Autor Wątek: Społeczna Straż Rybacka a Państwowa Straż Rybacka - uprawnienia c.d.  (Przeczytany 66051 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Ja we wpisie Mateusza widziałbym coś na kształt pułapki Gargancjana  :), w którą wpadłem pierwszy ja, a po mnie koledzy  :) :) :)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1458
  • Ulubione metody: waggler method

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Rzeczywiście dyskusja zboczyła nie tam gdzie miała. Zamiast przepychanek warto po prostu normalnie porozmawiać.

Ja mam do Was pytanie. Czy osobę prywatną można nagrywać kamerą albo dyktafonem jeśli sobie tego nie życzy?

Czyli np ja chcę kogoś sobie pofilmować i ktoś mówi, że nie zezwala na to, mogę?
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
Zależy gdzie ale nad wodą (przestrzeń publiczna) możesz jak chcesz oczywiście nie podczas czynności "życiowych" i podobnych.
Więc w skrócie możesz (nawet bez zgody lub ze sprzeciwem) nagrywać.

Offline matchless

• Ekspert
Oj, niektórych podczas czynności "życiowych" nad wodą to lepiej nie nagrywać :-X :D

A tak to serio? Można bez konsekwencji? Osobę prywatną?
A na przykład strażnik w czasie kontroli może nagrywać kontrolowanego?
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
Oj, niektórych podczas czynności "życiowych" nad wodą to lepiej nie nagrywać :-X :D

Moja teza: owszem nie na nic w ustawie o nagrywaniu ale skoro "zwykły" obywatel może to dlaczego strażnik by nie mógł? Przestaje być obywatelem i są mu odbierane prawa? Raczej nie.

Ja mówię o nagrywaniu ale nie wolno Ci udostępniać (dać komuś do oglądania) nagrania, dane osobowe, wizerunek i takie sprawy...
Trzeba zasłonić twarz no chyba, że to będzie dowód w sądzie.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe

Moja teza: owszem nie na nic w ustawie o nagrywaniu ale skoro "zwykły" obywatel może to dlaczego strażnik by nie mógł? Przestaje być obywatelem i są mu odbierane prawa? Raczej nie.

Ja mówię o nagrywaniu ale nie wolno Ci udostępniać (dać komuś do oglądania) nagrania, dane osobowe, wizerunek i takie sprawy...
Trzeba zasłonić twarz no chyba, że to będzie dowód w sądzie.
Nie chce mi się szukać dyskusji z wedkuje.pl
Kiedyś pewien strażnik SSR wpadł na pomysł, że będzie nagrywał kontrole.
http://lookreatywni.pl/kategorie/komunikacja/ochrona-wizerunku/

Trudno nazwać i zdefiniować, że nagrywanie kontroli to "element tła" .

"Ustawa o prawie autorskim

Art. 81.

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1)   osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
  2)   osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza."

Tak, że nic z tego bo przecież w żaden sposób nie udowodnisz, że wędkarz jest szczegółem ...skoro chcesz nagrywać kontrolę.
JK

Kadłubek

• Gość
Tak rozpowszechnianie a nie nagrywanie. O tym napisałem.

Była poczta?

Offline matchless

• Ekspert
Janusz,

Ale nagrywanie to nie rozpowrzechnianie wizerunku.
Skoro strażnik SSR nie jest funkcjonariuszem publicznym, to może to robić na takich samych zasadach, jak wędkarz strażnika.

Podkreślałeś, że jako strażnik nie jestem funkcnonariuszem publicznym. W związku z tym, jak mogę tracić prawa, które mi przysługują jako osobie cywilnej?

Grzegorz

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Każdy może nagrywać każdego. Nie można publikować wizerunku filmowanego bez jego zgody.

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Każdy może nagrywać każdego. Nie można publikować wizerunku filmowanego bez jego zgody.

Może o ile ta czynność nie przerodzi się w prześladowanie bo uporczywe nagrywanie można podciągnąć pod:
Art. 190a. kk § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Ale w kontekście tej dyskusji i możliwości nagrywania przeprowadzanej kontroli przez SSR, myślę że może bez problemu.

Offline PeeJay

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Keep Calm And Go Fishing
  • Ulubione metody: bat
Podkreślałeś, że jako strażnik nie jestem funkcjonariuszem publicznym. W związku z tym, jak mogę tracić prawa, które mi przysługują jako osobie cywilnej?

W momencie jak zakładasz blachę i idziesz na kontrolę to jesteś STRAŻNIKIEM i wykonujesz swoje zadania i uprawnienia z ustawy.
Jak wykonujesz obowiązki strażnika to już nie jesteś cywilem.

Offline matchless

• Ekspert
Podkreślałeś, że jako strażnik nie jestem funkcjonariuszem publicznym. W związku z tym, jak mogę tracić prawa, które mi przysługują jako osobie cywilnej?

W momencie jak zakładasz blachę i idziesz na kontrolę to jesteś STRAŻNIKIEM i wykonujesz swoje zadania i uprawnienia z ustawy.

A mogę nagrywać czy nie?
Grzegorz

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Czyli nie mogę się wysmarkać bo jestem robotem?

Offline matchless

• Ekspert

Czyli nie mogę się wysmarkać bo jestem robotem?

No wychodzi, że nie! Robisz to co w ustawie i nic poza! Tylko jak tam dojść na tę kontrolę albo dojechać. Ustawa nic nie mówi o przemieszczaniu, patrolach pieszych ani zmotoryzowanych. Ustawa nie mówi nic o umundurowaniu. To teraz mogę mieć w ogóle jakieś ubranie, skoro ustawa tego nie precyzuje? Czy chodzić na golasa?

Ot, interpretacja przepisów. Nie chcę pisać, że celowo zapytałem. Chciałem właśnie zobaczyć czy ktoś rzeczywiście dyskutuje merytorycznie czy po prostu interpretuje prawo po swojemu, naciąga w ten sposób, że strażnikom nie wolno nic a wędkarzowi wszystko. Nie pomyliłem się!
Grzegorz