Autor Wątek: Społeczna Straż Rybacka a Państwowa Straż Rybacka - uprawnienia c.d.  (Przeczytany 66088 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Ło losie ... normalnie witki opadają.

Zgadza się a potem się okazuje, że SSR przyjmuje dobrowolne wpłaty.... Penwie nawet nie słyszałeś o takim procederze.
JK

Offline Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
Jadę samochodem, mam włączony rejestrator, ktoś zajeżdża mi drogę, wina jednoznaczna - sąd nie ma wątpliwości (nagranie) - mandat.

Ta sama sytuacja ale kamera rejestruje wizerunek sprawcy ... zostaje pozwany i osądzony za niezgodne z prawem uwiecznienie wizerunku ?? ... Proszę Was ... Pyza rejestruje swoje wyprawy bez cięć (prawie), powiedzmy że jego kamera rejestruje osobę wylewającą coś z beczki do rzeki, ok - idzie i składa zeznania, tworzony jest portret pamięciowy ... nie ... Policja korzysta z nagrania.

Strażnik SSR z kamerą na czapce pod warunkiem że nie upublicznia (przedstawienie przed sądem to chyba nie upublicznienie) relacji zawsze będzie uniewinniony nawet jeżeli ktoś wyrazi sprzeciw.

Cieszyłem się z faktu, że kwestie polityczne zostały wyeliminowane z forum, teraz chciałbym kolejny filtr na takie dyskusje ... to nic nie wnosi do tematu SSR/PSR i wielu innych.

Nie jestem osobą która wciągnie się w ten temat, ale nie uciekam od dyskusji, PW, możemy nawet przegadać noc przez telefon, boli mnie że wartościowi ludzie się policzkują w tak zwanym "necie" ...

btw potrafię obsługiwać google, dzięki temu zdiagnozowałem szereg chorób u siebie i rodziny ;-)
Sąd ? Policja a nie sąd.
Ustawa i zapisy o SSR- gdzie jest zapisana możliwość nagrywania?
Należy rozróżnić pana Nowka I strażnika SSR Nowaka.
Pan Nowak ma więcej praw niż pan Strażnik Nowak.
Pan strażnik Nowak ma Ustawę i tam są zawarte prawa SSR.

Ustawy jednoznacznie mówią kto ma prawo nagrywać. No popatrz, że ważnej SSR tam nie ma ...żal.pl ... A chcieliby tak dużo.
No wystąpcie do włąściwych władz o pozwolenie nagrywania. Nic nie stosi na przeszkodzie.
Jednak proszę pamiętać, że każdy kij am dwa końce.
JK
Sąd jako skutek postępowania ...
To że funkcjonariusz Nowak musi spełnić 200% normy jeżeli chodzi o przestrzeganie prawa i najczystszą postawę moralną - pełna zgoda. Obywatel X jest tak samo umocowany prawnie jak strażnik SSR Y jeżeli chodzi o kwestię o której dyskutujemy. Niestety nie mamy prawa precedensowego, gdyby tak było nie musielibyśmy o tym dyskutować. Prawo podlega interpretacji, czasem nie prowadzi to do niczego dobrego dobrego.

Nie bronię SSR, nie miałem z nimi nic do czynienia, ale z tego co czytam nagrywanie jest najmniejszym z problemów.

Offline JKarp

• Ekspert
Policja po dostarczeniu nagrania i po sprawdzeniu kto ma racje nakłada mandat. Chyba, ze delikwent sie nie zgadza...
Pan nowak ma inne prawa a strażnik Nowak inne. Nowak może nosić broń a strażnik Nowak nie może.
Prawo podlega interpretacji ale jeśli nie ma zapisu, że SSR może nagrywać to co tu interpretować?
JK

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
JK a może bądź tak łaskawy i wszystkim, tym za i tym przeciwko pokaż przepis, który zabrania SSR filmowania, rejestracji dźwięku etc. Myślę że ludzie już dość błądzili i wyprowadzisz nas wszystkich z błędu i jednocześnie zakończysz tą dyskusję.
Urzędnik ma działać zgodnie z prawem i w jego granicach. Urzędnik nie stosuje zasady " co jest zabronione jest dozwolone". To się nazywa kompetencje.
Wystarczy czy zacytować prawa z Ustawy?
JK

Tak piszesz, żeby pisać, czy coś konstruktywnego się dowiem? Niewyraźnie się wypowiedziałem? Przepis, który zabrania filmowana/rejestrowania. Dokładnie czarno na białym!

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
Panowie, dyskutujemy, jednak bez personalnych uwag czy ataków. Janusz ma swoje zdanie, broni go, jednak generalnie robi to w ramach ogólnie przyjętych zasad. Byłoby dobrze, gdybyśmy wszyscy powściągnęli emocje.
Jacek

Offline JKarp

• Ekspert
Administrator edytował nieuprzejmy wpis.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Teraz to i Janusz przesadził :)
Jacek

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
Czytać umiem w przeciwieństwie do Ciebie. Jak masz wątpliwości to przeczytaj jeszcze raz to co mi odpisałeś na mój pierwszy post z prośbą do Ciebie. Czytaj co piszesz bo piszesz bzdury. Strażnik to urzędnik?

Offline JKarp

• Ekspert
Ja to mówię, że nasz język nie przewiduje pewnych sytuacji a mój "przeciwnik" w dyskusji ma za mały zasób słów żeby mnie obrazić.
Jednak jak ktoś chce się bić bo brak argumentów to ja mówię zaproś synek rodzinę do się bicia. Jest pewna grupa ludzi, z którymi należy rozmawiać na ich poziomie.
Inaczej nie rozumieją pewnych zasad dyskusji.
Ja potrafię obrazić bez użycia słów i zwrotów jednizncznych...Jak trzeba będzie pokażę jak to zrobić 😉😁
JK

Offline JKarp

• Ekspert
Czytać umiem w przeciwieństwie do Ciebie. Jak masz wątpliwości to przeczytaj jeszcze raz to co mi odpisałeś na mój pierwszy post z prośbą do Ciebie. Czytaj co piszesz bo piszesz bzdury. Strażnik to urzędnik?
Strażnik to funkcjonariusz w czasie pelnienia obowiązków.
Jak zwał tak zwał - nie może wyjść z założenia co jest nie zabronione jest dozwolone.
JK

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Zamykam wątek. Do odwołania. Albo i nie ;)

Jacek

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
Czy Społeczna Straż Rybacka, może kontrolować w świetle nowych przepisów RODO. 

...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1458
  • Ulubione metody: waggler method
Proszę nie odkopujmy tego tematu ;) Kiedyś ciągnął się przez kilkadziesiąt stron i zakończył totalną awanturą, po której chyba część osób opuściła forum. Przyjmijmy, że według jednych może  (np. mnie, oczywiście po spełnieniu ustawowych warunków), a według innych nie może. Dla tych co twierdzą, że nie może, to chciałbym im powiedzieć, żeby zerknęli w przepisy, bo coś się zmieniło od tamtego czasu ;)

https://www.arslege.pl/przetwarzanie-informacji-przez-spoleczna-straz-rybacka/k977/a120447/   

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
Czy Społeczna Straż Rybacka, może kontrolować w świetle nowych przepisów RODO. 

Łuki dobry temat.
Pytanie do Arka , czy SSR w świetle RODO może od wędkarza żądać danych osobowych  np. Karty wędkarskiej.
Maciek

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
Trudno ;), wystarczyło rozmawiać a się nie obrażać i mieć trochę zrozumienia dla jednej lub 2-ej strony.

...to królestwo...

Pozdrawiam.