Autor Wątek: Zarybienie prywatnego stawu  (Przeczytany 4887 razy)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
Zarybienie prywatnego stawu
« dnia: 23.09.2017, 22:35 »
Witam, mój wujek posiada 3 prywatne stawy na których czasami wędkuję. Dzisiaj podjechałem dosłownie na godzinkę pomachać niedawno zakupionym spinningiem. Spotkałem tam wujka, który powiedział że na wiosnę chce wpuścić 200 szt karpików ok 1kg. Do jednego stawu, który ma ok 500 - 600 m^2 i głębokość średnia 1,2-1,5m. Wydaje mi to stanowczo za dużo, tym bardziej że w tym stawie pływają już ryby ( kilka szczupaków, oczywiście karasie - nawet do 0,8-1kg , kilka karpi w granicach 3-5kg). Prosiłbym o jakieś rady w tej kwestii.

PS. Czy amur/karp rozmnaża się w takich małych stawach?     

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zarybienie prywatnego stawu
« Odpowiedź #1 dnia: 23.09.2017, 22:40 »
To stanowczo za dużo.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #2 dnia: 23.09.2017, 22:41 »
Amur na sto procent się nie rozmnoży, ale może zjeść cała roślinność. Karp potrzebuje ciepłej wody na wiosnę. Jeśli jest jakaś płycizna, która się szybko nagrzeje to są szanse na rozmnażanie się, ale to się zdarza niezbyt często.

Offline Kereloth

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 23.09.2017, 22:51 »
Nie jestem żadnym ichtiologiem, nawet samoukiem z zamiłowania, ale wydaje mi się , że nawet 50 szt to już sporo. Co do amura - wujek stwierdził obecność sporej ilość narybku na innym stawie. Inna sprawa, że mógł po prostu pomylić gatunki. Co to ewentualnie mogło by być. Dodam, że pływają tam sztuki w okolicach 100 cm. Może one dały potomstwo, czy jest to w 100% niemożliwe?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #4 dnia: 23.09.2017, 23:04 »
Możesz przyjąć, że na sto procent.
Z tego co mi wiadomo to karpia można rozmnożyć na dwa sposoby. Pierwszy to odpowiednio przygotowany staw z wpuszczoną ogrzaną wodą, a drugi to szpikowanie ryb jakąś chemią w celu wpłynięcia na owulację czy też coś podobnego. Później pozyskaną ikrę polewa się mleczem i w inkubatorze dochodzi do wylęgu. Prawdopodobnie amura rozmnaża się tylko w ten drugi sposób bo w naturalnie rozmnaża się tylko w rzece Amur. Tak gdzieś czytałem....

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #5 dnia: 24.09.2017, 08:16 »
Jeżeli będą dokarmiane to spokojnie te 200szt urośnie. Z wody niewiele zostanie w sensie biologicznym, karpiszony przeryją dno, zielsko może zniknąć, nastąpi zmętnienie wody. Pamiętaj o zwiększonym ryzyku chorób przy tak licznej populacji.

Offline Kereloth

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 24.09.2017, 18:37 »
Dodam, że staw jest zasilany wodami gruntowymi. A jak będzie wyglądać sprawa z tlenem, czy zwyczajnie te 200 szt nie podusi się nawet bez wielkich upałów?

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24.09.2017, 18:44 »
Zrób napowietrzacz wody, jest prosty do zrobienia i tani. Jak coś pisz PW to dam Ci linki do YT czy innych pomysłów. W zimie zapewne trzeba będzie zrobić przeręble.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 24.09.2017, 19:20 »
Napowietrzacz wody moim zdaniem będzie niezbędny. W moich okolicach na stawie gdy podczas lata ubywa wody i nie ma przypływu świeżej, to ryby się duszą, szczególnie te wrażliwe na brak tlenu. Warto w takie coś zainwestować
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Kereloth

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 25.09.2017, 21:47 »
Dzięki Kadłubek za PW, Leci :thumbup:

Myślę, że przekonam wujka do wpuszczenia 50-80 szt. Jak mu będzie mało to za rok powtórzy proces. Rybki lepiej wpuszczać na jesieni, czy na wiosnę?

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25.09.2017, 22:15 »
Dzięki Kadłubek za PW, Leci :thumbup:

Myślę, że przekonam wujka do wpuszczenia 50-80 szt. Jak mu będzie mało to za rok powtórzy proces. Rybki lepiej wpuszczać na jesieni, czy na wiosnę?

Dużo zależy od presji wędkarskiej, jak to jest prywatny na którym tylko parę osób łowi to wybierz termin kiedy ryba jest najtańsza.

Jeżeli nie będziesz dokarmiał ryb to wyłów karasie (w dużej ilości) na wędkę, siatkę czy to masz pod ręką - stanowią konkurencję pokarmową dla karpia a duże sztuki to nie jest pokarm dla szczupaków ale to wszystko zależy czy chcesz hodować karpie czy mieć staw z różnymi gatunkami.

Offline Kereloth

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 25.09.2017, 23:06 »
Staw typowo for fun, wędkarstwo, żadna hodowla. Dostęp tylko dla rodziny. Mała presja.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25.09.2017, 23:24 »
To puść mniejsza ilość ryb danego gatunku a więcej gatunków: jakiegoś lina, płotkę, wzdręgę, leszcza, może zamiast karpia zwykłego jakiegoś koi.