jest szczytówka.

Nie ma nic o gumach, więc raczej nie można ich stosować.

Według mnie nie powinno mieć to żadnego wpływu na zestaw, więc zapytałbym sędziego czy można stosować takie usprawnienia, może wyrazi zgodę? Ogólnie jednak podany jest schemat zestawu, i skoro nie ma tam nic o gumach, to należy przyjąć, że nie wolno ich stosować.
Lucjan

Offline lester

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 08.09.2017, 11:44 »
Podobno co nie jest zakazane to jest dozwolone :).Wg mnie wiele niejasności wprowadza pkt 4.11 mówiący minn o zakazie doczepiania sztucznych materiałów.O jaki materiały chodzi?Dla mnie jasne jest np że dociążanie śruciną ołowianą przyponu jest niedozwolone.Ale feeder gum?