Autor Wątek: Drennan Acolyte Plus 11 ft vs. Browning Sphere Feeder 3,30 m / 70 g  (Przeczytany 10396 razy)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
Witam, stanąłem przed ostatecznym wyborem między tymi dwoma wędkami. Być może ktoś posiada/posiadał obie wędki i byłby w stanie napisać czym się różnią? Która sztywniejsza, która celniejsza itp. itd.

Pozdrawiam

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witam, stanąłem przed ostatecznym wyborem między tymi dwoma wędkami. Być może ktoś posiada/posiadał obie wędki i byłby w stanie napisać czym się różnią? Która sztywniejsza, która celniejsza itp. itd.

Pozdrawiam
Posiadam sphere 3.3 i sam jestem żywo zainteresowany takim porównaniem.
Obie wędki, z tego co czytałem o acolyte są najwyższej klasy. Ciekawi mnie jakie wrażenia dają pod rybą. Jak pracują.

Pisać proszę!!!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Mam  Drennan Acolyte Plus 11ft. Jeśli chodzi o wykonanie wędki to absolutny top, więc nie będę się tutaj rozpisywał. Korek, jakość wykonania, przelotki Fuji, zero nadlewek lakieru itd. Po prostu perfekt. Teraz to, co każdego interesuje czyli akcja. Wędka posiada sporo mocy w dolniku. Nie jest to moim zdaniem parabolik, jednak pod rybą pracuje przepięknie. Nie wiem jak Drennan to zrobił, ale nie jest ani za sztywna, ani za lejąca. Dla mnie po prostu złoty środek. Żywiołem tej wędki są dystanse do 50 m i podajniki 30-45g + towar. Kupiłem tą wędkę z myślą o komercyjnych karpiach do 10 kg. W tym roku wyciągnąłem już na nią jesiotry powyżej 1m i parę karpi powyżej 10 kg w tym jeden 13,4 kg. Tak więc, wędka nie boi się przyłowów 10+. Wędka mimo swojej pozornej delikatności pozwala na dość siłowy hol karpi do 5 kg.  Poniżej kilka zdjęć z pracy w warunkach bojowych.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Nie posiadam zadnej z tych wedek,ale mysle,ze jesli jakis kijekkosztuje tyle co ww,to musi byc najwyższej jakości i dlatego trudno w jednej czy drugiej doczepić sie czegokolwiek..Mimo tego spróbuje...średnio mi sie podoba rękojeśc w tym Browningu...))))))))))))))

Offline Kereloth

• Ekspert
Nie posiadam zadnej z tych wedek,ale mysle,ze jesli jakis kijekkosztuje tyle co ww,to musi byc najwyższej jakości i dlatego trudno w jednej czy drugiej doczepić sie czegokolwiek..Mimo tego spróbuje...średnio mi sie podoba rękojeśc w tym Browningu...))))))))))))))
To nie chodzi o doczepianie się do czegoś lub nie. Posiadam Daiwe Tournament Pro Leger 11ft i po roku użytkowania doszedłem do wniosku że to jednak nie to. Trochę za miękka praca jak dla mnie. Choć coby nie mówić to mój życiowy karp(14kg) został wyholowany właśnie na niej. Po zdjęciach od Bartka widzę że Acolyte bardziej mi podpasuje. A z Daiwą pewnie będę musiał się pożegnać.

Offline katmay

• Ekspert
Za to mnie rękojeść sprawuje się pięknie..
Wycięcie na palce, plus goła część blanku, która przekazuje pracę nawet małego karasia.
Siłowy hol karpia 13.5kg...
Na początku odjeżdża jak chce. Nie ten hamulec, nie to zyłka.
Kiedy jest pod brzegiem wędka robi ładne ugięcie w kształcie litery U szczytówką sięgając 10cm poniżej dolnika. I nie mam z tym problemów do póki tego nie zauważam. Wtedy strach i luzowanie hamulca.
Czym nie zachwyca? Sprężystością przy zarzucaniu. Pięknie się ładuje oddajac całą energię podczas uwolnienia podajnika.

A Masz reckę

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3651.0

Marcin

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Czyli Kereloth masz już wstępną różnicę. Analizując recenzję Katmaya wychodzi na to, że Browning jest wędką o głębszej pracy. Drennan jest wędką sztywniejszą i wydaje mi się, że na pewno mocniejszą. Trzymałem Sphere na targach i zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Pomijając aspekt estetyczny oba kije są przepiękne. Na początku mojej kariery z Acolyte bałem się nią dynamicznie rzucać i nie do końca osiągałem dystans taki jaki chciałem. Jednak jak przestałem o tym myśleć wędka rzuca tam gdzie chce i jak chce. Tak jak pisał Katmay przy holu i rzucie te wędki naprawdę sporo potrafią i trzeba się przyzwyczaić do mało delikatnej obsługi :)
PS. Sphere ma cztery szczytówki w komplecie , Acolyte trzy.

Offline Kereloth

• Ekspert
Kolejne różnice w tych wędkach to przelotki. Sphere ma ich 14, Acolyte 16. W Sphere są większe, a pierwsza z nich jest dalej osadzona od mocowania kołowrotka. To mogłoby sugerować lesze właściwości rzutowe po stronie Sphere. Jednak:
...
Czym nie zachwyca? Sprężystością przy zarzucaniu. Pięknie się ładuje oddajac całą energię podczas uwolnienia podajnika.

Marcinie miało być czym nie/ czy mnie??
Jak z materiałem - pianką przy uchwycie, trwała jest? Uchwyt w serii Sphere to było coś co mnie urzekło - takie nowatorskie, po prostu inne. Fajne.

Dodatkowo osoba z pewnego sklepu na D., z którą konsultowałem się w sprawie obu wędzisk widziała hol karpi +/- 8kg. Stwierdziła, że osobiście wybrałaby Sphere.

Mętlik w głowie :facepalm:

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning

Czym nie zachwyca?

Marcinie miało być czym nie/ czy mnie??

Marcin zapewne chciał odpowiedzieć na pytanie, które miało brzmieć: "Czym mnie zachwyca?", ale mu literkę wcięło.

Przy wyborze, w tym konkretnym przypadku, nie zwracałbym uwagi na ilość, wielkość i rozmieszczenie przelotek, ponieważ te dwa blanki są tak różne, że nie sposób oceniać ich własności rzutowych, biorąc pod uwagę suche dane. Pewne jest to, że oba kije są uzbrojone w markowe, dobre komponenty - Fuji (Acolyte - całość, Sphere - uchwyt) i Pacyfic Bay (Sphere - przelotki).

Aha, najważniejsze dla mnie :) Wybrałbym Acolyte, ponieważ akcja tego kija jest moją ulubioną. Ty możesz mieć inne preferencje, banał. Nie kupuj w ciemno, to za duża kasa. Postaraj się dotknąć, pomachać, a najlepiej wyholować ponad metrowego jesiotra ;)
Jacek

Offline katmay

• Ekspert
Miało być: "Czym mnie zachwyca?"

Pianka jest niezniszczalna.  :)

Jedyną wada, to starł się trochę napis sphere na dolniku. I gorzej się czyści piankę niż korek.
Szkoda, że nie możesz sobie porównać obu wędek w jednym miejscu. Spytaj Stasia jakie są jego odczucia odnośnie tych wędek.
Już to kiedyś pisałem, ale napiszę jeszcze raz.
Mam matchówki zarówno Drennana - acolyte Plus,  jak i Browninga - match Force Silver.
Nie jest to ta sama pułka cenowa. Browning kosztuje 350zł i jest do 15g wyrzutu.

Drennan jest spolegliwy pod rybą. Ryba odjeżdża Acolyte się ugina. Daje to pelną kontrolę nad holem. Mistrzostwo świata jeśli chodzi o szybkie wyciągnięcie ryby np na zawodach.

Kij Browninga.. Aż się trzęsie pod rybą. Każdy zryw daje dużo frajdy. Czuć to od szczytowki, aż po dolnik. Czuć to na łokciu. Nawet na 20cm płoci.

Podobnie jest z feederem sphere. Może nie płoć, ale.wieksze.ryby dają dużo zabawy.
Niestety nie miałem okazji łowić na feedery Drenana. Może też dają tyle radochy...

Marcin

Ryba1987

• Gość
Mam 5 spher i 4 acolytki ale nic z 11". Jak chcecie to jutro mogę Wam zrobić porownanie jakieś acolyte ultra 10ft vs sphere bomb i sphere bomb +10% power jak z roboty wroce i nie pojadę na ryby :) Ale na szybko - sphere ma rękojeść która robi robote podczas holu - jest jak przylepiona gdzie acolyte nie raz się zsuwa spod reki. Acolyte tego nie ma i brak ścięcia to u mnie duży minus przy niej. Ja już się szykuje na ta nowa serie od prestona co ma 3ciego wejsc ze ścięta rękojeścia jak w spherze i daiwie tournamentce (ta, też ja mam :p).

Offline Kereloth

• Ekspert
No to jeszcze lepiej jak masz Daiwe:) Bardziej interesowało by mnie porównanie sphere właśnie do niej, bo chyba powoli szala przechyla się w kierunku browninga.

Offline katmay

• Ekspert
Mam 5 spher i 4 acolytki ale nic z 11". Jak chcecie to jutro mogę Wam zrobić porownanie jakieś acolyte ultra 10ft vs sphere bomb i sphere bomb +10% power jak z roboty wroce i nie pojadę na ryby :) Ale na szybko - sphere ma rękojeść która robi robote podczas holu - jest jak przylepiona gdzie acolyte nie raz się zsuwa spod reki. Acolyte tego nie ma i brak ścięcia to u mnie duży minus przy niej. Ja już się szykuje na ta nowa serie od prestona co ma 3ciego wejsc ze ścięta rękojeścia jak w spherze i daiwie tournamentce (ta, też ja mam :p).
Jak jutro wrocisz z roboty i pojedziesz na ryby.. To będę na Batorówce

Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Ja się zapytam jaki Preston ze ścięta rękojeścią ?

Sorry za Offtopic

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Preston Supera - premiera na początku października: