Autor Wątek: Społeczna Straż Rybacka a Państwowa Straż Rybacka - uprawnienia c.d.  (Przeczytany 66103 razy)

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Keep Calm And Go Fishing
  • Ulubione metody: bat
Jeśli będziesz do kogoś mierzył z atrapy, straszył, etc., też zostaniesz ukarany ale  za samo posiadanie atrapy już nie.
Za samo posiadanie telefonu z czekolady też nie zostaniesz ukarany.
Musi zostać spełnionych kilka warunków by wyczerpać znamiona wykroczenia czy przestępstwa.
Ok tyle porad prawnych, lubisz jak widzę czytać , poszukaj sobie na forach prawnych lub innych :)

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,chodzil-po-ulicy-z-atrapa-kalasznikowa-byl-pijany,208604.html

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-postrach-turystow-w-tatrach-dunczyk-chodzil-po-szlaku-z-atra,nId,2235827

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Wpis edytowano:

Dyskusja rozwijać będzie wciąż nowe wątki bez końca. Utwardzone stanowiska skłaniają do przekonania, że żadna ze stron nie będzie skłonna do przyznania racji stronie drugiej.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
Przytoczone przypadki : 1 gdyby był trzeźwy nic by nie było 2. ukarany turysta został z regulaminu parku a nie z kodeksu wykroczeń oraz za posiadanie broni pneumatycznej ROZUMIESZ RÓŻNICE czy mam napisać większą czcionką .
ZA SAMO POSIADANIE ATRAPY BRONI, ŻADEN SĄD W POLSCE NIKOGO NIE SKAŻĘ .

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
PeeJay kilkanaście lat temu lub więcej  jak asg i inne przedmioty przypominające broń palną stawały się modne ... lub bardziej dostępne  wielokrotnie wysyłano mnie na takie zgłoszenia aby to sprawdzić - żadne nie skończyło się ukaraniem osób które posiadały takowe przedmioty . Więc proszę przestań filozofować i udowadniać czy szklanka jest do połowy pełna czy do połowy pusta Pozdrawiam 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Zaciekawiły mnie te zdjęcia, które wstawił PeeJay. Stąd mój wpis i rozważania natury psychologicznej, socjologicznej.

To chyba tak już jest, że niektórzy ludzie potrzebują czuć władzę nad innymi. Może to być strażnik rybacki, policjant, moderator forum, kierownik, dyrektor. Dużo rozmawiam ze starszymi ludźmi. Chwaląc się swoimi dziećmi, często podkreślają, że "córka ma pod sobą 20 osób". Określenie "mieć pod sobą" przewija się w tych dyskusjach bardzo często. Jest to dla człowieka nobilitacja, kiedy może kierować innymi ludźmi, sprawować nad nimi władzę, kontrolować ich, nakładać na nich kary.
Podobnie zapewne jest w przypadku straży rybackiej. Kiedy nad wodą pojawiają się strażnicy, wędkarze szykują dokumenty, zastanawiają się, czy postępują zgodnie z prawem, niektórzy odczuwają lęk.
Strażnicy czują to. Pan Janek, który na co dzień pracuje jako ogrodnik w posiadłości bogatego przedsiębiorcy, teraz będzie mógł kogoś skontrolować, być może pouczyć, upomnieć, postraszyć. W przypadku PSR tego typu zjawiska mogą być mniej zauważalne, bo to jest ich zawód, wykonują te czynności codziennie, są profesjonalistami. Zapewne mają specjalne szkolenia.

Stąd też widoczne na przedstawionych zdjęciach uzbrojenie strażników SSR.
Dlaczego na kamizelce napisane jest "Straż Rybacka"? To częsty zabieg stosowany przez strażników SSR. Napis "Społeczna Straż Rybacka" nie wzbudzałby należytego respektu. Wędkarze nie szanują "społeczniaków". Napis "Państwowa Straż Rybacka" byłby oszustwem. Dlatego w wielu kołach strażnicy wpadli na taki właśnie pomysł. Działa to chyba dość dobrze, to znaczy - odnosi zamierzony skutek. Kiedy pytam wędkarzy nad wodą, przez kogo byli kontrolowani, to najczęściej sami nie wiedzą. Ale uzbrojona kamizelka, broń i inne gadżety sprawiają, że wędkarze sądzą, że to była PSR. Z tej samej przyczyny na zdjęciach nie ma widocznych blach, bo na blachach jest napis "Społeczna Straż Rybacka".

Żeby było jasne, ja nie mówię, że to jest złe. Być może są to naturalne reakcje, potrzeby i relacje. Być może tak było, jest i będzie. Nie oceniam tego. Gdybyśmy z organów ścigania usunęli wszystkich tych, którzy "lubią ścigać", to mogłoby się okazać, że niewielu zostanie na posterunku.

Z pewnością jednak zdarzają się sytuacje, w których kontrolowany przez SSR nie czuje się komfortowo. W większości przypadków nie są to profesjonaliści, czasem mają małą wiedzę na temat przepisów, mogą chcieć pokazać "kto tu rządzi".

Jakiś czas temu wprowadzono coroczną obowiązkową weryfikację strażników SSR.
Na początku były egzaminy z ustawy o rybactwie śródlądowym oraz różne inne pytania z biologii ryb. Pokazywano tablice z rybami. Jeden starszy pan na egzaminie za cholerę nie mógł odróżnić płoci od uklei :) Bardzo skomlił i prosił komisję o pozytywną ocenę.
Parę lat później to on właśnie ukarał mnie za stosowanie nieregulaminowego worka karpiowego :) Na nic zdały się moje tłumaczenia, że ten worek sprowadzony był z zagranicy i kosztował bardzo dużo, bo jest z odpowiednich tkanin, które mają zapewnić rybie dobrą kondycję. Wyzbierane przeze mnie śmieci w promieniu 50 metrów oraz zdjęcia z wypuszczania okazów też nie stanowiły żadnej okoliczności łagodzącej. Starsi panowie byli niemili i widać było, że dobrze czują się w roli kontrolujących.
To tylko taki przykład. Byłem na wielu kontrolach SSR i wiem, jak to czasami wygląda.
Wiem też, jak bardzo nieprzyjemni są często wędkarze, mimo kulturalnego zachowania strażników.
Jaki z tego wniosek? Wniosek taki, że zarówno strażnicy, jak i kontrolowani wędkarze nierzadko bywają nieprzyjemni. Ktoś mógłby pokusić się o stwierdzenie, że ogólnie mamy w sobie, jako społeczeństwo, sporo zaczepności i gburowatości :)

Nie chcę tutaj pisać o prawie, bo prawo, choć potrzebne, nie jest w stanie określić i zdefiniować wszystkiego, co związane z życiem człowieka. Gdyby tak było, to zamiast policjantów, strażników, sędziów, prokuratorów byłyby odpowiednio zaprogramowane roboty.
Nasz komendant SSR nosi zawsze broń palną (kiedyś był policjantem) i zawsze, kiedy rozpoczyna kontrolę, oddaje strzał z tej broni. Może z jakiegoś hukowego naboju. Nie czuję w sobie potrzeby zastanawiania się, czy robi to zgodnie z prawem. O ile nikomu nie wyrządza krzywdy, jest człowiekiem uczciwym, kulturalnym, dba o porządek nad wodą, to nie będę się głowił, czy ma prawo zażądać ode mnie wypychacza czy też sprawdzić bagażnik mojego auta. Dawno temu strażnik SSR chciał sprawdzić bagażnik mojego auta. Mógłbym się z nim kłócić, że nie ma prawa, ale nie miałem takiej potrzeby. Człowiek wydawał się zaangażowany w łapanie kłusowników, opowiadał, że obserwują stałych wędkarzy, mają listę podejrzanych. Jeśli ktoś nie jest w stosunku do mnie niemiły, widzę jego zaangażowanie w sprawę, to dlaczego mam mu nie pomóc? Dlaczego na siłę mam doszukiwać się we wszystkim podstaw prawnych? Odnoszę wrażenie, że niestety w ostatnim czasie zaczęło się to nasilać. Niebawem będziemy zastanawiać się, czy mamy odpowiednie prawo do tego, bo odezwać się do kogoś na ulicy.

Zdaję sobie sprawę z tego, że PSR nie jest w stanie zapewnić kontroli na wielu akwenach. Jest ich zbyt mało. Państwo nie jest bogate i nie ma pieniędzy na większą liczbę funkcjonariuszy. Dlatego pomoc ze strony SSR jest jak najbardziej wskazana.

Wątek o podobnych treściach już był na forum. Była nawet ankieta.
Warto sobie ją przypomnieć.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4818.0

Najwięcej osób zagłosowało na opcję: "SSR jest potrzebna, ale nie wywiązuje się dobrze ze swoich obowiązków".
Widać więc, że większość z nas widzi potrzebę dodatkowej pomocy SSR, choć wskazuje się, że działania strażników nie są fachowe.

Ogólnie nie podoba mi się sposób prowadzenia tej dyskusji. Najbardziej boli mnie, że to nasi forumowicze dyskutują w sposób, który na tym forum piętnujemy.
Kolega PeeJay stara się unikać osobistej oceny innych dyskutantów. Nawet jeśli by przyjąć, że nie ma racji, nie zna się na prawie, prezentuje niewłaściwą postawę i ciężko się z nim dyskutuje, nie oznacza, że należy pisać, że jest trollem i ma jakieś urojenia.
Jeśli ktoś ma ochotę dyskutować, polemizować, to wystarczą rzeczowe argumenty. Jeśli one nie odnoszą skutku, to zawsze można wycofać się z dyskusji. Osobiste przytyki, uszczypliwości nie prowadzą do niczego dobrego.
Nie chcę tu występować w roli świętego, bo samemu zdarzało mi się postępować niewłaściwie i dawałem się ponieść emocjom. Starajmy się jednak tego unikać, bo do niczego dobrego to nie prowadzi. Zawsze można sprawę przemyśleć, edytować wpis lub poprosić o jego usunięcie.

Wątek ten wymaga oczyszczenia. Wpisy na temat Powstania Warszawskiego zostaną przeniesione do odpowiedniego działu.
A odpowiedzialnym za oczyszczenie wątku będzie.... Luk! :)
Nie to, żebym był złośliwy :P Po prostu znasz dobrze wątek, kojarzysz wszystkie wpisy związane z historią i polityką. Łatwiej Ci więc będzie się tym zająć :D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
WOW ! :o :o :o :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :D :D :D

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Broń i komendant ? To nic, że to były policjant ponieważ na patrolu ma realizować zadania SSR a nie udawać Rambo.
Zacytuj z Ustawy o SSR i wytłumacz co jest niewłaściwego w tym, że ma ze sobą broń.

Swego czasu rozmawiałem z Panem Komendantem PSR. Wiecie co powiedział ? Wiele razy różne koła PZW i różni ludzie zapraszali go do wstąpienia do SSR. Nigdy się nie zgodził z jednego powodu - jeśli wstąpi do SSR to na patrolu jest strażnikiem SSR, jest osobą prywatną i podlega zapisom o SSR.
JK

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
Ogólnie nie podoba mi się sposób prowadzenia tej dyskusji. Najbardziej boli mnie, że to nasi forumowicze dyskutują w sposób, który na tym forum piętnujemy. [...]  Osobiste przytyki, uszczypliwości nie prowadzą do niczego dobrego.

Nie pozostaje mi nic innego, jak posypać głowę popiołem, przyznać rację Mateuszowi i kolegę PeeJay'a przeprosić za uszczypliwość.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline jurek

• Ekspert
To ja też przepraszam @jędrulę za uszczypliwy wierszyk :D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382

Jaki wierszyk, nic nie wiem?

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
Przepraszam za Siebie i innych :
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline jurek

• Ekspert

No wtedy jak mnie oblałeś wiadrem zimnej wody :D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382

No wtedy jak mnie oblałeś wiadrem zimnej wody :D

Woda jest dobra dla zdrowia, trzeba dużo pić... ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
Nie pij wody jak zwierzęta!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1458
Co tutaj się porobiło :D  Od wrzucania sobie od wrogów Ojczyzny po "love, peace and harmony" 
Wracając do tematu to pomimo, iż Peejay chce słusznie ukazać pewną patologię, to jednak jego upór np. w zakresie prawnych aspektów posiadania atrapy broni, rodzi u innych osób pewne frustracje :P I potrafię to poniekąd zrozumieć, bowiem ciężko jest dyskutować z osobą, która z góry ma narzuconą wizję określonego stanu rzeczy. Z drugiej strony forum publiczne to chyba dobre miejsce by właśnie wskazywać wszelkie patologie. I po to jest ta dyskusja, byleby to była dyskusja na argumenty i kontrargumenty. Dlatego lubię takie posty jak ten od Mateo, bije od nich doświadczenie życiowe i ta "merytoryczność", której czasem Nam brakuje w tym co piszemy w internecie.