Oj, niektórych podczas czynności "życiowych" nad wodą to lepiej nie nagrywać
A tak to serio? Można bez konsekwencji? Osobę prywatną?
A na przykład strażnik w czasie kontroli może nagrywać kontrolowanego?
Moja teza: owszem nie na nic w ustawie o nagrywaniu ale skoro "zwykły" obywatel może to dlaczego strażnik by nie mógł? Przestaje być obywatelem i są mu odbierane prawa? Raczej nie.
Ja mówię o nagrywaniu ale nie wolno Ci udostępniać (dać komuś do oglądania) nagrania, dane osobowe, wizerunek i takie sprawy...
Trzeba zasłonić twarz no chyba, że to będzie dowód w sądzie.
Nie chce mi się szukać dyskusji z wedkuje.pl
Kiedyś pewien strażnik SSR wpadł na pomysł, że będzie nagrywał kontrole.
http://lookreatywni.pl/kategorie/komunikacja/ochrona-wizerunku/Trudno nazwać i zdefiniować, że nagrywanie kontroli to "element tła" .
"Ustawa o prawie autorskim
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza."
Tak, że nic z tego bo przecież w żaden sposób nie udowodnisz, że wędkarz jest szczegółem ...skoro chcesz nagrywać kontrolę.
JK